Hypotéka po webu: zdařilý kousek z dílny Hypoteční banky

Věra Tůmová | rubrika: Recenze | 23. 2. 2009
Hypotéka po webu: zdařilý kousek z dílny Hypoteční banky
Hypoteční banka přišla jako první na trhu s možností sjednat si hypotéku on-line. A zdá se, že si s tímto produktem dala pořádnou práci. Nejvíce ji ocení internetová populace. Tomuto produktu jsme udělili čtyři hvězdičky.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

Nadšený zákazník internetových obchodů patrně ocení i další speciální službu na tuzemském internetovém poli. V Česku už je možné sjednat si přes internet i celý hypoteční úvěr. S touto horkou novinkou na trh nyní přichází Hypoteční banka.

Donedávna měla tato banka ve své nabídce sice Hypotéku online, ale šlo spíše o polovičatou variantu toho, co si lze pod tímto pojmem představit. Klient si vyplnil online formulář se základními osobními údaji k hypotécea posléze čekal, až se mu ozve zástupce Hypoteční banky. Slevu na poplatcích za sjednání hypotéky takový klient získal především za to, že bance dodal na sebe kontakt i spolu se základní představou o úvěru. Jeho výše a podmínky se však mohly při jednání s pracovníkem banky nakonec zcela změnit.

Novinka, Hypotéka po webu, s níž přichází nyní Hypoteční banka, je podstatně propracovanější a téměř celý proces s výjimkou jediné návštěvy banky kvůli podpisu úvěrové smlouvy, probíhá online.

Kvůli sjednávání hypotéky přes internet banka důkladně propracovala speciální web Hyposvět.cz, který rozjela v loňském roce. Hypotéku po webu rozjíždí právě prostřednictvím těchto stránek, kam jsou přesměrováni i klienti přicházející přímo z webu Hypoteční banky. Z úvodní stránky webu, kde jsou informace k úvěrům a k hypotečnímu trhuse klient může dostat na Hypotéku po webu dvěma způsoby, přes záložku nebo zelenou navigační bublinu se žlutou šipkou. Nejprve se dozví základní informace, co si má vlastně pod názvem Hypotéka po webu představit a jaké mu tento způsob sjednávání oproti klasickému sjednání přinese výhody. Těch je slušná řada.

Od časové úspory místo opakovaného docházení do banky při vyřizování všeho ohledně úvěrové smlouvy a možnosti sjednání kdykoli během celého dne kterýkoliv den v týdnu se jedná i o relativně velkou slevu z většiny poplatků. Klient ušetří jak celý poplatek za zpracování úvěru (ve výši až 25 tisíc korun) a poplatek za vyřízení neúčelové části hypotečního úvěru, tak i tisícikorunu za čerpání hypotečního úvěru na základě návrhu na vklad zástavního práva do katastru nemovitostí. Úsporu znamená i odhad nemovitostiza zvýhodněný poplatek 900 korun.

Celý proces Hypotéky po webu je i pro „amatéra“, tedy člověka, který není hypoteční specialista, poměrně jednoduchý. Systém ho vede v šesti krocích vyplňováním online formuláře s kontrolou správnosti vložených údajů. V prvním kroku, po zadání účelu úvěru, kdy je možné zvolit klasickou hypotéku na koupi bytu, financování stavby nebo rekonstrukce, refinancování nebo i americkou hypotéku, je třeba podrobně zadat příjmya výdaje domácnosti žadatele. Po výpočtu bonity následuje vlastní nastavení parametrů hypotéky. To je jediná „obrazovka“, která může klienta mírně zmást, jestliže disponuje příliš nízkými příjmy vzhledem k požadovanému úvěru. Na hypotečním pravítku si, podobně jako v dřívější hypotéce online, nastaví hodnotu nemovitosti, na níž si hodlá vzít hypotéku a vyplní výši úvěru. Na základě těchto údajů a propočítané bonity mu systém předběžně vypočítá výši splátky a dobu splatnosti. Všechny hodnoty na posuvných měřítkách může přitom měnit tak, aby si nastavil úvěr, který mu bude nejvíce vyhovovat. Modelace ale logicky přímo souvisí s bonitou, a jestliže klient vložil jen nízké příjmy nebo má vysoké výdaje vzhledem k příjmům, systém mu nedovolí nastavit nepřiměřenou hypotéku. To je sice v pořádku, ale na první pohled nemusí být pro potencionálního klienta zcela jasné, proč některá posuvná měřítka nelze ovládat.

Charakteristika Hypotéky po webu – co vše probíhá online přes webové stránky

- Nastavení parametrů úvěru
- Posouzení bonity klienta
- Schválení žádosti o úvěr
- Vložení dokumentů
- Komunikace s klientem

Zdroj: Hypoteční banka

V dalších krocích si klient může nastavit i volitelné parametry (Hypotéku bez poplatku či sjednat neúčelovou část úvěru) a pak už jen zadá kontaktní údaje. Jestliže je klient zběhlý v terminologii a vyplňování online formulářů, může mít vyplněny všechny údaje během čtvrt hodiny, tvrdí Hypoteční banka. Proces sjednávání Hypotéky po webu pokračuje prostřednictvím online komunikace s bankou. To se týká i doložení potřebných údajů a dokumentů, které klient naskenuje a pověsí do svého internetového „ hypotečního bankovnictví“. Originály pak ještě odesílá poštou. Podle mluvčí Hypoteční banky Pavly Hávové je vyplňování formuláře pod kontrolou hypotečních specialistů banky. Ti by měli překontrolovat vložené údaje a s klientem upřesňovat některé detaily (například způsob zpracování odhadu ceny nemovitosti) či chybějící dokumenty. Pokud klient zadá všechny údaje správně a dodá potřebné doklady, může mít Hypotéku po webu podle Hávové sjednanou do týdne. Hypoteční banku by tak kvůli hypotéceměl navštívit jen jednou, a to pro podpis smlouvy.

Hypotéka po webu je novinka, kterou v Česku v tuto chvíli nabízí pouze Hypoteční banka. Ta s ní chce podle slov Pavly Hávové cílit především na mladší generaci zvyklou na pohyb ve virtuálním prostředí internetu i nákupy v e-shopech. Banka očekává, že přes tento kanál sjedná zhruba jedno procento svých obchodů.

Internetová specialitka Hypoteční banky je opravdu docela promyšlený produkt, který myslí na pohodlí klientů. Ačkoliv má dobré parametry, klientovi šetří čas i peníze, nehodí se však pro všechny. To ostatně připouští i banka sama. Hypotéka po webu je dostupná jen pro ty, kteří mají přístup k internetu, mohou skenovat dokumenty a vyplňování online formulářů je pro ně hračka. Vzhledem k uvedenému jsme Hypotéce po webu udělili čtyři hvězdičky z pěti.

Měli byste odvahu zkusit si sjednat hypotéku sami přes web nebo dáváte přednost klasickému sjednání? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky 2009: dostat úvěr bude umění

22. 12. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Hypotéky 2009: dostat úvěr bude umění

Finanční krize letos docela výrazně zamíchala hypotečním trhem. Podívejte se, co se dělo s hypotékami v roce 2008 a přečtěte si, co se dá čekat v roce 2009. Výhled není podle expertů... celý článek

IQ Hypotéka Multi od LBBW – pokus doběhnout konkurenci

20. 11. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

IQ Hypotéka Multi od LBBW – pokus doběhnout konkurenci

LBBW nyní přichází na český trh se „zbrusu novou“ hypotékou. Otázka je, nakolik to je zcela nový produkt a nakolik jen„dobíhání“ konkurence s vyplazeným jazykem. Nicméně svou konstrukcí... celý článek

Investiční hypotéka: pro klienty, kteří platí a věří

2. 6. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Investiční hypotéka: pro klienty, kteří platí a věří

Hypoteční banka přišla s novinkou – hypotékou kombinovanou s investicí do podílových listů fondu životního cyklu od Conseq Investment Management. O výhodný produkt půjde v případě,... celý článek

Odkud kam míří český internetbanking

6. 5. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Odkud kam míří český internetbanking

Původně šlo přes internetbanking dělat jen základní bankovní operace. Dnes už je možné získat úvěr, pojistit se i koupit cenné papíry. Přímým bankovnictvím se nyní uskutečňuje řada... celý článek

Peníze na bydlení: dopředu i dozadu

5. 5. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Peníze na bydlení: dopředu i dozadu

V další recenzi produktových novinek jsme se zaměřili na Komerční banku. Její inovovaná hypotéka Dopředu Dozadu, kterou banka představila v závěru dubna, dostala v našem hodnocení tři... celý článek

Partners Financial Services