Bankovní účet jako doplněk freemailu

Bankovní účet jako doplněk freemailu
eBanka a Seznam.cz se dohodli na propojení svých služeb. Bankovní produkty se tak stanou další položkou v menu freemailové služby Seznam.cz.

Popularita freemailu mezi mladými lidmi a jejich budoucí atraktivnost pro banku budou pravděpodobně hlavními důvody spojení bankovních a emailových služeb. Toto propojení by mělo nabídnout možnost si ze svého freemailového klienta spravovat kromě elektronické pošty i peníze. Potenciální dosah freemailu jako prodejního kanálu nejlépe dokumentuje fakt, že už loni v květnu (novější údaje portál nezveřejnil) měl freemail Seznamu jeden milion účtů a jejich počet dále roste. Samotný počet schránek ale napovídá, že určitě existuje řada uživatelů s více než jednou schránkou, kteří navíc často využívají freemail pro jeho anonymitu. Tu si většina uživatelů při registraci do těchto služeb zajišťuje vyplněním nesmyslných údajů. Jelikož tyto data nikdo neověřuje, nejsou nuceni vyplnit pravdu. Začleněním bankovnictví by freemailový účet svou anonymitu ztratil (nutností vyplnit pravdivé osobní údaje), což může být pro Seznam atraktivní. Otázkou ale je, jak na ztrátu anonymity budou reagovat uživatelé.

Bankovní služby v "nebezpečném" prostředí

Všechny freemaily měly v minulosti problém se zabezpečením. Všechny se podařilo kompromitovat, útočníci publikovali i způsob jakým je možné se k privátním informacím dostat. Také kvůli podobným problémům uživatelé vnímají freemail jako nepříliš bezpečné místo pro ukládání velmi důležitých dat. Bankovní systém naopak musí být velmi bezpečný, uživatelé by asi neuvítali, kdyby se při dalším průlomu hackeři dostali k osobním finančním údajům.

Bude-li bankovní sekce zabezpečena jako eBanka (profil, názory) pomocí SIM toolkitové aplikace, bude nutná cesta k operátorovi a do banky kvůli nahrání aplikace. Navíc operátor Oskar SIM toolkitové aplikace v současnosti vůbec nepodporuje a Eurotelu trvalo čtyři roky než je zavedl. Variantou by mohl být Osobní elektronický klíč (často přezdívaný kalkulačka), ten je však zpoplatněn 89 korunami měsíčně nebo Internetový klíč ke kterému potřebujete certifikáty. Tato možnost je v eBance po SIM toolkitu nejlevnější (200 korun jednou ročně za registraci certifikátu) a je hodně pravděpodobné, že zabezpečení certifikáty bude použito ve "freemailovém bankovnictví".

A co kvalita služeb?

Všechny freemailové služby v minulosti postihly více či méně závažné problémy se zálohováním dat. Každý, kdo byl podobným výpadkem postižen, ví, že zadarmo nemůže očekávat velkou kvalitu a služeb freemailu používá pouze pro nedůležité informace. Provozování služeb zdarma je většinou bez záruky, provozovatel si vyhrazuje právo kdykoliv službu zrušit, znepřístupnit, neodpovídá za ztráty dat, za zabezpečení... spojili byste s tímto provozovatelem svůj soukromý účet na který vám pravidelně chodí výplata? Navíc ačkoliv poskytovatelem bankovních služeb bude eBanka, může to vypadat, že služby nabízí portál Seznam, který na rozdíl od banky není pod dohledem ČNB a bankovní účty nemá pojištěné, což může vzbuzovat nedůvěru u řady uživatelů.

Celý projekt zatím halí mlha utajení z obou stran. Kromě krátké společné tiskové zprávy eBanky a Seznamu nejsou k dispozici žádné podrobnější informace a tak si na to, jak se vypořádají s výše popsanými problémy budeme muset počkat do začátku září, kdy bude služba oficiálně spuštěna. Kromě implementace svých služeb do freemailu chystá eBanka na září kompletní redesign svých stránek včetně internetového bankovnictví.

Myslíte, že se internetové služby zadarmo mohou stát prodejním kanálem pro bankovní a finanční produkty? Používali byste "banku ve freemailu"? Podělte se o své názory s ostatními.

Na článku spolupracoval Jan Žáček, technický ředitel společnosti Český web.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Partners Financial Services