Akcie: trhům se dařilo

Pavel Slavík | 19. 12. 2006
Akcie: trhům se dařilo
Pražská burza zažila poklidný předvánoční týden. Americký trh opět posunul svojí rekordní hodnotu, Dow Jones v pátek zavíral na historickém maximu 12 445,52 bodů. Německý trh ten americký svojí výkonností ještě překonal a i maďarský zaznamenal velmi silné zhodnocení, index BUX vzrostl o necelá 4 %.


Česká republika

Za mírně podprůměrných objemů a absence výrazných kurzotvorných zpráv index PX posílil o 0,6 %. Přes mírný posun došlo k vylepšení historického rekordu, index zavíral ve čtvrtek na úrovni 1 625,30 bodů. Dobrou výkonnost přes oslabení v závěru týdne předvedl Unipetrol (profil, názory), který nakonec přidal více jak 3,5 %. ČEZ (ZACEZ) posunul svoji rekordní úroveň nad 1 000 Kč a končil týden o 2 % silnější. Nejméně se dařilo akciím CETV (ZACETV).


Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 612 1 622 0,6


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • ČNB (profil, názory) ve svém komentáři slovy guvernéra Zdeňka Tůmy uvedla, že utahování měnové politiky bude v příštím roce pokračovat, tak aby byla udržena inflace pod kontrolou. Sazby však mohou stoupat méně nebo později, než banka původně očekávala.
  • Průmyslová výroba vzrostla v říjnu v meziročním srovnání o 12,8 % (očekáváni 11 %). Oproti minulému měsíci došlo k výraznému růstu. 


Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory) 
11/12: Deutsche Bank zvýšila cílovou cenu pro elektrárenskou společnost z 998 Kč na 1 170 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni "kupovat". Navýšení ceny odůvodňuje rychlejší konvergencí cen elektřiny se západní Evropou.
13/12: Distribuční společnosti Skupiny ČEZ v Bulharsku a elektrárna Varna, budou v Bulharsku fungovat pod jednotným vedením ČEZ Bulgaria. Jejím generálním ředitelem je od 1. ledna 2007 jmenován Luboš Pavlas, který do čela ČEZ Bulgaria přichází z expertního týmu, jenž spravuje rumunskou distribuční společnost Skupiny ČEZ Electrica Oltenia. Luboš Pavlas se také stane country managerem Skupiny ČEZ pro Bulharsko.
15/12: S platností od 18.12. bude akcie zařazena do polského indexu WIG20. 

Komerční banka (profil, názory) 
13/12: Představenstvo rozhodlo o přijetí podřízeného dluhu ve výši 6 mld. korun od mateřské Société Générala.  Finanční prostředky budou použity na udržení růstového potenciálu banky a optimalizaci kapitálové struktury. Použití dluhu pro účely kapitálové přiměřenosti podléhá schválení ze strany ČNB.

Pegas Nonwovens
15/12: Ve veřejném úpisu získala společnost Pegas Nonwovens, která vstoupila na pražskou burzu v pondělí 18. 12., 136 mil. EUR. Cena na akcii byla stanovena 27 EUR/a. Velikost IPO zahrnuje i 15% zvýšení počtu nabízených akcií, aby uspokojila poptávku. Poptávka investorů byla šestkrát větší.

Unipetrol (profil, názory)
13/12: V rámci zavádění nového modelu řízení dojde ke sloučení společností Chemopetrol a Unipetrol Rafinérie do jedné společnosti s ručením omezeným. Proces bude zahájený na začátku roku 2007 a dokončení je plánováno na 3 čtvrtletí.
13/12: Ropná společnost LUKoil chce odkoupit čerpací stanice od v Evropě od svého akcionáře ConocoPhillips. LUKoil prezentuje i svůj zájem o podíl Conoca v České rafinérské. O navýšení podílu má však zájem i Unipetrol, který má na případný podíl přednostní právo.

Tatra (RM-Systém)
Společnost definitivně podepsala několikrát odloženou armádní zakázku na dodávku 556 nákladních vozů pro naši armádu. Hodnota zakázky je cca 2,5 mld. Kč a měla by být realizována do konce roku 2009.
 

Investiční zpravodajství z pražské burzy!
Sustili jsme novinku, denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této nové rubrice. Věříme, že naši novinku oceníte.


USA

Americký trh opět posunul svojí rekordní hodnotu. Index Dow Jones rostl v tomto týdnu čtyřikrát a v pátek zavíral na historickém maximu 12 445,52 bodů. Po spíše nevýrazném začátku týdne, který byl ve znamení vyčkávání na informace za strany FEDu ohledně nastavení úrokových sazeb, ve čtvrtek zaznamenaly indexy výraznější posun směrem nahoru. Rekordní hodnoty byly v pátek podpořeny dobrou zprávou o spotřebitelských cenách.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
12 307 12 445 1,1
Nasdaq
(profil, názory)
2 437 2 457 0,8
S&P 500
(profil, názory)
1 410 1 427 1,2


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Velkoobchodní zásoby v USA překonaly odhady ekonomů, když v říjnu vzrostly o 0,8 % oproti 0,7 % v září. Ekonomové očekávali, že zásoby vzrostou o 0,5 %. Zásoby amerických podniků se zvýšily o 0,4 %. Poměr zásoby tržby vzrostl na 1,31.
  • Hlavní úroková sazba zůstala počtvrté nezměněna na úrovni 5,25 %. Rétorika ohledně stále trvajících inflačních tlaků nebyla změněna, více než v minulosti byl jako rizikový faktor zmíněch oslabující trh s domy.
  • Maloobchodní tržby v USA rostly v listopadu více než se očekávalo, když spotřebitelé využili svátečních slev. Tržby poskočily o +1 %, což je nejvíce od července, za říjen byly revidovány na pokles o -0,1 %.
  • Spotřebitelské ceny zůstaly v listopadu beze změny a již třetí měsíc nerostly. Potvrzují tak trend, že zpomalování ekonomiky drží na uzdě inflaci. Ekonomové očekávali, že index spotřebitelských cen se zvýší o 0,2 % oproti říjnovému poklesu -0,5 %. Jádrová inflace, nezahrnující jídlo a energie, zůstala také beze změny, přičemž se také očekával nárůst 0,2 %.


Vývoj titulů na amerických trzích

  • 11/12: Hedge fond SAC Capital Advisors LLC koupil 5,1 % v těžařské společnosti Phelps Dodge (profil, názory) a má v úmyslu postavit se proti převzetí společnosti Freeport-McMoranem. SAC odůvodňuje tento krok tím, že nabídka Freeportu v hodnotě $28,9 mld., neodráží plnou tržní hodnotu PD a navrhovaná transakce nenabízí mnoho synergií ve společných operací, nehledě na dlouhodobou hodnotu Phelps Dodge. Pokud by byla transakce dokončena, stal by se Freeport největším věřejně obchodovaným producentem mědi na světě a předstihl by současnou jedničku, australskou BHP Billiton.
  • 12/12: Yahoo! Inc. (profil, názory) spouští svůj nový reklamní software pro zákazníky v USA, jménem Project Panama, který by měl snížit náskok jeho rivala Google (profil, názory). Nový software slibuje pro zákazníky usnadnění řízení výdajů a generování větších zisků z každého vyhledávání na internetu. Oproti starému softwaru se Project Panama liší ve způsobu, jakým jsou reklamy zobrazovány, měl by tak zaručit větší pravděpodobnost kliknutí na danou reklamu, což by vedlo k vytvoření vyšších tržeb.
  • 12/12: Golgman Sachs Group Inc. (profil, názory) oznámil, že jeho čistý zisk za poslední čtvrtletí současného fiskálního roku dosáhl 3,15 mld. USD (6,59 USD na akcii) a vzrostl tak oproti stejnému období loňského roku o 93 %. Předčil tak průměrné očekávání analytiků, kteří předpovídali zisk 6,04 USD na akcii.
  • 12/12: Best Buy Co. (profil, názory), největší maloobchodník s elektronikou v USA, dosáhl za 3Q nárůstu zisku o +8,7 %, a to díky tržbám plynoucím z prodeje televizí s plochou obrazovkou. Kvůli slevám na zboží byl však zisk nižší než očekávaný. Čistý zisk činí 150 mil. USD (31 centů na akcii) z předchozích 138 mil. USD o rok dříve. Tržby se zvýšily o +16 % na 8,47 mld. USD.
  • 13/12: Společnost Hewlett-Packard (profil, názory) oznámila, že chce pokračovat ve snižování nákladů v technologiích a je nepravděpodobné, že by firma uskutečnila nějakou velkou akvizici. HP zdůraznila výhled zisku bez zahrnutí jednorázových položek ve výši 2,48 až 2,53 USD na akcii při výnosech více než 97 mld. USD. Pro rok 2008 zisk mezi 2,78 USD až 2,98 USD na akcii při výnosech 100,9 mld. USD až 102,8 mld. USD. Tyto predikce jsou v souladu s očekáváním trhu.
  • 14/12: Cisco (profil, názory) oznámilo, že investovalo 50 mil. USD do čínské Communications Services Corp. Cisco a čínská společnost mají v úmyslu společně poskytovat telekomunikační služby pro korporátní klientelu.


Co se stane - očekávané události

  • 19/12: PPI,
  • 21/12: HDP 3Q konečné číslo.


Německo

Německý trh v tomto týdnu překonal svojí výkonností americké burzy. Index DAX celý týden posiloval, a navázal tak na růsty ze závěru minulého týdne, čímž rozšířil sérii růstů na 7 dní v řadě. Trh měl oporu v dobrých makroekonomických číslech a před závěrem roku je stále patrné, že investoři chtějí uzavírat rok na vysokých hodnotách.  

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
6 427 6 588 2,5


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Rostoucí akciové trhy a pokles v nezaměstnanosti zvýšil optimismus v největší evropské ekonomice a index ZEW ekonomické nálady vzrostl na -19 m/m. Tím se vymanil z 13letého minima (-28,5), ve kterém skončil minulý měsíc. Ekonomové očekávali, že sentiment na trhu se zvýší pouze na -25. Dnešní data opět naznačila, že německá ekonomika si udrží své momentum v příštím roce, navzdory zvýšení DPH naplánované na leden 2007.
  • Německé spotřebitelské ceny podle metodiky EU vzrostly v listopadu podle konečných údajů meziročně o 1,5 %. Meziměsíčně došlo k poklesu o 0,1 %.
  • Podle Eurostatu inflace v eurozóně v listopadu vzrostla na 1,9 % v meziročním srovnání oproti říjnové 1,6% inflaci. Eurostat tak zvýšíl svůj předběžný odhad z konce listopadu o 0,1%. Na vyšší inflaci se podepsaly zejména vyšší ceny energií.

 


Vývoj titulů na německém trhu

  • 11/12: Audi AG, výrobce luxusních vozů, patřící koncernu Volkswagen (VOW), plánuje zvýšit investice v příštích 5 letech o 1 mld. EUR. Původně společnost počítala, že na investice do rozvoje do roku 2011 vyčlění 10,8 mld. EUR. Ke zvýšení investic tak dochází v době když společnost zvyšuje počet svých modelů o téměř 2x. Nový CEO Martin Winterkorn hodlá do roku 2015 přivést celkový počet modelů na číslo 40. Od nových vozů si společnost slibuje zvýšení konkurenceschopnosti vůči leaderům trhu, Mercedes-Benz od Daimler Chrysler a BMW.
  • 13/12: Největší inženýrská společnost v Evropě, Siemens AG (profil, názory) plánuje zvýšit během následujících 4 let své roční tržby v Číně na dvojnásobek, tedy na více než $12,8 mld. Společnost také plánuje investovat v Číně kolem $1,3 mld. do roku 2010. Roční tržby Siemensu v Číně vzrostly meziročně o 37 %. Tržby na čínském trhu přitom tvoří kolem 5 % celosvětových tržeb.
  • 13/12: Deutsche Post (profil, názory), největší evropská poštovní společnost, se podle vyjádření svého výkonného ředitele Klause Zumwinkela připravuje na zostřenou konkurenci na trhu, která vypukne po blížícím se zrušení jejího monopolu na některé poštovní služby. Společnost má proto v plánu upravit svojí cenovou politiku.
  • 13/12: Divize Deutsche Bank (ZADBK) zaměřená na podnikání na realitním trhu odsouhlasila prodej německých nemovitostí ze svého vlajkového fondu. Kupující, Eurocastle Investment Ltd., zaplatí 2,1 mld. EUR.
  • 14/12: DaimlerChrysler (profil, názory) získal kontrolu na továrnou v Nigerii, která dosud montovala autobusy a nákladní vozy značky Mercedes Benz. Společnost zvýšila svůj dosud 40% podíl na 51%, a to koupí části státního podílu.
  • 14/12: E.ON (EOA), druhá největší evropská společnost, má v plánu v následujících 3 letech investovat do svého rozvoje 25,3 mld. EUR; 11,4 mld. EUR půjde na výstavbu nových elektráren a modernizaci stávajících zdrojů, 5,7 mld. EUR společnost investuje do údržby a rozvoje přenosové sítě, další 4 mld. EUR půjde do výroby, skladování a přepravy plynu. 2,9 mld. EUR mají činit finanční investice, zejména do podílu na sibiřském poli zemního plynu Južnoruskoje. Celkový objem investic je o 36 % vyšší než v předchozím tříletém investičním plánu.

Co se stane - očekávané události

  • 21/12: Zasedání ECB.


Maďarsko

Maďarský index BUX zaznamenal velmi silné zhodnocení o necelá 4 %. K leaderům trhu patřil Magyar Telekom, zajímavý byl i pohyb bankovního ústavu OTP. Roční zhodnocení již tak dosahuje 18 % a ke květnovým maximům indexu scházejí již pouze 4 %.  

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
23 477 23 352 3,70


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Spotřebitelské ceny vzrostly v meziměsíčním srovnání o 0,2 % a zvolnily růst z předešlých 0,5 %. V meziročním srovnání jsou ceny vyšší o 6,4 %.  


Co se stane - očekávané události

  • 18/12: Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb.


Komentář připravil server
e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: dařilo se trhům na obou stranách Atlantiku

11. 12. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: dařilo se trhům na obou stranách Atlantiku

Dění na pražské burze probíhalo ve znamení IPO společnosti ECM, která hned první den významně posílila nad svojí upisovací cenu. Americké burzy i přes výkyvy udržely pěkné zisky z pondělní... celý článek

Akcie: pátek mazal zisky

27. 11. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: pátek mazal zisky

Praha v uplynulém týdnu, kterým byla zakončena výsledková sezóna, ztratila 1,2 %. V USA Dow Jones ustoupil ze svých rekordních hodnot. v Německu DAX posunul své několikaleté maximum... celý článek

Akcie: týden růstů

20. 11. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: týden růstů

Dow Jones Industrial Average minulý týden zpevnil o 1,7 %, německý DAX získal 1,5 % a pražská burza si připsala 1,4 %. Co bylo příčinou těchto růstů? Přečtěte si náš pravidelný akciový... celý článek

Akcie: vítězství demokratů v amerických volbách přispělo k růstu trhů

13. 11. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: vítězství demokratů v amerických volbách přispělo k růstu trhů

Výsledky amerických voleb akciovému trhu obecně pomohly, neradují se ale třeba farmaceutické firmy. Senát pod taktovkou demokratů nejspíš utlumí výdaje na léky. Výsledky evropské ekonomiky... celý článek

Akcie: pražskou burzu asi čeká hlubší korekce

6. 11. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: pražskou burzu asi čeká hlubší korekce

Na pražské burze se stále více spekuluje o hlubší korekci. Americké ekonomika ještě více zpomalila, a trhy tak ztratily. Z eurozóny přicházela příznivější čísla. Co dalšího přinesl... celý článek

Partners Financial Services