Studenti mají větší výběr běžných účtů

Studenti mají větší výběr běžných účtů
Prázdniny před několika dny skončily a studenti možná začínají přemýšlet také o výběru běžného účtu. Banky jim nabízejí speciální konta a s nimi i možnost získat řadu cenově zvýhodněných služeb. V oblasti studentských kont se objevily některé novinky, jaké jsou?

Téma studentských účtů nás provázelo celý tento rok, především kvůli sporu vysokoškoláků s Českou spořitelnou, který nakonec banka vyřešila ke spokojenosti studentů. Více si o tom přečtěte v článcích Slíbenou prémii dostanou i bakaláři nebo Studenti prémii 10 000 korun přece jen získají.

Kam za účtem?

Nabídku účtů pro studenty či mladé můžete v současnosti najít u osmi bank: České spořitelny, ČSOB, eBanky, Komerční banky, Poštovní spořitelny, Raiffeisenbank, Sparkasse Mühlviertel – West banky a Waldviertler Sparkasse von 1842.
Konto finanční instituce otevřou obvykle středoškolákům či vysokoškolákům na pobočce, zájemci ale s sebou musí přinést potřebné doklady: občanku či jiný průkaz a potvrzení o studiu. Některé banky konta nepodmiňují studiem vysoké školy, sjednat si je mohou mladí do 26 let.
Proč si ale pořizovat studentský účet? Banky předpokládají, že mladí lidé, hlavně pak vysokoškoláci, jsou pro ně potenciální klienti s nadprůměrnými příjmy v budoucnu. Proto také mladým klientům nabízejí zvýhodněná konta, díky kterým studenti mohou ušetřit.

Novinky a nováčci

V rámci studentských kont banky nabízejí studentům jakýsi balíček produktů a služeb, který vesměs obsahuje běžný účet, platební kartu, internetbanking atp. S novinkou letos přišla Komerční banka, a sice s účtem nazvaným "Gaudeamus na druhou". "Starý Gaudeamus byl jedním z prvních studentských účtů na tuzemském trhu, a proto bylo nutné ho inovovat tak, aby lépe vyhovoval současným potřebám studentů," konstatuje manažerka externí komunikace banky Romana Kubálková. "Rozšířili jsme funkčnosti a nastavení, ale zároveň zachování jména produktu představuje určitou kontinuitu s původním balíčkem," dodává.

Úročení a výběry z bankomatu
Úročení Poplatek za výběr z bankomatu vlastního/cizýho
Česká spořitelna 1,3 % 6 Kč/25 Kč + 0,5 % z vybírané částky
ČSOB 1,2 % 5 Kč/25 Kč
eBanka 0,15 % 4,90 Kč/29,90 Kč
Komerční banka 0,4 % 5 Kč/35 Kč, u nadstandardní varianty 2 výběry z
Poštovní spořitelna 1,1 % 5 Kč/25 Kč
Sparkasse Mühlviertel - West banka 0,5 % 5 Kč/20 Kč
Waldviertler Sparkasse von 1842 2,5 % 5 Kč WSPK, ČSOB/25Kč
Raiffeisenbank 1,2 % 4 Kč první dva v měsíci, 9 Kč za třetí a další/15 Kč první dva v měsíci, 25 Kč za třetí a další
Zdroj dat: Banky
Studenti si ovšem mohou vybrat mezi dvěmi možnostmi. Do standardní varianty banka zahrnuje běžný účet se čtvrtletními, pololetními nebo ročními výpisy, elektronickou mezinárodní platební kartu Styl Maestro, telefonní a internetové bankovnictví Expresní linku a také možnost otevřít si ihned kontokorent.
S nadstandardním balíčkem, za který ovšem zaplatí 20 Kč měsíčně, získají vysokoškoláci navíc embosovanou mezinárodní Interkartu Gaudeamus s cestovním pojištěním, 2 výběry měsíčně z bankomatu banky a internetové bankovnictví Mojebanka.

Studenti také mohou využívat slev u smluvních partnerů: Student Agency, Smart Wings, vzdělávací agentury Tutor a cestovní kanceláře Adventura. Slevy studentům nabízejí i jiné banky, například s platební kartou České spořitelny ušetří její majitelé u vybraných obchodníků.
Na nové konto studenti přecházet nemusí, kdo již vlastní starý Gaudeamus, může si ho nechat. Se změnou ovšem přichází příjemné výhody. Banka například rozšířila věkovou hranici pro majitele účtu, získat ho budou moci mladí od 15 do 19 let a studenti řádného studia až do 30 let.

Omezený internetbanking

Nevýhodou pro ty, kteří konto změní je fakt, že v základní verzi je pouze okleštěná varianta internetového bankovnictví. Lze v něm například kontrolovat zůstatek konta a pohyby na něm, zadávat jednorázové platební příkazy, nechat si zasílat SMS o změnách na účtu či kontrolovat přehled aktivních trvalých příkazů. Není na něm ale možné zadávat, měnit a rušit trvalé příkazy. Za plnohodnotnou verzi, tedy internetbanking Mojebanka, si studenti budou muset připlatit.
Prémie 333 Kč, kterou dostávali vždy, je nyní podmíněna alespoň jednou platbou kartou u obchodníka za měsíc. Podle Kubálkové se tím snaží banka odlišit klienty, kteří skutečně konto využívají od těch, jenž si otevírají účty u bank za účelem sbírání "bonusů".

Srovnání studentských kont
Název účtu Vedení účtu včetně měsíčních výpisů Elektronické bankovnictví Mezinárodní platební karta Prémie
Česká spořitelny
(profil, názory)
Student+ poštovné zdarma elektronická zdarma 200 Kč každoročně při předložení karty ISIC
ČSOB
(profil, názory)
Studentské konto poštovné zdarma elektronická zdarma jednou zdarma ISIC, prvních nových 1 500 klientů dostane baťůžek s ledvinkou
eBanka
(profil, názory)
Studentský program 19 Kč + 3,90 Kč zdarma elektronická zdarma po dobu 1 roku -
Komerční banka
(profil, názory)
Gaudeamus na druhou standard 15 Kč zdarma, omezený internetbanking Expresní linka elektronická zdarma 333 Kč při alespoň jedné platbě kartou u obchodníka
Gaudeamus na druhou nadstandard 20 Kč + 15 Kč zdarma, internetbanking Mojebanka elektronická i emobosovana zdarma 333 Kč při alspoň jedné platbě kartou u obchodníka
Poštovní spořitelna
(profil, názory)
Junior program 10 Kč zdarma Maxkarta zdarma Euro<26
Program Mini zdarma Max Mobil PS - služba zasílaní SMS zdarma, cena SMS dle operátora Maxkarta zdarma členství v klubu Čtyřlístek
Sparkasse Mühlviertel - West banka K-konto 15 Kč pouze homebanking 10 Kč 150 Kč -
Waldviertler Sparkasse von 1842
(profil, názory)
Studentské konto 10 Kč zdarma 150 Kč členství v S-club
S-club konto 10 Kč zdarma 150 Kč členství v S-club
Raiffeisenbank
(profil, názory)
Studentské konto 15 Kč zdarma elektronická zdarma -
Zdroj dat: Banky

Mezi bankami se studentskými účty se objevuje i jeden nováček. Je jím Sparkasse Mühlviertel – West banka skupiny Oberbank se svým K-kontem. Ta má ovšem zatím pobočky pouze v Jižních Čechách: Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Písku, Táboře a Vyšším Brodě.

Bez kreditu na to nemám

Dobrou zprávou pro studenty, kteří občas mívají problém s nedostatkem peněz, může být možnost studentům otevřít si k účtu kontokorent. Částky kreditu se u jednotlivých bank odlišují, pohybují se od 2 000 do 20 000 Kč.
Finanční instituce nabízejí i zvýhodněné úvěry pro studenty. Česká spořitelna změnila rozsah, vysokoškoláci si mohou půjčit místo 80 000 až 300 000 Kč. Komerční banka půjčí až 500 000 Kč.

Banky nabízejí i další výhody. Stejně jako před rokem některé z nich zaplatí studentské průkazy. Česká spořitelna vydá každý rok 200 Kč při předložení mládežnické karty ISIC, ČSOB a Komerční banka jednou proplatí kartu EURO<26.

Je dobře, že banky zařazují do své nabídky produkty pro studenty? Co si myslíte o jejich zvýhodnění? Jaké jsou vaše zkušenosti se studentskými konty?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Slíbenou prémii dostanou i bakaláři

8. 9. 2004 | Kristýna Havligerová

Slíbenou prémii dostanou i bakaláři

Studenti vysokých škol se mohou radovat z dalšího úspěchu. Bakaláři, kteří dokončili studium s červeným diplomem a vlastnili konto Sporostudent v České spořitelně, totiž veřejně slíbený... celý článek

Zkušenosti za 200 euro

9. 1. 2004 | Michaela Sedláčková

Zkušenosti za 200 euro

Každý druhý student by si přál zažít to, co oni. Čeští studenti, kteří získali stipendium na univerzitu v zahraničí. "Rád bych, ale nemám na to peníze," zní častá výmluva těch, kteří... celý článek

Studenti prémii 10 000 korun přece získají

5. 11. 2003 | Kristýna Havligerová

Studenti prémii 10 000 korun přece získají

Zrušení spořitelní prémie v České spořitelně vzbudilo značný rozruch veřejnosti. Banka nyní přišla s definitivním řešením tohoto problému. Prémii za červený diplom získají všichni studenti,... celý článek

Dluhopisy na úbytě

8. 9. 2003 | Petr Fejtek

Dluhopisy na úbytě

Další propad dluhopisových fondů – jen za týden ztratily kolem 0,5 % – způsobil, že nové trendy v chování našich investorů se dále zvýrazňují: odchod z dluhopisů do akcií. Pouze jejich... celý článek

Nebudeme se přece soudit se studenty

12. 8. 2003 | Michal Hazi

Nebudeme se přece soudit se studenty

Když loni v prosinci změnila Česká spořitelna podmínky poskytování prémií ke studentskému účtu, lavinu kritických článků a hrozby soudních sporů ze strany studentů nečekala. Dnes by... celý článek

Partners Financial Services