Raiffeisenbank přes noc přitvrdila pravidla hypoték. Jak zareagují další banky?

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 22. 12. 2011 | 67 komentářů
Raiffeisenbank přes noc přitvrdila pravidla hypoték. Jak zareagují další banky?
Žádat o hypotéku není med. O to větší je radost, když vám ji banka přiklepne. Minulý týden radost mnoha žadatelů zhořkla. Zaplatili odhadce i rezervační smlouvy za statisíce. Pak banka s okamžitou platností změnila metodiku a slíbené půjčky smetla ze stolu. Co se stane, když se změní pravidla uprostřed hry?

Cesta k vysněnému bydlení nebývá jednoduchá. Pro spoustu lidí to znamená upsat se na desítky let k vysokým měsíčním splátkám v bance. Procházka růžovou zahradou ale není ani cesta k vyřízení hypotéky. Obnáší nekonečný koloběh byrokracie, lejster a potvrzení. Řada zájemců se proto obrací na finanční poradce, kteří jim hypotéku podle jejich představ vyjednají. Mohou vám ušetřit čas, peníze i nervy. Tedy pokud natrefíte na kvalitního poradce a pokud je vůbec možné, aby vám ve vaší situaci nějaká banka úvěr poskytla. Jenže ani sebelepší poradce není všemocný.

Potvrdilo se to naposledy minulý týden, kdy přišla studená sprcha z Raiffeisenbank. Jako blesk s čistého nebe působila zpráva banky, že s okamžitou platností mění svou metodiku pro poskytování hypoték. Jak? Předně výrazně přitvrdila podmínky po poskytování úvěrů nad 75 procent ceny nemovitosti. Úvěry nad 90 procent prý nadále bude poskytovat výhradně stávajícím klientům Raiffeisenbank – a to pouze vybraným. S okamžitou platností také pozastavila refinancování vlastních hypoték a na přechodné období zrušila garanci sazby. Nově také stanovila podmínku minimálního měsíčního příjmu hlavního žadatele na dvacet pět tisíc. Maximální výši hypotéky zastropovala částkou pět milionů korun.

O peníze za odhad a rezervační smlouvu přijdete lusknutím prstu

Že to zní jako výčet abstraktních opatření, která vám nic neřeknou? Tak se na to podíváme konkrétně, z pohledu lidí, které náhlé a nečekané opatření přímo zasáhlo. Finanční poradkyně Partners Šárka Hlásná vyjednala svému klientovi v Raiffeissenbank refinancování hypotéky s neúčelovou částí. Abychom si to přeložili. Refinancování hypotéky znamená splacení existujícího hypotečního úvěru novým úvěrem (většinou u jiné banky) s jinými a obvykle výhodnějšími podmínkami. Neúčelová část hypotečního úvěru umožňuje získat s účelovou hypotékou (tedy půjčkou „na účely bydlení“) navíc další peníze, které můžete použít na cokoliv a dostanete je za stejně nízkou úrokovou sazbu jako hypotéku. „Banka udělala orientační propočet, vše bylo v pořádku, takže mému klientovi refinancování přislíbila. To platilo ještě v pátek. V pondělí ale už bylo všechno jinak, banka změnila pravidla a naše žádost byla smetena ze stolu, vypráví poradkyně Hlásná. Vzhledem k tomu, že banka refinancování přislíbila, zaplatil si už klient odhad na nemovitost. „Ten ho přišel na pět tisíc,“ dodává poradkyně. Totéž postihlo podle jejích informací desítky lidí. „Ještě hůř jsou na tom lidé, kteří už zaplatili za rezervační smlouvu realitní kanceláři,“ říká poradkyně. Tam už totiž jde i o statisíce!

Vyplatí se vám refinancovat hypotéku? Máte nabídku na nový úvěr a chcete vědět, zda by byl výhodnější? Zeptejte se kalkulačky na Peníze.cz:

Refinancování hypotéky

Parametry v prvním období fixace

%
let
let

Parametry v druhém období fixace

let
Stará
Nová
%
%

Další kalkulačky

Podobně na kroky Raiffeisenbank doplatili také klienti dalšího poradce Michala Bendíka. „Dostali se do finančních problémů a rozhodli se situaci vyřešit americkou hypotékou,“ líčí poradce. Americká hypotéka je spotřebitelský úvěr bez určení účelu, dlužník za něj ručí nemovitostí.

V Raiffeisenbank s tím nebyl žádný problém, moji klienti všechna kritéria splňovali,“ pokračuje Michal Bendík. Banka je tedy vyzvala, aby si objednali odhad. „Ručili jim rodiče, takže šlo o odhady dva – na nemovitost klientů a jejich rodičů,“ vysvětluje poradce. Dohromady za oba odhady zaplatili devět tisíc. „Během jediného dne ale bylo všechno jinak, žádost byla okamžitě zamítnuta,“ popisuje svou zkušenost poradce. Příběh měl šťastný konec jen díky tomu, že se podařilo uplatnit odhady u jiné banky, která jim americkou hypotéku poskytla. „Nerad bych, aby kroky Raiffeisenbank vrhly špatný stín na práci poradců, protože se opravdu jednalo o naprosto nečekané opatření, se kterým jsme nemohli nic dělat,“ uzavírá Bendík.

Raiffeisenbank: movití mají přednost

Nejlepší v hypotékách

Raiffeisen

Na začátku října česká „Rajfka“ hrdě oznamuje, že se stala „nejlépe hodnocenou společností v oblasti služeb spojených s nabídkou hypotečních úvěrů na tuzemském trhu“. Průzkum, který ji vyhodnotil jako jedničku, se prý zvlášť zaměřil na kvalitu obsluhy a dovednosti a znalosti zaměstnanců bank.

Na Raiffeisenbank testující oceňovali především rozsáhlé produktové znalosti, srozumitelné vysvětlení celého postupu sjednávání hypotéky, detaily o jednotlivých produktech či následnou nabídkou řešení,“ píše se v tiskové zprávě, kterou banka k této pro ni jistě radostné příležitosti vydala.

Nyní tedy dovednosti zaměstnanců Rajfky projdou zkouškou ohněm. Jestli totiž jejich potenciální kleinti, kteří už počítali s hypotékou a pustili se do navazujících, finančně náročných kroků, po něčem baží, je to „srozumitelné vysvětlení“ a „následná nabídka řešení“. Jestli je uspokojí vysvětlení, že prostě přišlo rozhodnutí od rakouské mateřské společnosti, to je otázka.

O komentář jsme požádali úvěrovou analytičku společnosti Partners Lucii Drásalovou, která o celé věci jednala přímo s Raiffeisenbank. „Rozhodnutí přišlo přímo z Vídně, nejedná se tedy o rozhodnutí české pobočky. Jedním z hlavních důvodů jsou nízké vlastní zdroje banky. Dalším důvodem je pak snaha banky pročistit si své portfolio a více se orientovat na afluentní [tedy movitou s dobrým výhledem do budoucna, pozn. red.]klientelu,říká Lucie Drásalová. Jaké budou dopady opatření pro samotnou banku?Z pohledu byznysu značné. Dá se předpokládat, že hypotéky většiny klientů budou směřovány do jiných bank na našem trhu,“ míní analytička.

A jak dopadnou poškození klienti, kteří už investovali do odhadů nebo rezervačních smluv, protože jim Raiffeisenbank hypotéku přislíbila?Banka očekává, že se kvůli tomu na ni budou klienti ve velkém obracet a budou chtít částky kompenzovat. Je ale třeba říci, že ze zákona vyplývá, že na získání úvěru není žádný právní nárok,“ upozorňuje Lucie Drásalová.

S žádostí o vyjádření jsme se samozřejmě obrátili také přímo na Raiffeisenbank. Mluvčí banky Tomáš Kofroň nám potvrdil, že ke zmiňovaným změnám opravdu došlo.Chceme více zvýhodňovat takzvané prémiové klienty. Tedy klienty s nadprůměrnými příjmy, kteří mají s bankou hlubší vztah (tzn. posílají si k nám výplatu, spoří a investují s námi). Těmto klientům tak díky úpravám můžeme nabídnout lepší podmínky než doposud. Naopak rizikovější klienti budou mít přístup k hypotékám od Raiffeisenbank obtížnější než doposud,“ vysvětluje mluvčí banky. A dodal, že banka chce být dobře připravena na zpomalení české ekonomiky v příštím roce a na zpřísnění kapitálových požadavků evropských regulátorů. Když jsme se ptali na klienty, kteří již investovali do odhadců a rezervačních smluv a následně jim byla hypotéka zamítnuta, odpověděl stručně:Tyto případy posuzujeme individuálně.“

Další banky změny zatím vylučují

Otázkou, která se nevyhnutelně vznáší ve vzduchu, je, zda může všeobecně nejistá ekonomická situace přimět k podobným krokům i další české banky.Podle interních zdrojů by k takhle razantním změnám neměla v dohledné době přistoupit žádná jiná banka, ale v dnešní době těžko předjímat, říká analytička Lucie Drásalová. Faktem ale je, že evropským bankám po odpisech řeckých dluhů chybí 115 miliard eur kapitálu, takže určité změny nastat musí.Spíš ale očekávám, že banky budou situaci řešit zvýšením úrokových sazeb. Českým (nejen hypotečním) trhem určitě pohne i vstup největší ruské banky Sberbank do České repbuliky. Koupila východoevropskou divizi Volksbank International, kam patří i české pobočky Volksbank,“ komentuje Lucie Drásalová. Sberbank má totiž velké ambice a kapitál jí rozhodně nechybí.Jen za první pololetí ztrojnásobila čistý zisk na 171,3 miliardy rublů (105 miliard Kč) a určitě bude v následujících letech silným hráčem,“ odhaduje analytička.

Anketa

Věříte tomu, co vám řeknou v bance?

S otázkou na možné změny v oblasti poskytování úvěrů a hypoték jsme oslovili všechny velké české banky. Shodně tvrdí, že podobné změny jako Raiffeisenbank rozhodně nechystají.

 „UniCredit Bank je ve svém přístupu k posuzování rizika konzistentní, jak v dobrých časech, tak v období pro ekonomiku náročnějších. Banka proto není nucena uvažovat o změně parametrů spotřebitelských nebo hypotečních úvěrů,“ řekl nám například mluvčí UniCredit Bank Tomáš Pavlík. A ostatní banky mluví toutéž řečí:„Žádnou změnu politiky v tomto směru nechystáme,“ říká mluvčí Komerční banky Monika Klucová. Některé banky ale do své odpovědi pro jistotu vkládají slůvko nyní… Nyní žádné změny nechystáme. Pokud by k nim tedy mělo dojít někdy později, bylo by minimálně vhodné najít, kulantně řečeno, citlivější formu, jak o nich potenciální klienty informovat.

„Rajfka“ ovšem stojí před výzvou: až bude individuálně posuzovat případy klientů, kterým náhlou změnou názoru způsobila škodu, zachová se velkoryse a nahradí jim zbytečně vynaložené výdaje? Jinak by se mohlo stát, že její stávající prémioví klienti, kteří mají na nové politice banky vydělat, poněkud znejistí – proč by se zítra či pozítří vlastně nemohli ukřivděni cítit oni?

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 67 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 12. 2011 0:47, xls

Ty kecy o prémiových klientech jsou opravdu dobré. Ve skutečnosti s váma RF vymete až jste klient jaký jste. Já tam měl taky hypotéku, soukromé i firemní účty a pak se mě pokusili při konci fixace tak podvést, že jsem to radši všechno u nich rychle zrušil. Když se prostě někdo chová systematicky jako šmejd, tak je to proto, že šmejd je. A nic jinýho se od něj čekat nedá.

+56
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 12. 2011 11:19, Re: Hugo

OK, budeme se tedy bavit ve vašem stylu. Takže znovu a pomalu - ani Raiffeisenbank v ČR ani skupina Raiffeisen (ať už RZB nebo RBI) nemá v Řecku ani euro. Prostě lžete...

Zobrazit celé vlákno

-85
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (67 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co všechno musíte promyslet, než začnete sjednávat hypotéku

15. 12. 2011 | Radim Zelený | 2 komentáře

Co všechno musíte promyslet, než začnete sjednávat hypotéku

Z peněz ukusuje inflace, firmy i státy mohou zkrachovat a udělat z cenných papírů bezcenný brak. Dům či byt je poměrně jistá investice. A až nebudete chodit do práce, asi oceníte, že... celý článek

Malé peníze: Chceme si pořídit nové bydlení, je dobrá doba na hypotéky?

7. 12. 2011 | Jan Müller | 36 komentářů

Malé peníze: Chceme si pořídit nové bydlení, je dobrá doba na hypotéky?

Jsme dva a chtěli bychom bydlet nejen spolu, ale taky ve vlastním. Je teď správná doba na hypotéku? A co když – chraňbůh – bychom za nějakou dobu zase nechtěli být dva? Čtenářské dotazy... celý článek

Letohrádek Hvězda

20. 11. 2011 | redakce Peníze.CZ

Letohrádek Hvězda

Když se staví dům, měl by do toho mít co mluvit každý člen rodiny. Včetně těch čtyřnohých. I němá tvář má právo na blbé nápady!

Hypotéka: řekněte si o lepší nabídku

2. 9. 2011 | Martin Vlnas

Hypotéka: řekněte si o lepší nabídku

Chcete-li dosáhnout na co nejvýhodnější hypotéku, máte v zásadě dvě možnosti. Buď se vrhnout do licitace s bankou (nebo spíš bankami) sami, nebo využít služeb finančního poradce. Výsledná... celý článek

Jak na hypotéku? Bude vás to bolet!

10. 5. 2011 | Aleš Müller | 20 komentářů

Jak na hypotéku? Bude vás to bolet!

Všechno máte ještě před sebou? Vězte, že oproti sázení stromu a plození syna je zajištění vlastní střechy nad hlavou docela fuška, možná vrcholný výkon vašeho života. Můžete se na něj... celý článek

Partners Financial Services