Úroda je dobrá, ceny potravin porostou

Jan Pekař | rubrika: Životní situace | 10. 9. 2007 | 2 komentáře
Úroda je dobrá, ceny potravin porostou
Ještě před necelým rokem energetici zkoušeli, zda by bylo možné pálit obilí v elektrárenských kotlích. Zjistili, že to jde. Dnes, kdy cena obilí prudce roste a zemědělci hrozí zdražováním potravin, energetici raději mlčí.

Ceny zemědělských surovin na světových trzích rostou. Prudkého zdražení potravin se obávají tuzemští odborníci, vyhrožují jím i politici. "Porostou ceny mlékárenských výrobků ne o 8 %, ale myslím si, že to bude 15 %i více," soudí Milan Teplý, generální ředitel Madety. "Ten tlak nahoru nemůže být menší než 20 %, a to si myslím, že se držím poměrně nízko," řekl Jan Veleba, prezident Agrární komory, o cenách potravin. Pro politickou opozici jsou rostoucí ceny potravin důvodem, proč nezvyšovat sníženou sazbu daně z přidané hodnoty. A za stoupající ceny mléka kritizují poslanci Evropského parlamentu Evropskou komisi.

Zprávy o růstu cen potravin o desítky procent znějí hrozivě, ale nejsou neobvyklé. V pravidelných měsíčních statistikách o inflaci v ČR lze najít například zprávu z března 2004 o tom, že: "…ceny potravin …se meziročně zvýšily celkově o 4,2 procenta, přičemž některé položky zaznamenaly zvýšení opravdu ¨významné: brambory o 68 %, vejce o 37,9 %, pečivo téměř o třetinu…". Tehdy tento údaj nikoho nepobouřil.

Ceny mnohých potravin podléhají sezónním výkyvům. Ucelenější obrázek ukazuje, že v letech 2004 a 2005, v období velmi nízké inflace, ceny potravin u nás prakticky stagnovaly. Rychlejší růst se dostavil ve 2. pololetí minulého roku a za celý loňský rok stouply o 7 %, z toho ceny chleba o 9,1 % a pečiva o 16,6 procenta. Rekordní růst zaznamenaly ceny brambor, které za celý rok zdražily o 67,9 %, z toho ve 4. čtvrtletí o 113,3 %. Ovšem ceny některých potravin byly naopak nižší než v roce 2005, např. drůbeže, ovoce, cukru, čokolády, kakaa, čaje.

Český statistický úřad odhaduje, že v letošním roce bude sklizeň obilovin vyšší než loni: pšenice o 11,5 %, žita o 12,9 %, ječmene se sklidí zhruba stejně. Podle zemědělců bude z pohledu tří, čtyř uplynulých let letošní sklizeň průměrná. Příznivá situace v tuzemsku nemusí být pro českého spotřebitele určující. Trh zemědělských produktů je celosvětový. Nepříznivé počasí, neúroda a zvýšená poptávka ve světě vytlačily ceny zemědělských surovin a potravin do rekordních výšin a vyprázdnily sklady.

Zatímco loni se na plodinové burze v Chicagu prodával bušl pšenice za 3,86 dolaru (roční průměr), na konci letošního srpna se ceny pohybovaly kolem 7,22 dolaru. Kanadské úřady oznámily, že letošní sklizeň pšenice bude zhruba o pětinu nižší ve srovnání s loňskou. Zpravodajský server BBC informoval, že nižší sklizeň proti běžným letům ohlásila také Austrálie, třetí největší dodavatel obilí a hlavní zásobitel asijských a jihoamerických zemí. Nepříznivé počasí drasticky snížilo výnosy rovněž v černomořské oblasti, o desetinu nižší sklizeň hlásí také Čína.

Přitom Čína, ale také Indie a další asijské země, zvyšují poptávku po obilí na světových trzích. K tomu se přidává zvýšený zájem o motorová biopaliva vyráběná ze zemědělských plodin. Biopaliva jsou oblíbená v USA, kde jsou považována za ekologičtější palivo než ropné produkty, navíc nezávislé na nestabilní politické situaci v zemích vyvážejících ropu. Podle zjištění OSN se loni třetina produkce kukuřice v USA proměnila v biopalivo. To se ovšem kromě obilí vyrábí i z olejnatých semen, např. řepky olejky, nebo z cukrové řepy. Podstatné je, že suroviny pro biopaliva začínají zabírat vysoký podíl zemědělské půdy, která byla dosud využívána k výrobě potravin.

Biopaliv se bude spotřebovávat stále více, a to nejen v USA. V červencové studii vypracované společně Světovou zemědělskou organizací při OSN (FAO) a Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se píše, že rostoucí poptávka výrobců biopaliv bude dlouhodobě jednou z významných příčin růstu cen potravin. Stejný zdroj uvádí, že v USA spotřeba biopaliv (vyráběných hlavně z domácích surovin) letos stoupne proti loňsku o polovinu a do roku 2016 na dvojnásobek. V Brazílii, kde v současné době spotřeba biopaliv roste nejrychleji na světě, se během příštích deseti let má zvýšit výroba o 145 % ve srovnání s loňskem. Počítá se ovšem s tím, že za zhruba pět let se začnou biopaliva vyrábět i z biomasy, například dřevní štěpky. Spotřeba potravinářských surovin na výrobu lihu do benzínu by se tak mohla snížit.

Měl by se z obilí pálit biolíh pro automobily?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Potravin pro hladovějící je málo

6. 9. 2007 | Jan Stuchlík

Potravin pro hladovějící je málo

Ceny potravin prý v Česku porostou kvůli vysokým cenám zemědělských surovin na světových trzích, hrozí tuzemští zemědělci. Ve světě jsou ovšem miliony těch, kteří by se měli růstu cen... celý článek

Akcie: Přešlapování na místě

7. 8. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Přešlapování na místě

Pražská burza zakončila týden na stejných hodnotách jako minulý pátek. Index PX zavíral na 1772,3 bodech.

Kvůli kukuřici roste cena sóji, pšenice či bavlny

20. 7. 2007 | Robert Šíbl

Kvůli kukuřici roste cena sóji, pšenice či bavlny

Situace na trhu s komoditami zůstává napjatá. Na vysokých úrovních se kvůli nízkým zásobám a vysoké poptávce nadále udržují ceny průmyslových kovů.

Když pro potraviny, tak do Polska

18. 7. 2007 | Jan Stuchlík

Když pro potraviny, tak do Polska

V Česku je ovoce a zelenina levnější než v Polsku. Nejlevnější potraviny jsou v Bulharsku, nejdražší v Dánsku, zjistil evropský statistický úřad Eurostat. Analýza ovšem nebere v úvahu,... celý článek

Také ekologické zemědělství má druhou stranu mince

20. 4. 2007 | Simona Ely Plischke | 3 komentáře

Také ekologické zemědělství má druhou stranu mince

Upřednostňování tzv. ekopotravin vypěstovaných bez chemických pesticidů před standardně pěstovanými potravinami je obecně považováno za přátelský krok k přírodě. Někteří odborníci ale... celý článek

Partners Financial Services