Inflace je strašák. Úvěry hned tak nezlevní.

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 11. 2. 2008
Inflace je strašák. Úvěry hned tak nezlevní.
Americké kýchnutí začíná být cítit i v Evropě. Se zpomalením růstu musí počítat i česká ekonomika. Pro českou, britskou i evropskou centrální banku je však zatím větším strašákem inflace. Ta česká se v lednu vyšplhala na meziroční 7,5 procenta. Úrokové sazby proto hned tak neklesnou.

Česká ekonomika letos poroste o dost pomaleji než loni. Z loňských šesti procent klesne tempo růstu na zhruba čtyři procenta. Důvodem je hospodářské zpomalení, které se pomalu začíná přelévat z Ameriky do Evropy a částečně i přísnější měnová politika centrální banky. Ve čtvrtek bankovní výbor České národní banky (ČNB) zvýšil podle očekávání základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu na 3,75 procenta, což zdraží úvěry, které si navzájem poskytují banky. Toto mírné zvýšení ovšem banky podle ekonomů už zahrnuly do úroků z úvěrů pro domácnosti a firmy. Zvyšování úroků třeba z hypoték se proto neočekává.

Zvýšení úrokových sazeb lze považovat za vlídné upozornění ČNB, že inflace byla v lednu hodně vysoká. Ve  srovnání s loňským lednem poskočily ceny během letošního prvního měsíce o 7,5 procenta. To je zhruba o jeden procentní bod více, než předpokládali analytici. I přes rozhodnutí ČNB ovšem zůstávají české úrokové sazby jedny z nejnižších v Evropě.

Razantnější zpřísnění měnové politiky by ale vzhledem ke světovým okolnostem nejspíš nebylo na místě. „V USA se již neřeší, zda přijde recese, ale jak hluboká a výrazná bude. Evropě se následky patrně nevyhnou a vzhledem k otevřenosti české ekonomiky a vazbě na Německo můžeme zprostředkovaně pocítit ochlazení i v ČR. Tyto úvahy omezují prostor pro další zvyšování úrokových sazeb ČNB,“ míní David Marek, šéfekonom investičního portálu Patria Online, a dodává, že toto zvýšení sazeb bylo zřejmě na delší dobu poslední.

O úrokových sazbách se rozhodovalo také v Evropské centrální bance ve Frankfurtu. Od týmu vedeného Jean-Claudem Trichetem se v podstatě žádné rozhodné slovo nečekalo, takže Evropská centrální banka nikoho ani nezklamala, ani nenadchla, když ponechala úrokovou sazbu na 4 procentech. Předseda Trichet potvrdil, že největší hrozbou je inflace, nicméně také poznamenal, že se zvýšila nejistota dalšího hospodářského růstu v Evropě. Euro na tato slova reagovalo poklesem.

„Komentáře ECB jsou pro nás překvapivé. Čekali jsme, že banka více zohlední výraznější zpomalení růstu ekonomiky, případně silné euro, a tím i příznivější inflační výhled. A dá signál blížícího se snižování úrokových sazeb,“ komentoval Josef Kvarda, analytik investiční společnosti Atlantik Finanční trhy.

V Německu byla ve čtvrtek zveřejněna také zpráva o dynamice objednávek pro průmyslové podniky. Zpráva byla horší, než analytici očekávali. Objem zakázek v prosinci klesl o 1,7 % ve srovnání s odhadovanými 0,6 procenta, přičemž objednávky od domácích zákazníků se snížily o 0,5 procenta, zakázky ze zahraničí spadly o 2,8 procenta. Ve srovnání s prosincem 2006 objem zakázek sice stoupl o 5,6 procenta, analytici však doufali ve dvanáctiprocentní růst. Vypadá to, že hospodářské ochlazení ve světě začíná být cítit i v Evropě.

Potíže se nevyhýbají ani Velké Británii. Průmyslová výroba tam v prosinci stoupla o pouhých 0,6 procenta proti očekávanému jednomu procentu. To celkem zapadalo do prognózy auditorské a poradenské firmy Deloitte, která koncem ledna předpověděla Británii pro letošní rok nejpomalejší hospodářský růst za posledních 15 let a riziko recese v příštích dvou letech.

Bank of England, britská centrální banka, ve čtvrtek snížila základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 5,25 procenta. V komentáři k tomuto rozhodnutí uvedla, že inflace 2,1 procenta je sice stále ještě blízko inflačního cíle 2 procenta, ale vyšší ceny potravin a energie by mohly míru inflace velice rychle v nadcházejících měsících zvýšit. Ve svém prohlášení rovněž varovala, že bude třeba obětovat část hospodářského růstu a spotřebitelské poptávky v boji proti inflaci. „Nicméně, ekonomické turbulence sílí a bude nutné na ně odpovědět agresívnější politikou,“ uvedla Bank of England.

S hospodářským zpomalením bude muset zabojovat i Česká republika. Podle nejnovější situační zprávy ČNB se letos růst HDP zpomalí z loňských více než 6 procent na 4,1 procenta. Jde o výraznou revizi ve srovnání s dosud uváděnými prognózami růstu ve výši 5 procent, na který je např. naplánován i státní rozpočet. Pokud nemá být překročen jeho plánovaný schodek, škrtům se nejspíš vláda nevyhne.

Bojíte se ekonomického zpomalení a recese? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Americké snížení sazeb trhům moc nepomohlo

1. 2. 2008 | Jan Pekař | 4 komentáře

Americké snížení sazeb trhům moc nepomohlo

Americká centrální banka Fed ve středu snížila základní úrokovou sazbu na dolar o 50 bazických bodů. Bylo to již druhé podobné rozhodnutí za uplynulých osm dní. Celkem úroková sazba... celý článek

Češi domácí ekonomice už zase věří

31. 1. 2008 | Jan Pekař

Češi domácí ekonomice už zase věří

Důvěra podnikatelů i spotřebitelů v budoucí ekonomický vývoj Česka se v lednu zlepšila. Původní přehnané obavy ze zdražování a dalších změn se tak zatím dle souhrnného indikátoru důvěry,... celý článek

Úroky půjdou nahoru, spotřebitelé se ale bát nemusí

18. 1. 2008 | Jan Pekař

Úroky půjdou nahoru, spotřebitelé se ale bát nemusí

Zvýšení základní úrokové sazby se dá čekat. Důvod je zřejmý: inflace je příliš vysoká, ale ekonomika běží dobře, takže jí dražší peníze ani silnější kurz koruny příliš neublíží. Spotřebitelé... celý článek

Prohlášení o recesi přibývá, nervozita na trzích roste

14. 1. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Prohlášení o recesi přibývá, nervozita na trzích roste

Od vypuknutí hypoteční krize ve Spojených státech se ozývají varování o tom, že americká ekonomika zamíří do recese. Vliv této mediální masáže na konečného spotřebitele není velký,... celý článek

Partners Financial Services