Tak maličká… Jen nebojte, ona nám ta inflace brzy vyroste

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 3. 11. 2016 | 21 komentářů
Už tři roky se inflace v Česku potuluje kolem nuly. Rostoucí náklady na mzdy a rostoucí ceny komodit ji ale brzy vyženou nahoru.
Tak maličká… Jen nebojte, ona nám ta inflace brzy vyroste

Ačkoliv se české ekonomice poslední dobou velmi daří, inflace je už třetí rok velmi nízká. 

V roce 2014 byla podle dat Českého statistického úřadu meziroční inflace 0,4 procenta, v roce 2015 podobně jen 0,3 procenta a letos je zatím meziroční inflace taktéž pouhé 0,3 procenta. Přitom průměrná inflace za posledních 15 let dosahuje hodnoty 2,3 procenta za rok.

Viz graf:

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

 

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Nejnověji na Finez.cz:

Proč tak málo

Za nízkou inflací stojí souběh několika faktorů.

Celkově sehrál určitě největší roli vývoj cen na komoditních trzích. Ceny komodit na světových burzách klesly minulý rok na nejnižší úroveň za posledních 10–15 let. V případě zemědělských komodit za to může počasí – už čtyři roky ve světě nepřicházejí žádné podstatnější výpadky v úrodě. Díky tomu několik let klesaly ceny zemědělských komodit na burze a díky tomu také několik let nerostou ceny potravin v českých obchodech.

Před dvěma lety také na burze spadla cena ropy a cena plynu na polovinu. Díky tomu jsme poslední dva roky utratili výrazně méně peněz za pohonné hmoty. Díky tomu také nerostly ceny jízdenek. A firmám se snížily náklady na dopravu zboží. Do toho asi osm let klesala cena elektřiny na burze, potažmo i cena od českých dodavatelů elektřiny. Také to přineslo domácnostem a firmám v uplynulých letech značné úspory a pomohlo držet inflaci velmi nízko.

Zdravý konkurenční boj spolu s tlakem z Evropské unie přinesl v uplynulých letech také podstatné zlevnění telekomunikačních a datových služeb. Ale ty už hrají ve výdajích domácností menší roli, ve spotřebitelském koši pro výpočet inflace mají váhu necelá tři procenta. Klíčový je vývoj cen potravin, ty se podílí na inflaci spolu s nealkoholickými nápoji téměř jednou pětinou. Deset procent dělají náklady na energie (elektřina a topení) a dalších deset procent náklady na dopravu.

Zdroj: Český statistický úřad, FINEZ Investment Management

Tři důvody

Hlavní důvody, proč byla tři roky inflace nízká

  • Dobrá úroda, klesající ceny zemědělských komodit, stabilní ceny potravin
  • Levnější ropa, výrazný pokles cen pohonných hmot, stabilní ceny jízdenek
  • Klesající ceny elektřiny a plynu

Již brzy u vašich dveří: Otevřete vrátka, vaše inflace se vrátila

České ekonomice se daří, nezaměstnanost je nízká, a tak již druhým rokem v České republice poměrně rychle rostou mzdy, a to v podnikové sféře i ve státním sektoru. To se musí brzy promítnout do inflace. Firmám stoupají mzdové náklady, zohlední je v koncové ceně zboží či služby. Nejvíce je to patrné v sektoru IT služeb, ale postupně tento tlak přijde i do dalších odvětví.

Paralelně s tím můžou začít růst i ceny některých klíčových komodit. Cena ropy na burze kupříkladu za poslední tři měsíce stoupla o 20 procent, proto také ceny benzinu a nafty na čerpacích stanicích rostou. Od jara stoupá na burze i cena elektřiny, podle toho také dodavatelé energií začínají upravovat ceníky.

Třetím rokem rostou ceny nemovitostí (stavebních pozemků i bytů) a pomalu dochází i k navyšování nájemného. Plně vytížené stavební firmy si můžou dovolit zvedat ceny stavebních prací, takže rostou také náklady na stavbu, opravy či rekonstrukce bydlení. Náklady na bydlení hrají podstatnou roli ve většině domácností a mají také velkou váhu ve spotřebitelském koši pro výpočet inflace.

A do toho ve vzduchu visí riziko, že někdy přijde také sezóna špatné úrody hlavních zemědělských plodin ve světě a začnou růst ceny potravin. Nikde není psáno, že to bude v roce 2017, ale stát se to může.

Tři důvody

Hlavní důvody, proč inflace v Česku brzy stoupne

  • Rostoucí mzdy, firmy promítnou vyšší náklady do cen zboží a služeb
  • Rostoucí náklady na bydlení (kromě růstu cen nemovitostí i nájmů stoupají také ceny energií)
  • Rostoucí náklady na dopravu, rostoucí ceny pohonných hmot
  • (Potenciálně riziko růstu cen potravin)

Také Česká národní banka ve své prognóze počítá s růstem inflace v příštím roce zhruba o dvě až tři procenta; dlouhodobě chce ČNB pomocí své měnové a úrokové politiky udržovat inflaci kolem dvou procent ročně.

Prognóza vývoje inflace v ČR

Zdroj: Česká národní banka

Jaké problémy způsobí rostoucí inflace? Z pohledu příjmů to není vážný problém, průměrné mzdy v Česku rostou rychleji než inflace. Avšak pro naše úspory bude inflace větší hrozbou. Úroky u bankovních vkladů nebudou v blízké budoucnosti schopné držet s inflací krok.

Co nejlepšího můžete pro svoje peníze právě teď udělat? Dočtete se v pokračování:

Kalkulačka osobní inflace

Nejsme všichni stejní. Spočítejte si osobní inflaci

Emzáci

Ve spotřebním koši je na 700 výrobků a služeb. Maso, sádlo, ryby zaberou 48 položek, vegetariána se ale pohyb cen masa netýká. Máte obě ruce levé a dozadu navíc? Vaši osobní inflaci neovlivní zdražení vrtaček, šroubováků, zahradních sekaček.

Naše unikátní kalkulačka osobní inflace sice neumí zajít až do takových podrobností, aby škrtla šroubovák a přidala čtyři rohlíky, přesto odráží rozdíl mezi spotřebním košem a vaším nákupním košíkem.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 11. 2016 14:30, Jiri

Pan Pleska a pan Traxler byli několikrát přichycení při lzich a strašení obyvatel ČR, takže jim nevěřte. Pleska je podezřelý, že ho plati kamarádi ze STASI, kamarádi paní Markelove!

+14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace za dveřmi. Spoření vám peníze neochrání

4. 11. 2016 | Jan Traxler | 38 komentářů

Inflace za dveřmi. Spoření vám peníze neochrání

Dlouho očekávaná inflace už není daleko. Přijde. A bude mít hlad. Půjde vám po úsporách. Úroky bankovních vkladů s ní nebudou schopné držet krok. Hledání relativně bezpečného výnosu... celý článek

Jak rozhazovat peníze z vrtulníku? Dejte je na co nejvíc pitomostí. A mladým

22. 9. 2016 | Gabriel Pleska | 16 komentářů

Jak rozhazovat peníze z vrtulníku? Dejte je na co nejvíc pitomostí. A mladým

Někdejší guvernér americké centrální banky proslul prohlášením, že inflace, vy kluci pitomí, musí bejt, a aby byla, že klidně bude sypat peníze z vrtulníku. A ježto inflace už dlouho... celý článek

Krásný nový svět

26. 7. 2016 | Pavel Kohout | 13 komentářů

Krásný nový svět

Žádné mince ani bankovky. Žádná šedá ekonomika. Zamlouvá se vám svět bez hotovosti? Možná do doby, než vám stát začne konfiskovat vklady.

Partners Financial Services