Inflace, dluhy a finanční zprostředkovatelé

Inflace, dluhy a finanční zprostředkovatelé
V pravidelných intervalech se dovídáme o rostoucím zadlužení domácností. Není rozhodně marné hledat souvislost mezi růstem zadlužení a inflací. Rychlý růst objemu nekrytých peněz totiž umožňuje hromadění dluhů v míře na svobodném trhu nedosažitelné. A navrch uvrhá společnost do hluboké finanční závislosti na finančních zprostředkovatelích.

Jak spořit na auto či se zajistit na stáří? Jednou z možností je ukládat si peníze doma. Pokud dnes pod polštář šoupnete tisícovku, pak se při současném inflačním cíli ČNB kupní síla této bankovky za 10 let scvrkne o čtvrtinu, za 23 let na polovinu a za 40 let na třetinu. Byť strategie "domácího" spoření byla před časem oblíbenou a spolehlivou (a jak je zřejmé z článku Úspory domácností: bojíme se riskovat, slamník tak stále láká, zdaleka ještě spoření pod polštář neodzvonilo - pozn. red.), inflační měnová politika centrálních bank z ní učinila úspěšný pokus o finanční sebevraždu. Cimrmanovské "Tudy ne, přátelé", je zcela na místě. O možnost držet své úspory v hotovosti jsme přišli.

Je třeba hledat jiné cesty, klikatější, a proti inflaci se chránit. Lze investovat na finančních trzích, což je ovšem časově daleko náročnějším způsobem spoření vyžadujícím dodatečné znalosti a úsilí. Nutnost ochránit peníze před inflační erozí touto cestou zvyšuje poptávku po službách finančních zprostředkovatelů, poradců, vystavuje jedince dodatečným nebezpečím a zvyšuje jejich transakční náklady. Stejné platí i pro další možnost, pořídit si aktivum, jehož cena poroste společně s inflací a reálná hodnota bohatství tak bude ochráněna. A pokud nemáte na nákup aktiva k dispozici dostatek peněžních prostředků, můžete si půjčit.


Zlaté časy pro úvěry


Pokud dnes dáte "do slamníku" 1 000 Kč, pak se při současném inflačním cíli ČNB kupní síla této bankovky za 10 let scvrkne o čtvrtinu, za 23 let na polovinu a za 40 let na třetinu.

Získat úvěr není nijak složité. Svět nekrytých peněz je světem vyššího objemu úvěrů a nižších úrokových sazeb oproti svobodnému trhu. Společně s trvale rostoucí cenovou hladinou máme pohromadě dost důvodů k opuštění strategie prvotní tvorby úspor, racionální strategií je zadlužit se. To má přirozeně svá úskalí. Vstupy do úvěrových vztahů zvyšují závislost jedinců na finančních zprostředkovatelích, oslabují finanční samostatnost, do společnosti jsou vnášeny zvyky jako spoléhání se na cizí pomoc. (Problematice zadluženosti českých rodin jsme věnovali dva speciály: Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží a Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše, důvodům odklonu od spoření a příklonu k úvěrování pak článek Kam mizí úspory českých domácností? - pozn. red.)
A nejde pouze o domácnosti, v nemenší míře výše uvedené platí pro podniky, často ve své činnosti zcela závislé na poskytnutí úvěru.

Dluhy jsou tak díky současnému měnovému uspořádání akumulovány na úrovně nedosažitelné na skutečně svobodném trhu, kde poskytnutí úvěru musí předcházet odložení spotřeby, tedy vznik úspor, či zvýšení dostupnosti komodity sloužící jako peníze. Inflace zároveň uvrhá společnost do hluboké finanční závislosti na finančních zprostředkovatelích. (A že ti mnohdy jednají jen ve svém zájmu, nikoli v zájmu klienta, je zřejmé z našich testů finančních poradců - pozn. red.)

Co říci závěrem? Zakořeněná "inflační kultura" s potřebou ochrany bohatství před inflací přispívají k vysokému tempu růstu zadlužení a páchají obtížně napravitelné škody v chování jedinců. Při hodnocení celkové škodlivosti inflace by tyto skutečnosti neměly být opomíjeny.

Psáno pro Liberální institut

Odkládáte si nějaké peníze na budoucí spotřebu? Investujete? Nebo utrácíte vše, co vám na běžný účet přijde, a ještě k tomu máte úvěr?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 3. 2007 18:10, Cm

BTW: dlouhodobě uvažuji o investičním zlatu - např. Argor Heraeus. Trochu mne zaráží rozdíl mezi prodejní a výkupní cenou, např. na zlate-cihly.cz - 12%. Jak se na to díváte vy?

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 3. 2007 18:49, Doskocil1

zlato se dobře obchoduje jako komodita na burze, kde to lítá, ale jako dlouhodobou investici bych o nevolil.

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Úspory domácností: bojíme se riskovat, slamník tak stále láká

1. 3. 2007 | Simona Ely Plischke

Úspory domácností: bojíme se riskovat, slamník tak stále láká

Co se investování týče, jsme národ velmi konzervativní. Domníváme se, že své finanční prostředky spravujeme efektivně, většinou ale vyhledáváme co nejmenší riziko. A tak nejraději "zhodnocujeme"... celý článek

Bydlení: jaký byl rok 2006 a co můžeme čekat v roce 2007?

28. 2. 2007 | Kateřina Boušová

Bydlení: jaký byl rok 2006 a co můžeme čekat v roce 2007?

Kolik bytů a rodinných domů bylo v České republice loni postaveno a s kolika můžeme počítat letos? Kolik peněz si v roce 2006 Češi na bydlení půjčili a porostou objemy těchto úvěrů... celý článek

Kam mizí úspory českých domácností?

27. 2. 2007 | Simona Ely Plischke

Kam mizí úspory českých domácností?

V zemi vkladních knížek se spořit už nenosí. Moderní je utrácet, a nejlépe z cizího. Proč se růst našich mezd a zvětšující se bohatství českých rodin nijak nepromítá také do růstu našich... celý článek

Stavební spoření: uspoříme díky němu více? II.

23. 2. 2007 | Simona Ely Plischke

Stavební spoření: uspoříme díky němu více? II.

V první části naší analýzy jsme porovnali vliv existence stavebního spoření na míru úspor v západoevropských zemích. Hypotéza, že stavební spoření znamená více úspor, se ovšem nepotvrdila.... celý článek

Stavební spoření: uspoříme díky němu více?

22. 2. 2007 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Stavební spoření: uspoříme díky němu více?

Tvorba úspor a jejich přeměna na investice je svým způsobem motorem každé ekonomiky. Zajímalo nás, zda na míru úspor v zemi má vliv existence stavebního spoření. Porovnali jsme proto... celý článek

Partners Financial Services