Ideální banka I: videobankéř poradí, co s penězi

Ideální banka I: videobankéř poradí, co s penězi
Internetbanking ideální banky nabízí videokonzultace i sjednání osobní schůzky na pobočkách. Ty jsou téměř všude, stejně jako bankomaty, z nichž lze zadarmo vybírat. Tak si představuje budoucnost vítěz soutěže Ideální banka 21. století.

Naše spolupráce s Ideální bankou trvá již řadu let. Přesně si už nevzpomínám, kdy jsem se s ní setkal poprvé, za to si vzpomínám, jak. Nejednalo se o žádnou reklamní akci uprostřed města, kterou většina lidí nesnáší. Nešlo ani o klasickou televizní reklamu. Jednalo se o propagaci jakési charitativní sbírky, všiml jsem si pouze čísla konta, na které lze přispívat, a nenápadného loga banky v rohu televize. Později jsem zjistil, že bankanejen celou reklamu zaplatila, ale také poskytla organizátorům akce zdarma běžný účet. Banka nejenže udělala dobrou věc, navíc upoutala řadu potenciálních zákazníků.

Soutěž Ideální banka 21. století

Soutěž pořádaly už druhým rokem Poštovní spořitelna spolu se serverem www.bankovnipoplatky.com. Studenti měli napsat esej na téma, jak si představují ideální banku. Vítěz, Michal Obrázek z Vysoké školy ekonomické, získal odměnu 20 tisíc korun a možnost stáže v Poštovní spořitelně.

Podruhé, kdy jsem se o bance doslechl, byla reference mého kamaráda, když jsem se mu svěřil, že bych si rád otevřel bankovní účet. Vlastně jsem se svěřovat ani nemusel, stejně by mi o ní řekl. Kvalitní produktya služby, stejně jako výhodné ceny by ho donutily se pochlubit. Ideální banka navíc zavedla motivační program pro stávající zákazníky. Když přivedou nového klienta, získají různé výhody jako snazší získání úvěru nebo vyšší úroky z vkladu. Když jsem zjistil, že Ideální banka je skutečně výhodná, hned jsem jejích služeb využil a přešla k ní také celá má rodina.

Ideální banka 1

V internetbankingu má Ideální banka funkci videokonzultací s osobním bankéřem.
Ilustrace: Štěpán Růt

Když teď občas nenápadně nahlédnu do máminy pracovny, zahlédnu na monitoru známou tvář charismatického chlapíka. Většinou je jím František Nebeský, pracovník Ideální banky, který v on-line video přenosu, řeší finance naší rodiny. Mamka při té příležitosti většinou požádá o výběr hotovosti, kterou ostraha banky doveze pancéřovým autem až do místa určení. K dispozici jsou také řidiči, kteří odvezou zákazníka z domu přímo do banky. Této možnosti využívají většinou lidé se sníženou pohyblivostí.

Návštěva Ideální banky ale dnes již není nutná. Je neuvěřitelné, co všechno lze vyřídit přes internet, na jehož zřízení banka v řadě případů přispívá. Kromě zmíněných video konzultací, lze vyřídit většinu běžných finančních transakcí, či domluvit si schůzku v bance na konkrétní den a hodinu.

Přesto klasické kamenné pobočky nezmizely, lidé v ně mají zatím větší důvěru. Pobočky jsou dostupné i v menších městech a obcích. Mají dlouhou otevírací dobu, čímž se Ideální banka liší od ostatních bank. Otevřeno je od osmi ráno do osmi večer. Pokud přesto zákazníkům otevírací doba nevyhovuje a klient nechce situaci řešit přes Internet, je možné si domluvit individuální schůzku mimo stanovenou otevírací dobu, ať už doma u klienta, na pobočce banky nebo někde v restauraci. Vše funguje v duchu „náš zákazník, náš pán“.

Přítomnost Ideální banky ve městě připomíná velké množství bankomatů, ze kterých lze bezplatně vybírat. Bankomaty jsou viditelně označeny, takže není problém kdykoli jej najít. Po městě jsou na sloupech a na zemi namalované i v noci viditelné značky, které klienta k nejbližšímu bankomatu nasměrují. Klient tak ušetří čas mnohdy nekonečným běháním po městě. Bylo by příjemné, aby byl bankomat zároveň i mincomatem, který by umožnil rozměnit bankovky, třeba na zdravotnické poplatky.

Ideální banka 2

Doporučit Ideální banku znamená pro stávající klienty zajímavé benefity.
Ilustrace: Štěpán Růt

Jako student mohu zajít kromě hlavní pobočky ve městě, také do pobočky, kterou Ideální banka otevřela u nás ve škole. Většina zaměstnanců školní pobočky jsou sami studenti, kteří pracují pod odborným dohledem bankovních specialistů. Banka tak buduje značku a podvědomí mezi potenciálními zaměstnanci i klienty. Banka sponzoruje nadějné studentské aktivity a zapojuje se do školní výuky, když její odborníci přednáší odpovídající témata obohacená zkušenostmi z praxe.

Ve školní pobočce jsou dostupné některé výukové materiály, vzpomínám si, že naposledy banka studentům nabídla příručku „ Jak správně investovat na burze“. Banka na škole vytvořila vlastní systém prospěchových a sociálních stipendií, který souběžně funguje vedle univerzitního systému.

Přestože univerzitní pobočka nabízí celé portfolio produktů a služeb, bankovní sortiment je zaostřen spíše na studenty. Založit lze například studentské konto s velkou mírou přečerpání – až 50 000 Kč a nízkou úrokovou sazbou z úvěru. Banka ví, že studentský život něco stojí, a že zejména vysokoškolský student se stane v budoucnu dobrým dlužníkem i perspektivním klientem. Studentské konto v pojetí Ideální banky vlastně není ani ryze studentské, ani omezené dosažením 26 let. Úspěšní studenti mohou studentských výhod užívat ještě dva roky po ukončení studia. Ideální banka si uvědomila, že student bude potřebovat více peněz do začátku „samostatného“ života.

Ve středu si přečtete, jak to podle vítěze soutěže Ideální banka 21. století chodí na pobočkách Ideální banky.

Autor je studentem Vysoké školy ekonomické v Praze.

Jak si představujete ideální banku vy? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poplatek za nadměrný vklad hotovosti opravdu existuje

24. 2. 2009 | Patrik Nacher

Poplatek za nadměrný vklad hotovosti opravdu existuje

Řada klientů bank o něm nemá ani tušení, někteří nevěří, že existuje. Řeč je o favoritovi letošní ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek – poplatku za nadměrný vklad hotovosti na... celý článek

Hypotéka po webu: zdařilý kousek z dílny Hypoteční banky

23. 2. 2009 | Věra Tůmová

Hypotéka po webu: zdařilý kousek z dílny Hypoteční banky

Hypoteční banka přišla jako první na trhu s možností sjednat si hypotéku on-line. A zdá se, že si s tímto produktem dala pořádnou práci. Nejvíce ji ocení internetová populace. Tomuto... celý článek

Jak si vybrat nejlepší účet pro svou živnost

18. 2. 2009 | Eva Sovová | 8 komentářů

Jak si vybrat nejlepší účet pro svou živnost

Živnostníci si mohou zdarma založit účet v mBance, Raiffeisenbank a na půl roku v Poštovní spořitelně. Komerční banka účet pro začínající podnikatele letos zlevnila. Banky se snaží... celý článek

Vychytané speciality v českém internetovém bankovnictví

16. 2. 2009 | Věra Tůmová

Vychytané speciality v českém internetovém bankovnictví

Placení složenek není příliš zábavné. Udělat se ale musí. Některé tuzemské banky proto začínají přicházet s opravdovými „vychytávkami“ na placení faktur za energie či na platby daní... celý článek

Partners Financial Services