Co získáte od banky za vedení běžného účtu navíc

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 25. 9. 2009 | 1 komentář
Co získáte od banky za vedení běžného účtu navíc
Majitelé běžných účtů zpravidla tuzemským bankám platí docela slušné poplatky za správu a využívání účtů. V některých případech ale díky těmto produktům mohou získat i o něco výhodnější úrokové sazby a další výhody třeba u poplatků.

Bankysi postupně začínají o něco více hledět svých věrných klientů. Nedělají sice žádné převratné kroky, ale čím dále častěji dávají alespoň minimální slevy a výhody právě těm klientům, kteří u nich mají sjednáno více produktů. Podobně jako to například bývá u pojišťoven za takzvanou propojištěnost. Za to, že si klient zřídí a vede účet u vybrané banky a platí za něj poplatkymohou získat nejen slevy na další produkty, ale i slevy z poplatků k samotnému běžnému účtu. Nejmarkantnější zvýhodnění nejspíše ale reprezentují slevy související s hypotékami.

Za to, že má klient s hypotékouv rámci dané bankovní skupiny i běžný účet, získává zpravidla zvýhodněnou úrokovou sazbu. Rozdíl může být půl až jeden procentní bod z původní vyhlašované sazby banky. Taková úroková zvýhodnění lze najít třeba v nabídce GE Money Bank, ČSOB, mBank, Raiffeisenbank, České spořitelny či Komerční banky. U Poštovní spořitelny lze zase k úrokové slevě u hypotéky za postžirový účet získat ještě další slevy za volbu dvou ze tří pojištění souvisejících s úvěrem na bydlení(to by mělo platit ale i v celé skupině ČSOB).

Proti tomu, že by někdo chtěl kalkulovat s tím, že si požadovaný účet v bance založí kvůli slevě a vzápětí jej zruší se banky zpravidla chrání. Rovnou se sjednáním hypotékya účtu banka zřídí obyčejně i automatické inkaso hypoteční splátky z účtu. Pro klienta je pak velmi nesnadné, ne-li nemožné, takový účet bez problémů zrušit a minimálně do konce fixace si jej musí držet.

Další bonus, který lze získat díky vlastnictví běžného účtuocení ti, kdo si chtějí ukládat výhodněji úspory. Takto jsou zvýhodněni klienti s účty Genius Active a Genius Gold od tuzemské GE Money Bank. Zvýhodněná úroková sazba na spořícím účtu Genius je podle tiskové mluvčí banky Markéty Dvořáčkové nyní pro tyto klienty tři procenta (standardní sazba je nyní 2,8 procenta). To je momentálně jedna z nejvyšších sazeb na českém trhu spořících a vkladových produktů. Krátkodobé a střednědobé termínované účtys pevnou úrokovou sazbou a bonifikací za vedení vybraných běžných účtů nabízí rovněž Komerční banka. Oproti jiným termínovaným účtům s pevnou sazbou tyto klienty banka zvýhodňuje bonifikací 0,2 procentního bodu (p.a.).

Majitelé několika podnikatelských účtů v Poštovní spořitelnězase získávají kumulovanou výhodu lepší úrokové sazby. Jednotlivé zůstatky na takovýchto účtech se podnikatelům sčítají a díky tomu tak podle mluvčí banky Denisy Salátkové dosáhnou na lepší úrokovou sazbu.

Od určité výše zůstatku na běžném účtu, případně součtu všech vkladů v bance je v některých bankách pro změnu možné získat slevu z poplatků za vedení účtů. Takto zvýhodňuje klienty GE Money Bank. Výše požadovaného zůstatku závisí na typu účtu. U běžného korunového účtu se standardním měsíčním poplatkemje vedení účtu bezplatné od zůstatku 40 tisíc korun, u konta Genius Active s poplatkem 119 korun je třeba na něm mít ale čtvrt milionu korun, aby jeho majitel nemusel platit měsíční poplatek. Podnikatelé s Genius Business Active musí mít na kontě ale půl milionu. Zdarma je účet i pro majitele Genius Gold, pokud mají všechny své vklady u banky vyšší než jeden milion korun, jinak platí poplatek 499 korun měsíčně.

Anketa

Založili jste si už někdy kvůli zvýhodnění v bance další bankovní produkt?

Na slevy z poplatků za vedení účtu dosáhnou rovněž aktivní klienti České spořitelny, zvláště pak ti, kteří dokáží obstarat vyšší příjmy na účet nebo vyšší bilanční sumu v rámci celé banky. Za využívání produktů Finanční skupiny České spořitelny jsou zvýhodněni klienti Osobních účtů a Osobních účtů Student. „Díky Programu výhod získají měsíčně slevu z poplatku za vedení účtu klienti, kteří na svém Osobním účtu ČS realizují jednu příchozí a další dvě libovolné platby měsíčně. Výše slevy závisí buď na součtu všech vkladů na Osobním účtu ČS nebo na součtu všech aktiv a pasiv klienta, tedy na všem, co má klient buď uloženo nebo půjčeno u České spořitelny a jejích dceřinných společností,“ vysvětluje Pavla Langová z tiskového centra banky. Kdo se ovšem rozhodne využívat tento program, nemůže již podle ní současně získávat body do Bonus programu, který klientům umožňuje vybrat si za nasbírané body dárek z katalogu.

Většina běžných účtů tuzemských bank, které jsou soustředěné do balíčků, nabízí také alespoň minimální zvýhodněné čerpání několika dalších služeb. Typické to je třeba u internetového či mobilního bankovnictví, kdy má klient využívání této služby zdarma v rámci balíčku. Díky tomu tak navíc získá možnost uskutečňovat své jednorázové a trvalé platby levněji než kdyby tyto příkazy podával papírovým příkazem na přepážce nebo přes sběrný box. Kupříkladu v Komerční bance tento rozdíl činí 25 korun (4 koruny za příkaz přes internetbanking oproti 29 korunám za papírový platební příkaz). Lepší sazbu také mívají vybrané balíčky běžných účtů pro alespoň několik výběrů z bankomatů.

Jaká zvýhodnění by vám přišla zajímavá a jaká jsou podle vás naopak zbytečná? Podělte se o názor s ostatními čtenáři.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

banky, hypotéky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Která evropská země má nejdražší bankovní poplatky?

23. 9. 2009 | Věra Tůmová

Která evropská země má nejdražší bankovní poplatky?

Vysoké a absurdní bankovní poplatky jsou v Česku populární téma. Na poplatcích vydělávají ale i jiné evropské banky. Víte, která evropská země má nejdražší bankovní poplatky? Tipněte... celý článek

Co lze čekat od banky, když přestanete splácet úvěr

15. 9. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Co lze čekat od banky, když přestanete splácet úvěr

Recese dlužníkům nepřeje. I ti poctiví, kteří se nyní mohou dostat do potíží se splácením kvůli ztrátě zaměstnání či nemoci. Banky navíc přestávají být benevolentní a s vymáháním neotálejí.... celý článek

Nejlevnější účty: i letos konkurenci válcuje mBank a menší banky

2. 9. 2009 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 17 komentářů

Nejlevnější účty: i letos konkurenci válcuje mBank a menší banky

Kdo hledá nejlevnější bankovní účet, měl by jít do malých bank, zjistil i letos průzkum serverů peníze.cz a bankovnipoplatky.com, který hledal nejvýhodnější účet pro běžného bankovního... celý článek

Jak banky řeší stížnosti a reklamace klientů

23. 4. 2009 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Jak banky řeší stížnosti a reklamace klientů

V některých tuzemských bankách si klienti stěžují rok od roku více. Není to však podle bankéřů kvůli krizi či špatným službám. Spíše jde o různé podněty, díky kterým se banky mohou... celý článek

Sedm rad pro sjednání nejlevnějšího běžného účtu

12. 9. 2008 | Eva Sovová, Věra Tůmová | 4 komentáře

Sedm rad pro sjednání nejlevnějšího běžného účtu

Poplatky u bankovních účtů rozčilují nejednoho klienta. Řada z nich kvůli tomu zvažuje změnu účtu. Při výběru nejvhodnějšího účtu se ale vyplatí na některé parametry rovnou v bance... celý článek

Partners Financial Services