Akcie: léky a technologie

Akcie: léky a technologie
V USA nyní rostou akcie farmaceutických společností, protože investoři očekávají, že Bush zvítězí ve volbách. Protikandidát Kerry by totiž podporoval snížení výdajů státu na léky umožněním levnějších dovozů z Kanady. V Evropě se tahouny růstu staly především technologické společnosti.

Spojené státy

V pondělí vedly k mírnému růstu amerických burz technologické společnosti. Impulsem k tomu dalo oznámení společnosti Broadcom (profil, názory), že snížila méně odhad svých tržeb ve třetím čtvrtletí než investoři očekávali, kdy změna výše tržeb bude minimální nebo trochu vyšší něž ve druhém čtvrtletí. Její akcie se vyhouply o 9,4 % výše. Ve třetím čtvrtletí se očekává růst zisků společností z indexu S&P500 o 14,7 % a celkově za letošní rok o 19 %, když v roce 2003 stouply o 18 %. Akcie letecké společnosti US Airways (profil, názory) propadly o 30 % na cenu 1,02 dolarů po oznámení , že firma požádala o ochranu před věřiteli po druhé od roku 2002.

V úterý opět ceny akcií na Wall Street lehce posilovaly, kdy tahounem růstu byly farmaceutické společnosti a investoři si uvědomují, že vyšší cena ropy méně ovlivní náklady a případné zpomalení růstu ekonomiky. Akcie farmaceutických společností nyní rostou, protože investoři očekávají, že Gerge Bush pravděpodobně vítězem prezidentských voleb, které se konají 2. listopadu. Minulý měsíc jeho protikandidát John Kerry řekl, že by podporoval snížení výdajů státu na léky umožněním levnějších dovozů z Kanady. Akcie společnosti Mc Donald´s (profil, názory) zpevnily o 1,6 %, když společnost zvýšila svoji roční dividendu o 38 %.

Při středeční seanci burzovní indexy ztrácely, kdy hodnota indexů Dow Jones Industrial Average (profil, názory) klesla o 0,8 % , S&P500 (profil, názory) se snížila o 0,7 % a technologického Nasdaq Composite (profil, názory) o 1 %. Příčinou tohoto vývoje bylo snížení odhadu zisku společnosti Coca Cola (profil, názory) a snížení odhadu tržeb firmou Xilinx (profil, názory). Tato oznámení podpořila názor, že dochází k trendu snižování tempa růst zisků podniků , kdy pro rok 2005 se očekává jejich růst o10,1 %. Akcie Coca Cola oslabily o 4 %, protože firma očekává zisk ve druhém pololetí mezi 77 až 82 centy na akcii oproti původnímu předpokladu 99 centů. Výkonný ředitel společnosti uvedl, že příčinou je neefektivní reklama.

Ve čtvrtek znovu začaly americké burzy posilovat, kdy oporou byly nižší než očekávaný vzestup inflace, což nebude nutit centrální banku razantněji zvyšovat úrokové sazby. O 4,6 % posílily akcie Watson Pharmaceuticals (profil, názory) na základě zprávy od analytika ze společnosti Raymond James (profil, názory), že cena akcií by mohla být potencionálně o 50 % výše kvůli novým lékům, snižování nákladů a možném převzetí firmy. Rostly i akcie pojišťoven, protože náklady pojišťoven spojených s plněním pojistek, který jim vzniknou kvůli škodám způsobeným hurikánem Ivan budou v rozpětí mezi 2 až 10 mld. dolarů, když původní odhady byly okolo 20 mld. dolarů.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty mírně výše, protože investoři očekávali další pozitivní vývoj.

Evropa

Vstup do nového týdne se evropským trhům povedl, protože hodnoty burzovních indexů byly o více než 1 % výše. I na evropském kontinentu se tahouny růstu staly především technologické společnosti, kdy akcie společnosti AMSL vyrostly o 4,4 % a firmy Alcatel (profil, názory)  o 3,1 %. Akcie italské letecké společnosti Alitalia vystoupaly 6 % výše a končily na nejvyšší svoji hodnotě za poslední měsíc v naději, že radikální plán na ozdravení společnosti bude přijat odbory.

Během úterý mírně burzy oslabily, kdy důvodem k tomu bylo zveřejnění snížení hodnoty indikátoru podnikatelského klimatu v Německu. Akcie francouzského výrobce stavebních materiálu společnosti Lafarge (profil, názory) oslabily o více než 2 % po oznámení výkonného ředitele společnosti, že odhady některých analytiků o výši zisku jsou příliš optimistické. Akcie německé farmaceutické společnosti Altana končily o 1,8 % výše, potom co došlo ke schválení prodeje její léku proti astma v Mexiku a Brazílii

Uprostřed týdne nedošlo k větším změnám v hodnotách burzovních indexů. Snížení odhadu zisků od americké firmy Coca Cola mělo vliv i na evropské výrobce potravin a nápojů., když akcie švýcarského koncernu Nestlé oslabily o 1 % a francouzského Danone o 1,3 %.

Ve čtvrtek evropské burzy zpevnily. Úspěšné den měly společnosti provozující hotely na základě pozitivního komentáře na tento sektor od jedné investiční banky a akcie společnosti Intercontinental se zabydlely o 2,2 % výše a Hilton Group (profil, názory) povyrostly o 1,2 %.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů byly výše a navázaly na pozitivní vývoj z předchozího dne.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 9. 2004 19:01

že s ním marníš čas :-))

Zobrazit celé vlákno

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 9. 2004 14:03, SNB

Jestlize policajti na sluzebnim computeru maji vedle intranetu i internet
a v pracovni dobe pisou do internetovych for
a podezrivaji dalsi korespondenty ,
ze pouzivaji kazdy jeden vice ruznych pseudonymu ,
v jejich podezrivajicim stylu zdejsi
vysinuty trpajzlik Anonym = Viktor Kožený

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: ropa zlevňuje, trhy rostou

30. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa zlevňuje, trhy rostou

Pokračující pokles ceny ropy měl na trhy jednoznačně pozitivní vliv, DJIA dosáhl na nejvyšší úroveň za uplynulých šest týdnů a západoevropské burzy se dostaly na své třítýdenní maximum.... celý článek

Akcie: Google vyhledal IPO

23. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Google vyhledal IPO

Wall Street i evropské burzy rostly až do čtvrtka, kdy cena ropy dosáhla nového maxima - 48,70 dolarů za barel. Pozornost investorů se uplynulý týden upírala k prvnímu dni obchodování... celý článek

Akcie: další ztráty

16. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: další ztráty

Rozhodnutí Fedu zvýšit sazby o 0,25 % na 1,5 % přineslo výrazné zpevnění cen akcií, přesto se minulý týden tři hlavní indexy ocitly na letošních minimech. Cena ropy na komoditní burze... celý článek

Akcie: trhům diktují ceny ropy

9. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: trhům diktují ceny ropy

Obavy na burzy přináší pokračující růst cen ropy, která se dostala na rekordních 44,41 dolarů za barel, což může negativně ovlivnit výdaje spotřebitelů i celou americkou ekonomiku.... celý článek

Akcie: S&P 500 na letošním minimu

3. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: S&P 500 na letošním minimu

Začátek minulého týdne byl za oceánem ve znamení poklesu zejména farmaceutických společností. Následoval ale obrat, a to zejména v důsledku zveřejnění indexu důvěry spotřebitelů a zlepšujícího... celý článek

Partners Financial Services