Volksbank: Vážený Gr87D4hg, …

Volksbank: Vážený Gr87D4hg, …
Všechny banky vám přidělí nějaké jméno pro vstup do jejich ibankingové aplikace. Většinou je to číslo, které si řada z nás bez problémů zapamatuje, ale s číselně písmennou směskou, kterou používá Volksbank, to tak snadné mít nebudete. V dalších ohledech jde ale o standardní aplikaci bez větších nedostatků.

Česká pobočka rakouské Volksbank zahájila svou činnost v roce 1994 v Brně. Svou pobočkovou síť postupně rozšířila na 21 ve 12 českých a moravských městech. Především zpočátku se banka orientovala výrazněji na firemní klienty, dnes své obchodní aktivity míří do tří segmentů – občané, firmy a municipality. Svou současnou bilanční sumou 19 miliard Kč se řadí mezi menší banky na trhu. Možnost komunikovat po internetu nabídla svým klientům na podzim 2002, v červenci loňského roku pak spustila novější verzi.




Internetová banka roku

Připravili jsme pro vás seriál o internetovém bankovnictví, ve kterém vám mezi 4. dubnem a 23. květnem představíme fungování této služby u 13 bank na českém trhu.

Všechny aplikace prověřila porota Peníze.CZ z šesti různých pohledů - přihlášení, menu a základní ovládání, zadávání příkazů k úhradě, zobrazování výpisů, dispozice s účtem a vizuální dojem. Po skončení seriálu vám přineseme celkové výsledky a vyhlásíme Internetovou banku roku v kategorii porota Peníze.CZ

Tématu bezpečnosti internetbankingu a výše poplatků s touto službou souvisejících budeme věnovat speciální články.

O tom, která banka získá ocenění v kategorii čtenářů Peníze.CZ, můžete rozhodnout i vy - stačí dát hlas svému favoritovi. Registrovaní čtenáři budou zařazeni do slosování o zajímavé ceny.

Vše o Internetové bance roku najdete na
www.ibankaroku.cz

Instalace

Požadavky na HW a SW
PC s procesorem Pentium 133 MHz nebo vyšší MS Windows (W98, SE, ME, NT4.0 + SP6, 2000, XP) Internet Explorer 6.0 a vyšší s podporou Javy
Pro pasivní operace vám stačí uživatelské jméno a heslo, které dostanete v bezpečnostní obálce. Jedinou malou instalací je tak vytvoření podpisového certifikátu. Ten získáte v certifikační autoritě, odkaz do ní je v internetbankingové aplikaci, kde si pak také hotový certifikát musíte zaregistrovat.




Přihlášení

Zabezpečení
Pasivní operace uživatelské jméno (osmimístná změt čísel a písmen) a heslo (můžete si libovolně měnit). K aktivním operacím je potřeba podpisový certifikát.
Kvůli špatně nadefinovaným fontům se vám za určitých okolností může stát, že vstup do aplikace budete na homepage banky hledat hodně dlouho a spíše podle symbolů než "blešího" písma. To je totiž tak malé, že jej nepřečtete (viz obrázky). Samotná aplikace má jiný vzhled než domovské stránky a tam už tento problém nenastává. Pokud se vám stránka banky načte správně, vstupní odkaz najdete snadno na pravé straně homepage banky.

Pokud jste při hledání uspěli, pak po provedení mezikliku (nejdříve kliknete na Internetbanking a načte se vám další stránka, kde musíte kliknout na vstup do aplikace) zadáte do kolonky uživatelské jméno a heslo. Vzhledem k tomu, že první údaj má tvar typu "Gr87D4hg", určitě oceníte, že alespoň heslo si můžete nastavit sami jako něco zapamatovatelnějšího. Naši porotci to příliš nekomentovali, jen Petr Dvořák z VŠE poznamenal "delší přihlašovací jméno", dvěma dalším (Pavlu Slavíkovi z Peníze.cz a Evě Souhradové z České televize) se nelíbila nutnost proklikat se do aplikace přes několik stránek.

Ovládání a vzhled

Co umí internetové bankovnictví Volksbank
příkaz k úhradě:
jednorázový ANO
hromadný NE
trvalý příkaz k úhradě:
zřízení ANO
změna ANO
zrušení ANO
souhlas k inkasu ANO
příkaz k inkasu ANO
vytváření vzorů plateb ANO
zahraniční platby ANO
výpis ANO
historie účtu ANO
termínované vklady:
zřízení ANO
změna ANO
zrušení ANO
informace o platebních kartách NE*
* lze podat žádost o změnu parametrů platební karty
O tom, že aplikace umožňuje snadnou orientaci, svědčí hodnocení hned pěti porotců, kteří do protokolů uvedli "přehledné". Výhrady některých z nich směřovaly spíše ke vzhledu aplikace, Pavel Slavík poznamenal, že její barvy by mohly být veselejší. Podobnou výhradu měl i Petr Dvořák, který popsal barvy jako "mdlé" a konečně na Alenu Urubkovou působila aplikace zastaralým dojmem. O tom, že to co se někomu nelíbí se jinému líbit může, svědčí názor Evy Moniové z Lidových novin, na kterou aplikace působila "seriózně".

Za významný nedostatek je možné považovat poznámku Antonína Beneše, který do hodnotícího protokolu poznamenal "nestabilní aplikace". Udělal to poté, kdy strávil nečekaně hodně času snahou zadat příkaz k úhradě; aplikace se mu bránila hlášením "došlo k chybě v aplikaci", po které bylo nutno se znovu přihlásit.
Podobný problém jsme zaznamenali při psaní tohoto textu. Aplikace se při prohlížení výpisů "zasekla" a nebylo s ní možno dělat vůbec nic, ani se odhlásit. Do této kategorie chyb patří i nefunkční odkaz na úrokové sazby u termínovaných vkladů. Pokud na něj kliknete, načte se vám chybová stránka banky, která říká, že se snažíte dostat na již neexistující stránku staré verze webu Volksbank (viz obrázek). Asi v bance při aktualizaci homepage zapomněli na aktualizace internetbankingu.

Provádění transakcí

Internetbanking Volksbank nabízí všechny myslitelné standardní domácí a jednoduché zahraniční platby. K zadání příkazu se ovšem musíte doslova proklikat (obdobně jako u Raiffesenbank), když se vám po kliknutí na odkaz "Platební příkazy-Domácí" nejprve zobrazí jejich přehled a teprve u něj je tlačítko "Zadat nový". Výhodu to může mít pouze v případě, že chcete zopakovat některou operaci z přehledu, kdy jen kliknete na ikonku použít jako vzor.
Obdobou této možnosti je "Vytvoření partnera" v záložce informace. Uložíte si zde číslo účtu na který často posíláte peníze. Při vkládání příkazu si jej můžete vyvolat kliknutím na ikonku vedle kolonky "Název účtu". Tato možnost se líbila Aleně Urubkové. Naopak k celému formuláři příkazu měl výhradu Petr Dvořák, který poznamenal, že nápověda u něj je "neadresná". To ovšem platí pro celou celou aplikaci. K čemu je vám totiž nápověda, která u příkazu k úhradě nabídne informace o tom, jak funguje internetbanking, když nemá ani viditelný odkaz typu "Jak zadat příkaz k úhradě".

Trochu nepraktické také je, že inkasa nemůžete povolit či změnit v příslušném odkazu v záložce "Příkazy", ale musíte jít do odkazu "Informace-Seznam žádostí-Nová žádost" (s drobnými odchylkami tato výhrada platí i pro SIPO).


Ostatní operace

Kromě standardních výpisů a termínovaných vkladů už aplikace nenabízí žádné další funkce. Eva Moniová k tomu poznamenala, že "chybí investice, nenabízí alespoň informace o jiných produktech".



Informace o účtech nabízí dva typy pohledů do historie. Můžete se buď podívat do jednotlivých pohybů, nebo do výpisů. V pohybech je možné vyhledávat podle řady kritérií (částka, typ platby, datum…). Výpisy si pouze můžete zobrazit a případně exportovat do formátů .xml či .txt. Oba formáty jsou pro přímé zobrazování dosti nepoužitelné (zobrazí se vám změt písmen a čísel) a pravděpodobně jsou definovány pro import do nějakého účetního programu.



Jedinou netransakční funkcí aplikace jsou termínované vklady. Jejich zadání je jednoduché, pouze vyplníte formulář. Předem se však připravte na to, že jej už z aplikace nezrušíte a také se dozvíte, že "Výše úrokových sazeb je pouze informativní, vklad bude proveden dle aktuální sazby". Jak jsme ale již zmínili výše odkaz, na úrokové sazby vede pouze k zobrazení chybové stránky.

Náklady na služby Volksbank Počet FIT konto + IB* Celkem (Kč)
vedení účtu měsíčně 12 75 90
výběry na přepážce 5 za rok 5 6 30
výběry z vlastního bankomatu ** 23 za rok 23 2,5 57,5
výběry z cizího bankomatu *** 7 za rok 7 25 175
vklady v hotovosti 9 za rok 9 6 54
počet příchozích plateb 20 ročně 20 6 120
počet ochozích plateb 36 ročně 36 3 108
počet odchozích plateb trvalým příkazem 30 ročně 30 3 90
zřízení trvalého příkazu 2 za rok 2 0 0
zrušení, změna trvalého příkazu 2 za rok 2 30 60
platební karta elektronická 1 1 0 0
1594,5
* do ceny za vedení účtu je započítán i poplatek za internetové bankovnictví (30 korun), samotná cena (45 korun) zahrnuje krome vedení účtu i výpisy poštou a elektronickou platební kartu
** síť bankomatů Volksbank je součástí sítě ČSOB, výběr z bankomatu ČSOB označeného jako Volksbank stojí 2,5 z ostatních bankomatů 5 korun (zde uvažujeme 2,5 jako cenu za výběr z vlastního bankomatu)
*** výběr z jiných bankomatů než Volksbank či ČSOB stojí 25 korun, vzhledem k tomu, že síť těchto dvou bank není příliš hustá, volíme cenu za ostatní bankomaty

Pokud vás zajímá více o námi zvoleném modelovém klientovi, podívejte se sem.

Jsou pro vás v internetbankingu důležité nebankovní služby (pojištění, stavební spoření a podobně)? Jak se vám líbí aplikace Volksbank?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Raiffeisenbank: síla jednoduchosti

5. 5. 2005 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Raiffeisenbank: síla jednoduchosti

O tom, že se aplikace bance povedla, svědčí téměř jednohlasné "jednoduché a přehledné" od našich porotců. Tento nesporný úspěch ale kazí nulová nabídka doplňkových služeb.

Komerční banka: objem na úkor přehlednosti?

3. 5. 2005 | Petr Vykoukal

Komerční banka: objem na úkor přehlednosti?

Internetové bankovnictví třetí největší české banky poskytuje mnoho funkcí. Tolik, že se až v případě jeho hodnocení nabízí příslovečné "méně znamená více". Je navíc zřejmé, že primárním... celý článek

HVB: nečinností k průměru

28. 4. 2005 | Petr Vykoukal

HVB: nečinností k průměru

Vypadá to, že v HVB Bank se zastavil čas, přinejmenším v oddělní pro rozvoj internetového bankovnictví. Její aplikace se za poslední tři roky totiž téměř nezměnila. A tak zatímco tehdy... celý článek

GE Money Bank: umí hodně, ale jen doma a v korunách

26. 4. 2005 | Simona Ely Plischke

GE Money Bank: umí hodně, ale jen doma a v korunách

GE Money Bank se snaží o image moderní futuristické banky. Nezbytným předpokladem takového obrázku je perfektní internetbanking. Co lze její aplikaci pochválit a kde lze ještě vylepšovat?... celý článek

eBanka: věrná osvědčenému designu

21. 4. 2005 | Petr Vykoukal

eBanka: věrná osvědčenému designu

eBanka byla v minulosti často tím, kdo udával trend v oblasti internetového bankovnictví. Konkurence však nespí, a tak dnes řada bank nabízí srovnatelné aplikace a dotahuje její náskok.... celý článek

Partners Financial Services