Vývoj dluhopisového trhu

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 3. 5. 2007
Vývoj dluhopisového trhu
Údaj týdne, americký odhad HDP za první čtvrtletí letošního roku potvrdil klesající trend růstu americké ekonomiky, a i když dluhopisové trhy příliš nereagovaly, zvyšuje se pravděpodobnost razantnějšího poklesu úrokových sazeb v americké ekonomice.

Oči amerických investorů se upínají k Fedu, centrální bance USA. Otázka zní, jak Fed v budoucnu vybalancuje pokles růstu ekonomiky s předpovědí vývoje inflace. Prozatím totiž trochu ignoruje příčiny, které ostatní vidí v poklesu na trhu rezidenčních nemovitostí. Obavy Fedu z inflace obsažené v prohlášení jeho vrcholných představitelů mohou ještě nějakou dobu sazby podržet na stávajících úrovních. Většina aktérů na trhu se však již nyní domnívá, že pokles celého hospodářství převáží a Fed dvakrát až třikrát sazby sníží, aby ekonomiku podpořil. To může jen nahrát celému dluhopisovém trhu.

V Evropě roste důvěra v pokračující boom. Minulý týden se trh opět přesvědčil, že v zemích eurozóny rostou čísla ukazatelů ekonomického i spotřebitelského sentimentu, očekává se, že Evropská centrální banka bude pokračovat v dalším navyšování úrokových sazeb.

Výnos do splatnosti indexu 10tiletých vládních dluhopisů


Spojené státy

Data z minulého týdne naznačují další zhoršení, což může (především ve střednědobém horizontu) dluhopisy mírně podpořit. Úterní data spotřebitelského sentimentu za měsíc duben byla horší, než se očekávalo. Klesl jak index hodnocení současných podmínek, tak index očekávání.

Meziměsíční pokles počtu prodaných domů (-8,4 %) je největší od roku 1989. Realitní trh může mít dlouhodobější vliv na ekonomiku, především na ochotu amerických domácností dále utrácet, což se může projevit i na celém akciovém trhu. To by znamenalo další plus pro americké dluhopisy.

V souvislosti s těmito ukazateli však dluhopisy mírně ztratily, i když růst výnosů je v kontextu celého týdne spíše kosmetický. Z dlouhodobějšího hlediska je pozitivní zprávou favorizující americké dluhopisy také pokles růstu amerického hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí letošního roku. Mezičtvrtletně americká ekonomika poskočila jen o 1,3 procenta (ve čtvrtém čtvrtletí roku 2006 to bylo o 2,5 procenta), což je nejslabší číslo za poslední čtyři roky. To jen zvyšuje pravděpodobnost, že měnový výbor Fedu začne - po dlouhém období stabilních sazeb - sazby snižovat.

Někteří analytici odhadují pokles až o 75 bazických bodů, někteří se (stejně jako Fed) obávají, že inflace zůstane na stávajících úrovních, což by mohlo poněkud snižování sazeb oddálit. Nicméně i tak trh na svém krátkém konci již nyní počítá s minimálně dvojím snížením. Dvouleté dluhopisy totiž nesou 4,65 procenta do splatnosti, o 60 bodů méně než je současné nastavení sazeb.


Evropa

Také v Evropě minulý týden trh mírně ztratil. Mohou za to především lepší než očekávaná úterní čísla ukazatele ekonomického sentimentu Ifo. Trh tak posílil očekávání, že ECB bude dále zvyšovat úrokové sazby.

Lepšící se situace ohledně spotřebitelského sentimentu vede také k růstu inflačních očekávání. Podle ECB jsou tento faktor a rostoucí zásoba peněz v oběhu rozhodující pro budoucí nastavení měnové politiky.

Konsensus trhu hovoří o dvojím navýšení sazeb v letošním roce. První může přijít na pořad dne někdy v polovině roku. Komentář k poslednímu zasedání vedení ECB ale naznačil, že se zvyšováním sazeb se nepočítá již na květnovém zasedání.

Otázkou také zůstává, jak silný může růst evropské ekonomiky vůbec být a jak dlouho vydrží. V posledním období řada evropských firem zaměřila ohnisko svého zájmu na asijské trhy, pokles růstu v USA by tudíž nemusel evropské hospodářství tolik srazit. Americký dolar (profil, názory) ale minulý týden překonal svá historická minima k euru (profil, názory), znovu se objevují názory, že příliš silné euro může poškodit evropský export, jehož příspěvek k růstu evropské ekonomiky není vůbec nevýznamný.

Výnos do splatnosti vládních dluhopisů


Region střední Evropy

Minulý týden byl v regionu týdnem centrálních bank. Šlo o tradiční kolečko s netradičními i když očekávanými závěry. Vyšší inflační tlaky v Polsku poslaly tamní sazby o 0,25 procentního bodu výše, na novou úroveň 4,25 procenta. Rozhodnutí se očekáválo, růst sazeb byl víceméně prevencí, nová prognóza centrální banky navíc do budoucna počítá s vyšším růstem HDP a nižší inflací (pro rok 2009), což poslalo výnosy dluhopisů mírně dolů.

Sazby se měnily také na Slovensku, jenže směrem dolů. Nyní tam mají sazby na stejné úrovni jako v Polsku, tedy 4,25 procenta. Silná koruna a přebytek likvidity na trhu s sebou asi ještě nějaké to snížení přinese. Výnosy dluhopisů se na krátkém konci pohybují 35 bodů pod stávající úrovní sazeb.

V Česku centrální bankéři se sazbami nehnuli. Překvapivě však pro navýšení hlasovali dva členové bankovní rady. Celkové skóre bylo 4:2 pro zachování stávajících sazeb. Lze tedy čekat jeden jejich růst ještě do poloviny roku. Minulý týden vzrostly výnosy jak u kratších tak u delších splatností, cca o 4 bazické body.

Aukce dluhopisů dopadla pozitivně. Objem 60 miliard korun byl nakonec upsán bez problémů.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy: pokles cen se po měsíci zastavil i v USA

25. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: pokles cen se po měsíci zastavil i v USA

Inflační tlaky poněkud polevily, což se na americkém trhu s vládními dluhopisy projevilo poklesem výnosů. Trh získal nejvíce od počátku března. Také v Evropě minulý týden trhy získaly,... celý článek

Dluhopisy: smazává se rozdíl mezi výnosy na trhu EU a USA

18. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: smazává se rozdíl mezi výnosy na trhu EU a USA

S dalším týdnem přišel i další růst výnosů. Dluhopisy ztratily ve Spojených státech i v Evropě, na vině jsou ostřejší komentáře ohledně vývoje inflace.

Dluhopisy: velmi atraktivní růst výnosů

12. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: velmi atraktivní růst výnosů

Kdo čekal, že se alespoň v minulém týdnu projeví některé ze známek slábnoucí americké ekonomiky, byl zklamán. Údaj týdne, počet nově vytvořených pracovních míst, dopadl nad očekávání... celý článek

Dluhopisy: výnosy stále rostou

4. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: výnosy stále rostou

Již druhý týden po sobě můžeme na světových dluhopisových trzích sledovat rostoucí výnosy. Trh se vzpamatoval z korekční vlny na akciových trzích velmi rychle, což dluhovým instrumentům... celý článek

Dluhopisy: krize na americkém nemovitostním trhu se nepotvrdila

28. 3. 2007 | Robert Šíbl | 1 komentář

Dluhopisy: krize na americkém nemovitostním trhu se nepotvrdila

Dluhopisové trhy minulý týden jak v USA tak v Evropě spíše ztrácely, další pokles výnosů byl k vidění jen na maďarském trhu. Trh ve Spojených státech není plně přesvědčen o rychlosti,... celý článek

Partners Financial Services