Kdy a proč dostanete slevu, když nezaplatíte kartou

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 18. 8. 2009 | 15 komentářů
Kdy a proč dostanete slevu, když nezaplatíte kartou
Platit kartou není až tak snadné, jak banky tvrdí. Je to sice pohodlné, ale někde to prostě nejde, protože obchodníci, zvláště ti malí, se tomuto způsobu platby brání. Vadí jim poplatky, které si strhávají banky. Raději proto dávají slevy za platbu hotovými penězi.

Nedávno otevřený obchod Cheesy specializovaný na sýry láká labužníky k návštěvě. Aromatické holandské, francouzské či rakouské sýry rozličného stáří ovšem nepatří zrovna k nejlevnějším. Kdo chce pořídit slušnou porci od více sýrových značek, přidat třeba i nakládané olivy a víno, musí počítat minimálně s několika stokorunami za nákup. Zaplatit kartou se proto jeví jako logická volba. „My zatím placení kartounemáme zprovozněné,“ je zde často slyšet s dovětkem, že k zavedení platebního terminálu či imprinteru (takzvané žehličky, která snímá reliéfní písmo jen přetiskem na formulář) se majitelé příliš nechystají.

„Víte, banka si za každou platbu říká třeba až o tři procenta z ceny nákupu, což je pro nás vysoká částka. My tak raději tato procenta nabídneme zákazníkovi jako speciální slevu, protože on se nám častěji vrací. Z platby kartou má hlavní výhody jen banka, a proto o zavedení nějakého platebního terminálu ani moc neuvažujeme,“ líčí bezelstně prodavač jednoho ze sýrových království. Jiné to nebývá ovšem ani v jiných menších obchodech.

Statistiky ohledně možností placení kartou

Počet obchodních míst v ČR s následujícími možnostmi využití platebních karet:

(data jsou platná k 30.6.2009 )

  • provozovny vybavené POS 49 262
  • provozovny vybavené pouze imprinterem 7 696
  • internetoví obchodníci akceptujících karty 1 486
  • provozovny poskytující Cash Back 2 777

Celkový počet obchodních míst v ČR 58 809

Zdroj: Sdružení pro bankovní karty (SBK)

Stejná situace může nastat kupříkladu i při koupi některého z populárních kostkovaných outdoorových oděvů značky Rejoice. V některých prodejnách už se přitom výše útraty pohybuje i nad tisíc korun. Ani zde se ale obchodníkům nezamlouvají vysoké poplatky, které si banky při platbě kartoustrhávají. Pro zákazníka, který chce získat slevu, to je dobrá strategie. Kdo ovšem nechodí s tisícikorunovými bankovkami v peněžence, musí si dojít vybrat hotovost do bankomatu, pokud chce slevové nabídky obchodníka využít. Lidé platící kreditními kartami jsou v takové chvíli v nevýhodě. Vyberou-li si hotovost z bankomatu, banka jim k tomu zpravidla naúčtuje poměrně vysoké poplatky. Tento způsob vyhýbání se placení kartou u obchodníků není přitom výhodný ani pro banky, protože tím přicházejí o příjmy z poplatků. V uplynulých letech se ale tyto poplatky prý příliš nezměnily, tvrdí oslovení obchodníci.

S podobnou strategií, kterou nabízejí oba zmíněné typy obchodníků, se lze setkat ve všech možných typech obchodů. Od menších lokálního typu jako jsou třeba trafiky či květinářství až po větší a známější prodejny tuzemských značkových obchodů s oděvy či klenoty. Nerozhoduje přitom ani fakt, zda se jedná o prodejnu, kde se prodává sortiment jen v nízkých cenových relacích a celkové tržby jsou tak jen minimální. Nebo, zda jde o místa, kde se prodává zboží s tisícikorunovými visačkami. Všude se jen shodně brání zavedení či využívání platebních terminálů kvůli vysokým poplatkům, které musí za karetní transakce hradit bankám.

Poplatky, respektive provize bance, se většinou odvíjejí od počtu terminálů a objemu transakcí u obchodníka. Malé prodejny v tomto ohledu mohou jen obtížně konkurovat třeba velkým prodejnám či obchodním řetězcům, které mají individuálně stanovené poplatky. Množství a výše tržeb v malých obchodech je omezená a poplatky jsou vzhledem k tomu podle obchodníků vysoké. Platby kartou neprosazují tak ani progresivní obchodníci, kteří si sami uvědomují, že využíváním platebního terminálu by se jim několikanásobně zvýšily tržby, jak potvrzují různé výzkumy.

Anketa

Dostali jste již také někdy slevu za placení hotovými penězi místo kartou?

Lidé mají podle průzkumů také mimo jiné větší tendenci utratit vyšší částky při placení kartou než hotovými penězi. O tom se zmiňuje i nedávno publikovaná kniha amerického profesora behaviorální ekonomie Dana Arielyho Jak drahé je zdarma, o níž jsme psali recenzi zde.Také kvůli tomu letos v květnu zavedli bezhotovostní platby už i v posledním velkém tuzemském obchodním řetězci Kaufland, kde placení kartou dlouho odolávali.

Zástupci bank, kteří mají na starosti zavádění terminálů u obchodníků, ale často s oblibou tvrdí, že poplatky u obchodníků nejsou zase až tak vysoké. „Z této provize, jsou pokryty všechny náklady na terminály, licenční software, technickou podporu přes telefon nebo na místě, školení, propagační materiály, výpisy a zúčtování transakcí,“ vypočítává například Tomáš Pavlík z UniCreditBank. Další náklad pro obchodníka však podle něj představují ještě cena telekomunikačního připojení platebního terminálu.

Jaké zkušenosti s placením kartou v menších obchodech máte vy? Podělte se o ně s ostatními čtenáři.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 8. 2009 11:19, Petr

Lepší přístup k tomu mají asi v zahraničí: platba kartou klidně ano, ale s příplatkem 3%. Platit se tak dá, ale obchodník to nemusí rozpočítávat do ceny těm, kteří tuhle službu nevyužívají.

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 8. 2009 6:23, Eva

Připadá mi krátkozraké neumožnit platbu kartou.Před lety se mi stalo, že jsem si v Kauflandu chtěla nakoupit asi za 1500,-Kča když jsem u pokladny zjistila, že neberou karty, tak jsem se naštvala a plný košík jsem tam nechala.iImalý obchodník by karty měl brát, 3% jsou dost, ale obrat se zvýší, je to moje osobní zkušenost.Eva

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co letáky bank o kreditkách raději neříkají

17. 8. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Co letáky bank o kreditkách raději neříkají

Banky na letácích propagujících kreditní karty básní o bezstarostném životu a výhodách, které používání kreditky přináší. O poplatcích či výši úroků ovšem mlčí. Nevysvětlují ani podstatné... celý článek

Která kreditka se vyplatí jako finanční rezerva

5. 5. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Která kreditka se vyplatí jako finanční rezerva

Ne každá kreditní karta se hodí jako finanční rezerva pro případ nouze. U některých karet si banky účtují poplatky, i když se nepoužívají. To finanční rezervu prodražuje.

Nové kreditky učí utrácet

2. 4. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Nové kreditky učí utrácet

Počet kreditních karet v peněženkách Čechů roste. Přes dva miliony je už aktivně využívají a banky jim stále nabízí nové. Výhody nových „kreditek“ ovšem stojí nejvíce na slevách z nákupů.... celý článek

Které benefity kreditních karet mají a nemají smysl

26. 6. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Které benefity kreditních karet mají a nemají smysl

Body, slevy, pojištění či služby navíc nebo i podpora charity, to vše může souviset s vaší kreditní kartou. Některé výhody „kreditek“ se mohou vyplatit, jiné mohou být naopak zanedbatelné... celý článek

Bankovní doklady hned nevyhazujte, můžete je potřebovat

18. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Bankovní doklady hned nevyhazujte, můžete je potřebovat

Výpis z účtu dostává do schránky stále ještě většina klientů tuzemských bank. Při vyřizování na přepážce dostanou další doklad. Za pár let to je pěkná kupa. Někdo vše vyhazuje, jiný... celý článek

Partners Financial Services