Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: červen

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: červen
V květnu se roztrhl pytel s překvapivými údaji. Ještě překvapivější však byla reakce trhu. Ten si plně uvědomil vliv sílící inflace a její možný dopad na zpomalení solidně rostoucích ekonomik. Zhodnoťme vývoj amerického, evropského a českého hospodářství a podívejme se, co nás čeká.

V USA pokračovalo oslabení na realitním trhu, a to v souvislosti s dražšími hypotékami. Poslední čísla z trhu práce také nepotěšila.

V Evropě se, co se týče budoucího vývoje, trh nejvíce obává vlivu silného eura (profil, názory), které po minulém posílení stále drží své pozice a mohlo by ohrozit exportní schopnost starého kontinentu. Export je také tahounem evropského růstu HDP.

V České republice nic nového pod sluncem, růst HDP v prvním čtvrtletí na úrovni 8,5 % byl hlavním argumentem předvolební kampaně premiéra Paroubka (asi nebude daleko od pravdy). Nejsilnější brzdou slušně rozjetého hospodářství budou bezesporu politici, patová situace po volbách jen zvyšuje pravděpodobnost.

Spojené státy

Ceny rostou, analytici v obavách stahovali v minulém měsíci prostředky z rizikovějších aktiv, květnový propad byl nejsilnějším za několik posledních let. V hledáčku proto byl nejen údaj indexu CPI, ale především jádrová inflace a PCE deflátor. Ten byl v květnu v souladu z trhem, ale mimo názor šéfa FEDu Bena Bernanka.

Jádrová inflace mírně nad očekávání krátkodobě pomohla dolaru (profil, názory), rozhodování FEDu bude nyní ale o to složitější, že růst cen v kombinaci se sílícími známkami slábnoucí ekonomiky by při přestřelení navyšování sazeb mohl znamenat problémy (až recesi) americké ekonomiky v horizontu 1-2 let. FED ale kvůli inflaci zvýšil sazby (na 5,00 %), trh čeká další utahování měnové politiky také na dalším zasedání. Dokonce se objevily dohady o nárůstu o 50 b.b.

Na druhou stranu byl růst z prvního čtvrtletí revidován z 4,8 % na 5,3 %. Ukazatele naznačují, že se nyní pohybuje ekonomika těsně pod svým potenciálem.

Jak se již tento rok jednou ukázalo, důležitou roli sehraje americký realitní trh. Růst sazeb v USA zdražil tamní hypotéky, ochlazení na trhu s nemovitostmi se může promítnout na chování amerického spotřebitele a růstu produktu.

Dolar po ztrátách z dubna setrval v pásmu 1,27-1,30 USD/EUR. Rizika vyšších cen a utahování monetární politiky mu krátkodobě pomáhají, jakékoliv známky oslabení v hospodářství jej ale rychle sráží k zemi.

Eurozóna

Evropa se potýká dlouhodobě se slabou spotřebou domácností. Ta se v květnu mírně zlepšila, hrozba omezení exportu kvůli silnému euru ale také stále hrozí.

Německý index Ifo se pohybuje na svých maximech. Zdá se, že hodnocení současných podmínek je velmi pozitivní, zatímco budoucí vývoj již tak pozitivně hodnocen není.

Také v Evropě rostou ceny. Po dubnovém růstu indexu CPI o 2,3 % se květnu ceny vyhouply "jen" o 2,1 %. Inflace je stále nad cílem Evropské centrální banky, která také proti růstu cen v poslední době velmi brojí.

Sazby jsou nyní v Eurozóně nastaveny na 2,50 %. Konsensus trhu ale hovoří o dalším utahování a růstu o 25 b.b. na dalším zasedání již tento čtvrtek.

Česká republika

Vývoj na domácí scéně se v poslední době nesl ve znamení voleb. Vítězství pravice není zcela jasné. HDP bude zveřejněno až dnes, čeká se růst na úrovni 8,5 %, což představuje jen potvrzení současných podmínek.

Česká národní banka v květnu navyšovat sazby zřejmě nebude. Inflační tlaky nejsou tak silné, proti růstu sazeb hovoří také silná koruna. Ta v květnu překonala maxima proti dolaru (21,884 CZK/USD). Podle předpokladů by po navýšení sazeb ze strany ECB mohl záporný diferenciál (-75 b.b.) konečně korunu trochu oslabit.

Obchodní bilance je silně v plusu, nízký odliv dividend k prvním pololetí roku vede k přebytku i na běžném účtu platební bilance (+3,0 mld. Kč). Stavebnictví zažívá boom díky obavám z budoucího přesunu ze snížené sazby DPH (viz článek Zvýšení DPH na stavby pro bydlení: máme se bát?) , průmyslová produkce zaznamenala růst o 18 %, tržby vzrostly v květnu o 19 %, česká ekonomika je ve výborném stavu.

Odhady základních makroekonomických ukazatelů ke konci roků 2005 a 2006
USA EU ČR
Konec roku 2005 2006e* 2005 2006e* 2005 2006e*
HDP (růst v %) 3,2 3,5 1,7 2,1 6,9 5,3
Míra inflace (index CPI v %) 3,4 2,9 2,2 2,0 2,2 2,7
Míra nezaměstnanosti (v %) 4,9 4,6 8,3 8,1 8,9 8,1
Základní úroková sazba (v %) 4,75 5,25 2,5 3,25 2,0 2,5
* vážený průměr odhadů
Zdroj dat: Zdroj: AKAM, ABN, MS, DB, GS, BNP, HSBC, Bloomberg, ČS

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Zažívá ČR zdravý růst? Co nám nejvíce hrozí? Jak se odrazí volební výsledek na celkovém výkonu hospodářství?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: květen

11. 5. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: květen

I v dubnu pokračoval solidní ekonomický růst v USA. Eurozóně brání v silnějším ekonomickém oživení slabá domácí poptávka, růst je tažen zejména exportní schopností jednotlivých zemí.... celý článek

Čeká dolar letos tvrdý pád?

5. 5. 2006 | Robert Šíbl

Čeká dolar letos tvrdý pád?

Americký dolar je stále světovou rezervní měnou, jeho vývoj proto ovlivňuje ekonomickou rovnováhu nejen USA. Zatímco v roce 2005 kurz dolaru spíše posílil, letos většina analytiků očekává... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: duben

14. 4. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: duben

Eurozóna nedočkavě čeká na výraznější známky ekonomického oživení, jehož předpovědi zní odevšud. V USA se naopak projevují první náznaky možných problémů, např. ochlazení tamního realitního... celý článek

Kam letos vytryskne cena ropy a jak ovlivní český benzín a ekonomiku?

21. 3. 2006 | Simona Ely Plischke

Kam letos vytryskne cena ropy a jak ovlivní český benzín a ekonomiku?

Irák, Írán, Nigérie... A kdyby geopolitických rizik bylo snad málo, přijdou letos další Katriny a Rity. Cena ropy již nyní dosahuje hvězdných výšek, co bude dál? Co by její další zdražení... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: březen

15. 3. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: březen

USA si i nadále udržují vysokou výkonnost, ovšem na úkor rekordního zadlužení. Makroindikátory eurozóny naznačují toužebně očekávané, i když jen velmi mírné, oživení. Raketový růst... celý článek

Partners Financial Services