Finanční poradenství podle UniCredit Bank II

Jakub Vytlačil | rubrika: Jak na to | 10. 7. 2008 | 3 komentáře
Finanční poradenství podle UniCredit Bank II
Bankéř z UniCredit Bank varoval před rostoucími cenami nemovitostí v Praze. Místo za tři roky proto navrhl koupit byt už nyní a tři roky ho pronajímat. Celkový finanční plán ovšem nezpracoval.

První schůzka v jedné z velkých pražských poboček UniCredit Bank skončila slibem, že bankéř vypracuje nabídku na hypoteční úvěr. Z něj bych si měl koupit požadovaný byt v Praze. Protože bankéř nezjistil, že už vlastním jeden byt v Litoměřicích, napsal jsem tuto informaci do e-mailu, spolu s konkretizací požadavku na hypotéku. Bankéř mi po pár dnech od první schůzky zaslal tabulku s požadavkem na vyplnění mých výdajů, spoření či pojištění stávající nemovitosti.

Na začátku schůzky poradce prezentoval návrh hypotéky s těmito parametry: výše úvěru 2 miliony Kč, splatnost 20 let, úroková sazba 5,42 procenta, měsíční splátka 13 668 Kč. Při prezentaci této nabídky jsem byl ujištěn o tom, že podle ověření bonity budu na splátku bez problémů mít.

Jak vypadal náš testovací klient

Klient

  • 26 let, svobodný bez dítěte, zaměstnanec, čistý příjem 32 000 Kč měsíčně + 100 000 Kč roční bonus

Cíle

  • Dovolená 100 000 Kč za 1 rok,
  • Auto (lepší ojetinu) za 6 let cca 300 000 Kč,
  • Nový byt 2+kk v Praze za tři roky za 2 500 000 Kč,
  • Dosažení finanční nezávislosti za 19 let s rentou 20 000 Kč

Prostředky

  • Stavební spoření od roku 2003, 1 500 Kč měsíčně, zůstatek asi 120 000 Kč
  • Běžný účet se zůstatkem 200 000 Kč, termínovaný vklad 1 000 000 Kč
  • Žádné pojistky, žádné dluhy, výdaje 20 000 Kč + 1 500 Kč do stavebního spoření
  • Vlastní byt v Litoměřicích v hodnotě cca 1 500 000 Kč, osobní vlastnictví, cihla, v centru města.

Co je to finanční nezávislost?

Je to stav, kdy majetek klienta generuje pravidelnou rentu ve výši výdajů klienta. Je to stav, kdy je zachována životní úroveň klienta, bez nutnosti pracovat. Jedná se o finanční svobodu ve smyslu nezávislosti na příjmu ze zaměstnání či podnikatelské činnosti.

Zároveň vyjádřil značné znepokojení nad růstem cen bytů v Praze a okolí (v můj neprospěch pokud bych byt kupoval až za tři roky) a navrhl koupit byt již letos a následně ho pronajímat. Vlastní stěhování by se uskutečnilo až za tři roky. Výše nájmu prý pokryje značnou část splátky hypotéky.

Doporučení osobního bankéře o koupi bytu již letos se jeví jako inspirativní, přestože se objevují pochybnosti o dalším rychlém růstu cen nemovitostí. Poradce také dodal, že ke spekulaci se v Praze kupuje více než polovina bytů. Vysvětlil dost podrobně vývoj cen bytů v Praze a na papíře ukázal i cenové rozdíly mezi jednotlivými lokalitami a cenou starých a nových bytů. Jako možnost zhodnocení finančních prostředků zmínil i koupi pozemků, jejichž cena by měla růst. Nicméně pro investora laika by to patrně bylo velké sousto.

Bankéř doporučil, abych z vlastních prostředků na koupi bytu dal minimálně 500 tisíc korun. To by ovšem výrazně snížilo základní kapitál pro dosažení finanční nezávislosti. Ten se po odečtení nákladů na koupi bytu, auta a dovolené, smrsknul na 100 tisíc korun (100 000 Kč dovolená, 300 000 Kč automobil, 500 000 Kč byt). Tuto sumu bankéř doporučil investovat do otevřeného akciového podílového fondu. Po přestěhování do Prahy mi bylo doporučeno stávající byt v Litoměřicích pronajímat(touto cestou jsem jít nechtěl kvůli časové náročnosti spojené s pronajímáním) nebo byt prodat a finanční prostředky investovat také do akciového otevřeného podílového fondu k zajištění rentiérství.

Při prezentaci návrhu hypotéky jsem se osobnímu bankéři zmínil, že kromě stálého příjmu mám i pravidelný roční bonus 100 000 Kč. Tyto prostředky bankéř doporučil vždy jednou ročně investovat do akciového podílového fondu.

Doporučené kroky:

  • 100 000 Kč ponechat na termínovaném vkladu
  • 400 000 Kč akciový OPF (auto a základ rentiérství)
  • 500 000 Kč jako spoluúčast při koupi bytu na hypotéku
  • Hypotéka 2 miliony Kč
  • Koupě bytu v Praze již nyní, jeho pronájem po dobu 3 let a následné přestěhování
  • Prodej bytu v Litoměřicích za 3 roky a následná investice do OPF akciového
  • Každoroční investice bonusu 100 000 Kč do akciového OPF

Poradce nepracoval s volným cash flow (12 000 Kč měsíčně) po dobu tří let v případě koupě bytu až za tři roky. Poradce také nezjistil všechny zdroje (prostředky na běžném účtu a stavebním spoření a nepracoval s nimi). Uměl naopak pracovat s nemovitým majetkem (fundovaně pracoval s hodnotou současného bytu a jeho dalšího možného využití).

Nicméně vůbec nebylo řešeno zajištění rizik formou pojištění. Na přímou otázku jestli budeme řešit pojištění, bankéř odpověděl, že je to předčasné a prvním krokem by mělo být nalezení vhodného bytu.

Druhá schůzka trvala 35 minut. Místo letáčků jsem dostal návrh hypotéky, základní informace o akciovém podílovém fondu a poznámky poradce z první schůzky. Osobní bankéř působil jako odborník v oblasti investic, ale souhrnný finanční plán nezpracoval. I přes velmi zajímavé myšlenky a doporučení bych si pravděpodobně finanční plán nechal sestavit u konkurence.

Autor je konzultant společnosti KFP.

Jak byste hodnotili výkon poradce v UniCredit Bank? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční poradenství podle UniCredit Bank I

3. 7. 2008 | Jakub Vytlačil | 2 komentáře

Finanční poradenství podle UniCredit Bank I

Po testech finančně poradenských společností jsme otestovali úroveň finančního poradenství v bankách. V UniCredit Bank nám nenutili stavební spoření či investiční životní pojištění.... celý článek

Finanční plánování podle Komerční banky

12. 6. 2008 | Jakub Vytlačil | 7 komentářů

Finanční plánování podle Komerční banky

Po testech finančně poradenských společností jsme otestovali úroveň finančního poradenství v bankách. Tentokrát jsme se zaměřili na Komerční banku. Od jejího poradce jsme ovšem čekali... celý článek

Finanční poradenství podle České spořitelny II

22. 5. 2008 | Jakub Vytlačil | 11 komentářů

Finanční poradenství podle České spořitelny II

Druhá schůzka s privátním bankéřem České spořitelny se konala za dva týdny. Tentokrát byl na přítomen i další bankéř. Po přivítání začalo představování finančního plánu.

Finanční poradenství podle České spořitelny I

15. 5. 2008 | Jakub Vytlačil | 9 komentářů

Finanční poradenství podle České spořitelny I

Po testech finančně poradenských společností jsme otestovali úroveň finančního poradenství v bankách. Tentokrát přišla řada na Českou spořitelnu. Jak vypadá finanční poradenství u této... celý článek

Finanční plánování podle Československé obchodní banky II

17. 4. 2008 | Jakub Vytlačil | 21 komentářů

Finanční plánování podle Československé obchodní banky II

Finanční plán od osobního bankéře ČSOB byl komplexní. Řešil zajištění rizik i dosažení kýžené finanční nezávislosti. Bankéř poradil i s hypotékou.

Partners Financial Services