Česká spořitelna akcie nemiluje

Česká spořitelna akcie nemiluje
Z České spořitelny jsme si místo podílových listů málem odnesli smlouvu na stavební spoření. Co se ještě může stát na pobočkách České spořitelny a Komerční banky při snaze investovat do podílových fondů?

Mnoho z vás v poslední době řeší stejný problém - kam s penězi. Termínované vklady již moc nenesou a stavební spoření máte. Pokud chcete investovat na delší dobu, nabízí se ještě podílové fondy. Krátce po uvedení nových fondů Spořitelní investiční (ISSIS) a Investiční kapitálové společnosti KB (profil, názory) jsme se rozhodli vyzkoušet, jak dopadne zájemce o podílové listy na přepážkách mateřských bank, tedy v České spořitelně a Komerční bance. Abychom to pracovnicím přepážek usnadnili, hned na začátku náš redaktor projevil zájem o jiný typ fondu, než je fond peněžního trhu. Hledal něco na delší dobu s vyšším výnosem.

Jak se vedlo pobočkám bank ve třech vybraných městech? Podívejte se.


Místo akciových fondů stavební spoření

Spořitelní investiční představila začátkem září fondy – Eurotrend (OFSISEUR) a Globaltrend (OFSISFF) a i přes "odpor" pracovnic spořitelny do nich během uplynulých dvou týdnů investoři vložili přes padesát milionů korun. Zaměstnanci spořitelny zatím akciím příliš nedůvěřují, protože je považují za příliš rizikové. Informace o akciových fondech podávají spíše neochotně, o nových fondech mluví teprve tehdy, když se na ně klient zeptá. Poté, co jsem se v České spořitelně na náměstí Edvarda Beneše v Ostravě zeptal na možnosti investování do podílových fondů na tři až pět let, doporučila mi pracovnice za přepážkou stavební spoření. Po námitce, že již jedno mám, se mnou začala probírat úrokové sazby z termínovaných vkladů. Až poté, co jsem si podílové listy prakticky vyprosil, mne poslala na "investiční" do jiné budovy.

Podílový list není akcie

Rozdíl mezi akcií a podílovým listem (tedy že kurz akcií závisí na nabídce a poptávce, zatímco u podílových listů se odvíjí od hodnoty majetku na něj připadajícího) stále nepochopil pracovník pobočky spořitelny na Václavském náměstí. Na dotaz, proč je kurz fondu v současnosti menší než nominální jedna koruna odpověděl, že ve fondu není moc peněz a moc se s ním neobchoduje. "Až bude spravovat více peněz, bude se více obchodovat a kurz půjde nahoru," vysvětlil chybně chování kurzu podílových listů Globaltrendu FF a Eurotrendu mladík za přepážkou. Dost tím zkazil dobrý dojem ze začátku setkání. Dokázal totiž představit celou rodinu fondů SIS, samostatně doporučil investici do Eurotrendu. Ten podle jeho názoru půjde při hladkém pokračování evropské integrace výrazně nahoru.


Komerční banka je lepší, poboček má ale méně

Investiční kapitálová společnost KB v polovině září zahájila prodej profil, názory). Už za první týden prodeje přilákala novinka více než dvacet miliónů korun. K úspěchu přispívá mohutná marketingová kampaň, jejíž netradiční součástí je i nahrazení hlavní stránky společnosti na internetu reklamou na nový fond. Samotní pracovníci na přepážkách působí mnohem jistěji než jejich kolegové v České spořitelně a toho, že jde o fond v kategorii akciových, se nebojí. Jistou nevýhodou Komerční banky samozřejmě je nepříliš hustá prodejní síť. Fondy své dceřiné společnosti KB prodává na 250 pobočkách, zatímco prodejní síť České spořitelny tvoří 703 poboček. O to vyšší školící kapacity ale Česká spořitelna potřebuje.

Klienty testují jen v Jeseníku

Investování do akcií není bez rizika. Původní vklad sice může rychle růst, ale může také poklesnout hluboko pod vstupní investici. Ani poučka, že dlouhodobě, v pěti a víceletém horizontu jsou akcie výnosnější než ostatní druhy investic, neuspokojí každého. Ztrátovost investice je nepříjemná a proto by před nákupem akcií nebo akciových fondů měli prodejci zjišťovat rizikový profil klienta - a slabší povahy od akcií odrazovat. Popsaným způsobem ale postupoval pouze pracovník v Komerční bance v Jeseníku, který mi nabídl vytvoření investičního doporučení na základě desetibodového dotazníku. Po jejich zodpovězení mi počítačový program doporučil, do kterých fondů (samozřejmě pouze těch, které jsou v nabídce IKS KB) mám uložit peníze. Fond světových indexů zatím v sestaveném portfoliu chyběl, protože do programu ještě nebyl zařazen. Zřejmě to ale nikomu nevadí, během odpovídání otázek jsem se totiž dozvěděl, že jsem prvním, kdo v pobočce test absolvoval. Zaujetí pro věc a kvalifikace v jesenické Komerční bance rozhodně nechyběly.

Zatímco ve spořitelně mají z akciových fondů strach, zaměstanci Komerční banky korektně upozorní na rizika, nebojí se však akciovou investici doporučit. Počet poboček Komerční banky distribuujících podílové fondy je ale zhruba třikrát menší než u České spořitelny.

Jaké jsou vaše zkušenosti s nákupem podílových fondů? Myslíte si, že by se akciové fondy měly prodávat aktivně, nebo pouze klientům, kteří je budou vyžadovat?

Jak se dařilo jednotlivým pobočkám:

Česká spořitelna, Ostrava, Náměstí dr. Edvarda Beneše, 11. září
Pracovnice na přepážce dceřinných společností mi po dotazu na možnosti investování do podílových fondů na tři až pět let doporučila stavební spoření. Na námitku, že už jedno mám, reagovala nabídkou termínovaných vkladů. Teprve poté, co jsem ji přesvědčil, že chci skutečně podílové listy, mne poslala na "investiční" do jiné budovy. V budově za rohem, na přepážce nadepsané "investiční bankovnictví" (koho by napadlo tam hledat podílové fondy) již měli lepší informace, dokonce i o nových fondech.

Česká spořitelna, Ostrava, Prokešovo náměstí, 11. září
Marně jsem hledal slova "podílové listy" na informační tabuli, fondům se věnují na přepážce "dceřinné společnosti". Úřednice na přepážce měla základní kusé informace o podílových fondech. O dluhopisovém Sporobondu například tvrdila, že investuje do akcií: "Tam už je vyšší riziko, můžete sto procent vydělat, nebo taky o všechno přijít," varovala mne. Co na tom, že uvedený výrok se hodí více na ruletu než na jeden z nejlepších tuzemských dluhopisových fondů. O Globaltrendu a Eurotrendu mi řekla až poté, co jsem se na ně výslovně zeptal, poté mě poslala na "investiční" (tam jsem už jednou byl).

Česká spořitelna, Jeseník, Masarykovo náměstí, 18. září
Ptám se na alternativy fondů peněžního trhu. Dobře poučené pracovnice mi velmi obsáhle vysvětlily Sporobond. Sporotrend jen zmínily a varovaly před ním. O Eurotrendu a Globaltrendu mluvily až poté, co jsem se na ně zeptal. A opět následovalo varování o rizikovosti akciových fondů.

Česká spořitelna, Praha, Štěpánská, 25. září
Dotazem na podílové fondy jsem vzbudil v pobočce pozdvižení. Z hovoru zaměstnanců se dovídám, že na ně zatím neměli školení. Jediná částečně kvalifikovaná pracovní síla vynaložila veškerou energii na mé odrazení od akciových fondů. K novým fondům, na které již běžela nákladná reklamní kampaň, neměli ani leták. K dispozici měli pouze statut a časopis Spořitelní investiční.

Česká spořitelna, Praha, Václavské náměstí, 25. září
Přestože bylo v pobočce více zaměstnanců než klientů, čekal jsem přes deset minut. Aniž bych se ho musel ptát, doporučil mi přepážkový pracovník nové fondy. Vyslovil dokonce názor na velký potenciál Eurotrendu. Nakonec však dobrý dojem pokazil. Na dotaz, proč je kurz fondu v současnosti menší než nominální jedna koruna, odpověděl, že je to kvůli nedostatku peněz ve fondu a jeho malé likviditě.

Komerční banka, Jeseník, Masarykovo náměstí, 18. září
Fondům se v pobočce věnuje pouze jediný zaměstnanec, který ihned po úvodních slovech nadšeně informuje o Fondu světových indexů. Mluví i o ostatních fondech, pro podrobnější informace doporučuje webové stránky společnosti. Nabídl vytvoření investičního doporučení na základě dotazníku. Po jeho vyplnění doporučil za pomoci počítače, do kterých fondů z rodiny IKS mám uložit peníze.

Komerční banka, Praha, Václavské náměstí, 25. září
Ti, kdo pobočku neznají, mohou při hledání přepážky s podílovými listy snadno zabloudit – přepážky jsou nepřehledně rozmístěny po celé hale. Pracovnice mi při zájmu o dlouhodobější investování jako první nabídla nový fond. Upozornila samozřejmě na rizika, ale rozhodně to nepřeháněla, takže i neznalý zákazník je o fondu ochoten uvažovat. Nezapomněla informovat o chystané novince – Fondu fondů.

Komerční banka, Praha, Celetná ulice, 25. září
V této pobočce podílové listy neprodávají. Poradili mi, ať navštívím pobočku Na příkopech.

Komerční banka, Praha, Na příkopech, 25. září
Stejně jako pobočka na Václavském náměstí i tato je trochu nepřehledná. Zaměstnanec na přepážce se velice dobře orientuje v problematice fondů a stejně jako jinde i on ihned nabízí nový fond.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 9. 2000 16:50

To sice jo, jde ale také o to, kolik mi jich vydělá. To mne zajímá mnohem víc. Honza

Zobrazit celé vlákno

+52
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 10. 2000 8:28

Pavel Kohout má samozřejmě pravdu, ostatně také se nepůjdete v autoservisu ptát vrátného, jak seřídit elektroniku vstřikování.
Na "šaltr" se chodí s primitivními úkony, jinak má spořitelna 70 útvarů KIB (komerčního a investičního bankovnictví), kde všechno vysvětlí. Tak je to ostatně v každé bance.

-30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services