Po intervencích. Narkomana čeká drsný detox

Martin Mašát | rubrika: Komentář | 25. 4. 2017 | 15 komentářů
Po letech pokusů odhadnout a ovlivnit inflaci pomocí kurzu koruny Česká národní banka konečně zastavila stroj na výrobu peněz ze vzduchu. Poučila se z chyb, minimalizuje škody, zpytuje svědomí? Spíš to vypadá, že je jí každodenní finanční realita ještě vzdálenější. Několik příkladů bezradnosti centrální banky následuje.
Po intervencích. Narkomana čeká drsný detox

Než ale začneme, musím připomenout, že centrální banka má jako jeden z hlavních cílů vedle hlídání inflace také dohled nad výkyvy hospodářství. K ničemu vám nebude pohodová inflace, když kvůli ní rozhodíte ekonomiku. Na to bohužel naše Česká národní banka zapomíná.

Centrální narkoba(ro)nka

Když guvernér Jiří Rusnok konečně ukončoval intervence, řekl, že pacient se probouzí z narkózy a je ve skvělé kondici. Přesnější by ale bylo říct: pacient byl tři roky pod drogami, teď si bude muset zvyknout na reálný svět bez podpory narkotik. Absťák bude bolet nás všechny.

Exportéři si časem začnou stěžovat, že už se jim nežije jako dřív a že najednou musí zefektivnit práci. Hůř jsou na tom ale finanční trhy, kde se určují ceny hypoték, sazby běžných účtů nebo kurz koruny. Tři roky vás navigátor tahá nesmyslnými cestami a pak řekne, že už ho to vlastně nebaví, že si chce okamžitě vystoupit a ať si teď cestu z horoucích pekel hledají sami. Výsledkem bude zvýšené kolísání kurzu koruny při hledání skutečné hodnoty. Pro firmy to znamená vyšší náklady na zajištění, na obchody se zahraničím, na zahraniční investice, pro všechny tlak na ceny v obchodech… Takhle nejedná lékař, který chce pacientovi pomoci, tohle je spíš testování neověřených léčiv na lidech.

Základní neznalost fungování systému

Analytici centrální banky nejsou asi docela schopni pochopit, co se na trzích děje. Na nedávné konferenci to mimoděk stvrdil Tomáš Holub, jeden z hlavních ekonomů ČNB, kterého překvapilo, že koruna je po konci intervencí vcelku klidná. A proč by nebyla? Investoři se přece na konec intervencí připravovali, pozice mají už uzavřené a jen čekají, jak velké zisky si připíšou. Situace je úplně jiná, než když ve Švýcarsku ukončili intervence proti franku – u švýcarského franku, šokově, náhle, než se trh stačil přichystat.

Kolik korun do eura: zatím klid

Zdroj: peníze.cz

Kurzy dalších měn hledejte na Peníze.cz, kromě měn obvyklých zde najdete i kurzy měn exotičtějších

Auditorium na konferenci pak velmi pobavilo hodnocení budoucího vývoje koruny. Česká národní banka (tedy sekce měnová) prý počítá s posilováním koruny. Hlavní důvod: úroky v Česku jsou vyšší než zahraničí, přilákají tedy investory do koruny.

Tady je vidět absolutní odtržení prognostiků od reálného fungování finančních trhů, tržní úroky jsou totiž ve skutečnosti v Česku mnohem níž než v zahraničí.

Očima expertů

Říkali, že koruna určitě posílí, a říkali, že může být i slabší. Říkali, že nevědí nic, že se teprv uvidí, až národní banka koruně odepne řemínek a pustí ji na volno. Když přišel konec intervencí, počklai jsme týden a zeptali se jich, jestli už se tedy něco vidí. Očima praktických i teoretických hospodářů, ekonomů, obchodníků:

Konec intervencí. Co řeká naše peněženky?

Je smutné, že ta část České národní banky, která platí za hlavní podpůrnou autoritu při rozhodování o měnové politice, nic neví o tom, co se děje „venku“. Neví, že se za úložky v české koruně platilo až minus třicet procent ročně. To není klidný kultivovaný trh, jak si ho centrální bankéři představují ve svých modelech, ale vystresovaný trh, zahnaný těmito centrálními bankéři svojí politikou. Platí se tu lichvářské úroky, nejde ale o lichvaření s tisíci nebo desetitisící, nýbrž s biliony korun.

Za lichvu můžou být až dva roky natvrdo nebo zákaz činnosti. Naštěstí pro Českou národní banku ale zákon neříká docela přesně, co už lichva je a co ještě není. Jinak by se musela ČNB sama zkontrolovat, nahlásit se příslušným orgánům a chystat se, že možná bude muset sbalit krám.

Jiná část centrální banky nyní paradoxně diskutuje s finančními společnostmi o využití záporných úroků při stanovování cen aktiv. Kde je ona kladná úroková výhoda české koruny? To opravdu analytici České národní banky nevidí nulové úroky na účtech, náklady na rezoluční fond a podobně?

Centrální banka za poslední roky u investorů (ať už lokálních či zahraničních) ztratila veškerou reputaci. Její prezentace bývají vítaným a veselým zpestřením různých konferencí.

Anketa

Váš tip? Jaká bude koruna za rok? K euru...

Zkušená bankovní rada, ale… Co chybí?

Měnovou politiku centrální banky řídí sedm lidí, bankovní rada, která má obrovskou moc. Většina jejích členů jsou špičkoví manažeři s letitými zkušenostmi z bankovnictví nebo pojišťovnictví. Guvernér Jiří Rusnok řídil dokonce stát nebo navrhoval nadčasovou reformu penzí. Co ale radě schází, to je člověk, který by měl praktické zkušenosti ze skutečných finančních trhů.

Ono nestačí si spočítat, že inflace bude nízká, a snížit úroky, případně vystřelit kurz koruny a doufat, že se podle namalovaných not budou čísla nebo přesněji investoři chovat. Nefunguje to, finanční trhy zareagují podle svých modelů a cílů. I u intervencí byla reakce ekonomiky a investorů naprosto jiná než bývalá rada a její prognózy očekávaly. Prognostické oddělení sice radí s nejlepšími úmysly, jenže reálné trhy fungují jinak a nesledují čtvrtletní éterické výstupy prognostických modelů. Tomáš Holub zmínil například růst cen mléka – což je přesně to, co „bankéře v City“ nezajímá. Investoři, respektive banky musí každý den reagovat na všechny impulzy, změny, krize…

Sebelepší analytik počítající budoucí cenu akcie musí počítat s názorem trhu, a ne jen se svojí pravdou. Protože pokud se trh a cena akcie vydá jinou cestou, než říká teorie, klienti prodělají. A z analytika bude napřesrok navzdory bezchybně počítané teoretické analýze podpůrná síla na pobočce. Nerozhodují modely, ale skutečný stav věcí. Bohužel, v centrální bance nefungují ani ty modely, natož čtení reálných tržních procesů.

Doufám jen, že si toto nová rada uvědomuje a kouká se na své modely s nadhledem, a ne jen perspektivou nějaké ekonometrického GARCH modelu. Naštěstí se snad blýská na lepší časy a noví členové mají dost zkušeností, aby na nic nesahali.

Nejlepší zprávou pro investory je tedy poslední poselství, které zní: Určitou dobu teď nebudeme na kurz ani na úrokové sazby sahat!

Uf.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 4. 2017 8:48, LL

O kurzu koruny rozhodne, zda spekulanti z ni přejdou do dolarů, protoze zitra má Trump vyhlásit, že potřebuje, aby dolar posílil o 25%, aby Američanům nezdrazilo zboží z dovozu o 20%, po zavedení dovozni daně 20%, kterym chce Trump zvysit zaměstnanost a mzdy výrobou v USA.

+28
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.

Partners Financial Services