Nejlevnější účet pro internet: mBank, eKonto a Fio válcují konkurenci

Jan Stuchlík | rubrika: Jak na to | 14. 8. 2008 | 24 komentářů
Nejlevnější účet pro internet: mBank, eKonto a Fio válcují konkurenci
Pro klienty, kteří nepotřebují bankovní pobočky, sestavila redakce Peníze.cz a server www.bankovnipoplatky.com žebříček nejlevnějších účtů pro elektronické bankovnictví. V průměru běžný klient díky internetu ušetří skoro padesát korun měsíčně.

Ohlas na výsledky výzkumu, který se snažil najít nejlevnější bankovní účetpro běžného českého bankovního klienta, byl obrovský. Nejčastěji diskutující upozorňovali, že bankovní pobočky nepotřebují. Redakce Peníze.cz spolu se serverem www.bankovnipoplatky.com proto zavelela: Pryč s papírem! Nový výpočet pro ty, kdo používají pouze elektronické bankovnictví a elektronickou poštu, sice měsíční náklady za účet výrazně snížil, pořadí se ovšem příliš nezměnilo.

mBanktentokrát s mKontemzvítězila s nulovými měsíčními náklady za vedení účtu a transakce. Oproti původnímu výpočtu odpadly poplatky za papírový výpis z účtu a za používání mLinky jako alternativy ke kamenným pobočkám ostatních bank.

Druhé je opět eKontood Raiffeisenbank, které je rovněž navrženo především pro milovníky internetu a internetového bankovnictví. Ve verzi Premium, tedy pokud na účet přichází měsíčně minimálně 25 000 korun, zaplatí běžný klient za měsíc 38 korun. Pokud by ovšem zákazník tuto podmínku nesplnil, stálo by ho eKonto ve verzi Základ 167 korun za měsíc a bylo by jedním z nejdražších zkoumaných účtů.

Zavržením papírových příkazů k úhradě a papírových výpisů by si výrazně pomohli i majitelé třetího účtu v pořadí, družstevní záložny Fio, a čtyřky, Poštovní spořitelny. U Fio by za měsíc zaplatili za běžný účet 42 korun, tedy o 65 korun méně než s využíváním papírových platebních instrumentů. Účet Klasikod Poštovní spořitelny by používáním výhradně elektronického bankovnictví zlevnil o 42 korun na celkových 74 korun.

V novém žebříčku se promíchalo pořadí ve středu tabulky. Nejvíce na vynechání poboček a papírových výpisů vydělala ČSOB. Její ČSOB Kontosi o příčku polepšilo a jeho běžný klientby zaplatil o 36 korun měsíčně více. Naopak Extra kontood Komerční bankysi o jedno místo pohoršilo, kdy ho předstihl účet Genius Acitveod GE Money Bank.

Nejdražší opět zůstal Osobní účetod České spořitelnya Citi Kontood Citibank. Jenže s tou výjimkou, že klient Citibank, který by měl měsíčně u banky uloženo v průměru více než půl milionu korun, by získal balíček Citi Konto zdarma.

Průzkum potvrdil, že používáním pouze elektronického bankovnictví může běžný bankovní klient výrazně ušetřit. V průměru klesly náklady na používání účtu o 47 korun za měsíc. Navíc tento způsob komunikace s bankou šetří čas klientů i náklady samotných bank. Je proto logické, že téměř všechny banky si za samotné používání internetového bankovnictví nic neúčtují. Výjimkou je pouze eKonto ve verzi Základ a Volksbank, u jejíhož FIT kontanení internetové bankovnictví v ceně. Klient si ho musí dokoupit za poplatek 30 korun měsíčně.

Nejlevnější účty pro běžného klienta využívajícího pouze internetbanking

PořadíBankaNázev kontaCena za měsíc
1mBankmKonto0,-
2RaiffeisenbankeKonto Premium*38,-
3Fio - družstevní záložnaBěžný účet42,-
4Poštovní spořitelnaKlasik74,-
5ČSOBČSOB Konto126,-
6UniCredit BankKonto Mozaika128,-
7BAWAG Bank CZIQ Konto142,-
8VolksbankFit Konto153,-
9GE Money BankGenius Active154,-
10Komerční bankaExtra konto160,-
11Česká spořitelnaOsobní účet - Standard II166,-
12RaiffeisenbankeKonto Základ**167,-
13CitibankCitikonto***331,-
* Při splnění podmínky kreditního obratu min. 25 000,- měsíčně.
** Základní varianta
*** Při průměrném měsíčním zůstatku na běžném, spořícím, termínovaném či investičním účtu nad 500 000,- je balíček (299,-) zdarma.

Zdroj: Výpočet www.penize.cz a www.bankovnipoplatky.com

Jak jste spokojeni s internetbankingem své banky? Podělte se o názor.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 8. 2008 1:25

Citace - Miloš / 14.08.2008 10:51

Proč je i FIo uvedeno 42 korun, když je účet běžný zdarma? Z čeho autor vycházel? Mělo by tam být nula Kč, ne?


Viz předchozí článek, jehož je tento pokračováním - do srovnání byly zahrnuty tři výběry z bankomatu, a to dva z "vlastní" banky (u Fio ČSOB = á 6 Kč výběr) a jeden z cizí (u Fio = á 30 Kč). Ostatní hodnocené služby jsou u Fio zdarma.

(Jinak mi u mBanky nepřijde úplně "košer", že služby které neposkytuje, například hotovostní vklad na pobočce, jsou hodnoceny jako "zdarma", namísto "nelze". Podle této filozofie by pak totiž z jakéhokoli srovnání vycházela nejlépe taková banka, která neposkytuje vůbec žádné služby :-))

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 8. 2008 8:50, Karel

Naprosto dementní, nic neříkající článek .... mám účet v KB, ČS i mBank a tak dokáži přesně porovnat, co je kde zakolik a jak výhodně. Třeba ta částka u ČS je naprostá kravina, nepochopím, jak k ní autor proboha dospěl? Za ty peníze bych snad musel u ČS i přespávat :o)) . Já mohu jen konstatovat, že mBanka je taková levná elektronická peněženka, vhodná pro některé základní bankovní operace, nic více a nic méně. Jak jsem se včera dočetl na jednom fóru trefné přirovnání, je to banka pro české Pepíky, kteří jsou spokojeni, že si tu můžou zdarma zaplatit SIPO :o)

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlevnější účty: vítězství mBank a propadák České spořitelny

12. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 61 komentářů

Nejlevnější účty: vítězství mBank a propadák České spořitelny

Výzkum serverů Peníze.cz a www.bankovnipoplatky.com spočítal nejlevnější bankovní účty pro běžné bankovní klienty. Žebříčku vládne mBank spolu s dalšími menšími bankami. Bankovní giganti... celý článek

Zahraniční banky mohou tuzemským závidět zisky

11. 8. 2008 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Zahraniční banky mohou tuzemským závidět zisky

Tuzemské bankovní domy o finanční krizi na světových trzích snad ani netuší. Nejnovější pololetní výsledky svědčí o jejich výborné kondici, které se krize dotkla jen minimálně. Výsledky... celý článek

Je dobře, že KDU-ČSL upozornila na vysoké bankovní poplatky?

7. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ | 11 komentářů

Je dobře, že KDU-ČSL upozornila na vysoké bankovní poplatky?

Bankovní poplatky jsou v Česku příliš drahé, říká KDU-ČSL a doufá, že otevřením diskuse se jí poplatky snížit. Je dobře, že se do protipoplatkového boje vložila i politická strana?... celý článek

mPůjčka: Drahý a docela složitý spotřebák

3. 7. 2008 | Věra Tůmová | 9 komentářů

mPůjčka: Drahý a docela složitý spotřebák

Půjčky zdarma nejsou nikde, ani u mBank, která se chlubí minimálními poplatky. Poplatky má sice i u půjčky minimální, ale vynahradí si to jinde. Nová mPůjčka je drahá, ale v několika... celý článek

Partners Financial Services