Jak v zahraniční vybírat z bankomatu co nejlevněji

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 1. 6. 2009 | 4 komentáře
Jak v zahraniční vybírat z bankomatu co nejlevněji
Vybírat si peníze z bankomatu v zahraničí se může pěkně prodražit. Pokud držitel karty ale využije k výběru kartu, která je tuzemskou bankou zvýhodněná, může to být pro něj podstatně levnější nebo i zdarma. Od letošního léta budou při výběrech z bankomatu zvýhodněni vybraní držitelé karet u šesti bank.

Klienti pětice tuzemských bank mohou mít letos na zahraniční dovolené o starost méně. Pokud si vezmou s sebou tu správnou platební kartu a budou potřebovat vybrat hotovost z bankomatu, zaplatí za to jen minimum nebo vůbec nic. Na jednom výběru tak mohou ušetřit třeba i několik set korun. Zvýhodněný výběr z bankomatu v zahraničí mohou zatím využít klienti České spořitelny, ČSOB, Poštovní spořitelny, mBank a UniCreditBank. Od července se k nim přidají i majitelé vybraných kont Komerční banky.

Výhody pro výběr ze zahraničních bankomatů ale zdaleka neplatí pro všechny klienty těchto bank a ve všech zemích. Zdarma či za minimální poplatek lze z bankomatu zpravidla vybírat jen v rámci finanční skupiny. Největší výhody se také obyčejně týkají pouze držitelů debetních karet k vybraným kontům či balíčkům.

Jak Češi využívají zvýhodněné výběry ze zahraničních bankomatů.

Sjednocením poplatků za výběry z ATM v tuzemsku a v zahraničí ušetřili klienti UniCredit Bank od července 2008 do dubna 2009 na poplatcích za výběry z bankomatů skupiny UniCredit Group v zahraničí téměř 1,5 milionu Kč. Celkem ve „skupinových" bankomatech vybrali přes 62 milionů Kč, průměrný výběr činil 6 093 Kč. Co do počtu se nejvíce zvýhodněných výběrů uskutečnilo na Slovensku, v Itálii, Rusku a v Německu. Z pohledu celkového objemu výběru jasně dominovalo Německo před Slovenskem a Itálií. „Překvapením je umístění Chorvatska, kde bych vzhledem k oblíbenosti českých turistů a velkému počtu zhruba 600 bankomatů sesterské banky Zagrebačka Banka očekával umístění na předních příčkách," doplnil J Jakub Dusílek, ředitel úseku Segmentové a produktové řízení retailového bankovnictví UniCredit Bank.

Největší průměrná vybíraná částka byla v uplynulých deseti měsících v Německu, a to konkrétně 15 280 Kč. Zajímavostí je, že druhé nejvyšší průměrné výběry byly v Kazachstánu - 6 913 Kč. Naopak nejmenší průměrné částky klienti vybírali v Bulharsku - 2 675 Kč. Při detailnějším pohledu je patrné, že nejvíce výběrů se uskutečnilo v sousedních hlavních městech - Bratislava, Vídeň, Budapešť, Varšava. Nejvíce výběrů se uskutečnilo z bankomatu na Einsteinově ulici v Bratislavě (54 výběrů).

Zdroj:UniCreditBank

Z hlediska ceny za jeden výběr z bankomatu jsou na tom nyní pravděpodobně nejlépe klienti debetních karet mBank a UniCreditBank. Majitelé mKonta polské internetové banky si mohou v zahraničí vybrat z účtu peníze zcela bez poplatku. Pokud chtějí čerpat peníze ze spořícího eMax zaplatí 19 korun, u mKreditky 49 korun. Od loňského léta jsou výhodné výběry z bankomatů v cizině i u UniCreditBank. Ta nabízí klientům výběr ze všech zhruba 15 tisíc zahraničních bankomatů v sedmnáctce evropských zemí za stejných podmínek jako na území České republiky. Pro majitele většiny Osobních i Business kont to znamená, že za výběr z bankomatu UniCredit Group neplatí žádný poplatek. Zbývající klienti nyní místo původního poplatku (100 korun + 0,5 % z vybírané částky) zaplatí za výběr jen pětikorunu, majitelé konta Pohoda devět korun. Původní stokorunový poplatek a procento z vybírané částky zůstává v ceníku dál pro výběry z bankomatů mimo finanční skupinu. Srovnatelná částka se platí za výběr kreditní kartou (40 Kč + 1%). Kde jsou umístěné zvýhodněné bankomaty, si mohou klienti UniCreditBank zjistit prostřednictvím vyhledávače na webových stránkách banky.

Podobnou nabídku, byť méně výhodnou, má pro klienty i Česká spořitelna. Držitelé jejích debetních karet mají možnost vybírat z bankomatů v rámci skupiny Erste za šest korun. Bankomatů, které mají ve střední a východní Evropě k dispozici, je přes 6600. Ten, kdo vlastní Chytrou kartu České spořitelny, či jinou její kreditní kartu, za výběr z bankomatu zaplatí stokorunový poplatek a půl procenta z vybírané částky.

Klienti ČSOB a Poštovní spořitelny mají v rámci finanční skupiny levnější výběry z bankomatů pouze na Slovensku. Při výběru ze slovenských bankomatů ČSOB zaplatí šest korun, tedy stejně jako za výběry v České republice nad rámec balíčku. U Poštovní spořitelny klienti zaplatí pětikorunu, ale jen pokud použijí debetní kartu či Maxkartu. Relativně nízkou sumu za výběr z jakéhokoliv zahraničního bankomatu zaplatí také klienti Volksbank s debetní kartou Holiday. Výběr je přijde na 29 korun, ostatní klienti této banky zaplatí minimálně 75 korun a určité procento z vybírané částky.

Anketa

Vybíráte si z bankomatu peníze i při cestování v zahraničí?

S prvním červencem budou moci učinit jeden bezplatný výběr z bankomatu také někteří klienti Komerční banky. Zvýhodnění se bude týkat majitelů studentských kont G2 nadstandard a držitelů embosovaných kreditních karet. „Bezplatný výběr se přitom bude vztahovat na jakýkoli bankomat v zahraničí. Není tedy omezen pouze na bankomaty mateřské skupiny Société Générale,“ zdůrazňuje komunikační specialista Michal Teubner z Komerční banky.

Orientovat se jen podle ceny poplatku za výběr z bankomatu v zahraničí, není podle Tomáš Kofroně z Raiffeisenbank ideální. Nejlepší volbou je podle něj sice přímá platba u obchodníka, která je u všech bank bez poplatku, kdo ale potřebuje v cizině občas vybrat i hotovost z bankomatu, měl by sledovat i další parametry. „Při výběrech z bankomatu není důležitý jen samotný poplatek za výběr, ale i kurz používaný při přepočtu,“ podotýká Kofroň. I banka s poplatkem za výběr tak totiž může podle něj vyjít levněji než banka, která nabízí výběr z bankomatu zdarma či se slevou. „Pokud často cestuji a jsou pro mne kurzy důležité, neměly by při výběru banky hrát roli jen nabízené služby a poplatky, ale i kurzová úroveň. Ideální je několikrát si porovnat obecnou úroveň kurzů, z čehož klient pozná, jak je jednotlivé banky mají nastavené,“ tvrdí Kofroň a dodává: „Kromě kurzu samotného hrají roli i podmínky banky - některé banky si například účtují až dvouprocentní přirážku za platby mimo eurozónu.“ Klienti Raiffeisenbank za výběr z bankomatu v zahraničí zaplatí 100 korun a k tomu ještě 0,5 procenta z vybírané částky.

„Transakce provedená mimo území Česka je konvertována do eur vždy směnným kurzem kartové asociace (Visa nebo MasterCard),“ vysvětluje Kofroň. Ohledně přepočtu exotických měn jsou pro držitele karet nejdůležitější právě kurzy kartových asociací . Z eur se to pak už přepočte kurzem banky, například u Raiffeisenbank tím, který je ve 12:00 dne zúčtování transakce.

Pro cestující v Eurozóně je nicméně rozhodující vždy přepočet banky, která kartu vydala. Tuzemské banky k tomuto přepočtu používají kurz devizy prodej nebo devizy střed. Ve výsledku tak rozdíl z minulého pátku například mezi tímto kurzem Raiffeisenbank a mBank činí osm haléřů. Při výběru sto eur z bankomatu si klienti mBank připlatí osm korun navíc, pokud použijí ale debetní kartu k mKontu, nezaplatí už žádný další poplatek, zatímco u Raiffeisenbank činí poplatek za výběr z bankomatu sto korun a 0,5 procenta z vybírané částky.

Kolik stojí výběry ze zahraničních bankomatů

Kolik stojí výběr z ATM v zahraničíZvýhodněné výběry z ATM v zahraničí
CITIBANK100 Kč + 0,5 % z vybírané částky -
ČESKÁ SPOŘITELNAKreditní i debetní karty:
100 Kč + 0,5 % z vybírané částky
Jen pro debetní karty:
ATM Erste Group – 6 Kč
(6630 ATM ve Střední a Východní Evropě)
ČSOB80 Kč + 0,5 % z vybírané částky ATM ČSOB v SR – 6 Kč
GE MONEY BANK100 Kč + 0,5 % z vybírané částky -
KOMERČNÍ BANKA1 %, min. 100 KčOd 1.7.2009
Pro majitele: studentských kont G2 nadstandard, a embosovaných karet 1 bezplatný výběr v jakémkoli ATM
LBBW2,5 % z vybírané částky, min. 80 Kč -
mBANKmKONTO: 0 Kč
eMAX, mPŮJČKA: 19 Kč
mKreditka: 49 Kč
-
POŠTOVNÍ SPOŘITELNAKreditní karty
ostatní zahraniční ATM
80,- + 1,5 % z vyb.částky
Maxkartou či debetní kartou PS – z ATM ČSOB na Slovensku – 5 Kč
Kreditní karty
z ATM ČSOB na Slovensku
5,- + 1,5 % z vyb.částky
RAIFFEISENBANK100 Kč + 0,5 % z vybírané částkyOd 1.7.2009
-
UNICREDITBANK100 Kč + 0,5 % z vyb.částkyDebetní k.-ATM UB Group
(cca 15 tisíc ATM v 17 zemích)
– stejné podmínky jako v ČR – 0 Kč (většina majitelů Osobních či Business kont)
-majitelé konta Pohoda 9 Kč, ostatní klienti 5 Kč

Kreditní karty
40 Kč + 1 % z částky
VOLKSBANKJiná debetní karta 75 Kč + 0,5 % z vyb. částky
Kreditní karta 1,75 % z vyb. částky,min.120 Kč
Debetní k. Holiday 29 Kč
Vysvětlivky: ATM = bankomat

Jaký byl váš nejvyšší poplatek za výběr z bankomatu či platbu v zahraničí a kde to bylo? Podělte se o zkušenosti s ostatními čtenáři.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč se útrata kartou odepíše z účtu až za několik dnů

27. 5. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Proč se útrata kartou odepíše z účtu až za několik dnů

Útrata placená kartou se jednou strhne z účtu držitele karty ve stejný den, jindy až za řadu dní. Každý, kdo si nastavuje příjmy i výdaje tak, aby se nedostal do mínusu na účtu, z toho... celý článek

Která kreditka se vyplatí jako finanční rezerva

5. 5. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Která kreditka se vyplatí jako finanční rezerva

Ne každá kreditní karta se hodí jako finanční rezerva pro případ nouze. U některých karet si banky účtují poplatky, i když se nepoužívají. To finanční rezervu prodražuje.

Nové kreditky učí utrácet

2. 4. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Nové kreditky učí utrácet

Počet kreditních karet v peněženkách Čechů roste. Přes dva miliony je už aktivně využívají a banky jim stále nabízí nové. Výhody nových „kreditek“ ovšem stojí nejvíce na slevách z nákupů.... celý článek

Češi stále u karet i účtů podceňují ochranu hesel a PIN

16. 1. 2009 | Věra Tůmová | 15 komentářů

Češi stále u karet i účtů podceňují ochranu hesel a PIN

Poznamenat si PIN do blízkosti platební karty či do mobilního telefonu je krátkozraké a může dotyčného přijít draho. Mnoho Čechů to ale ještě pořád často dělá, upozorňuje finanční arbitr... celý článek

Které benefity kreditních karet mají a nemají smysl

26. 6. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Které benefity kreditních karet mají a nemají smysl

Body, slevy, pojištění či služby navíc nebo i podpora charity, to vše může souviset s vaší kreditní kartou. Některé výhody „kreditek“ se mohou vyplatit, jiné mohou být naopak zanedbatelné... celý článek

Partners Financial Services