Jak po rozvodu převést společnou hypotéku jen na jednoho z partnerů

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 22. 1. 2010 | 14 komentářů
Jak po rozvodu převést společnou hypotéku jen na jednoho z partnerů
Slibem manželství se lidé zavazují pomáhat si i v těžkých chvílích. Jenže rozvádí se zhruba polovina párů. Ti, kteří si spolu vzali hypotéku, musí vyřešit, jak s dluhem naložit. Možností mají několik.

Ještě před svatbou si ani ne třicetiletí vysokoškoláci sjednali společně hypotékuna starší byt. Ten po svatbě společnými silami zrekonstruovali. Téměř do roka a do dne od dokončení úprav se ale rozešli. Manžel chtěl tedy hypotéku z mnoha důvodů v rámci rozchodu převést na sebe, banka mu ale nechtěla vyjít vstříc, protože situace mezi manžely nebyla růžová a domluva s oběma nebyla snadná. Proto ani nechtěla manželku, která vystupuje jako spoludlužník, z hypotéky bez rozvodu vyvázat.

Možností, které rozvádějící se páry s hypotékou mají, je několik, i když každá banka postupuje trochu odlišně. Nejen Hypoteční bankadoporučuje čtyři scénáře, které připadají pro rozvádějící se lidi s hypotékou v úvahu. Jednak mohou byt či dům prodat a hypotéku z výnosu splatit. Ideální to je na konci fixace úrokové sazby kvůli poplatkům za splacení hypotéky mimo tuto dobu (tzv. sankce za předčasné splacení).

S čím počítat, pokud společnou hypotéku převádíte na sebe:

  • Domluvte se s partnerem na rozdělení majetku
  • Můžete prodat byt a splatit hypotéku
  • Můžete byt prodat i s hypotékou
  • Pokud nejste rozvedení, zkuste si zúžit Společné jmění manželů (SJM)
  • Banka bude vyžadovat doklad o rozvodu nebo o zúžení SJM
  • Počítejte s možností dalšího prověřování příjmu
  • Očekávejte poplatek za změnu/dodatek smlouvy

Relativně jednoduše lze situaci vyřešit tím, že jeden z partnerů refinancuje společnou hypotéku novým hypotečním úvěrem, který si vezme na sebe. Opět je vhodnější počkat na konec fixačního období, aby se partneři vyhnuli sankčním poplatkům. Pokud však do tohoto okamžiku chybí ještě několik měsíců či let, musí se bývalí manželé dohodnout, jak do té doby budou úvěr splácet.

Podle dalšího scénáře lze převést na úplně nového majitele nejen dům či byt, ale i celou hypotéku. Takový kupecpřevezme na sebe dluh bez toho, že by se sjednávala nová hypotéka, protože ji převezme tak, jak byla poskytnuta původnímu majiteli. Musí ovšem splnit stejné požadavky banky jako původní žadatel o hypotéku, tedy nynější prodejce. Není ale většinou třeba dělat další odhad ceny nemovitosti ani zajišťovat další dokumenty. Nový majitel musí doložit dostatečný příjem a projít úspěšně testem schopnosti dlouhodobě úvěr splácet. (Více se dozvíte v článku „Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce“.)

Čtvrtou možností, jak naložit s hypotékou, když se manželé rozcházejí, je vyvázání jednoho z nich z dluhu. Funguje to tak, že manželé společně doručí do banky doklad o rozvodu nebo o zúžení společného vlastnictví manželů (SJM) dohodou ve formě notářského zápisu, popisuje ředitel makléřskéspolečnosti Simply Jan Urban. „Měli jsme klientku, která se na nás obrátila právě proto, že jedna velká banka jí nechtěla vyvázání z dluhu na základě zúžení SJM povolit, protože to nepochopili. Umožnili jí to až na základě naší intervence, že notářský zápis s dohodou o SJM je ekvivalentem vypořádání SJM při rozvodu,“ líčí možné problémy Urban.

Banka musí žádost o vyvázání jednoho z manželů ze závazku odsouhlasit. V podstatě se jedná o nové schválení úvěru. „K tomu, aby banka vyvázání povolila, musí mít manžel, který úvěr přebírá, sám dostatečný příjem na úhradu splátek. Do příjmu se počítá i výživné, který jeden z bývalých manželů obdrží od druhého manžela,“ vysvětluje Urban.

Poplatky za změny ve smlouvě kvůli vyvázání ze spoludlužnictví

  • Česká spořitelna - 5000 Kč
  • Hypoteční banka - 2 až 10 000 Kč
  • Raiffeisenbank – 3 000 Kč

Zdroj: Banky

Pokud příjmy dotyčného nejsou dostatečné, banka podle specialisty na hypotéky Jana Bureše z Raiffeisenbankpůvodního dlužníka vyváže jen za podmínky, že k úvěru přistoupí další dlužník. To se klasicky stává, když si manželka ponechá byt a je na mateřské, z níž by splátky hypotéky neutáhla. Novým spoludlužníkem se pak může třeba stát nový partner nebo někdo z příbuzných.

Bankypovolí vyvázání z dluhu zpravidla jen na základě pravomocného rozsudku o rozvodu. Pokud by s dokladem o rozvodu dorazil do banky dlužník dříve, může se stát, že druhá strana rozvodového řízení se proti rozsudku odvolá. Banka proto čeká, až lhůta pro odvolání uplyne.

U notářského rozdělení SJM může být banka podle Bureše méně ochotná, protože se v minulosti staly i případy, kdy lidé si majetek účelově rozdělili, aby se vyhnuli zabavení majetku kvůli nespláceným dluhům. „U rozvodu se snažíme vyhovět, protože není důvod, aby druhý z páru úvěr splácel, když došlo k rozdělení majetku. U SJM ale není účel, proč došlo k rozdělení zřejmý,“ konstatuje Bureš. V každém případě je vždy třeba, aby se bývalí partneři spolu alespoň nějak ohledně majetkového vypořádání domluvili. Ideální podle odborníků na hypotéky je, když je jasné, kterému z partnerů připadne zastavená nemovitost. Vratislav Donát z Hyposervisu dodává, že obvykle je bance nutné předložit alespoň návrh smlouvy o převodu ideální poloviny nemovitosti. Tou může být například právě dohoda o vypořádání majetku po rozvodu, rozhodnutí soudu nebo kupní smlouva.

Anketa

Znáte někoho, kdo má hypotéku sjednanou společně s partnerem?

Podle Urbana ze Simply je nakonec možná i varianta, že nemovitost v SJM přejde při rozvodu do podílového spoluvlastnictví bývalých manželů a v závazku zůstanou oba manželé. „Z pohledu banky  je pak závazek i nadále „společný a nerozdílný“, z pohledu manželů může být stanoven jiný podíl přispívání na závazek bance,“ upřesňuje Urban.

Společná hypotékase v Česku podle odhadu expertů týká zhruba 60 procent smluv, zbytek si berou jednotlivci. Přitom v Česku se rozvádí téměř každé druhé manželství. Tento jev se promítá i do obchodů hypotečních bank. „Není to pro nás neobvyklý případ, že by chtěl někdo z manželů vyvázat z dluhu, ale zase to není na denním pořádku. Takové situace řešíme v řádech desítek smluv,“ potvrzuje Jan Bureš z Raiffeisenbank. Podobně hovoří i mluvčí České spořitelnyPavla Langová, která ale dodává, že se nejedná o masový jev.

 

Jak je podle vás nejlepší postupovat při řešení majetkových sporů kvůli rozvodu? Podělte se o zkušenosti.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 1. 2010 18:18, Pavel 3

Chudák autorska článku. Servírovala nám článek o ekonomických aspektech rozvodu, resp. převodu hypotékou zatíženého bytu a tady se rozjela diskuze o rozvodovosti. Problém bych viděl asi takto, dům s hypotékou je sám o sobě velmi velký stresor, který sám o sobě může destabilizovat manželství. Ono to není splácení na pět let, ale zpravidla na celý život. Pak do toho dětičky, jejich puberta, vyhazov z práce, nemoc jednoho z partnerů a neštěstí je hotové. Rozvod je už sám o sobě malá tradédie, nikdo nic nezíská a oba hodně ztrácí. A vypořádat navíc byt s hypoškou, to chce zpravidla právníka. Ale možnosti nazančené v článku jsou zajímavé.

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 1. 2010 7:20, Pavel

Já chci jenom uvést na pravou míru ten mýtus o vysoké rozvodovosti. Pravda je taková, že 90% lidí žíje v jednom svazku a nerozvedla se, těch 50% rozvodů dělá těch zbývajících 10% obyvatel, kteří se rozvádějí několikrát za život.

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Před koncem fixace hypotéky začněte jednat včas

19. 1. 2010 | Petr Kučera | 1 komentář

Před koncem fixace hypotéky začněte jednat včas

Dosud rekordní počet lidí se letos může rozhodnout, že bez jakékoliv sankce opustí svou dosavadní banku a přejde k jiné, pokud nabídne lepší podmínky. Končí jim totiž fixační období... celý článek

Sazby hypoték by měly vzrůst až ve druhé polovině roku

14. 1. 2010 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Sazby hypoték by měly vzrůst až ve druhé polovině roku

Rok 2010 by měl podle expertů přinést větší prodeje hypoték než předchozí „krizový“ rok 2009. Lidé už přestávají čekat a začínají nakupovat byty a domy. Vyšší sazby hypoték hrozí nejspíše... celý článek

Potvrzení o zaplacených úrocích z hypotéky vás vyjde i na stovku

8. 1. 2010 | Věra Tůmová | 10 komentářů

Potvrzení o zaplacených úrocích z hypotéky vás vyjde i na stovku

Během ledna všem majitelům hypoték přijde od jejich hypoteční banky potvrzení o zaplacených úrocích. To lze přiložit k daňovému přiznání a úroky si odečíst z daňového základu. Jenže... celý článek

Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce

8. 7. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce

Prodat byt s hypotékou není až tak velký oříšek, jak by se mohlo zdát. Kdo chce prodat dům i s úvěrem, musí pečlivěji vybírat kupce. Jeho „kvality“ nejdůkladněji prověřuje právě banka,... celý článek

Stát by měl více pomáhat vlastníkům bytů a domů

1. 4. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Stát by měl více pomáhat vlastníkům bytů a domů

Patnáctiletý růst cen nemovitostí v Česku je u konce a ceny bytů a domů se možná začnou vracet na „rozumnou“ úroveň. Stát by měl přesto vlastnické bydlení podpořit, třeba možností odepsat... celý článek

Partners Financial Services