Očima expertů: Koho na novou bankovku?

Pokud by se v České republice zaváděla nová bankovka, která osobnost by na ní měla být? V dalším pokračování ankety Očima expertů jsme se na to ptali Jiřího Pehe, Tomia Okamury, Tomáše Sokola či Tomáše Prouzy.
Očima expertů: Koho na novou bankovku?

Pěkně uspořádaný štos bankovek má své nepopiratelné kouzlo. A to stačí jen sledovat na plátně mafiány z gangsterek Francise Forda Coppoly a Martina Scorseseho, jaké by to teprv bylo, moci takový balíček denně potěžkávat a listovat si v něm... Bankovky jsou prima, v mnoha ohledech lepší než mince. Mince sice můžou dodat pocit pořádně plné kapsy, ale s jednou, třebas i pomuchlanou bankovkou pořádné hodnoty se člověk cítí líp než s hrstí drobáků. 

Ovšem ta pořádná hodnota je problém. Kvůli inflaci bankovky (i mince) hodnotu ztrácejí. A potom začnou ztrácet i smysl. Ostatně poměrně nedávno jsme mohli vidět hned dva díly z nepravidelného seriálu Jak Česko přichází o bankovky. 31. března 2011 jsme mohli naposledy v obchodech zaplatit papírovou padesátikorunou s vyobrazením svaté Anežky České. Další rok vám ji ještě vyměnili v každé bance, teď už jenom v bance národní. Ale to už si ji radši schovejte, třeba nabude hodnoty sběratelské. Stejný osud potkal o necelé tři roky dřív také Přemysla Otakara I. a „jeho“ papírovou dvacetikorunu. Počet českých bankovek se postupně smrskl na šest. Není to příliš málo?

Muzeum bankovek na Peníze.cz

Bankovky nejen české a československé, nýbrž bankovky z celého světa. Tříděné podle kontinentů, tříděné podle zemí, tříděné tematicky: Ženy, bagry, zvířata. A velká zvířata, samozřejmě.

A mnohé další. 

V Muzeu bankovek na Peníze.cz

Koho na novou bankovku?

V našich peněženkách se nyní střídají Karel IV., Jan Ámos Komenský, Božena Němcová, František Palacký, a když se zadaří, tak i Ema Destinnová a Tomáš Garrigue Masaryk. Na sklonku socialismu byl esem peněženek z umělé kůže Bedřich Smetana, ale za daných okolností mohla potěšit i „návštěva“ Klementa Gottwalda ve výstižně jedovaté zelené barvě.

Pokud by se dnes zaváděla nová bankovka, bylo by jistě zajímavé sledovat debaty o tom, kdo na ni patří. Měl by šanci první prezident České republiky Václav Havel, nebo by spíš dostala přednost nějaká osobnost z dřívějších dob? 

Předběhli jsme dobu a respondentů naší pravidelné ankety Očima expertů se ptáme: Kdyby se v České republice zaváděla nová bankovka, která osobnost by na ní měla být vyobrazena a proč?

Richard Siuda

ekonom, ředitel prodeje Conseq

Richard Siuda
+33
+
-

Vybral bych některého z významných zástupců vědy. Vhodným kandidátem by byl třeba Otto Wichterle.

Tomio Okamura

podnikatel, viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura
+22
+
-

Těžko říct. Pokud se mě ptáte na osobnosti, které bychom si měli připomínat, tak to jsou samozřejmě Baťové, Jan Hus, Karel IV. nebo Jan Palach. Anebo třeba Jaroslav Hašek. Všechny tyto osobnosti mimo jiného spojuje osobní statečnost a nezištná práce pro vlast.

Jiří Pehe

politolog

Jiří Pehe
-110
+
-

Vlastní bankovku by si zasloužil Václav Havel. Byla to vedle Masaryka nejvýznamnější česká osobnost 20. století.

Tomáš Sokol

advokát

Tomáš Sokol
-62
+
-

Jsem té zásady, že pro oslavné účely, jako jsou sochy na veřejných místech, vyobrazení na bankovkách nebo pojmenování určitého místa, se hodí pouze ti, kteří jsou již spolehlivě mrtví. Měli by být také většinově uznáváni a nebudit zásadní kontroverzi. Takových máme spoustu, namátkou uvedu třeba Jaroslava Seiferta či Václava Havla. Vhodných osobností by se ale opravdu našlo mnoho. Třeba nedávno zesnulý generál Tomáš Sedláček a další a další.

Miroslav Motejlek

novinář, provozovatel www.motejlek.com

Miroslav Motejlek
+47
+
-

Preferoval bych jména jako Heyrovský, Wichterle, Holý. Na bankovky vědci prostě patří.

Aleš Tůma

ekonom, analytik společnosti Partners

Aleš Tůma
+90
+
-

Horkých kandidátů je několik, například současný ministr financí za revoluční stimulaci ekonomiky zvyšováním daní a související ekonomický experiment na živých obětech, který zcela překvapivě ukázal, že zvýšení daňové sazby nemusí vést k vyššímu výběru daně. Pokud by šlo o bankovku v nominální hodnotě řekněme nejméně 1000 kapříků, pak Roman Janoušek. Díky použití speciálního inkoustu by se při kontaktu bankovky s kokainem „lobbistovi“ rozsvítily oči. Na osmitisícovce by samozřejmě měl být jeho přítel Pavel Bém. Rubová strana této bankovky by měla být celá černá, na paměť tmy v tunelu Blanka. Dobrý nápad je také bankovka s omezenou trvanlivostí, která by držitele nutila co ji nejdříve utratit a roztočit tak kola ekonomiky. Na těchto bankovkách by se mohli střídat keynesiánští experti spříznění s ČSSD.

Patrik Nacher

provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com

Patrik Nacher
-15
+
-

To záleží na tom, jaké hodnoty by ta bankovka byla. Pokud by to bylo v řádech korun, dal bych tam fotku našich vybraných politiků, protože ti za víc nestojí. Jinak bych ale navrhl Václava Havla nebo Tomáše Baťu, kterému by slušela nějaká částka s devítkou na konci.

Lukáš Kovanda

ekonom a novinář

Lukáš Kovanda
+46
+
-

 Jára Cimrman. Aspoň bychom konečně viděli, jak vypadá.

Tomáš Prouza

ekonom

Tomáš Prouza
+38
+
-

Anketa

Až nám inflace dá kudlu na krk, že chce desetitisícovku, koho na ni?

Pokud by hlavním důvodem bylo uspokojení ega, tak samozřejmě současný prezident, neboť jak je vidět, švejkovský útok na něj ho neuspokojil, a někteří si dokonce dovolili si z něj dělat legraci. Ale teď vážně – bankovku by si zasloužil Václav Havel. Obávám se ale, že na to jednak ještě není dost dlouho mrtvý, a navíc by se asi obracel v hrobě. Stát se symbolem mamonu by byla ta největší ironie, která by jej mohla potkat.

Pokud by bylo potřeba volit, bezpečnou variantou by byl Antonín Dvořák, logicky navazující na „uměleckou“ řadu našich bankovek (Smetanu zřejmě diskvalifikuje účast na socialistické tisícikoruně). Ovšem vzhledem k tomu, jak se řada Čechů chová, by možná byl nejlepší variantou Švejk. A pokud by šlo o bankovku s velkou nominální hodnotou – tedy vhodnou pro úplatky – měl by na ní být Al Capone. Jako připomínka toho, že na každého jednou dojde…

A co si o tom myslíte vy? Koho byste rádi nosili v peněžence, nebo ho/ji dokonce hřáli v zadní kapse jen tak? A který názor v anketě vás nejvíc oslovil? Napište nám do diskuze, hlasujte v anketě. Do ankety jsme nominovali jen české a na radu Tomáše Sokola také jen bezpečně mrtvé kandidáty. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 10. 2012 13:33, Johny

U mě by to vyhrál KAREL ČAPEK. (málokdo se může pochlubit vynálezem slova, které se používá všude na světě). Vzhledem k tomu, že jsou naše bankovky postaveny do historické řady (nejmenší 50,- je středověká osobnost až po největší 5 000,- je osobnost skoro současná) - tak mi tam Čapek pasuje.

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 10. 2012 10:44, No

A já bych tam dal toho, kdo nám celý život přinášel jen radost - českého Boha. A tím je pro mnohé božský Karek Gott. Znáte snad jiného člověka, který by tolika lidem přinesl radost do života ?

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mince: krása a investice v jednom

19. 7. 2012 | Michal Chleboun | 6 komentářů

Mince: krása a investice v jednom

Pro ty, kterým nevoní ukládat peníze do finančních produktů, a pro ty, kteří jich mají nakoupeno po strop a hledají jiné možnosti, je tu řada více či méně tradičních investic: nemovitosti,... celý článek

Ošklivé peníze! Jakou bankovku od vás obchodník musí vzít a jakou vám banka sebere bez náhrady

27. 7. 2011 | František Mašek | 9 komentářů

Ošklivé peníze! Jakou bankovku od vás obchodník musí vzít a jakou vám banka sebere bez náhrady

Pamatujete si, jaká pravidla platí pro nakládání s opotřebovanými a poškozenými bankovkami? Víte, jakou bankovku od vás ještě musí přijmout v obchodě, s jakou už musíte do banky a co... celý článek

Padělaní klasici: nejčastěji se falšují Němcová s Palackým

12. 3. 2011 | František Mašek | 3 komentáře

Padělaní klasici: nejčastěji se falšují Němcová s Palackým

Dostali jste padělanou bankovku? Pak máte smůlu. Musíte ji odevzdat a nic za ni nedostanete. A když s ní neúspěšně zkusíte platit, máte co vysvětlovat. Loni u nás počet zachycených... celý článek

Bankovky, které uchvátily i arabské šejky

28. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Bankovky, které uchvátily i arabské šejky

Když se řekne numismatika, každému v uších začnou zvonit staré mince. Málokdo ale ví, že i sbírání bankovek je pořádná věda, která se nazývá notafilie. A že Česko má sběratele, kterého... celý článek

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

25. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

Ukážeme vám, jak bude vypadat nová tisícikoruna, kterou od 1. dubna 2008 pouští Česká národní banka do oběhu. Ukážeme vám, jaké nové ochranné prvky bude mít a jak ji lze rozpoznat od... celý článek

Partners Financial Services