Jaké platební karty si vzít s sebou na dovolenou

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 2. 6. 2009 | 3 komentáře
Jaké platební karty si vzít s sebou na dovolenou
Před odjezdem na dovolenou se vyplatí dobře rozmyslet, které platební karty nechat doma a které si vzít s sebou. Může to jejich držitelům usnadnit nejen placení a čerpání některých výhod, ale i zabránit rozčarování, že některé karty obchodník k platbě nepřijme.

I když máte více platebních či kreditních karet, na dovolenou si je všechny neberte, doporučují oslovení zástupci tuzemských bank. Při rozhodování, kterou kartu určitě vzít či kterou naopak ne, může například pomoci přehled poplatků, za výběr z bankomatu v zahraničí i výhodnější cestovní pojistka či pojištění proti zneužití.

Desatero bezpečného používání platební karty v ČR i zahraničí

  1. Chránit se začínáte již při převzetí karty -Při převzetí kartu ihned podepište a pořiďte si kopii podepsaného podpisového proužku.
  2. Karta je pouze vaše - Kartu nikomu nepůjčujte - držení karty neoprávněnou osobou zakládá podstatu trestného činu.
  3. Chraňte PIN - PIN nikomu nesdělujte a v žádném případě si PIN nepište na kartu.
  4. Při použití bankomatu buďte opatrní - Při zadávání PIN při výběru z bankomatu dbejte na to, aby nikdo za vašimi zády nemohl PIN odpozorovat.
  5. Poškozená karta přestává sloužit - Chraňte magnetický proužek karty před mechanickým poškozením (poškrábáním) a před zmagnetizováním (mobilním telefonem, magnetickým zapínáním kabelek, počítačem aj.).
  6. Ztrátu karty je třeba odhalit co nejdříve - Kartu noste odděleně od osobních dokladů a pravidelně kontrolujte, zda je na svém místě. Ke kartě se chovejte vždy se stejnou pozorností jako ke svým penězům.
  7. Při placení kartou buďte pozorní - Při placení kartou sledujte personál obchodu. Dbejte na to, aby k jedné platbě byl vyhotoven pouze jeden prodejní doklad, personál prodejny či restaurace by neměl s kartou odcházet a také zkontrolujte, zda vám personál vrátil skutečně vaši kartu.
  8. Nákupy bez návštěvy obchodu šetří čas, ale zvyšují riziko - Pokud máte při platbě kartou přes internet nebo telefon jakékoli pochybnosti o obchodníkovi, raději zvolte jiný způsob úhrady než platební kartou.
  9. Sledujte výpisy z účtu - Pravidelně kontrolujte výpisy z účtu a při jakékoli nesrovnalosti neprodleně informujte banku.
  10. Pokud kartu ztratíte, jednejte co nejrychleji - Při ztrátě nebo odcizení kartu ihned zablokujte.

Zdroj: Česká spořitelna

Do vzdálenějších destinací mimo Evropskou unii je rozhodně dobré mít s sebou alespoň jednu embosovanou kartu (kartu s reliéfním písmem), shoduje se mluvčí Poštovní spořitelny Denisa Salátková a Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. „V méně rozvinutých zemích je placení kartou často omezeno pouze na turistické destinace a služby pro turisty (hotely, půjčovny aut apod.). V těchto místech jsou navíc často k dispozici jen takzvané imprintery (žehličky),“ vysvětluje Kofroň důvody, proč doma nezapomenout embosovanou kartu. Podle něj u těchto karet také častěji bývá i pojištění proti ztrátě (Raiffeisenbank jej dává k těmto kartám zdarma) či zajímavější cestovní pojištění, někdy i pro celou rodinu.

„Při cestování v rámci Evropy by ale neměl být problém ani s použitím karet elektronických,“ domnívá se Denisa Salátková díky velkému počtu obchodních míst, která tyto karty přijímají. Nejvýhodnější je podle ní platit za zboží a služby platební kartou, protože je tato transakce pro klienta zdarma na rozdíl od většiny výběrů z bankomatu. Klient tedy neplatí žádné poplatky a nemusí s sebou nosit velký objem v hotovosti, což snižuje riziko, že o všechny peníze přijde třeba při krádeži. „U výběru z bankomatů, nesmí klient zapomenout, že pokud vybírá z bankomatu v zahraničíkreditní kartou, poplatky jsou vyšší než u debetních karet,“ připomíná Salátková.

Pokud má klient možnost, je vhodné vzít si na dovolenou karty od obou asociací(tedy Mastercard a VISA), které přijímají obchodníci i bankomaty na celém světě. Může se totiž stát, že obchodník bude brát jen karty jednoho vydavatele.

Dobré cestovní pojistky, které jsou součástí některých kreditních karetči balíčků k osobním či business účtům a jejich debetním kartám, mohou být dalším rozhodujícím faktorem pro volbu vhodné karty na dovolenou. Některé kryjí pojištěním všechny členy rodiny. Rozhodně je ovšem potřeba důkladně si prostudovat pojistné podmínky a výluky k těmto pojistkám, aby bylo jasné, že pojistky se vztahují opravdu na celou rodinu včetně jejích sportovních aktivit. Na dovolenou se určitě také vyplatí vzít karty se speciálními benefityjako například možností přednostního odbavení na letišti, návštěvy letištních VIP salónků, slevy na půjčení aut, ubytování ve vybraných hotelových sítích či resortech nebo na golfová hřiště.

Anketa

Které platební karty si zpravidla berete na cestu do ciziny?

Před odjezdem je dobré udělat fotokopii obou stran všech karet, které si bere dotyčný s sebou na cesty. Tyto kopie, spolu s kopiemi cestovních dokladů a kontakty na asistenční linky pojišťoven a karetních asociací, je pak praktické uložit do jiného zavazadla, než jsou originály. Je rovněž vhodné, pokud si může majitel karet kopie naskenovat a uložit na přenosné médium či u dobrých známých, kteří mu je mohou na telefonickou žádost poslat třeba elektronickou poštou či faxem. Díky těmto opatřením je pak možné se v případě ztráty snadněji prokázat úřadům i bance, když bude nutné zablokovat ztracené či odcizení karty proti zneužití.

Jaké máte nejkurióznější zkušenosti s placením kartami v zahraničí? Podělte se o ně s ostatními čtenáři.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak v zahraniční vybírat z bankomatu co nejlevněji

1. 6. 2009 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Jak v zahraniční vybírat z bankomatu co nejlevněji

Vybírat si peníze z bankomatu v zahraničí se může pěkně prodražit. Pokud držitel karty ale využije k výběru kartu, která je tuzemskou bankou zvýhodněná, může to být pro něj podstatně... celý článek

Proč se útrata kartou odepíše z účtu až za několik dnů

27. 5. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Proč se útrata kartou odepíše z účtu až za několik dnů

Útrata placená kartou se jednou strhne z účtu držitele karty ve stejný den, jindy až za řadu dní. Každý, kdo si nastavuje příjmy i výdaje tak, aby se nedostal do mínusu na účtu, z toho... celý článek

Která kreditka se vyplatí jako finanční rezerva

5. 5. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Která kreditka se vyplatí jako finanční rezerva

Ne každá kreditní karta se hodí jako finanční rezerva pro případ nouze. U některých karet si banky účtují poplatky, i když se nepoužívají. To finanční rezervu prodražuje.

Češi stále u karet i účtů podceňují ochranu hesel a PIN

16. 1. 2009 | Věra Tůmová | 15 komentářů

Češi stále u karet i účtů podceňují ochranu hesel a PIN

Poznamenat si PIN do blízkosti platební karty či do mobilního telefonu je krátkozraké a může dotyčného přijít draho. Mnoho Čechů to ale ještě pořád často dělá, upozorňuje finanční arbitr... celý článek

Bankovní doklady hned nevyhazujte, můžete je potřebovat

18. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Bankovní doklady hned nevyhazujte, můžete je potřebovat

Výpis z účtu dostává do schránky stále ještě většina klientů tuzemských bank. Při vyřizování na přepážce dostanou další doklad. Za pár let to je pěkná kupa. Někdo vše vyhazuje, jiný... celý článek

Partners Financial Services