Vysoká inflace nejspíš ještě pár let nehrozí

Jan Vedral | rubrika: Analýza | 31. 8. 2009 | 2 komentáře
Vysoká inflace nejspíš ještě pár let nehrozí
Vlády a centrální banky pumpují do ekonomik spoustu peněz, aby porazily recesi. Někteří ekonomové upozorňují, že důsledkem bude vysoká inflace. Ta ale nehrozí, dokud se ekonomiky nedostanou zpět na plný výkon.

Podle ekonomické teorie je míra inflace dána rozdílem mezi růstem nominální peněžní zásoby a růstem potenciálního produktu. Toto ovšem platí při zjednodušení, že rychlost obratu peněz (resp. množství peněz, které nepracují) se v průběhu času podstatně nemění.

V důsledku šoku, který vyvolalo loňské zhroucení investiční banky Lehman Brothers, se ovšem obrat peněz v globální ekonomice výrazně zpomalil. Banky si přestaly vzájemně důvěřovat a z důvodu opatrnosti významně zpřísnily poskytování úvěrů jak mezi sebou navzájem, tak také směrem ke klientům, fyzickým osobám i podnikům. Jinými slovy banky nyní propouští do oběhu globálně daleko méně peněz než tomu bylo před krachem Lehman Brothers. Přestože se situace za posledního půl roku postupně uklidňovala a mezibankovní úvěrový trh se začal oživovat, stále jsme se ani zdaleka nevrátili na „předlehmanovské“ úrovně, zejména v oblasti úvěrů podnikům.

V důsledku tohoto úvěrového šoku se v globálním měřítku výrazně snížil reálný produkt, který se nyní nachází hluboko pod svým potenciálem. Jinými slovy soukromý bankovní sektor v současné době negeneruje dostatek peněz k tomu, aby ekonomika mohla vytvářet produkt na úrovni svého potenciálu. Vlády a centrální banky se svou fiskální a monetární politikou proto snaží soukromý sektor nahradit. Plně tento výpadek vykompenzovat však nedokážou.

K růstu inflace vyvolané expanzivní monetární a fiskální politikou tedy může dojít až v momentě, kdy budou splněny následující dvě podmínky:

  1. rychlost obratu peněz se zvýší na předchozí úroveň neboli finanční sektor začne fungovat normálně,
  2. reálný produkt se přiblíží svému potenciálu.

Než tyto podmínky nastanou, je třeba, aby vlády a centrální banky s dostatečným předstihem svoje hospodářské politiky „neutralizovaly“, tzn. aby vlády snižovaly rozpočtové deficity (zejména snižováním výdajů) a centrální banky zpřísnily měnovou politiku (snižování objemu nakoupených cenných papírů, zvýšení úrokových sazeb).

Zatím splnění obou podmínek není v dohledu, takže výrazný nárůst inflace ještě pár čtvrtletí, možná i pár let, nehrozí.

Rozhodování o načasování výstupních strategií, tedy utažení fiskální a měnové politiky, bude velice delikátní vzhledem k riziku, že jejich předčasné uplatňování může způsobit, že k žádnému oživení světové ekonomiky v nejbližší době nedojde a globální ekonomika spadne do deflační pasti. Došlo by tak na tzv. „Japonský scénář“, tj. dlouhé období recese či stagnace doprovázené poklesem cen zboží, služeb i aktiv (akcií, nemovitostí). To by sice byla dobrá zpráva pro vládní dluhopisy, jejich výnosy by klesly k nule (ceny vzrostly), avšak velmi nepříznivá pro akcie a ostatní riziková aktiva.

Na rychlé zpřísnění fiskální a měnové politiky přesto finanční trhy zatím netlačí. Uvolněná měnová politika z krátkodobého pohledu subjektům na trhu vyhovuje. Ovšem pokud by situace přesáhla určitou mez, na nadměrnou měnovou a fiskální expanzi by finanční trhy upozornily výprodejem měn zemí, jejichž inflace by hrozila výrazně vzrůst. Zároveň by odmítly financovat příliš vysoký dluh některých států. To by vedlo jednak k růstu výnosů státních dluhopisů, tedy zdražení financování dluhu státu, jednak k problémům dluhopisy vůbec vydat a financování získat. Pro některé země by to mohlo znamenat až pád do státního bankrotu.

Autor je předseda představenstva společnosti Conseq IM.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co drží inflaci nízko?

15. 6. 2009 | Petr Čermák

Co drží inflaci nízko?

Česko zažilo minulý rok inflaci ve výši 6,3 procenta. Od začátku roku inflace postupně klesá. I přes ekonomické oživení se dá očekávat, že bude pokles inflace pokračovat. Víte, který... celý článek

Investoři neví, kam s penězi, proto ženou cenu ropy vzhůru

11. 6. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Investoři neví, kam s penězi, proto ženou cenu ropy vzhůru

Cena ropy se za poslední tři měsíce zdvojnásobila. Jenže takový růst nemá na první pohled logiku. Na trhu jí je dost, aby pokryla případný růst poptávky po odeznění recese. Za skokem... celý článek

Amerika se musí umravnit, jinak ohrozí sebe i svět

5. 6. 2009 | Jan Stuchlík | 12 komentářů

Amerika se musí umravnit, jinak ohrozí sebe i svět

Americká vláda se musí přestat zadlužovat, jinak ohrozí zotavení ekonomiky z recese. Toto varování adresoval vládě šéf americké centrální banky Ben Bernanke. Hrozbou přitom není samotný... celý článek

Co s úsporami provedou daně a inflace. Spočítejte si to.

16. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Co s úsporami provedou daně a inflace. Spočítejte si to.

Lákavý úrok v bance je přelud. Skutečný výnos je nižší, protože část úroku sebere stát srážkovou daní z příjmu. Další část výnosu a často i původního vkladu ukousne inflace. Spočítejte... celý článek

Partners Financial Services