Vody na mlýn je stále méně

Tomáš Prouza | 5. 9. 2000
Vody na mlýn je stále méně
Zatímco do začátku léta mohly české podílové fondy neustále hlásit nárůsty majetku pod správou, od července se řada z nich vydala opačným směrem. Jak tedy vypadal uplynulý týden a které investiční společnosti se radují?

Sečteno a podtrženo, po minulém týdnu jsou otevřené podílové fondy spravované členy Unie investičních společností chudší o 79 638 607 korun. Investoři do fondů uložili nových 273,5 mil. korun, ale vybrali si z nich mírně přes 353 mil. korun. Podle některých jde o přirozený úbytek daný tím, že si lidé přes léto vybírají peníze na útratu a spořit začnou opět v září. Uvidíme.

Tabulku čistých prodejů (tedy rozdíl prodejů a odkupů) vede akciový Sporotrend (OFSISSPT) s čistým prodejem mírně nad 31 mil. korun. Na druhém místě je Pioneer Trust (profil, názory) (+14,7 mil. korun), následován IPB Výnosovým (profil, názory) s necelými 7 mil. korun. Na čtvrtém místě s čistým prodejem téměř 6 mil. korun je fond Merkur (OFSISMER), který Spořitelní investiční společnost zřídila především pro podnikatele jako nástroj řízení hotovosti. Na pátém místě je fond IKS Peněžního trhu (profil, názory) s čistým prodejem přes 4 mil. korun.

Druhý konec tabulky - tedy na fondy, jejichž čisté prodeje byly nejnižší - si pro sebe uzurpovala Spořitelní investiční společnost. Nejnižší čisté prodeje (-62 mil. korun) vykázal Sporoinvest; na druhém místě skončil SIS Výnosový (-23 mil. korun), následovaný SIS 2. OPF (OFSIS2). Čtvrtý byl CSAM dynamický (profil, názory), který byl 1. září začleněn do Pioneer Trustu, pátou příčku obsadil Sporobond.

Fondem, do kterého minulý týden investoři přinesli nejvíce nových peněz, byl s téměř 132 mil. korun jako obvykle Sporoinvest (OFSISSPI), vlajková loď Spořitelní investiční společnosti (ISSIS). Vzhledem k nepříliš pozitivní situaci českého akciového trhu je překvapením, že druhým fondem s největším objemem prodejů je Sporotrend, akciový fond zaměřený především na Českou republiku, do kterého investoři vložili 46 mil. korun. Na třetím místě se umístil fond IKS Peněžní trh (27 mil. korun), na čtvrtém Pioneer Trust (necelých 20 mil. korun) a na pátém IPB výnosový (9,6 mil. korun) První investiční společnosti.

Sporoinvest je také fondem, ze kterého si investoři minulý týden vybrali nejvíce peněz, a to 194 mil. korun. Následoval SIS Výnosový (OFSISVYN) s odlivem 23 mil. korun, na třetím místě zůstal IKS Peněžního trhu (-23 mil. korun). Čtvrté a páté místo obsadily další dva fondy Spořitelní investiční společnosti, Sporotrend (-15 mil. korun) a Sporobond (OFSISSPB) (-14,6 mil. korun).


Jak vnímáte jednotlivé fondy vy? Po kliknutí na symbol fondu v závorkách se dostanete na jeho profil , kde můžete hlasovat o vaší spokojenosti, případně přidat vlastní komentář k fondu či investiční společnosti.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services