Na velikosti záleží

Na velikosti záleží
Pokud by někdo uspořádal výzkum veřejného mínění a ptal se, jak velkou roli při investičním rozhodování hraje u podílových fondů velikost vstupních a správcovských poplatků, devadesát procent respondentů by nevědělo, o čem se mluví. Velká většina ze zbylých deseti procent by dodala, že na velikosti poplatků nezáleží.

Většina sice mívá obvykle pravdu, ale v tomto případě se mýlí - a jejich omyl má hodnotu stovek či tisíců korun. Poplatky v řádu několika málo procent jsou na první pohled velmi nízké, ale jak sami zjistíte pomocí naší interaktivní kalkulačky, z průměrně výnosného fondu mohou odsát velkou část zisku.

Poplatky samozřejmě mají své opodstatnění. Ve fondu si investor kupuje především odbornou péči, čas a znalosti analytiků a portfolio manažerů, kteří pro něj hledají nejvhodnější investice. Za každou službu se platí, otázkou pouze je, kolik. Rozhodujete-li se mezi dvěma víceméně stejnými fondy s rozdílnými poplatky, měli byste vždy sáhnout po tom, který si účtuje méně. Uvidíte, že především za delší období ušetříte velmi zajímavou částku.

Podílové fondy si účtují dva typy poplatků: správcovské a vstupní (případně výstupní) poplatky.

Správcovské poplatky - daň z jistoty

Správcovský neboli obhospodařovatelský poplatek platí každý a investiční společnost z něj platí běžný provoz, platem portfolio manažerů počínaje a náklady na poštovné konče. Tento poplatek se vyjadřuje v procentech vlastního jmění fondu a investiční společnost si jej obvykle ve formě zálohy strhává každý měsíc. Poplatek je tak svým způsobem neviditelný, protože vykazované zhodnocení jej již bere v úvahu.

Vedle naprosté většiny investičních společností, které správcovský poplatek pohodlně odvozují od výše vlastního jmění svých fondů (jinými slovy, čím více peněz od investorů získají, tím více vydělají), jsou v Čechách k dispozici dva fondy, které vydělají jen v případě, že vydělají i jejich podílníci. Svůj správcovský poplatek totiž odvozují z účetního zisku fondu. Jak Finnex Euro (profil, názory) tak i Akro Eurotech (profil, názory) své investiční společnosti v úspěšných letech přinesou dvacet procent zisku, v letech nedobrých investiční společnost nezíská ani korunu.

Podle zákona může činit správcovský poplatek maximálně dvě procenta vlastního jmění fondu nebo dvacet procent jeho účetního zisku. Obvykle také platí, že fondy s nízkými náklady na správu (fondy peněžního trhu a fondy dluhopisové) mají také nízké správcovské poplatky (v průměru okolo jednoho procenta), zatímco fondy smíšené a akciové se blíží spíše maximální dvouprocentní hranici. Žebříček fondů podle jednotlivých kategorií.

Řada lidí si myslí, že vyšší správcovský poplatek znamená kvalitnější správu fondu. Ne vždy to ale platí. Stačí se podívat na žebříček poplatků fondů a srovnat jej s žebříčky výkonnosti. Fondů v České republice je navíc velmi málo a existují příliš krátce na to, aby bylo možno provést smysluplnou analýzu. Mějte ale vždy na paměti, že čím nižší poplatek u podobných fondů, tím vyšší zisk pro vás.

Vstupní poplatky - daň z pohodlí

I tak by se daly nazvat vstupní a výstupní poplatky. Velmi hrubě řečeno, tyto poplatky by měly víceméně hradit náklady na prodej fondů a investiční společnosti většinu z nich předávají svým distributorům. Vstupní poplatek si fond (respektive investiční společnost) strhává v okamžiku, kdy do fondu vložíte peníze, výstupní poplatek si odebere až při zpětném prodeji podílových listů a výběru hotovosti. Ve světě obvykle výstupní poplatek motivuje investory, aby své peníze ve fondu ponechali co nejdéle (v prvním roce může například výstupní poplatek činit šest procent a každý rok se o jedno procento snižovat), u nás je většinou konstantní. Jedinou výjimkou jsou otevírané fondy z kupónové privatizace, kde vysoký výstupní poplatek (často až osm procent) zabraňuje exodu investorů okamžitě po otevření fondu.

Zatímco vliv správcovského poplatku na zhodnocení investice není na první pohled vidět, vstupní poplatky se projeví okamžitě. Investujete-li do fondu s pětiprocentním vstupním poplatkem sto tisíc korun, padne prvních vydělaných pět tisíc korun pouze na úhradu poplatku a vám bude náležet až pětitisící první vydělaná koruna.

U některých fondů je navíc třeba mít se na pozoru dvojnásobně. Půjdete-li si koupit podílové listy fondů OB Investu (ISOBI) do mateřské ČSOB, zaplatíte velmi vysoké vstupní poplatky. Koupíte-li si stejné fondy na některé z poboček RM-Systému, zaplatíte zhruba polovinu a pokud dorazíte osobně do sídla OB Investu, budete moci podílové listy nakoupit zcela bez poplatku. Podobně odlišné poplatky podle místa prodeji si účtuje také investAGe (profil, názory) a slevu na poplatcích vám mohou nabídnout i někteří externí prodejci investičních společností, za kterými nestojí velké banky.

Nezapomeňte tedy, že před konečným rozhodnutím se vám vyplatí pečlivě se podívat na poplatky fondu a vyzkoušet si jejich vliv na očekávaný výnos pomocí naší poplatkové kalkulačky.

Co si o poplatcích myslíte vy? Napište nám.

Konkrétní výši poplatků najdete v profilu jednotlivých fondů, kde můžete také hlasovat o své spokojenosti s fondem, případně na něj napsat svůj názor.

Chcete-li vidět žebříčky fondů podle výše správcovských nebo vstupních poplatků, podívejte se na tuto stránku.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 9. 2000 0:44

Problém je ale v tom, že lidé poplatkům vůbec nerozumí, naprostá většina z nich stále ještě žije v mentalitě vkladních knížek. Líbil se mi applet na stránce o poplatcích fondů, myslím, že by si s ním měl každý investor povinně půl hodiny hrát. Řada fondů v ČR navíc z této neznalosti těží a díky dobrému marketingu si účtují víc, než je vhodné - viz třeba Pioneer nebo vysoké poplatky OB Investu. Jak ty fondy může někdo kupovat?

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 9. 2000 23:38

Domnívám se, že poplatky, zejména u zahraničních fondů, jsou jedním z parametrů, o které by se investor měl zajímat. Na efektivnívh trzích, kdy jeden fond zpravidla nedokáže dlouhodobě porážet konkurenci pomohou nízké poplatky k vyššímu výnosu fondu.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services