Ropa na bodu varu

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 7. 1. 2008 | 5 komentářů
Ropa na bodu varu
Cena barelu ropy se 3. ledna přehoupla přes psychologickou hranici 100 dolarů. Od začátku roku 2007 se tak zvedla zhruba o 60 procent. Trend je postupný a dlouhodobý, takže se nedá hovořit o šoku. Mezi hlavní faktory růstu patří rostoucí poptávka, klesající dolar a geopolitická napětí.

Ropa je nominálně nejdražší v historii, ale přitom se slova jako další ropný šok příliš neobjevují. První ropný šok odstartovala izraelsko-arabská válka v roce 1973, druhý pak převrat v Íránu a následná íránsko-irácká válka. Cena ropy dnes se vyšplhala nahoru sama bez pomoci externího šoku.

„Faktory tlačící cenu ropy vzhůru jsou velice podobné těm, které Američané slýchávají již léta,“ uvádí Geoff Sundstrom, analytik AAA pro finanční server Marketwatch. Jedná se o rostoucí poptávku, klesající dolar a geopolitická napětí.

„Hlavní příčinou je rostoucí poptávka rozvojových zemí, hlavně Číny a Indie,“ potvrzuje Petr Sklenář, analytik Atlantik FT. Ekonomický růst těchto velkých států táhne cenu ropy stále vzhůru. Ale kromě tohoto silného a jasného trendu má na cenu výrazný vliv i klesající dolar, a to v dlouhém i krátkém období.

V dlouhém období má slábnoucí americká měna vliv na poptávku i nabídku. Silnější ostatní měny činí ropu relativně levnější komoditou, takže se po ní zvyšuje poptávka, což žene cenu nahoru. Ani nabídce ropy se současná situace nevyhýbá. Efekt je však nejednoznačný. Pro producenty v Africe a v Evropě je podle dr. Alhajjiho z Ohio Northern University důležité jakou hodnotu má jimi prodávaná ropa v eurech. Protože hodnota dolaru vůči euru klesá, jsou i jejich eurové tržby nižší. Nemohou proto tolik investovat do rozšiřování těžby. Alhajji dokonce spočítal, že padající kurz dolaru souvisí s poklesem množství těžebních zařízení v Evropě a Africe. Výsledkem je, že nabídka ropy neroste tak rychle, jak by mohla.

Významní producenti ropy, zejména ze Středního východu, jsou oslabujícím dolarem zasaženi ještě jinak. Statistická analýza ukázala, že z 18 ropných států způsobila zvýšená cena ropy a oslabující dolar inflaci ve 14 z nich. Jednalo se právě o středovýchodní země, pro které je ropa hlavní obchodní komodita. „Důvodem je hlavně fixní navázání kurzu jejich měn na dolar,“ říká Petr Sklenář. Tyto země nemohou kurz změnit. To znamená, že s klesajícím dolarem oslabují i jejich měny vůči měnám ostatních států, což zdražuje dovážené zboží. Navíc centrální banky musí stabilní kurz vůči dolaru udržovat měnovými intervencemi, které se však projevují pouze dalším růstem domácích cen. To dopadá i na těžební společnosti, které si nemohou dovolit investovat dostatek peněz do zvyšování těžby. To opět vede k nižšímu růstu nabídky ropy.

V krátkém období přiživuje slábnoucí dolar spekulativní nákupy ropy. Investoři se snaží mít co největší zisk ze svého portfolia. Pokud se bojí oslabení dolaru, hledají aktivum, které nebude ztrácet. Takové aktivum může být právě ropa či zlato, případně i jiná komodita. Tyto spekulativní nákupy pak ovlivňují cenu, která se postupně šplhá vzhůru. Jak v krátkém, tak i v dlouhém období má tedy kurz dolaru a cena ropy negativní vztah.

V situaci, kdy nabídka ropy na světových trzích sotva dokáže uspokojit rostoucí poptávku, obchodníci daleko citlivěji reagují na jakékoli zprávy ze světa, které se ropy mohou týkat. Proto i nedávné násilné útoky na policejní stanice v Nigérii, jednoho ze členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC)  "zvyšují obavy, že země se propadne do chaosu, což může narušit mezinárodní toky ropy,“ říká John Kilduffy, analytik MF Global. Nigérie je šestým největším producentem ropy.

OPEC se sejde na pravidelném zasedání 1. února ve Vídni. Do té doby chce provést další fundamentální analýzy, na kterých by se mohl rozhodnout, zda zvýšit těžbu a možná tak o něco snížit cenu ropy, nebo na prolomení stodolarové hranice nereagovat. V organizaci ovšem dlouhodobě proti sobě stojí státy, které se přiklánějí k první variantě, a země, kterým vysoká cena suroviny vyhovuje.

Kam se až může cena ropy vyšplhat? Řekněte, co si myslíte.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dolar bude světu vládnout ještě dlouho

22. 11. 2007 | Petr Sklenář | 2 komentáře

Dolar bude světu vládnout ještě dlouho

Čím je dolar slabší, tím častěji se objevují názory, že jeho roli nejvlivnější globální měny převezme euro. Jenže to se v dohledné době nestane. Navíc za dva či tři roky se může svět... celý článek

Dravé východoasijské trhy mají svá rizika

21. 11. 2007 | Petr Čermák

Dravé východoasijské trhy mají svá rizika

V Česku přibývá možností investování do asijských akcií. Jedná se o rizikovější investice s minimální doporučenou dobou investování na pět až sedm let. Odměnou mohou být vysoké zisky. celý článek

Vážná ropná krize může přijít už v roce 2015

14. 11. 2007 | Jan Stuchlík

Vážná ropná krize může přijít už v roce 2015

Investice do energetických firem může být z dlouhodobého hlediska dobrou volbou. Celosvětová spotřeba energie vzroste do roku 2030 o 55 procent. Novou energetickou hvězdou se stává... celý článek

Ropa za 100 dolarů? Možná ještě letos

30. 10. 2007 | Jan Stuchlík

Ropa za 100 dolarů? Možná ještě letos

Hrozivý růst cen ropy Čechy zatím děsit nemusí. V korunách se díky oslabujícímu dolaru cena ropy zdaleka nezvyšuje tak rychle jako na světových trzích.

Jaká výbušná směs žene cenu ropy stále vzhůru?

24. 8. 2005 | Jan Procházka | 1 komentář

Jaká výbušná směs žene cenu ropy stále vzhůru?

Barel kvalitní lehké ropy stál minulý týden již 67 dolarů. Ceny benzínu na čerpacích stanicích se povážlivě přibližují 30 korunám. Co tato historická maxima způsobuje? Co určuje cenu... celý článek

Partners Financial Services