Bez inflace a bez úroků

Bez inflace a bez úroků
Blíží se nová doba ledová, kdy tentokrát klesnou pod nulu úroky? Záhadné slovo deflace jakoby již v našem slovníku téměř zdomácnělo, přestože vlastně nikdo neví, co to je.

ČNB včera zcela dokonale překvapila snížením své úrokové sazby o ¼ procentního bodu, klíčovou dvoutýdenní repo sazbu máme nyní 2,25%. Naopak žádným překvapením nebylo podobné, letos již šesté snížení intervenční sazby v Polsku (na 5,25 %). Obecně se očekával i krok amerického FED o ¼ procentního bodu dolů. Všichni tedy unisono pěkně v rytmu, až se nabízí parafráze: Bože, jak hluboko ještě klesnou?

Co je doma, to se počítá

Snad nikdo tento krok od jednání naší bankovní rady nečekal, a protože nepočkala na aktualizovaná tuzemská makrodata, jde zřejmě o reakci na vzrůstající vnější ekonomická rizika. Současně to znamená, že se její názory od dosavadních tuzemských prognóz již velmi vzdálily. Některé pozitivním směrem, ale jiné varují. Jako např. pokles investic, které by potřebovaly úvěrově povzbudit.
Nižší sazby ovšem podpoří hlavně expanzi hypotečních a spotřebitelských úvěrů. Navíc dále klesne úročení vkladů a další desítky miliard utečou z termínovaných účtů a do spotřeby. Maloobchodní tržby ale již nyní pěkně rostou, spotřeba domácností díky rychlému růstu mezd také. Průmysl vykazuje téměř šestiprocentní růst a je možné, že růst HDP v 1. čtvrtletí dosáhne 2,5 %, což je téměř na potenciálu. ČNB však jistě také zakalkulovala negativní dopad připravované reformy veřejných rozpočtů.
Ceny se u nás od minulého května do letošního nezměnily – meziroční index inflace vykázal hodnotu 0,0 %. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma na včerejší tiskové konferenci také zdůvodnil redukci sazeb snížením inflačních rizik a dokonce zmínil, že bankovní rada diskutovala o možnosti snížit sazby až o 0,5 procentního bodu. V červenci změní i dosud očekávaný vývoj inflace.

Koho straší deflace?

Ozvaly se i názory, že snižování sazeb v USA není potřebné vůbec. Ale na druhé straně všichni kulišácky souhlasí s tím, že deflaci je lépe předcházet, než ji pak léčit a ihned argumentují Japonskem. Také v USA překvapil cenový vývoj, když meziměsíční inflace za květen byla nulová. Největší ekonomika světa rostla v prvním čtvrtletí o 1,9 %, což není tak zlé, ale nezaměstnanost se vyšplhala na rekordních 6,1 % a nikdo si netroufá potvrdit, že se hospodářství konečně probouzí z letargie.
Úrokové sazby také nejsou všechno. Dalším impulsem by měl být obrovský balík daňových škrtů – 350 miliard dolarů zůstane navíc v kapsách Američanů během příštího desetiletí. A to by mělo již ve druhém čtvrtletí podle ministra financí Jacka Snowa růst americké ekonomiky zdvojnásobit.

Euro nad propastí

Hlavní příčinou obav z tuzemského hospodářského vývoje jsou tedy informace o stavu a výhledy vývoje německé ekonomiky. Podle prestižního německého ekonomického institutu Ifo bude růst HDP Německa příští rok jen 1,5 %, z toho 0,6 % díky nižšímu počtu svátků připadajících na pracovní dny. Německo tak prý určitě potřebuje nižší úrokové sazby, než jsou současná 2 %.
Pesimisté vidí německou ekonomiku ve stagnaci na skluzavce do deflační spirály. Léčba deflace je problém, protože sazby nemají kam klesat a ani tiskárny peněz nepomáhají. Je to divná situace, kdy lidé odkládají spotřebu, peníze se "samy" zhodnocují, banky nepůjčují a samy "syslí" rezervy, takže ani agregát M2 nefunguje. Porazit deflaci lze asi jen porážkou deflačních očekávání, a to nejlépe roztočením hospodářského růstu.
Největší test se ale zřejmě teprve chystá – ohněm musí projít samotné euro. Když vydrží několik následujících let, pak zřejmě projekt měnové unie přežije. Tomu dosud monetaristé, skeptici a ani Britové příliš nevěří. Nechme se tedy překvapit, čím vlastně budeme platit...

Co si myslíte o budoucím vývoji naší ekonomiky? Podělte se o své názory!

Další zajímavé informace najdete v naší Univerzitě, navšívit můžete i sekce Spotřebitelské úvěry a Hypotéky.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 6. 2003 12:50, TGP

A proč?

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 6. 2003 10:56, TGP

A budou padat taky úroky z půjček, když jdou dolů úroky z úspor? Nebo budou banky rýžovat dál a dál?

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Křišťálová koule dluhopisů

27. 5. 2003 | Petr Fejtek

Křišťálová koule dluhopisů

Dluhopisové fondy v našich luzích a hájích doslova vládnou. Aby ne, když každý vidí roční výkonnost i přes 9 %. Jaký výnos však budou mít za rok? Nemůže mezi jejich podílníky zavládnout... celý článek

Kam putují miliardy

22. 5. 2003 | Petr Fejtek

Kam putují miliardy

Během prvního čtvrtletí tohoto roku odešly z bank další desítky miliard korun. Lidé své peníze ukládají zejména do stavebního spoření, oblíbené jsou podílové fondy či životní pojištění.... celý článek

Přichází strašidlo deflace

11. 2. 2003 | Petr Fejtek

Přichází strašidlo deflace

ČSÚ ohlásil další rekordy: nezaměstnanost na maximu 10,2 % a inflace se změnila v deflaci: stokoruna před rokem zapomenutá v kapse sama "vydělala" 40 haléřů! Co to znamená? Přichází... celý článek

Partners Financial Services