Nejlevnější účet pro internet: mBank zadarmo, Spořitelna za 166 korun

Nejlevnější účet pro internet: mBank zadarmo, Spořitelna za 166 korun
Používání internetbankingu šetří peníze klientům i bankám. V průměru se cena za běžný účet sníží o zhruba padesát korun, zjistil průzkum serverů peníze.cz a bankovnipoplatky.com.

Nechodit na pobočky banka běžný účetobsluhovat jen přes internetové bankovnictví šetří čas a hlavně peníze. V průměru se účet pro běžného klienta díky výhradnímu používání elektronického bankovnictví zlevní zhruba o padesát korun za měsíc. Nejlevnější účet milovníci internetu najdou u mBank. Tam za něj průměrný klient nezaplatí ani korunu. Pokud klient splní podmínky zvýhodněných programů Raiffeisenbank a GE Money Bank, zaplatí za používání účtu měsíčně kolem třiceti korun. Pod padesátikorunu za měsíc se vejde i běžný klient Fio, družstevní záložny. Zjistil to letošní průzkum serverů peníze.cz a bankovnipoplatky.com, který se snažil najít nejvýhodnější účet pro běžného bankovního klienta používajícího výhradně elektronické bankovnictví.

Profil běžného klienta byl sestaven z údajů bank o průměrném počtu jednotlivých transakcí, které jejich klienti měsíčně provádějí. Přičemž do výzkumu byly zahrnuty jen ty transakce, které lze provádět přes elektronické bankovnictví. Běžný klient má jeden běžný účet, platební kartu, internetové bankovnictví, chodí mu na účet čtyři příchozí platby, má sedm odchozích plateb z elektronických trvalých a jednorázových příkazů, zadává a mění trvalé příkazy pouze elektronicky a má zřízeno SIPO. Z bankomatu vybírá dvakrát u své a jednou u cizí banky.

Pořadí na prvních čtyřech místech se ve srovnání s loňským průzkumem příliš nezměnilo. Rovněž se nezměnily ceny, které běžní klienti za bankovní služby u těchto bank měsíčně zaplatí. Výjimkou je eKonto ve zvýhodněné variantě Premium (podmínka, aby každý měsíc na účet chodilo alespoň 25 tisíc korun), které je o čtyři koruny levnější.

První se umístila s nulovými poplatky mBank. U druhého v pořadí eKonta Premium zaplatí běžný klient 34 korun. Pokud má klient GE Money Bank na účtu Genius Acitve průměrný zůstatek vyšší než čtvrt milionu korun, zaplatí za účet ovládaný přes internet 35 korun. Čtvrté Fio nabízí účet a transakce za 42 korun. Pokud by ovšem klienti zvýhodňující podmínky Raiffeisenbank a GE Money Bank nesplnili, zaplatili by za účty 157, resp. 154 korun.

Nejdražší je pro běžného bankovního klienta Osobní účet od České spořitelny a Citikonto od Citibank. I když klient nechce chodit na pobočky a využívat tak služeb živých bankovních pracovníků, zaplatí České spořitelně za měsíc 166 korun. V Citibank bude klient, pokud nemá v bance minimálně půl milionu korun, každý měsíc chudší o 377 korun.

Právě ve druhé polovině žebříčku je vidět největší zlevnění a zdražení bankovních služeb ve srovnání s minulým rokem. Nejvíce vyšla vstříc výhradním uživatelům internetového bankovnictví LBBW Bank (loni BAWAG Bank). Její IQ Konto pro tyto klienty zlevnilo o 69 korun. Naopak největšího zdražení se dočkali klienti Citibank. Průměrného klienta by Citikonto i při výhradním používání elektronického bankovnictví stálo o 46 korun více než loni.

Průzkum jasně ukázal, že používání elektronického bankovnictví šetří klientům peníze. Je rovněž výhodnější pro banky. Ocení to zjevně jen některé. Správnou volbou běžného účtu se tak i při důrazu na využívání internetbankingu dá ušetřit více než sto korun za měsíc.

Nejlevnější účty pro průměrného klienta při výhradním používání internetbankingu

Při splnění doplňujících podmínek
Při nesplnění doplňujících podmínek podmínek
PořadíPořadí 2008BankaNázev kontaCena / měsícPoznámka
11mBankmKonto0
24RaiffeisenbankeKonto - prémium34Při splnění kreditního obratu min. 25 000 Kč
33GE Money BankGenius Active35Při splnění podmínky průměrného zůstatku nad 250 tisíc je vedení účtu (119,-) zdarma
45Fioběžný účet42
510VolksbankFree Konto60
69LBBW Bank CZIQ konto73
72CitibankCiti konto78Při splnění podmínky průměrného zůstatku nad 500 tisíc je vedení účtu (299,-) zdarma
86Poštovní spořitelnaProgram Klasik88
97ČSOBČSOB konto116
108UniCredit BankKonto Mozaika131
1111Komerční bankaPerfect konto143
1212Česká spořitelnaOsobní účet-Standard II166

Zdroj: peníze.cz a bankovnipoplatky.com

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 9. 2009 5:03

Proč je u FIO částka 42Kč?
Má snad klient 8 výběrů z bankomatu za měsíc? To by se měl nechat vyšetřit.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 9. 2009 10:14, Škodolibka domácí

Mě u té M-banky pouze trochu znervózňuje narůstající ztráta v hospodaření - každé čtvrtletí je to horší. Vím, je to pojištěné,ale raději by člověk něco za účet platil a měl ho ve fungujícím a hlavně ziskovém ústavu.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sedm rad pro sjednání nejlevnějšího běžného účtu

12. 9. 2008 | Eva Sovová, Věra Tůmová | 4 komentáře

Sedm rad pro sjednání nejlevnějšího běžného účtu

Poplatky u bankovních účtů rozčilují nejednoho klienta. Řada z nich kvůli tomu zvažuje změnu účtu. Při výběru nejvhodnějšího účtu se ale vyplatí na některé parametry rovnou v bance... celý článek

Jak najít v českých bankách nejlevnější účet

11. 9. 2008 | Eva Sovová, Věra Tůmová | 17 komentářů

Jak najít v českých bankách nejlevnější účet

Tuzemské banky jsme letos podrobili analýze nejlevnějších účtů. Náš vybraný žebříček jsme nyní ověřili v terénu. Vyškolení poradci vyzdvihují přednosti doporučovaných účtů, na další... celý článek

Vyznat se v sazebnících některých bank je téměř nemožné

18. 8. 2008 | Patrik Nacher | 7 komentářů

Vyznat se v sazebnících některých bank je téměř nemožné

Běžný klient se v bankovních sazebnících vyzná jen sotva. Těžko si tak může spočítat náklady na účet a porovnat je s konkurencí. Vyplynulo to z průzkumu redakce Peníze.cz a serveru... celý článek

Nejlevnější účet pro internet: mBank, eKonto a Fio válcují konkurenci

14. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 24 komentářů

Nejlevnější účet pro internet: mBank, eKonto a Fio válcují konkurenci

Pro klienty, kteří nepotřebují bankovní pobočky, sestavila redakce Peníze.cz a server www.bankovnipoplatky.com žebříček nejlevnějších účtů pro elektronické bankovnictví. V průměru běžný... celý článek

Nejlevnější účty: vítězství mBank a propadák České spořitelny

12. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 61 komentářů

Nejlevnější účty: vítězství mBank a propadák České spořitelny

Výzkum serverů Peníze.cz a www.bankovnipoplatky.com spočítal nejlevnější bankovní účty pro běžné bankovní klienty. Žebříčku vládne mBank spolu s dalšími menšími bankami. Bankovní giganti... celý článek

Partners Financial Services