Raiffeisenbank čistí portfolio. Klientům nabízí výhody za to, že dobrovolně odejdou!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 6. 2. 2012 | 78 komentářů
Raiffeisenbank čistí portfolio. Klientům nabízí výhody za to, že dobrovolně odejdou!
„Banka inspirovaná klienty“ čistí portfolio. A důkladně. Obvykle se banky o klienty perou. Raiffeisenbank se teď naopak snaží řady svých klientů elegantně zbavit. Zejména těch méně solventních. Proč? Chce získat image banky pro exkluzivní klientelu, nebo padá ke dnu? Čekají český bankovní trh další otřesy?

O „klientské čistce“, která začala v Raiffeisenbank, jsme vás informovali už v prosinci. Tehdy banka ze dne na den změnila pravidla pro poskytování hypoték. Dostala tak do potíží řadu klientů i finančních poradců, kteří lidem úvěry na nové bydlení vyjednávali. Mnozí z nich už měli hypotéky přislíbené a zaplatili nemalé peníze odhadcům. V tom ale banka změnila pravidla hry a část slíbených hypoték smetla ze stolu. Nařízení tehdy přišlo přímo z Vídně a české pobočce nezbylo, než ho akceptovat.

Okamžitě se začaly rodit spekulace o finančních problémech Raiffeisenbank a o tom, že nemá dostatečné rezervy. Sama banka situaci vysvětlovala tím, že se chce orientovat na prémiovou klientelu. „Chceme více zvýhodňovat klienty s nadprůměrnými příjmy, kteří mají s bankou hlubší vztah (tzn. posílají si k nám výplatu, spoří a investují s námi),“ řekl nám v prosinci mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. A zdůrazňoval, že díky novinkám bude moci banka nabídnout prémiovým klientům lepší podmínky než dosud. Jasné ale bylo, že banka začíná být obezřetná a méně movitým klientům už půjčovat nechce.

Druhá fáze „očisty“ začala

Nyní má „tříbení portfolia“ pokračovat. V polovině ledna Raiffeisenbank přijala sadu dalších opatření. Tentokrát se však nejedná o direktivu z Vídně, ale o rozhodnutí českého vedení. Zatímco v prosinci šlo hlavně o zpřísnění při poskytování nových úvěrů, teď se banka snaží „odstřihnout“ i klienty, kteří u ní hypotéku už čerpají.

Vedení banky rozhodlo, že lidem, které nepovažuje za VIP klienty, začne Raiffeisenbank sama nabízet refinancování do Raiffeisen stavební spořitelny nebo jiných subjektů. A pozor – i v době fixace. Dokonce jim odpustí sankce, které banky standardně při refinancování v době fixace účtují. „Nepohodlným“ klientům, kteří by chtěli refinancovat v Raiffeisenbank, banka nejspíš začne nabízet velmi nevýhodné úrokové sazby – hovoří se dokonce až o devíti procentech. Vše má zkrátka směřovat k tomu, aby klient pochopil, že bude pro obě strany lepší, když si sbalí svých pár švestek a své statisíce či miliony si půjčí jinde. Nová pravidla ale podle našich informací nebudou automaticky platit pro všechny. Týkat se mají jen klientů, které banka s nabídkou sama osloví.

Vyplatí se vám refinancovat hypotéku? Máte nabídku na nový úvěr a chcete vědět, zda by byl výhodnější? Zeptejte se kalkulačky na Peníze.cz:

Refinancování hypotéky

Parametry v prvním období fixace

%
let
let

Parametry v druhém období fixace

let
Stará
Nová
%
%

Další kalkulačky

Raiffeisenbank kroky popírá

Přestože máme informace o „klientské čistce“ potvrzené z několika zdrojů, a dokonce máme k dispozici e-mail, ve kterém banka o popisovaných změnách informovala finanční poradce, oficiálně zatím Raiffeisenbank nic potvrzovat nechce. „Refinancování v době fixace budeme nabízet výhradně bytovým družstvům a sdružením vlastníků bytových jednotek. Půjde o refinancování do Raiffeisen stavební spořitelny, která se na tyto klienty bude nadále specializovat, a bude jim tedy schopna nabídnout kvalitnější služby,“ tvrdil nám mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Popřel, že by banka nabízela refinancování v době fixace do jiných bankovních subjektů. „To bychom přeci byli sami proti sobě,“ argumentoval mluvčí.

Jeho vyjádření je ale v naprostém protikladu se zkušenostmi finančních poradců, kteří se s výše popsanými změnami pravidel v praxi již setkávají. „Obrátilo se na mě kvůli tomu už několik našich poradců. Vždy šlo o klasickou hypotéku. O žádná bytová družstva se nejednalo, takové hypotéky u Raiffeisenbank našim klientům vůbec nezprostředkováváme,“ říká analytička společnosti Partners Lucie Drásalová. Potvrdila nám také, že Raiffeisenbank klientům v době fixace nabízí i refinancování do jiných ústavů – nejen do sesterské Raiffeisen stavební spořitelny, jak tvrdí mluvčí banky Tomáš Kofroň.

Co bude s klienty, které jiná banka nepřijme?

Odpuštění sankcí za refinancování do jiného bankovního subjektu v době fixace se na první pohled jeví jako nezvykle velkorysá nabídka. Otázka ovšem zní – co bude s klienty, kteří ji odmítnou nebo které jednoduše nebude chtít jiná banka přijmout? „Ti by se podle mého názoru mohli dostat do potíží,“ říká analytička Partners Lucie Drásálová. Je totiž možné, že jim nezbude nic jiného než přistoupit na nevýhodnou sazbu u Raiffeisenbank.

Překvapivé kroky Raiffeisenbank i mlžení, které je provází, vyvolávají spekulace o tom, zda se banka nedostává do problémů a nepadá ke dnu. Poskytování nových úvěrů téměř zastavila. „To se projevilo už v lednu, kdy byl objem hypoték výrazně nižší než měsíční průměr minulého roku,“ uvádí analytička Lucie Drásalová. Nedomnívá se však, že by banka byla ve vážných potížích. „Myslím si, že Raiffeisenbank je v nejlepší kondici, v jaké kdy byla. Má vysoký kapitál, portfolio klientů se zlepšuje. Přesto se vydali cestou k dalšímu zkvalitňování portfolia. Banka se chce zaměřovat pouze na klienty, kteří jí přinesou další kapitál, například formou aktivního využívání běžného účtu a dalších produktů,“ míní analytička. Věří však, že se situace ještě v průběhu tohoto roku zlepší a banka od svých omezení ustoupí.

Banka v kondici

Slova analytičky o dobré kondici svého finančního ústavu potvrzuje i mluvčí Tomáš Kofroň: „Raiffeisenbank na tom nikdy v historii nebyla lépe, co se týče ziskovosti (náš zisk za třetí kvartál vzrostl o 30 procent na 1,8 miliardy korun), výše kapitálu (vlastní kapitál meziročně vzrostl o 16 procent na 15,7 miliardy, kapitálová přiměřenost přesahuje 12 procent oproti osmiprocentnímu požadavku ČNB) či likvidity.“

Další banky zpřísňovat nebudou

Kalkulačka

Anketa

Jak se vám dařilo na konci fixace hypotéky?

Již v prosinci jsme ověřovali, zda podobné otřesy nečekají i další české banky. Všechny to jednoznačně vyvrátily. A potvrzuje to i Lucie Drásalová, která situaci na českém bankovním trhu monitoruje a se zástupci jednotlivých bank pravidelně jedná. „Je to ojedinělý případ. Další banky takhle razantní kroky neplánují. Některé banky naopak výrazně navýšily svůj kapitál, a mohly si proto dovolit snížit sazby a uvolnit parametry,“ dodává Lucie Drásalová.

Pro úplnost ještě připomínáme výčet změn, se kterými Raiffeisenbank své klienty zaskočila už v prosinci:

  • Ze dne na den přitvrdila podmínky pro poskytování úvěrů nad 75 procent ceny nemovitosti.
  • Úvěry nad 90 procent se rozhodla poskytovat pouze vybraným stávajícím klientům.
  • Navíc okamžitě pozastavila refinancování vlastních hypoték a přechodně zrušila garanci sazby.
  • Na seznam podmínek přidala minimální příjem hlavního žadatele alespoň pětadvacet tisíc a maximální výši úvěru stanovila na pět milionů korun.

Na to, jak bude vývoj v „bance inspirované klienty“ pokračovat, si musíme počkat. Opravdu Raiffeisenbank nemá potíže a chce se pouze zaměřovat na exkluzivní klientelu? Pak tedy uvidíme, kolik klientů nakonec nekompromisním sítem projde a u Raiffeisenbank zůstane. Už teď je ale jasné, že se jedná o jedinečný fenomén. Která firma své klienty dobrovolně posílá ke konkurenci? Raiffeisenbank jí je servíruje na zlatém podnose.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 78 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 2. 2012 8:09, Michael

To není poprvé co tato banka změnila pravidla během hry. Poškodila spoustu lidí, kteří měli vyhotovené a zaplacené odhady, spousty poradců, kteří třeba několik měsíců dávali do pořádku klientovi náležitosti a začala ze dne na den hlásat něco jiného než do té doby. V letech 2006 - 2009 změnila podmíky pro poskytování hypoték ze dne na den dvakrát, aniž by respektovala rozdělané případy. To není férové jednání. Jen ať lidi čtou, které bance se mají vyhnout velkým obloukem.

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 2. 2012 10:04, Petr

Přátelé, zde diskutujíc! Jestli RB dělá takovéto kroky, asi k tomu má důvod. Jestli se nepletu, tak tento článek a možná i celý server peníze.cz je ovlivńován jedním finančím poradcem na trhu v ČR ... dle mého názoru je toto také pouze názor, který ale není moc objektivní a vyjadřuje velkoku míru subjektivity...ano, ovce, následujte!
Pěkný den!

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (78 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Raiffeisenbank přes noc přitvrdila pravidla hypoték. Jak zareagují další banky?

22. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 67 komentářů

Raiffeisenbank přes noc přitvrdila pravidla hypoték. Jak zareagují další banky?

Žádat o hypotéku není med. O to větší je radost, když vám ji banka přiklepne. Minulý týden radost mnoha žadatelů zhořkla. Zaplatili odhadce i rezervační smlouvy za statisíce. Pak banka... celý článek

Malé peníze: Chceme si pořídit nové bydlení, je dobrá doba na hypotéky?

7. 12. 2011 | Jan Müller | 36 komentářů

Malé peníze: Chceme si pořídit nové bydlení, je dobrá doba na hypotéky?

Jsme dva a chtěli bychom bydlet nejen spolu, ale taky ve vlastním. Je teď správná doba na hypotéku? A co když – chraňbůh – bychom za nějakou dobu zase nechtěli být dva? Čtenářské dotazy... celý článek

Hypotéka: řekněte si o lepší nabídku

2. 9. 2011 | Martin Vlnas

Hypotéka: řekněte si o lepší nabídku

Chcete-li dosáhnout na co nejvýhodnější hypotéku, máte v zásadě dvě možnosti. Buď se vrhnout do licitace s bankou (nebo spíš bankami) sami, nebo využít služeb finančního poradce. Výsledná... celý článek

Kliente, otřes se! Speciální ždímací program pro věrné zákazníky

18. 4. 2011 | Vladimír Švorba | 24 komentářů

Kliente, otřes se! Speciální ždímací program pro věrné zákazníky

Vážený kliente, jelikož jste naším dlouholetým zákazníkem, dovolte nám naúčtovat Vám speciální příplateček. Naše firma si vzájemného vztahu s Vámi velice váží, věřte nám, že budeme... celý článek

Jak banka na věrného klienta poslala vymahače dluhů

14. 9. 2009 | Věra Tůmová | 28 komentářů

Jak banka na věrného klienta poslala vymahače dluhů

Deset let má pan Patrik účty u Raiffeisenbank a na nich desetitisíce korun. Přesto mu banka naúčtovala neoprávněně poplatky za spořící účet a jejich zaplacení pak vymáhala prostřednictvím... celý článek

Partners Financial Services