Tomáš Drábek: Hypotéka není monstrum

Martin Vlnas | rubrika: Rozhovor | 28. 7. 2014 | 4 komentáře
Když byly sazby hypoték na čtyřech procentech, shodoval se Tomáš Drábek s kolegy z branže, že níž už to nejde. Dnes je jeho domovská UniCredit Bank ochotná za určitých okolností jít i pod dvě procenta. A možná by se, připouští nerad, dalo jít ještě níž. Každopádně: „Určitě se ale v blízké době nemusíme obávat obratu a razantního zdražování.“
Tomáš Drábek: Hypotéka není monstrum

Kdybyste si teď bral hypotéku, volil byste variabilní, nebo fixní úrokovou sazbu?

Jsem příznivec variabilní úrokové sazby, pokud ale dnes můžu na pět let zafixovat úrok hypotéky na 2,2 procenta, stojí za to zvážit i hypotéku s pevnou sazbou. Sám bych ale nakonec přece jen volil sazbu variabilní: na fixní hypotéku z ní můžu kdykoli přejít, navíc vývoj na hypotečním trhu aktivně sleduji. Kdo ho ale sledovat nechce a stojí o určitou jistotu, určitě neprohloupí, když si dnes hypotéku zafixuje na dva tři roky nebo na pět let.

Úrokové sazby hypotečních úvěrů jsou nejnižší v historii – u rozumně nastavených hypoték se, jak jste zmínil, pohybují mezi dvěma a třemi procenty, vaše banka dokonce nedávno poprvé prolomila hranici dvou procent. Můžou sazby ještě klesat?

Pokud se sazby dnes pohybují mezi dvěma a dvěma a půl procenty, prostor pro další snižování je velmi omezený. Pamatuji si ale, že jsem se na stejné téma bavil s kolegy v roce 2010, kdy banky půjčovaly za tři čtyři procenta. Už tehdy jsme se shodli na tom, že není kam dál úroky snižovat. A vidíte, jak to dopadlo.

Tomáš Drábek

Tomáš Drábek

V bankovnictví zahájil svoji profesní kariéru v roce 2001. Věnoval se obchodu a financování nemovitostí v retailovém bankovnictví původně v HVB Bank a pak v UniCredit Bank. Zde zastával různé pozice, v letech 2008 až 2009 vedl úsek financování domácností. Od roku 2009 měl na starosti úsek retail marketing a segments. V současné době je ředitelem alternativní a franšízové distribuce UniCredit Bank. Vystudoval Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze, dále pak Business Administration v rámci programu CMC Čelákovice, DePaul University Chicago. Je ženatý a většinu volného času věnuje rodině a sportu. Hovoří plynně anglicky.

Takže určitý prostor pro snižování ještě je?

Pravděpodobně malý prostor ano. Určitě se ale v blízké době nemusíme obávat obratu a razantního zdražování. Spíš nás čeká stagnace.

Možná budeme trochu věštit, ale… Kdy by mohly sazby opět začít růst?

Nemůžu střílet od boku, předpokládám ale, že minimálně rok se nic zásadního dít nebude. Makroekonomické ukazatele sice jisté signály pro růst vysílat můžou, mezibankovní konkurence je ale obrovská a nikdo určitě nebude chtít být první, kdo sazby zvýší.

Banky tím pádem stále mají manévrovací prostor, ve kterém můžou klientům vyjít vstříc. Je to tak?

Tohle je velmi citlivá otázka. Tvrdit vám, že žádný prostor neexistuje, by byl nesmysl. Vše je definováno marží, kterou banky mají. A banky logicky z poskytovaných hypotečních úvěrů marži mají – jejich úkolem je vydělávat peníze pro své akcionáře, stejně jako to požadují majitelé akcií jiných společností. Je tu ale jedno velké ale… Je všeobecně známo, že banky hypotéky vnímají jako takzvaný hook product, tedy akviziční nástroj pro získání klienta a vytvoření dlouhodobého vztahu. Proto na českém trhu najdete banky, které jsou připravené obětovat krátkodobou profitabilitu na hypotečním úvěru za to, že s klientem navážou dlouhodobý vztah a nabídnou mu další služby. Mezi takové banky patří i UniCredit Bank. Jsme čtvrtá největší banka v České republice a významný podíl na trhu zaujímáme i na Slovensku. Snažíme se neustále růst a volíme mnohdy progresivnější cenovou politiku než etablovaná konkurence, která si svého zákazníka třeba tolik nehýčká.

Hypotéky: Bože, jak hluboko jsme klesly!

Indexy průměrných úrokových sazeb hypoték GOFI 70, 85, které vám přinášíme ve spolupráci se společností GOLEM FINANCE, jsou sestavovány na základě nabídkových úrokových sazeb hypoték s 5letou fixací a LTV (loan-to-value ratio) 70 a 85 %. Podklady jsou čerpány ze standardních nabídek všech bank poskytujících hypotéky.

Index GOFI 70
Index GOFI VAR 85
Index GOFI VAR 70
FINCENTRUM HYPOINDEX

Zdroj: GOLEM FINANCE logo

UniCredit Bank

UniCredit Bank na českém trhu funguje od 5. listopadu 2007. Vznikla integrací dvou dosud samostatně působících úspěšných bankovních domů – HVB Bank a Živnostenské banky. Od prosince 2013 UniCredit Bank v České republice a na Slovensku poskytuje bankovní produkty a služby pod jednotným obchodním názvem UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a. s. V České republice disponuje více než 150 obchodními místy a její služby využívá přes 300 tisíc klientů.

Z toho pro vás plyne jeden velmi náročný úkol: Přesvědčit klienta, majitele vaší hypotéky, u které úroková sazba začíná na 1,99 procenta – u dvouleté fixace s pojištěním –, že jste ta pravá banka. Ta, u které by měl mít i účet a do které by se měl vracet i pro další služby. Jak na to jdete?

Chceme být banka, která drží své slovo. Pokud se podíváte na naši hypotéku s pohyblivou sazbou, byla a je po celou dobu výrazně levnější než nabídky konkurence. Nešlo o žádnou hurá akci. Na stejném principu funguje i naše garance podmínek u běžného účtu na deset let. Nechceme „jen“ nalákat lidi a pak z nich tahat peníze změnou podmínek.

Už tu padlo, že na 1,99 procenta při dvouleté fixaci se klient dostane, pokud si zároveň sjedná pojištění schopnosti splácet. Musí splnit ještě něco jiného?

Ano, nabídka platí pro hypoteční úvěry do 85 procent hodnoty pořizované nemovitosti. Podmínkou je navíc také aktivní využívání kreditní karty a našeho běžného účtu. Myslíme si ale, že je to velmi solidní účet – při splnění jediné podmínky je zdarma, včetně výběrů ze všech bankomatů na světě.

Zatím v našem rozhovoru hrají zásadní roli desetinky a setinky procenta… Nejsme jimi až příliš posedlí? Neměly by při našem rozhodování hrát roli i jiné faktory?

Záleží, o jakém produktu je řeč. U spořicího účtu banka klientovi nabízí vždy jen jedno číslo, úrokovou sazbu. Ta rozhoduje. Jakmile sazba klesne nebo konkurence nabídne vyšší zhodnocení, cenově citliví klienti zvedají kotvy a zmizí. To je realita. Otázkou je, jestli se jim to opravdu vyplatí. Desetina procenta na stotisícovém vkladu vám měsíčně po odečtení srážkové daně přinese zhruba o osm korun navíc. I u milionu korun se pořád bavíme o sumě za krabičku cigaret na měsíc. Ať tak, či onak, klienti změny v sazbách vnímají a reagují na ně.

U jakých produktů by tedy měly do hry vstupovat i jiné faktory. A jaké to jsou?

Určitě do této kategorie patří úvěrové produkty. Ty z principu vyžadují větší interakci mezi klientem a jeho bankou. Některé banky klienta vnímají jako položku v databázi, jiné hledají individuální přístup i v případě, kdy se rozsvítí červená. Výhodou tabulkových bank je rychlost odezvy – prošel, neprošel, další prosím. Středně velké, a především univerzální banky našeho typu ale dokážou klientovi vyjít vstříc, i pokud něco neklape.

Podobně se snažíme lidem vycházet vstříc, i když už mají hypotéku a potřebují nemovitost prodat, protože se chtějí přestěhovat do jiného bytu. V tu chvíli dokážeme hypotéku vyměnit. Možná to vypadá na první pohled jako samozřejmost, ale samozřejmost to není.

Pokud se bavíme o službách jako přidané hodnotě – jak velký podíl z celkového objemu hypoték dnes přinášejí nezávislí finanční poradci?

Zhruba dvě třetiny hypoték dnes uzavíráme prostřednictvím externích distribučních sítí, třetina pak jde z našich poboček.  Podobně jsou na tom i ostatní banky.

Čím to je? Banky neumějí prodávat hypotéky?

Samozřejmě umějí. Pokud budu hovořit za nás, my máme velice kvalitní hypoteční experty. Mám ale pocit, že čím dál víc si lidé zkrátka chtějí vybírat z většího množství konkurenčních nabídek. Přijde mi to naprosto pochopitelné. Když si kupujete počítač, také dnes nepůjdete do Dellu nebo prodejny HP, ale porovnáte si produkty a nakoupíte v internetovém obchodě. U hypotéky vám širší nabídku dokáže představit finanční poradce. Stejně jako u internetového obchodu je ale důležité, kolik toho „má na skladě“ a jakým způsobem vám dokáže nebo nedokáže přehledně představit parametry jednotlivého zboží.

Anketa

Pořídili byste si hypotéku on-line?

Když už jsme se dotkli internetu… Dočkáme se doby, kdy se více než třetina hypoték sjedná on-line?

Věřím tomu. Hypotéka není monstrum. Před deseti lety se nikomu nesnilo o tom, že by si na internetu sjednal povinné ručení, proč by nemohla jít tímhle způsobem za pár let sjednat standardní hypotéka. Schvalovací proces je samozřejmě náročnější, ale myslím, že to směřujeme správným směrem.

Ačkoliv je internet můj denní chléb, tak úplně s vámi nesouhlasím. Myslím si, že hypotéka je pro spoustu lidí zásadní životní krok a pořídit si ji, aniž bych se s někým potkal a všechno probral, vyžaduje pořádnou porci odvahy, kterou má v Česku jen minimum lidí…

Neříkám, že hypotéka není velké životní rozhodnutí. Pokud už ale klient ví, co chce, třeba proto, že předtím všechno probral s finančním poradcem, chceme mít připravené takové distribuční kanály, které mu uspoří čas a rychle ho dovedou k cíli.  Časy se za posledních deset let i díky novým internetovým platformám a e-shopům výrazně změnily. Pobočky ale pořád hrají významnou roli, otevíráme ostatně i nové pobočky, třeba v obchodních centrech, abychom byli lidem blíž. Jsme stále vděční za každou osobní interakci s klientem, odborné poradenství hraje v bankovnictví i nadále významnou roli. Možná dokonce ještě významnější než dřív, dřív se totiž prodávaly bankovní produkty, dnes se nabízejí bankovní služby. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Srovnání spořicích účtů: Kde vám ještě aspoň trochu zhodnotí sto tisíc a milion

17. 7. 2014 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Srovnání spořicích účtů: Kde vám ještě aspoň trochu zhodnotí sto tisíc a milion

Mezi slepými je jednooký králem…Úroky spořicích účtů jdou dolů a lepší to jen tak nebude. Přečtěte si, kdo vám dnes nejlíp „zhodnotí“ sto tisíc korun a kdo milion.

Kupujeme byt: Jak si otevřít cestu ke slevě a dojít až do cíle

9. 7. 2014 | Vladimír Zuzák | 10 komentářů

Kupujeme byt: Jak si otevřít cestu ke slevě a dojít až do cíle

Nemovitosti nemají fixní ceníky. Nabídková cena uvedená v inzerátu může být velmi vzdálená od ceny, za kterou se nemovitost skutečně prodá. Záleží jenom na vaší šikovnosti, za kolik... celý článek

Očima expertů: Nejvhodnější čas na koupi nemovitosti je tu. Už zas?

6. 6. 2014 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Nejvhodnější čas na koupi nemovitosti je tu. Už zas?

Ceny nemovitostí i úrokové sazby úvěrů na bydlení jsou proklatě nízko. Je právě teď správný čas na pořízení bytu či domu, nebo se ještě vyplatí chvíli počkat? Ptáme se ekonomů, úvěrových... celý článek

Ušetři.peníze.cz: Nechte si od nás poradit s hypotékou, pojistkou nebo zajištěním na stáří. Bezplatně a profesionálně!

7. 10. 2013 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Ušetři.peníze.cz: Nechte si od nás poradit s hypotékou, pojistkou nebo zajištěním na stáří. Bezplatně a profesionálně!

Hledáte profesionální bezplatné finanční poradenství na internetu? Chcete si nezávazně ověřit, zda je hypotéka, kterou vám nabídl váš osobní bankéř, opravdu tím nejlepším, co je na... celý článek

Offsetová hypotéka: specialita, která dokáže srazit úrok. Komu se vyplatí?

13. 5. 2013 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Offsetová hypotéka: specialita, která dokáže srazit úrok. Komu se vyplatí?

Offsetovou hypotéku neboli hypotéku se započtením úspor v Česku aktuálně nabízejí tři banky. Jedná se o zajímavý a ne příliš rozšířený produkt, který kombinuje hypotéku a spořicí účet... celý článek

Partners Financial Services