OB Invest vrátil fond domů

OB Invest vrátil fond domů
Nestálost je základním pocitem, který člověk získá při seznamování se s Českým dluhopisovým fondem ČSOB. Za čtyři a půl roku existrence má již třetí jméno a strategii. Změnu dělají v OB Investu vždy od podlahy - každá je úplným popřením předchozích.

Opačnou cestou než ostatní správci fondů se před nedávnem vydal OB Invest. Zatímco SIS, IKS a spol. zakládají fondy orientující se na investování do zahraničí, případně mění statuty fondů starých tak, aby jim totéž bylo umožněno, OB Invest stáhl portfolio svého dluhopisového fondu (profil, názory) zpět do ČR. Věří, že tentokrát bude fond úspěšný. Předchozí investiční strategie takové nebyly, fond se stále potýká s historií vzniku v druhé vlně kuponové privatizace a množství majetku pod správou již čtyři roky vytrvale klesá. O mnoho lépe na tom není ani kurs podílových listů. Od ledna 1997 zhodnotil investorům majetek o zhruba deset procent, výrazně méně než konkurenční fondy a dokonce i než bankovní termínované vklady.

Po akciích evropské dluhopisy

Dnešní dluhopisový fond OB Investu není možné bez výhrad srovnávat se Sporobondem (OFSISSPB), Bondinvestem (OFSISBON), Eurobondem (profil, názory), nebo dluhopisovými fondy IKS (profil, názory) a IPB (profil, názory). Historii a výkonnost fondu, tehdy nazvaného Zlatý otevřený fond Kvanto, ovlivnila nutnost zbavit se málo likvidních akcií z kuponové privatizace a následně od roku 1998, tentokráte pod názvem OB Kvanto Globální, orientace na dluhopisy denominované v dolarech a eurech. "V roce 1998 trh obecně očekával několikaleté oslabování koruny vůči tvrdým měnám," vysvětluje minulé zaměření fondu jeho portfoliomanažer Jiří Pospíšil, který dluhopisový fond OB Investu řídí od jara 1998. Nyní Pospíšil v horizontu několika let naopak očekává posilování koruny vůči euru.

Letos ještě ne

Letošní rok dluhopisům nepřeje. Trh klesá, v lepším případě stagnuje. Do konce roku čeká Jiří Pospíšil jeho další propad. Jím spravovaný fond má proto v hotovosti a na bankovních vkladech momentálně přes 36 procent spravovaného majetku. "Změna trendu by měla přijít někdy na přelomu roku. Nyní očekávám vzestup inflace a úrokových sazeb, obojí přispěje k růstu výnosů dluhopisů," prognózuje portfoliomanažer OB Investu. Ani za rok se nedočká ten, kdo by chtěl investicí do dluhopisového fondu výrazněji zbohatnout. Letošní zhodnocení odhaduje Jiří Pospíšil na čtyři procenta, příští rok bude podle jeho předpokladů o jeden procentní bod úspěšnější.

V portfoliu Českého dluhopisového fondu zatím převládají české státní obligace. Uloženo je v nich přes padesát procent majetku fondu. Z podnikových dluhopisů jsou zastoupeny jen Unipetrol a Komerční banka. V budoucnu plánuje správce portfolio rozšířit o čtyři až pět dalších obligací podniků. Uvažuje především o RadioMobilu, Čezu a o ohlášené emisi Škoda Auto.

Očekávaný další pokles dluhopisového trhu se v Českém dluhopisovém fondu projevil zkrácením doby splatnosti obligací z portfolia. Ta nyní jen málo přesahuje jeden rok. Splatnost dluhopisů přesahující jeden rok je přitom hlavní charakteristikou odlišující dluhopisové fondy od peněžního trhu. Fondy peněžního trhu mají vždy splatnost kratší.

Kdo půjde z kola ven?

Představitelé OB Investu věří, že pokles majetku fondu se podaří již brzy zvrátit. Firma investovala hodně peněz do imageové reklamy. Známosti značky OB Invest se sto miliony korun pod správou je nyní podobná, jako mnohonásobně většího Pioneeru (profil, názory) a IKS KB (profil, názory). Nové klienty by mělo nalákat dočasné osvobození od správcovských poplatků a nové distribuční kanály, především spolupráce se sítěmi finančních poradců. Její podílové listy se prodávají též v RM-Systému, bez vstupního poplatku je prodává též pražská centrála společnosti.

Velkou neznámou ale zatím je budoucnost OB Investu jako dceřinné společnosti ČSOB. Banka po převzetí IPB kontroluje též První investiční (profil, názory). O budoucí fúzi, prodeji jedné z nich, nebo jejich částí není zatím rozhodnuto. To, že ČSOB nechce vlastnit dvě investiční společnosti, ale připouští většina zasvěcených.

Jak dlouho Riziko a výkonnost Likvidita
dva roky malé vysoká

Český dluhopisový fond je vhodný pro konzervativní investory, případně jako doplněk akciových portfolií. Rizikovost investice je velmi malá. Díky výlučné orientaci na tuzemské dluhopisy u Českého dluhopisového fondu neexistuje kurzové riziko, podepisující se u dluhopisových fondů na kolísání kurzu zpravidla více, než riziko cenných papírů. Ke stabilitě přispívá momentálně velmi krátká doba splatnosti dluhopisů a velký podíl hotovosti na majetku fondu.

Co si o Českém dluhopisovém fondu myslíte vy? Vyplatí se mít podobný fond v portfoliu? Má OB Invest šanci stát se velkou investiční společností? Napište svůj názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 10. 2000 16:17, Kubicek

Dobrá byla 1. IN rozhodně v nápadu s fondem fondů - jinak ale nic. S fondem peněžního trhu a s dluhopisovým zaspali, akciový nestojí za nic (je to stejné portfolio jako fond fondů plus pár českých akcií) a bývalé investiční fondy stejně končí. Takže není o co stát. Výjimkou je možnost investovat kdykoliv posláním peněz na účet bez nutnosti chodit opakovaně do banky jako u SIS, to mě rozhodně velmi potěšilo. Ale peníze jsem stejně v srpnu vybral a dal do IKS a do Akra.

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 10. 2000 23:05, Gladis

VZdyť je to taky nesmysl, dělat reklamní kampaň na prodej fondů. Mohli si všimnout, že jsou jiné metody podpory prodeje, které jsou vhodnější pro tento typ produktu než valit velké prachy do klasické reklamy.
DG

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services