Jak sestavit osobní finanční plán

Daniel Gladiš | | 10. 10. 2002 | 9 komentářů
Základní finanční plán může být docela jednoduchý a krátký. Stačí, aby měl čtyři body. Měl by zhodnotit vaši současnou finanční situaci, stanovit reálné finanční cíle, posoudit omezující okolnosti a konečně, měl by stanovit způsob, kterým svého cíle dosáhnete.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 10. 2002 4:17

Život mne poučil v tom smyslu, že odmítám fázi /nepřesně cituji/ "čas darů, kdy mám úspory
rozdat příbuzenstvu. Dávala jsem celý život a teď když žiju z invalidního důchodu pod hranicí
životního minima nejsem pro rodinu partner na úrovni ekonomicky ani společensky. Takže jsem-li tázána, z jakých prostředků jsem si pořídila to či ono, mohu odpovědět,že z dědictví
svých dětí. Hodně štěstí všem při sestavování finančního plánu přeje Jarmila.

+51
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 10. 2002 15:28, Bob.

Prosím Vás,
Všichni spořte a investujte co nejvíc můžete - ale vyhněte se tuzemským finančním institucím a BCPP. Čas od času dojde k lokálním průšvihům, které jsou v ČR mnohem častější než na Západě. U nás drobný střadatel pouze slouží k pohodlnému životu manažerů, kteří nenesou žádné riziko a žijou si jak prasata v žitě. DOPORUČUJI : pozemky, slibné nemovitosti. ještě pořád stavební spoření, dlouhodobě pak přes negativní náladu americké technologické akcie -
např. QQQ (AMEX-NASDAQ).

-10
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 9 komentářů)

1. 7. 2019 11:17 | Jirka

Snažíme se sestavit svůj finanční plán,ale nedáří se mi ho sestavit,je to moc komplikovaný,mám jenom učnák!analyzoval jsem svoji finanční situace a poznal jenže jsem chudý,co teď?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2012 0:16 | Harry Loczmann

Zvláštní,jak to všichni kritizují.Bud chci slyšet radu,názor,který neznám a pak místo kritiky přemýšlím,jak to udělat,nebo nechci a tak si zas sednu k tv a brečím tam.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 4. 2003 10:55

"Průvodce moudrého investora" tam má několik nepřesností: 1.) Chtěla bych zažít čas konsolidace, kdy začínají příjmy výrazně převyšovat výdaje a dochází k růstu úspor. Zvláště mne zaujalo slovo "výrazně". Zajímavé v době, kdy se většina běžných lidí pohybuje kolem 1,5 a nedosahuje 2-násobku životního minima, investuje do vzdělání dětí, stará se o vlastní domy, aby jim jednou nespadly na hlavu a podobně. 2.) Fáze darů - to je snad stařecká demence, ne? Dříve (myšleno 19. stol.) za tohle zavírali své předky do psychiatrické léčebny nebo dosáhli u soudu právní nesvéprávnosti. Potomkové mohou dědit. Dokud žiju, snažím se jmění rozmnožit, případně ho užívat, nebudu ho rozdávat. Pokud už budu něco rozdávat, pak dětem, v žádném případě ne "jiným potřebným". 3.) V hierarchii uvádí jako nejvyšší potřebu "pomoc jiným". Misantropů jsem moc neviděla ani v historii, tím méně ve skutečnosti. Asi jsme téhle úrovně ještě nedosáhli a hned tak nedosáhneme nebo se pan Maslow poněkud spletl... 4.) Důchodový systém se dostává do deficitu. Všichni počítají počet důchodců na počet pracujících a tak dále. Nikde jsem ale neviděla, že by se uvažovalo o snižování nezaměstnanosti práceschopného obyvatelstva. Pokud se nezaměstnanost sníží např. o 9%, tedy v současné době na 1% práceschopného obyvatelstva, stoupne jednak daňová výtěžnost a druhak se podstatně přepočítá poměr důchodců na jednoho pracujícího. 5.) Autor neuvažuje se situací, kdy nemám daleko do důchodu, ale již neživím své děti, protože ty se už živí samy. Jestliže budu mít po odchodu do důchodu nižší příjem, ale zůstane mi celý, budu na tom podstatně lépe než když mám sice vyšší příjem, ale živím jedno a více dětí (pokud máte dítě vysokoškoláka s nutností dojíždět, bydlet a stravovat se mimo domov, dáte mi jistě za pravdu, že to je zajímavá částka. Pokud mi zůstane, jsem relativní boháč!!! Zvláště v případě, že máme na VŠ děti dvě.). A jednu poznámku na závěr: nutnost spořit není o výši platu, ale o uvědomění si, že prostě musím!!
+38
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 10. 2002 7:45 | standa

Přirovnání s průtokovým ohřívačem je moc hezké. Bohužel se obávám, že pro širokou veřejnost jsou podobné úvahy dosti vzdálené. Návštěvníci tohoto a obdobných servrů vynakládají minimálně čas na to aby uvažovali nad touto problematikou. Většina národa zřejmě v bláhové naději, že jako dříve se o ně někdo postará. Někdo - myšleno stát. Už ani pánové a dámy z ČSSD se netváří, že náš důchodový systém je v pořádku a bude schopen zajistit všem odpovídající zabezpečení ve stáří. Takže souhlasím plně s názorem, že se každý musím starat sám, jinak bude mít ve stáří obrovkské problémy se zajištěním důstojné životní úrovně. Čím vyšší příjmy má nyní, tím to bude pro něho větší rozdíl.
+43
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 10. 2002 15:28 | Bob.

Prosím Vás, Všichni spořte a investujte co nejvíc můžete - ale vyhněte se tuzemským finančním institucím a BCPP. Čas od času dojde k lokálním průšvihům, které jsou v ČR mnohem častější než na Západě. U nás drobný střadatel pouze slouží k pohodlnému životu manažerů, kteří nenesou žádné riziko a žijou si jak prasata v žitě. DOPORUČUJI : pozemky, slibné nemovitosti. ještě pořád stavební spoření, dlouhodobě pak přes negativní náladu americké technologické akcie - např. QQQ (AMEX-NASDAQ).
-10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 10. 2002 4:17

Život mne poučil v tom smyslu, že odmítám fázi /nepřesně cituji/ "čas darů, kdy mám úspory rozdat příbuzenstvu. Dávala jsem celý život a teď když žiju z invalidního důchodu pod hranicí životního minima nejsem pro rodinu partner na úrovni ekonomicky ani společensky. Takže jsem-li tázána, z jakých prostředků jsem si pořídila to či ono, mohu odpovědět,že z dědictví svých dětí. Hodně štěstí všem při sestavování finančního plánu přeje Jarmila.
+51
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2002 13:28 | CSrypatschek

...a já se snad vrátím rýt zpátky roupiiiky na pískoviště s kyblíčkem a lopatičkou, takovou to má pro mě informační a vypovídající hodnotu. Ale jako opsaný materiál z nějaké té pí ár agentury, co pak v druhém sledu budou lít až k zahlcení do čtenáře ty jejich finanční produkty nějaké banky, jako je třeba Česká spořitelna, tak to dokážu pochopit. Ale nic víc !
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 10. 2002 20:44

Dobré. To s Maslowem je docela inspirující.
+46
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 10. 2002 16:15 | Boucek Antonin

K Maslowově hierarchii potřeb - od té doby, co mne v jednu středu v kladenských ulicích pumpla o pět korun nezaměstnaná žena, která v pátek potřebovala devět tisíc na zaplacení mobilního telefonu a žrádla pro angorské kočky, mám o této teorii jisté pochyby.
+35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Paroubek

politik

Ondřej Tomek

podnikatel a investor, zakladatel NetCentrum

Jiří Paroubek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ondřej Tomek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services