Mystérium drahého zlata: strach z inflace, kterou nyní nikdo nečeká

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 13. 10. 2009 | 9 komentářů
Mystérium drahého zlata: strach z inflace, kterou nyní nikdo nečeká
Ceny zlata přeskočily tisíc dolarů za unci a budou růst dál. Investoři se prý bojí inflace po opadnutí recese. Jenže řada ekonomů a centrálních bankéřů v dohledné době raketový růst cen nečeká.

Zlato je drahé. Je tak drahé, že už ho nechtějí ani Indové, tradiční milovníci a největší kupci zlatých šperkůna světě. V září se do Indie ve srovnání s loňským rokem dovezlo o 77 procent méně zlata. A do konce roku by na indickém dovozním účtu mohla být dokonce nula, odhaduje indická organizace Bombay Bullion Association.

Cena žlutého kovu přesto roste a podle většiny analytiků se bude zvyšovat dál. Ve světových agenturách se objevila i čísla přesahující dva tisíce dolarů za trojskou unci. To je dvojnásobek historicky nejvyšších cen (v nominálním vyjádření) z minulého týdne, kdy se zlato vyšplhalo na 1061 dolarů za unci. Umírněnější odhady hovoří o úrovních od 1100 do 1400 dolarů za unci v příštím roce

Tento růst mají a budou mít na svědomí světoví investoři. Ti se podle většiny expertů nákupem zlata chrání proti budoucí inflacia oslabování dolaru. Jen v letošním prvním pololetí, kdy stála za investicemi do zlata především nejistota ze stability bankovního sektoru, vzrostla investiční poptávka po žlutém kovu ve srovnání s minulým rokem o 180 procent, odhaduje společnost GFMS, jedna z největších analytických firem specializujících se na drahé kovy.

Zlato, inflace a americká měnová politika

Zlato a inflace


Jenže kupovat zlato  kvůli obavám z inflacese dnes může zdát zbytečné. Ceny mají spíše tendenci klesat než růst. Navíc přední ekonomové v dohledné době několika čtvrtletí až let žádnou inflační erupci nečekají. Kvůli recesi se totiž největší světové ekonomiky dostaly do situace, kdy jsou výrobní kapacity využity na 60 až 70 procent a nezaměstnanost je vysoko nad svou přirozenou mírou. A tam ještě pár let zůstane. Proto se tlaky na růst cen nečekají. Naopak vlády, například americká, se snaží inflaci rozhýbat kvůli obavě, že deflace neboli pokles cenového hladiny pošle ekonomiku do ještě hlubší recese.

Růstu cen se zatím, zdá se, nebojí ani investoři do státních dluhopisů. Ti do požadovaných výnosů zatím promítli očekávání, že ceny v příštích deseti letech porostou o 1,75 procenta ročně, spočítala agentura Bloomberg. Mezi instituce, které se rychlého růstu cen nebojí, patří i Česká národní banka. I ona ovšem upozorňuje, že klíčové bude, jak rychle dokážou světové centrální banky zareagovat na oživení ekonomik a začnou stahovat ohromné množství peněz, které nalily zejména do finančního systému při jeho stabilizaci.

Právě v tomto bodě přicházejí ke slovu pesimisté, kteří dnes ve velkém hromadí zlato. Centrální banky nikdy nedokázaly na začínající ekonomický růst zareagovat včas, shrnuje jejich argumenty Boris Tomčiak ze společnosti Colosseum. Nepovede se jim to ani teď a stovky miliard dolarů nalitých do ekonomiky ve jménu boje s recesí se přetaví v raketový růst cen. „Banky nyní přetékají penězi, které nechtějí pouštět ve formě úvěrů do reálné ekonomiky. Vezměme si jen peníze, které americká centrální banka nalila do systému při nákupu dluhopisů od bank. Jejich hodnota je 1100 miliard dolarů, což je 7,6 procenta HDP. Co se stane, až bankyzačnou tyto peníze pouštět k podnikům a spotřebitelům,“ klade řečnickou otázku Tomčiak.

Dalším vysvětlením nynější zlaté horečky, je snaha investorů ochránit peníze před účinky oslabujícího dolaru. Jeho hodnota klesá, jak se americká vláda stále více zadlužuje a pouští do světa více dolarů. Logicky jeho relativní hodnota k ostatním měnámklesá. Navíc dolaru v posledních měsících neprospěla ani snaha centrálních bank zemí s vysokými devizovými rezervami o jejich lepší rozložení mezi více měn či spekulace o nahrazení dolaru jako hlavní měny při obchodu s ropou.

Ve druhém čtvrtletí vzrostly devizové rezervy centrálních bank o 413 miliard dolarů, z nichž 63 procent přelily centrální banky do eur a jenů, cituje Bloomberg analýzu banky Barclays. „To naznačuje, že se k dolaru otáčejí zády. Zároveň to znamená, že dolar hned tak neposílí,“ tvrdí Steven Englander, bývalý analytik amerického Federálního rezervního systému a nyní měnový stratég Barclays. Navíc se ekonomové shodují, že americká vláda přijala strategii slabého dolaru jako cestu z nynější recese. Přesto se odhady kurzu dolaru k předním měnám výrazně liší. Zatímco forwardový kurz pro dodání dolaru za šest měsíců (1,47 dolaru za euro) je stejný jako ten aktuální, Deutsche Bank hovoří pro příští rok o kurzu 1,60 dolarů za euro.

Kromě inflace a slabého dolaru existuje ještě jedna hypotéza, proč je zlato tak drahé. I ona souvisí s penězi, které do finančního systému nalily centrální banky. Jen v USA roste měnová zásoba M2 (oběživo, vklady na viděnou, spořící vklady, vklady u fondů peněžního trhu) meziročně o 17 procent. Banky a fondyřeší, kam s těmito penězi. Do rizikových aktiv, jako jsou akcie, se jim příliš nechce. Jako alternativa se tedy nabízí zlato, které kupují a ženou tak jeho cenu uměle vzhůru. Navíc zlato začalo výrazně zdražovat na začátku století právě v okamžiku, kdy centrální banky uvolnily měnovou politiku a začaly do ekonomiky pumpovat více peněz. Pokud i tehdy investoři zlato kupovali, protože se báli inflace, spletli se. Žádná inflační exploze nenastala.

Analytici jsou však k této hypotéze zdrženliví. Na penězích od centrálních bank jednotlivé banky a další instituce prý zatím sedí a nikam je nepřesouvají. „Je možné, že za současným růstem ceny jsou nákupy několika velkých bank z Wall Street. O zlaté bublině se však hovořit nedá. Rostou totiž ceny více či méně všech aktiv,“ dodává Tomčiak. I on věří, že cena zlata dál poroste. Upozorňuje ovšem na riziko, že zájem investorů o zlato může zmizet stejně rychle, jako přišel. Pak by jeho cena spadla. A Indové by zase mohli začít nakupovat.

Je nyní zlato dobrá investiční volba? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 10. 2009 9:13, Kysoň

Něco podobného říkal ekonom-prezident Tonda Zápotocký taky a ráno měli všichni holé, ne ruce ,ale zadky !!!!

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 11. 2009 11:51, Veronika Vaculovičová

Moderátor ekonomického zpravodajství / Z1 TV

Rádi bychom do svých řad přivítali nového kolegu, který se bude podílet na nové tváři ekonomického zpravodajství.
Nový moderátor musí být extrovert, nezbytná je výborná čeština a bezproblémová orientace v ekonomice a ekonomických termínech. Nehledáme pouze analytiky, kteří jsou kovaní v ekonomických rozborech, ale i člověka se selským rozumem, kterému budou diváci věřit to, co říká.

Nestačí jen dobře přečíst text, divák Vám musí věřit, že se v daném tématu orientujete!

Hledáme osobnost, která rychle zhodnotí a zpracuje zadané téma, srozumitelně a záživně jej odprezentuje a dokáže vést zajímavou diskusi.
Ekonomika Vás musí bavit, potřebujeme partnera, který se orientuje v aktuálních kauzách a který sám přináší nové informace.
Vše ostatní, co je potřeba pro práci samotného moderátora Vás naučíme.
Vy nám propůjčíte svůj talent a znalosti a my Vás naučíme, jak se stát excelentním moderátorem!

Máme jen 5 podmínek pro účast na výběrovém řízení:

o Výborná čeština
o Ekonomický přehled
o Excelentní prezentační schopnosti
o Dobrá angličtina
o Zdravý selský rozum

Co Vám nabízíme:
o Naučíme Vás, jak moderovat před kamerou a poskytneme Vám potřebná hlasová cvičení
o Dáme Vám prostor pro seberealizaci a podílení se na tváři ekonomického zpravodajství
o Zaručujeme Vám práci s profesionály s několikaletou praxí, kteří Vám předají své zkušenosti
o Zaručujeme Vám spolupráci a osobní kontakt se zajímavými lidmi ze světa ekonomiky a businessu

------------------------------ ------------------------------ ------------------------------ -----------------------
Pokud se chcete o tuto pozici ucházet, pošlete svůj motivační dopis a velmi stručný životopis s potřebnými kontakty na adresu:
vvaculovicova@z1tv.cz
Jestliže budete vybráni do dalšího kola, domluvím si s Vámi

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

ceny zlata, dolar, inflace, komodity, měny, zlato

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato: cenové bubliny jako u akcií

20. 4. 2009 | Roman Stuchlík | 6 komentářů

Zlato: cenové bubliny jako u akcií

Zlato trpí cenovými bublinami a velmi dlouhými cykly stejně jako akcie nebo nemovitosti. Plní funkci uchovatele hodnoty, ale pouze na velmi dlouhých periodách. Ochrání ovšem před inflací. celý článek

Ze zlata se pro českého investora může stát past

18. 2. 2009 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Ze zlata se pro českého investora může stát past

Zlato je v očích investorů zase v kurzu. Jeho cena roste a měla by stoupat i v příštích měsících. Češi, kteří chtějí peníze investovat do žlutého kovu na delší dobu, by však měli odolat.... celý článek

Indové zlato milují, pozná se to na jeho ceně

18. 2. 2009 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Indové zlato milují, pozná se to na jeho ceně

Když se v Indii blíží sezóna svateb, mají tamní klenotníci žně. Cena zlata na světových trzích vzápětí poskočí nahoru. Indie, skoro desetkrát chudší než Česko, každý rok spotřebuje... celý článek

Zlato je předražené, přesto zájem o něj roste

20. 3. 2008 | Jan Stuchlík | 12 komentářů

Zlato je předražené, přesto zájem o něj roste

Rostoucí cena zlata na světových trzích začíná připomínat bublinu. Ta praskne nejspíš v okamžiku, kdy se zmátoří americký dolar. Jenže kdy to přesně bude, si zatím nikdo netroufne odhadnout.... celý článek

Partners Financial Services