Možný lék na krizi: budeme zase „platit“ zlatem

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 19. 11. 2008 | 16 komentářů
Možný lék na krizi: budeme zase „platit“ zlatem
Světoví politici se horečně radí, jak předělat světový finanční systém. S konkrétními nápady zatím nepřišli. Někteří ekonomové ano: navrhují, aby se všechny peníze zase napevno svázaly se zlatem, tak jako na přelomu 19. a 20. století.

Zkuste si, co víte o zlatě

„Dali jsme za úkol bankám kontrolovat cenovou inflaci, tedy cenu zboží a služeb, ale dovolili jsme jim ignorovat inflaci na trhu s nemovitostmia na burzách. Teď sklízíme plody v podobě finanční krize,“ tvrdí v článku pro britský Telegraph George Cooper, portfolio manager BlueCrest Capital Managment a autor knihy Původ finanční krize. Zjednodušeně řečeno, především americká centrální banka pouštěla do oběhu příliš mnoho peněz, za které lidé, firmy a spekulanti nakupovali nemovitosti, akcie a další aktiva, čímž vyhnali jejich cenu na neúměrně vysokou úroveň. Výsledkem jen nynější krize. Podle některých kritiků politiky nejen americké centrální banky přitom stačilo, aby se množství peněz v oběhu zvyšovalo pomaleji. Upozorňují, že není třeba vymýšlet žádnou novou regulaci, stačí oprášit už jednou fungující systém – zlatý standard. Neboli svázat množství peněz v ekonomikách s množstvím zlatav trezorech jednotlivých centrálních bank.

Jedním z těch, kteří by rádi zlatý standard oživili, je profesor Lawrence White z Univerzity Missouri - St. Louis. Tvrdí, že ekonomice bude lépe, když se svět vrátí na konec 19. a začátek 20. století, do doby tzv. klasického zlatého standardu. „Vydavatelé papírové měny a proplatitelných vkladů, soukromé bankyči centrální banka, pokud existovala, musely na požádání bankovky vyměnit za zlato. Proto musely držet adekvátní zlaté rezervy,“ poznamenává White. Objem peněz v ekonomice je tím omezen. Banky nemohou poskytovat další úvěry, pokud k tomu banky nemají dost zlatého krytí. Klíčovým prvkem systému byl i pevně stanovený poměr, kolik zlata lze za danou měnu získat. V letech 1879 až 1914 stála jedna trojská unce 20,67 dolaru.

Navrhuji zrušit centrální banky a národní monetární politiky. Země bez centrální banky, USA před rokem 1913 či Kanada do roku 1935, neměly žádné obtíže držet se zlatého standardu, protože zde nebyla autorita, která mohla porušovat pravidla tím, že opakovaně vydávala příliš peněz do oběhu,“ myslí si White. Dále uvádí, že díky dodržování pravidel zlatého standardu nerostly ceny v ekonomice tak rychle, jak tomu bylo po druhé světové válce, kdy svět tento systém nahradila jeho modifikovaná verze, tzv. systém z Bretton Woods. Za zlatobyl směnitelný pouze dolar a ostatní měny měly pevný kurzprávě k americkému dolaru. I tento zlatý systém ale podle Whitea zkrachoval, protože americká centrální banka porušovala jeho pravidla a do ekonomiky pouštěla více peněz, než kolik měla zlata.

Opětovné zavedení zlatého standardu by ovšem mohlo narazit na zásoby fyzického zlata. Dosud se ve světě vytěžilo 142 tisíc tun zlata. Při ceně tisíc dolarů za trojskou unci by hodnota těchto zásoba byla 4,5 bilionu dolarů. Jenže to by nepokrylo ani hodnotu všech dolarů, které kolují v americké ekonomice (7,6 bilionu dolarů). Návrat zlatého standardu by proto znamenal prudké zdražení zlata. To by se nejspíš dotklo i průmyslových oborů, které zlato potřebují pro svou produkci.

Kritici zavedení zlatého standardu upozorňují, že navázání množství peněz v oběhu na množství zlata v bankovních sejfech by způsobil deflaci, neboli celkový pokles cen v ekonomice. To by mohlo vést k dlouhodobé recesi a stagnaci. Na to upozornil před časem v jedné ze svých prací i nynější guvernér FED Ben Bernanke.

White tvrdí, že zkušenosti z minulosti ukazují, že zlatý standard sice deflaci způsobil, ta ovšem byla mírná, byla snadno předpověditelná, a tudíž nezpůsobila ekonomické problémy, ale naopak podpořila další růst. „Americký reálný HDP na hlavu se od roku 1880 do roku 1900 skoro zdvojnásobil,“ říká White. Případné výkyvy v dostupném množství zlata, které by se mohly promítnout i do množství peněz v ekonomice, podle Whitea vyřeší sám trh se zlatem.

Jednu vadu na kráse Whiteová představa přece jen má a autor si jí je vědom. Zlatý standard by mohl začít fungovat jen tehdy, pokud by se na jeho zavedení dohodly Spojené státy spolu s ostatními velkými ekonomikami světa. Jen pak bude možné nastavit pevnou cenu zlata, která bude odolná vůči působení spekulantů. Při nynějších jednání politiků o novém světovém finančním řádu ovšem Whiteův hlas zjevně nikdo neslyší.

Chtěli byste, aby byly peníze směnitelné za zlato? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 11. 2008 8:47

Citace

Kritici zavedení zlatého standardu upozorňují, že navázání množství peněz v oběhu na množství zlata v bankovních sejfech by způsobil deflaci, neboli celkový pokles cen v ekonomice. To by mohlo vést k dlouhodobé recesi a stagnaci.

To ale není chyba, naopak, to je žádoucí jev. Je na čase si uvědomit, že růst do nekonečna není možný - planeta u máme jen jednu a už jsme si ji zlikvidovali dost. Stagnace a pozvolná recese je přesně to, co je teď nezbytně nutné, jestli chceme vůbec přežít. Pokud se budeme snažit donekonečna růst, zjistíme, že není kam a pak přijde tvrdý pád, a ten rozhodně nebude pozvolný.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 11. 2008 7:48, Čert Rohatý

Rozhodně ne.

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč neplést do investování politiku

13. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Proč neplést do investování politiku

Zdánlivě logické investice, které se opírají o „znalost“ politiky vítězů různých voleb, se mohou snadno vymstít. Příkladem může být sázka na „zelené“ akcie po vítězství Billa Clintona,... celý článek

Věštění z burzovních křivek prý funguje i v době krize

10. 8. 2008 | Petr Čermák | 10 komentářů

Věštění z burzovních křivek prý funguje i v době krize

Dolů, nahoru a zase prudce dolů. Takový je v posledních týdnech obrázek cen akcií na světových burzách. Kdo se snaží při obchodování využít technickou analýzu, neměl by ani v těch zjitřených... celý článek

Odhady analytiků jsou nyní bezcenné, trhu vládnou emoce

25. 7. 2008 | Petr Čermák | 7 komentářů

Odhady analytiků jsou nyní bezcenné, trhu vládnou emoce

Každá nová zpráva z finančního světa činí z předpovědí analytiků jen prázdná slova. Odhadovat, co se na trzích stane v příštích dnech a týdnech, se proto už skoro nikomu nechce.

Kvůli ABS může dostat finanční smyk nejen banka

2. 7. 2008 | Petr Čermák

Kvůli ABS může dostat finanční smyk nejen banka

Když se řekne sekuritizace, vybaví se nejspíš hypoteční krize, kterou tento relativně nový nástroj ve světě financí způsobil. Myšlenka sekuritizace přináší mnoho výhod, na druhé straně... celý článek

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

11. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

Češi objevují v posledních letech čím dál víc kouzlo ukládání peněz do investičního zlata. Mohou si vybírat z malých zlatých mincí i slitků, které dosahují váhy až jednoho kilogramu.... celý článek

Partners Financial Services