Snížení daní, které možná právě vám daň zvýší

Snížení daní, které možná právě vám daň zvýší
Novela zákona o daních z příjmů, kterou právě schválila sněmovna, je v médiích prezentována výhradně jako snížení daní. U osob se středními a vyššími příjmy ovšem v mnoha případech dochází ke zvýšení daní. O tom ale bohužel nikdo nemluví.

Média mluví v souvislosti s novelou pouze o snížení daní, maximálně bývá zmíněno, že se snížení netýká osob s příjmy nad 30 000 Kč. Stejný postoj se objevil i v článku ODS nižší daně nechce. Nejde mi o to brojit proti vládnímu návrhu, ale o to, že informace by se měly podávat komplexně - a to se týká jak politiků, tak novinářů.
Takto podáno to vypadá, že se vládě podařilo docílit onoho pověstného Paretovského optima: většina si polepší, aniž by si někdo pohoršil (pomineme-li státní pokladnu). Jenže ve skutečnosti to tak není.

Snížení, či zvýšení?

U osob se středními a vyššími příjmy v mnoha případech dochází ke zvýšení daní, a to jak nominálně, tak procentuálně. Sice se i u nich projeví snížení dvou nižších daňových sazeb (z 15 na 12 % a z 20 na 19 %), jenže je třeba vzít v úvahu také systémovou změnu, totiž přechod ze systému odčitatelných položek na slevy na dani.

Prvním krokem bylo letošní zavedení daňového zvýhodnění na děti, v příštím roce budou takto změněny i ostatní odčitatelné položky - zejména na poplatníka. Podle mezní daňové sazby dělala v původním systému úspora na dani od 319 do 681 Kč na jedno dítě měsíčně. Ta byla nově nahrazena slevou ve výši 500 Kč. U poplatníka odčitatelná položka 3 170 Kč měsíčně odpovídá úspoře 475 až 1 014 Kč, a ta bude nahrazena slevou 600 Kč. V obdobném poměru, tedy ve výši odpovídající přibližně mezní daňové sazbě 20 %, se mění i další odpočty - invalidů či studentů.

Pro úplnost je třeba dodat, že v případech, kdy uplatňuje jeden z manželů slevu na druhého manžela a mají-li děti, je nový systém výhodnější vždy. Je to díky nově zavedené možnosti společného zdanění manželů.

Nesystémová valorizace

Do věci je ještě nesystémově zapletena valorizace prvního daňového limitu z 9 100 Kč měsíčně o 1000 Kč. K tomu je třeba podotknout, že několik let (po celé poslední volební období!) neměněné limity daňových pásem jsou de facto skrytým zvyšováním daní, neboť se snižuje reálná hodnota příjmů, daněných nižšími sazbami. Jde o zvyšování daní velmi mazané, protože k němu úplně stačí nedělat nic.

Nelze bohužel očekávat, že by limity byly valorizovány o růst mezd, nicméně slušné by bylo automaticky valorizovat alespoň o inflaci. Započítávat tedy do "snížení daní" valorizaci, navíc pouze prvního limitu, je čirý populismus. (Po stejnou dobu nebyly valorizovány ani odčitatelné položky, s výjimkou odpočtu na děti.)

Poplatník se základem daně z příjmů 480 tisíc ročně
Roční daň v Kč bezdětný 1 dítě 2 děti 3 děti 4 děti invalida, 2 děti
2004 *) 101 876 93 684 85 524 77 332 69 172 80 936
2006 101 628 95 628 89 628 83 628 77 628 86 628
Zdroj dat: Pozn: *) S nevalorizovanými daňovými limity

Míra celkového zdanění*) u zaměstnance se dvěma dětmi

Pozn.: *) Pojistné zaplacené zaměstnancem i zaměstnavatelem plus daň z příjmu, v procentech celkové mzdy.

Jak je vidět z tabulky, nejde o významné částky a poplatníky s touto výší příjmu to nijak neohrozí. Podstatné ovšem je, jaký vzkaz tím od naší politické reprezentace dostávají: "Ostatním daně snižujeme, ale na vás nám nezáleží, " tak by se dal charakterizovat. Pocit nespravedlnosti je patrně nejvýznamnějším důsledkem tohoto počínání. Nelze se tudíž divit některým liberálním politikům, že se jim příliš nechtělo pro tento návrh zvednout ruku - zvedli ji nakonec nejen pro snížení daní většině, ale zároveň pro zvýšení menšině. A to menšině vesměs pracovité, slušně vzdělané, vytvářející pracovní místa i značnou přidanou hodnotu. Jistě by si zasloužila slušnější přístup - když už ne zlepšení současného stavu, tak alespoň nikoli jeho zhoršení. Důležité je i to, že se zvyšuje daňová progrese, což je opět problém pro liberály, kteří by ji naopak chtěli snížit.

Dosáhnout onoho Paretovského optima bylo by velmi snadné. Stačilo by snížit i zbývající dvě daňové sazby o jediný procentní bod. Byla by to vhodná reakce nejen na vstřícnost opozice, ale především slušnost vůči těm daňovým poplatníkům, kteří státní pokladnu plní z velmi podstatné části.

Co si o novele myslíte vy? Projde i Senátem? Chcete, aby byla schválena v současné podobě?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 53 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 11. 2005 9:55, Jarmila

To víte, že to nebyla služba, policajti si prostě potřebovali udělat cvičení a bylo jedno kde, za kolik nebo proti komu. Následně kdosi vyčíslil, že ta sranda stála asi 35 miliónů. Nenašlo by se pro ty peníze rozumnější využití? I když chápu, že i policajti potřebujou cvičit, aby byli akceschopní, ale nemusí se cvičit v rozhánění davu. Že by předzvěst budoucnosti?

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 11. 2005 20:44

Díky Kačko za článek. Kdysi jsem o podobných tématech psal do novin a jsem zklamán, jak jdou poslední dobou novináři sociálním demokratům na ruku. Myslím si navíc, že nejde ani tak o změnu jejich názoru na daně jako spíše nedůslednost. Je jasné, že změna výpočtu nezdanitelného minima znamená ve skutečnosti zvýšení progresivity daní...ale to tady opravdu podle všeho nikoho nezajímá. Možná se dočetli, že v Americe se nejvyšší příjmy kdysi dávno zdaňovali i z 90 procent...Piš dále :o)

Zobrazit celé vlákno

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (53 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ODS nižší daně nechce

27. 10. 2005 | Jiří Šedivý

ODS nižší daně nechce

"Když neušetří všichni, ať tedy nikdo, všem stejně," hlásá česká pravice. Že toto rovnostářství bychom čekali někde nalevo? Poslance ale zajímají voliči jenom v den voleb. Volební sliby... celý článek

Zpětná účinnost práva: zákony, nebo cáry papíru?

20. 10. 2005 | Kateřina Havlíčková

Zpětná účinnost práva: zákony, nebo cáry papíru?

Zpětná účinnost právních předpisů je sice slovně považována za nepřijatelnou, ve skutečnosti k ní ale dochází poměrně často. Příkladem mohou být návrhy politických stran na změnu důchodového... celý článek

Progresivní zdanění servírované jako rovná daň

6. 10. 2005 | Matěj Šuster

Progresivní zdanění servírované jako rovná daň

Málokdo si uvědomuje, že koncepce rovná daně s existencí nezdanitelného minima je ve skutečnosti progresivní zdanění. Ověřme si to na slovenském příkladu efektivního zdanění. Zároveň... celý článek

Mít, či nemít... minimální mzdu, daň a pojistné

19. 9. 2005 | Kateřina Havlíčková

Mít, či nemít... minimální mzdu, daň a pojistné

Minimální mzda, minimální daň a minimální odvody na pojistné jsou pro každého liberála zavrženíhodné. Jsou ale jednoznačně negativním prvkem? Český trh práce je bezpochyby nutné uvolnit,... celý článek

Zvýšení výdajových paušálů podnikatelům pomůže

12. 9. 2005 | Kateřina Havlíčková

Zvýšení výdajových paušálů podnikatelům pomůže

Ministerský návrh na zvýšení procenta pro uplatnění výdajů paušálem nikomu neuškodí a mnoha lidem pomůže. Paušální výdaje totiž prakticky eliminují kontroly finančních úřadů, náročné... celý článek

Partners Financial Services