Konec levných hypoték? Počkejte na září, radí expert

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 26. 7. 2015 | 1 komentář
Libor Ostatek: Důvod pro zdražení pominul. V září by sazby mohly jít opět mírně dolů. Letošní rok přinese rekordní prodej hypoték.
Konec levných hypoték? Počkejte na září, radí expert

Víc než rok trvající zlevňování na rekordně nízkou úroveň se sice v červnu zastavilo, hypoteční trh si ale připsal jiný rekord: Banky v tomto měsíci sjednaly rekordní počet i objem nových hypotečních úvěrů. Lidé se totiž lekli zdražení hypoték, s nímž v červnu přišly Hypoteční banka a Komerční banka (momentálně jednička a dvojka na trhu), a pospíchali si ještě pro nabídky s rekordně nízkými sazbami.

Důvod pro další zdražení ale mezitím pominul. „Trend se otočil a cena zdrojů začala v červnu klesat. Ostatní banky takticky vyčkávají,“ říká v rozhovoru pro on-line deník Aktuálně.cz Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance.

Zájemcům o novou hypotéku doporučuje počkat na září, kdy zesílí konkurenční tlak. „Banky by mohly jít se sazbami mírně dolů nebo alespoň přijít se zajímavými akčními nabídkami,“ říká Ostatek. Banky by podle něj například mohly výrazně zvýhodnit dlouhodobé fixace, po nichž roste poptávka.


Do vlastního?

Kupujete nemovitost? Budujete hnízdo? Rekonstruujete? Solíte? Platíte? Nechte nás porovnat, jestli pro vás můžeme něco udělat, trochu vám ušetřit.

Lidé se evidentně lekli možného zdražování. Měli by skutečně pospíchat do bank?

Kvůli úrokovým sazbám ne. Ale rostou ceny nemovitostí a to bych viděl jako faktor, který by měli lidé zvážit. Navíc platí pravidlo, že pokud se na trhu objeví zajímavá nemovitost, je pryč v řádu několika málo týdnů, někdy i dní. Úrokové sazby na extrémně nízkých hodnotách jsou v tomto období standardem, a pokud někdo z hypotečních poradců straší jejich rychlým nárůstem, měl by klient poděkovat a jít za specialistou, který věci rozumí. Tím nechci říct, že zítra banky nemůžou zdražit, ale podívejte se na červnovou situaci: Zdražily čtyři banky a u ostatních deseti, které nabízíme, máme stejné ceny jako v květnu, kdy byly sazby na minimu.

V červnu ohlásili mírné zvýšení sazeb dva ze tří největších hráčů - Hypoteční a Komerční banka. Které dvě další banky také zdražily?

UniCredit Bank a Expobank. Zbylých deset hráčů na trhu sazbami nehýbalo. Chci ještě dodat, že se paušálně mluvilo o zdražení, ale přesněji řečeno: u fixací do pěti let bylo zdražení jen kosmetické, největší růst byl u sazeb na delší fixace sedm až deset let – zhruba tři desetiny procentního bodu). Fixací do pěti let je drtivý podíl (jen tříletých a pětiletých je více než 80 procent), takže dopad byl minimální.

Hypotéky: Bože, jak hluboko jsme klesly! Ale míříme zase výš

Indexy průměrných úrokových sazeb hypoték GOFI 70, 85, které vám přinášíme ve spolupráci se společností GOLEM FINANCE, jsou sestavovány na základě nabídkových úrokových sazeb hypoték s 5letou fixací a LTV (loan-to-value ratio) 70 a 85 %. Podklady jsou čerpány ze standardních nabídek všech bank poskytujících hypotéky.

Index GOFI 70
Index GOFI VAR 85
Index GOFI VAR 70
FINCENTRUM HYPOINDEX

Zdroj: GOLEM FINANCE logo

Je reálné, že sazby brzy zvýší i další banky?

Osobně si myslím, že ne. Cena dlouhodobých zdrojů totiž už neroste. Z pohledu Hypoteční banky, Komerční banky a UniCredit Bank bylo zdražení logické – během dubna, května rostla cena zdrojů, ze kterých se banky refinancují, dost alarmujícím způsobem, navíc právě tyto banky zpracovávaly rekordní počty úvěrů. Trend se však otočil, cena zdrojů začala v červnu klesat a ostatní banky takticky vyčkávají. Paradoxně, nebo i logicky, jakmile se zdražení medializovalo, zvýšilo to příliv obchodů do bank, zdražení pomohlo červnovému rekordu a tipuji, že o prázdninách padnou další měsíční rekordy.

Pokračuje tedy i v červenci velký zájem o nové hypotéky?

Ano, i přes dovolené je značný zájem, navíc hodně obchodů přepadlo z června do července. Ten bude hodně podobný červnu co do výsledku, nicméně si myslím, že červnový rekord nepřekoná. V srpnu očekávám mírný pokles produkce a v září již tradičně přijde oživení a nárůst.

Bude rekordní i prodejní výsledek za celý rok 2015?

Jednoznačně! Už v květnovém odhadu jsme počítali s možným objemem 175 miliard korun, což je rekordní číslo, nyní odhad letoška analyzujeme a budeme ho korigovat směrem vzhůru, tedy bezpochyby nad hranici 175 miliard korun sjednaných hypoték.


Celý rozhovor si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypoteční převrat. Komu pomůže a komu ublíží

7. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Hypoteční převrat. Komu pomůže a komu ublíží

Možnost předčasného splácení hypotéky bez jakýchkoli sankcí, ale také přísnější pravidla při posuzování žadatelů o úvěr. Ministerstvo financí a Česká národní banka si posvítí na hypoteční... celý článek

Prodáváme byt: Vaši starou hypotéku dnes nikdo chtít nebude

29. 4. 2015 | Vladimír Zuzák | 11 komentářů

Prodáváme byt: Vaši starou hypotéku dnes nikdo chtít nebude

Uvažujete o prodeji, ale ještě jste nesplatili hypotéku? Žádný problém, úvěr ale budete muset předčasně splatit, proto si hlídejte konec fixace.

Šéf Hypoteční banky: Nabízejí vám supersazbu? Pozor, banky nejsou charita!

14. 3. 2015 | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 8 komentářů

Šéf Hypoteční banky: Nabízejí vám supersazbu? Pozor, banky nejsou charita!

„Úvěrový byznys není jen o tom, kolik peněz rozpůjčujete, ale hlavně o tom, kolik se vám vrátí zpátky,“ říká Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky a Bankéř roku 2014.

Velký investiční seriál: Necháte si hypotéku zaplatit investicemi?

23. 12. 2014 | Daniel Tácha | 35 komentářů

Velký investiční seriál: Necháte si hypotéku zaplatit investicemi?

Když si vezmete hypotéku, počítáte s tím, že patnáct, dvacet nebo pětadvacet let musíte každý měsíc zaplatit pár tisícovek. Zvažte, jestli se vám nevyplatí zároveň pravidelně investovat... celý článek

Vlastimil Nigrin: Kvalitní hypotéka? Nejde jenom o úroky

6. 12. 2014 | Ondřej Tůma

Vlastimil Nigrin: Kvalitní hypotéka? Nejde jenom o úroky

„Kam až klesnou úrokové sazby hypoték? Bankéřů se neptejte. Ale ani analytiků. To, co se dnes na hypotečním trhu odehrává, totiž v učebnicích neměli,“ říká v rozhovoru Vlastimil Nigrin,... celý článek

Partners Financial Services