Proč mít stavební spoření

Proč mít stavební spoření
Stavební spoření se stalo v posledních letech velmi oblíbeným prostředkem, jak ukládat a dobře zhodnocovat finanční prostředky. Tři miliony klientů stavebních spořitelen svědčí o tom, že za sedm let své existence nabylo masového charakteru. Zástupkyně stavební spořitelny tvrdí, že je vhodné pro většinu z nás.

Pro zájemce, který si bude chtít uzavřít smlouvu o stavebním spoření, není až tak podstatné, kterou ze šesti českých stavebních spořitelen si vybere. Důležitější jsou osobní faktory, především, za jak dlouho a na jaký účel bude své finance potřebovat - zda bude pouze spořit nebo si zažádá o úvěr.

V první řadě je stavební spoření ve srovnání s termínovanými vklady díky státní podpoře, pevnému úroku z vkladů a prémii za nečerpání úvěru na konci spoření výnosnější. To je výhodou pro ty, kteří chtějí pouze spořit. Tito klienti však nesmí zapomenout, že pokud chtějí své finance dobře zhodnotit, musí se "upsat" stavební spořitelně na více než pět let, nechtějí-li přijít o státní podporu a další výhody. Vypočítejte kolik můžete naspořit.
Stavební spoření se vyplatí hlavně těm, kteří si chtějí za velmi příznivých podmínek dopomoci k úvěru. Úvěr pochopitelně nelze použít na cokoli, má pevně stanovené využití - na bytové účely. Nelze tak spekulovat nebo se domnívat, že za poskytnutý úvěr si lze například užívat u moře. K čemu je možné úvěr ze stavebního spoření využít?
Po počátečním období, kdy převládali "spořící" klienti, nyní nastává období růstu počtu úvěrů ze stavebního spoření. Klienti stavebních spořitelen totiž začínají chápat, že pokud si chtějí pořídit vlastní střechu nad hlavou, je hypotéka či úvěr nutností. Alespoň pro průměrného českého občana.

V poslední době se všechny stavební spořitelny snaží co nejvíce zpřístupnit své úvěry běžnému klientovi tím, že snižují úroky z úvěru, srovnejte je! Nově nabízejí překlenovací úvěry s neměnnou částkou měsíční splátky a volitelnou splátkou úvěru. Některé snižují i nároky na bonitu žadatele o úvěr a na zajištění úvěru, případně přidávají různé věrnostní programy, soutěže a výhody pro nové i stávající klienty. Zájemce má tedy z čeho vybírat. Někdo může namítnout, že nabídka šesti českých stavebních spořitelen je téměř stejná. Stavební spořitelny jsou však limitovány zákonem a nemohou podnikat v oblastech, které mohou přinášet potenciální rizika.

Stavební spoření je investicí velmi bezpečnou, protože vklady klientů jsou pojištěny ze zákona, a dává klientovi jistotu pevného a nezdaněného výnosu, dostupného úvěru a různých slev a výhod. Nelze však čekat, že na stavebním spoření lze zbohatnout, pokud pro vás bohatství představuje tučné konto v bance. Kdo však s pojmem bohatství spojuje bydlení v hezkém vlastním bytě nebo rodinném domku, tomu stavební spoření pomůže. A to i proto, že nemovitosti nabývají díky inflaci stále větší hodnotu.

V dalším díle volného cyklu Proč mít… vás bude bankovní expert přesvědčovat o výhodnosti termínovaného vkladu. Svoje přednosti později vyzdvihnou zástupci penzijního fondu, leasingové firmy, životní pojišťovny a dalších.

Přesvědčila vás autorka článku, že stavební spoření je jedním z nejlepších spořících produktů? Myslíte, že je jedno, u které ze šesti spořitelen máte smlouvu? Napište svůj názor.


Helena Dušková
stavební spořitelna Wüstenrot

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 11. 2000 13:43

Fakt nevidím jediný důvod proč takovou věc nějak korigovat. Ohromná konkurence mezi nimi je nutí poskytnout svým klientům co nejlepší služby... Ostatně jako v každém jiném odvětví... :)

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 11. 2000 12:31, SkrivanekT

Udivuje mě, že zástupce stavební spořitelny říká, že jsou vlastně všechny stejné. Potřebujeme jich tedy šest, nestačily by dvě?

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.

Partners Financial Services