Hypotéky. Co vám banky momentálně nabídnou. Modelové příklady

Úrokové sazby hypoték jsou rekordně nízké, investice do bydlení proto promýšlí právě teď kdekdo. Porovnali jsme možnosti několika uchazečů o hypotéku či úvěr ze stavebního spoření. Liší se příjmy, výdaji, ale i požadavky na půjčku. Co jim zhruba banky dokážou nabídnout? Podívejte se na naše modelové příklady.
Hypotéky. Co vám banky momentálně nabídnou. Modelové příklady

Novostavba za 4,5 milionu

Tomáš Čistý je svobodný grafik žijící v Praze. Nemá děti a živí se na volné noze jako OSVČ. Nemá rád pevnou pracovní dobu ani velké závazky, k hypotéce se ale nakonec odhodlal. Už ho nebavilo každý měsíc vyhazovat oknem dvacet tisíc korun za pronajatý byt. S čistými průměrnými příjmy 55 tisíc měsíčně si ho sice dovolit mohl bez problémů, teď se ale těší, jak si postaví funkcionalistický skvost na pozemku, který zdědil po babičce.

Tomáš chce:

– hypotéku na výstavbu nového rodinného domu (cena domu 4,5 milionu Kč)

– LTV 60 procent (40 procent pokryjí vlastní úspory, které umožní dosáhnout na výhodnější úrokovou sazbu)

– doba splácení 30 let (tady Tomáš sází na jistotu, ale počítá s tím, že by mohl splatit mnohem dříve, pokud vše půjde podle plánu)

Banka Tomášovi nabídla dvě možnosti. První je klasická hypotéka s fixací na tři roky (do finální úrokové sazby je zahrnuta sleva za běžný účet a kreditní kartu), nebo variabilní hypotéku bez fixace, jejíž úročení se odvíjí od aktuální situace na trhu. Tomáš se nakonec rozhodl pro fixaci, protože nevěří státním bankéřům a bojí se nenadálého růstu inflace, který by mohl vystřelit úrok do nebes.

Počítáno pro UniCredit Bank, včetně slevy za běžný účet a kreditní kartu

Výše úvěru

Doba splatnosti

LTV

fixace

Úroková sazba

Poplatek za zpracování

Vedení úvěrového účtu

Měsíční splátka

2 700 000 Kč

30 let

60 %

float

2,9 %

0

0

11 239 Kč

2 700 000 Kč

30 let

60 %

3 roky

3,39 %

0

0

11 960 Kč

Navázáno na PRIBOR

Floatingová (plovoucí) sazba

Základem hypotéky s pohyblivou úrokovou sazbou je tzv. Prague InterBank Offered Rate (zkráceně PRIBOR). Jde o průměrnou sazbu, za kterou jsou si banky na českém mezibankovním trhu navzájem ochotny půjčit peníze (likviditu). U každé variabilní hypotéky si pak banka zvolí jednu ze sazeb PRIBORu, připočte k ní pevně stanovenou procentní sazbu a výsledek pak „garantuje“ klientům jakožto úrokovou sazbu hypotečního úvěru.

Hodnota PRIBORu se může měnit každý den. Pokud fluktuuje v úzkém pásmu +/- 0,1 %, konečná sazba se nemění. Pokud PRIBOR vybočí z tohoto pásma, „zafixuje“ se nově dosažená sazba, která se opět navýší o „zisk banky“. Další měsíc tak platíte jinou částku než ten předchozí. Někdy vyšší, někdy nižší. Záleží na celé řadě faktorů.

Žádné úspory a touha po vlastním bytě

Manželé Kratěnovi (33 a 32 let) se dvěma dětmi (12 let  a 6 let) žijí v Teplicích. Jejich celkové čisté měsíční příjmy se pohybují okolo 30 tisíc korun, oba jsou zaměstnanci. Celkové náklady na život dosahují po odečtení nájmu 20 tisíc korun. Protože oba dostali přidáno teprve nedávno a děti jim dávaly pořádně zabrat, nemají žádné úspory, které by jim pomohly dosáhnout na lepší úročení. Mají ovšem chatu, kterou by případně mohli zastavit.

Rodina chce:

– hypotéku na koupi bytu (cena 1,3 milionu Kč)

– LTV maximální možná

– doba splácení maximální možná

– chtějí znát srovnání úrokových sazeb mezi stoprocentní LTV a řešením, kdy by zastavili chatu za 500 tisíc Kč

Mezi nabídkou stoprocentní a 72procentní hypotéky je už výrazný rozdíl v úrokové sazbě. Když proto manželé nabídku prostudovali, dohodli se, zástava chaty sice představuje jisté riziko, ale úspora je natolik zajímavá (oběma dětem z ní každý rok zaplatí kvalitní jazykový kurz), že se to vyplatí.  

Počítáno pro UniCredit Bank, včetně slevy za běžný účet a kreditní kartu
V prvním řádku se počítá se 100% LTV, ve druhém se 72% za předpokladu dozajištění chatou

Výše úvěru

Doba splatnosti

LTV

fixace

Úroková sazba

Poplatek za zpracování

Vedení úvěrového účtu

Měsíční splátka

1 300 000 Kč

30 let

100 %

3 roky

4,79 %

0

0

6813 Kč

1 300 000 Kč

30 let

72 %

3 roky

3,39 %

0

0

5759 Kč

Lucie Drásalová

Lucie Drásalová
Lucie Drásalová je úvěrová a hypoteční analytička Partners.

Stavba z větší části svépomocí

Manželé Pivoňkovi se rozhodli, že si rodinný dům postaví. Na výstavbu potřebují 2,75 milionu korun. Dům budou však z větší části stavět svépomocí, takže ušetří spoustu peněz na fakturách. Výsledný investiční záměr, a tedy i předpokládaná odhadní ceny nemovitosti je 3,4 milionu korun. Panu Pivoňkovi je 41 let a paní Pivoňkové je 43 let. Oba jsou zaměstnaní a ve společné domácnosti s nimi žijí i dvě jejich děti ve věku 15 a 17 let. Celkový příjem rodiny je 54 tisíc korun, náklady 28 tisíc korun.

Rodina chce:

– hypotéku na rekonstrukci nemovitosti svépomocí bez dokládání faktur

Banka manželům nabídla dvě možnosti, podobně jako Tomášovi. První je klasická hypotéka s fixací na tři roky (do finální úrokové sazby je zahrnuta sleva za běžný účet a kreditní kartu), nebo variabilní hypotéku bez fixace, jejíž úročení se odvíjí od aktuální situace na trhu. I zde je výhodnější tříletá fixace. 

Počítáno pro UniCredit Bank, včetně slevy za běžný účet a kreditní kartu

Výše úvěru

Doba splatnosti

LTV

Úroková sazba

Fixace úrokové sazby

Poplatek za zpracování

Poplatek za vedení úvěrového účtu

Výsledná měsíční splátka

2 750 000 Kč

 

27 let

2,9 %

float

0

0

12 250 Kč

2 750 000 Kč

27 let

81 %

3,39 %

3 roky

0

0

12 968 Kč

Anketa

Budou hypotéky ještě levnější?

Rekonstrukce za úvěr ze stavebka

Manželé Smolíkovi potřebují 350 tisíc korun na rekonstrukci bytu. Panu Smolíkovi je 55 let a má čistý příjem devět tisíc korun měsíčně, paní Smolíkové je 49 let a její příjem je 12 500 korun měsíčně. Smolíkovi splácejí 2200 korun měsíčně za spotřebitelský úvěr. Nedávno si pořídili ojetý automobil. Společně si již sedm let spoří na stavebním spoření pana Smolíka. Mají naspořeno zhruba 87 tisíc korun. Nyní se rozhodli, že je na čase rekonstruovat kuchyň.

Smolíkovi chtějí:

– úvěr ze stavebního spoření na 350 000 korun. Pokud by ho nevyčerpali celý na přestavbu kuchyně, dojde i na koupelnu a další zásadní změny v bytě.

Stavební spořitelna manželům nabídla standardní překlenovací úvěr ze stavebního spoření, který se po pěti letech překlopí do řádného úvěru.

Počítáno pro Wüstenrot stavební spořitelnu

Výše úvěru

Doba splatnosti

Doba v meziúvěru

Doba v řádném úvěru

Úroková sazba

Poplatek za vyřízení

Poplatek za vedení účtu

Měsíční splátka

350 000 Kč

13 let

5 let

8 let

4,3 %

3500 Kč

25 Kč měsíčně

2156 Kč (z toho 903 na dospořování)

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 9. 2014 5:49, Karel

Musi člověk vědět na co má ...celý život v najmu narvat někomu statisice za nájem a v 50 pořád holou prdel .Raději budu penize dávat do něčeho co bude moje a žadný nájemce mi nebude do ničeho kecat.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 4. 2013 11:18, eďa

No, když vidím ty sazby, ceny či úvazky za účast v ruletě ( hypotéce) i na 30 let non stop, tak to zázrak - hotový mystický čin, vyváznout z exekuce či splatit ji. Podle mě je výhodnější jít do nájmu, teď jsou za pár babek a hlavně bez úvazků na 30 let. Když pomyslím, že by mi za 29 let zaklepal na dveře exekutor a o těch 29 let marnosti snoubící se nekonečnou hloupostí a naivitou připravil, pak raděj nájem. Spím klidně a hlavně za polovic.

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéka s prémií: Změny k lepšímu u České spořitelny?

21. 3. 2013 | Vladimír Švorba | 4 komentáře

Hypotéka s prémií: Změny k lepšímu u České spořitelny?

Největší česká banka po dlouhé době přišla s něčím, co může být pro klienty opravdu zajímavé. Ke své hypotéce nabízí za určitých podmínek finanční prémii. A klient bažící po vlastním... celý článek

OSVČ: minimální daně a odvody vám můžou zavařit při žádosti o hypotéku

10. 1. 2013 | Václav Valášek | 19 komentářů

OSVČ: minimální daně a odvody vám můžou zavařit při žádosti o hypotéku

Slasti a strasti podnikání, co se týká nároků na nemocenské a jiné dávky dávky, jsme probrali. Podívali jsme se také na vyhlídky na výši důchodu. Pokud se podnikatel spolehne na stát,... celý článek

Refinancování hypotéky: Překážky, poplatky, ale i nižší úroky a jiné zisky

20. 12. 2012 | Petra Dusová | 3 komentáře

Refinancování hypotéky: Překážky, poplatky, ale i nižší úroky a jiné zisky

Z předešlého článku jsme se dověděli, co ovlivňuje výši splátky hypotéky. Sepsali jsme si v bodech, co je dobré mít promyšlené před jednáním v bankách. Zkrátka jsme se soustředili na... celý článek

Hypoteční úvěry 2012: Velký boj o klienta, banky se předhánějí v nabídkách

27. 9. 2012 | Josef Uchytil

Hypoteční úvěry 2012: Velký boj o klienta, banky se předhánějí v nabídkách

Hypotečním trhem hýbou nízké úrokové sazby. Dobrá zpráva zejména pro ty, kterým končí fixace. Finanční instituce se předhánějí v nabídkách, snaží se. Přesto by noví i stávající klienti... celý článek

Drahé mýty: Hypotéka. Čím nižší úrok, tím líp!

24. 9. 2012 | Vladimír Švorba | 6 komentářů

Drahé mýty: Hypotéka. Čím nižší úrok, tím líp!

Marketingové nabídky bank a stavebních spořitelen vždy lákají na nízký úrok. Úroková sazba se tak stala pro mnohého nejdůležitějším ukazatelem, podle kterého si úvěr na bydlení vybírá.... celý článek

Partners Financial Services