Americká hypotéka: pomocník při splácení dluhů

Americká hypotéka: pomocník při splácení dluhů
Americká hypotéka může ušetřit peníze a pomoci z problémů. Třeba těm, kteří neodhadli své možnosti splácet jiné spotřebitelské úvěry a dostávají se do dluhové pasti. Má to jenom jeden háček: je třeba mít nemovitost, kterou se za úvěr ručí.

Nejdřív chtěla jet rodina na dovolenou, pak novou televizi a to už se blížily Vánoce. Dárky stály spoustu peněz a účet byl prázdný. Ještě, že tady bylo tolik nabídek na nákup na splátky a řada spotřebitelských úvěrů či rychlých půjček. I tak mohl začít příběh těch, kteří se teď topí v dluzích, a neví, jak se s nimi vypořádat. Výhodu mají ti, kteří vlastní nemovitost. Mohou si vzít takzvanou americkou hypotéku, z ní dluhy zaplatit a dál už splácet jen jeden úvěr po mnohem delší dobu. A co je důležité, s nižším úrokem.

Výhodným řešením je americká hypotéka třeba i pro rozvádějící se manžele, pokud nemají dostatek hotovosti pro porozvodové finanční vypořádání. Uvítat by ji mohli začínající podnikatelé, pro něž je jednou z mála příležitostí, jak získat úvěr na rozjezd podnikání. Peníze získané americkou hypotékou však lze utratit za cokoli, počínaje novým autem a konče třeba luxusní dovolenou.

Co potřebujete při žádosti o americkou hypotéku
Zažádat o americkou hypotéku může každý občan - fyzická osoba starší 18 let (nesmí však přesáhnout 65 let, respektive 70 let u ČSOB), která předloží bance 2 platné doklady totožnosti, doloží příjmy, které banka uzná jako dostačující, průkazným způsobem předloží bance vlastnická práva k nemovitosti - nejčastěji výpisem z katastru nemovitostí, odhad ceny nemovitosti. V případě, že klient nepředloží odhad ceny nemovitostí, pořídí jej banka, ale nechá si za tento úkon zaplatit. Doba, kterou potřebuje banka pro vyhodnocení žádosti o americkou hypotéku je obvykle jeden týden.
Ve srovnání s klasickým hypotečním úvěrem na nákup nemovitosti nabízí americká hypotéka nižší úvěr při vyšším úročení. Stejně jako u tradiční hypotéky se za americkou hypotéku ručí nemovitostí. Většina bank poskytuje úvěr do maximální výše 70 procent z hodnoty nemovitosti. Výjimku na tuzemském trhu tvoří Česká spořitelna (profil, názory), která je ochotna půjčit až 90 procent z hodnoty nemovitosti. To ovšem neznamená, že při zastavení lukrativní nemovitosti lze počítat s úvěrem v řádu desetimilionů korun. Banky stanovují pro maximální výši úvěru limit. Ten je u většiny českých bank pět milionů korun. GE Money Bank (profil, názory) půjčí maximálně 1,5 milionů. Do eBanky (profil, názory) je však možné jít až pro třicet milionů korun. Minimální výše poskytovaných úvěrů se pohybuje kolem 150 tisíc korun.

Banky nabízejí několik způsobů splácení. Jedná se o tzv. anuitní a degresívní splácení a také splácení prostřednictvím mimořádných splátek. Degresivní splácení umožňuje například Hypoteční banka (profil, názory), naopak ČSOB (profil, názory) preferuje anuitní splácení. Díky degresivnímu splácení dlužník zaplatí méně na úrocích oproti anuitnímu splácení. Nevýhodou tohoto typu spláceni jsou ve srovnání s anuitou vyšší splátky na začátku úvěrového období.

Hypotéku je možné rovněž předčasně splatit celou, nebo alespoň část její jistiny. To je nejvýhodnější udělat v době, kdy končí fixační období úrokových sazeb. Většina bank se totiž brání předčasnému splácení úvěru v době fixace pokutou vyjádřenou v procentech z mimořádné splátky.

Jak splácet americkou hypotéku
Anuitní (též lineární) splácení
Výše splátek je po celou dobu trvání stejné. Anuitní splátka se vždy skládá ze dvou částí, z jistiny a z úroků. Vzájemný poměr těchto dvou částí se v čase mění. Na začátku převažují úroky, na konci se splácí jistina.

Degresivní (též konstantní) splácení
Klient splácí každý měsíc jinou částku, přičemž splátka jistiny je po celou dobu trvání závazku konstantní a výše úroků se s postupným splácením jistiny úvěru snižuje.
Úvěry americké hypotéky jsou úročeny nižšími úrokovými sazbami než spotřebitelské úvěry. Sazby začínají na hranici 6 procent. Spotřebitelské úvěry startují o několik procentních bodů výše. Na rozdíl od spotřebitelských úvěrů, které mají splatnost zpravidla v řádu několika let, se hypotéka splácí díle. Navíc je možné zafixovat úrokové sazby na stejné úrovni na několik, nejvýše 15 let.

Vyřídit americkou hypotéku trvá zhruba týden. Po této době může klient s penězi volně disponovat. Pro srovnání, u běžného hypotečního úvěru na pořízení nemovitosti uplyne od první schůzky s hypotečním makléřem až po připsání peněz na účet od jednoho týdne u České spořitelny, do čtyř týdnů u ČSOB.

Banky si účtují poplatek za vyřízení americké hypotéky pohybující se nejčastěji v rozmezí 0,5 - 1 procento z cílové částky, která je předmětem žádosti o hypotéku. Poplatky mají omezeny dolní a horní hranici. V případě České spořitelny klient zaplatí 0,8 procenta, nejméně však 5 000 korun, nejvíce 20 000 korun. Klient navíc musí počítat s vedením účtu, který u České spořitelny vychází na 97 Kč. Nabídka ostatních bank se pohybuje kolem stokoruny měsíčně.
Výhodou amerických hypoték je, že banka se po důvodu vypůjčení peněz příliš neptá. Pokud je klient bonitní a má kvalitní zástavu, je prakticky na něm, jakým způsobem půjčené peníze utratí.

 

Vybrané banky poskytující americké hypotéky
Banka Název produktu Výše zástavy v % Roční úroková sazba Max. doba splácení Fixace Dolní a horní mez pro úvěr
Česká spořitelna Americká hypotéka - hotovostní
(profil, názory)
Max. 90 % Min. 6 % 3 – 20 let není 150 000 Kč – max. do 90 % hodnoty nemovitosti a bonity klienta
ČSOB Americká hypotéka
(profil, názory)
Max. 70 % 6,90 – 7,51 % z fixace na 1 – 5 let 20 let Max. 5 let 200 000 – 5 000 000 Kč
Poštovní spořitelna Neúčelový hypoteční úvěr
(profil, názory)
Max. 70 % Individuální sjednání 3 – 20 let Max. 5 let 200 000 – 5 000 000 Kč
Hypoteční banka Americká hypotéka
(profil, názory)
Max. 70 % 6,90 – 7,51 % z fixace na 1 – 5 let 3 – 20 let Max. 5 let 200 000 – 5 000 000 Kč
Volksbank CZ Americká hypotéka
(profil, názory)
Max. 70 % 6,2 – 7,00 % z fixace na 1 – 5 let 15 let Libovolná délka – sjednaná po individuální konzultaci 200 000 – 5 000 000 Kč
Živnostenská banka Hypoteční úvěr neúčelový
(profil, názory)
Max. 80 % od 6,25 % podle délky fixace 20 let Max. 10 let 200 000 Kč – max. do 80 % hodnoty nemovitosti a bonity klienta
Zdroj: banky

Srovnání vybraných amerických hypoték a tradičních hypotečních úvěrů
Banka Americká hypotéka Hypoteční úvěr
Název produktu Roční úroková sazba* Název produktu Roční úroková sazba*
Česká spořitelna Americká hypotéka - hotovostní Min. 6 % Hypotéka na počkání 4,59%
ČSOB Americká hypotéka 7,51% ČSOB Hypotéka** 4,35%
Poštovní spořitelna Neúčelový hypoteční úvěr Individuální sjednání Hypotéka 85** Individuální sjednání
Hypoteční banka Americká hypotéka 7,51% Hypoteční úvěr 85** 4,35%
Volksbank CZ Americká hypotéka 7,00% Hypoteční úvěr** 4,69%
Živnostenská banka Hypoteční úvěr neúčelový od 6,25 % podle délky fixace Hypoteční úvěr účelový residenční 4,17%
Pozn.:
* úroková sazba při 5leté fixaci,
** při 85 % zástavě z hodnoty nemovitosti,

Zdroj: banky
Údaje v tabulce modelují úrokové sazby při 5leté fixaci. U hypotečních úvěrů je pro lepší simulaci s americkými hypotékami vzato v úvahu zástava nemovitosti z 85 %. Poštovní spořitelna (profil, názory) na svých komunikačních kanálech (web, info linka) nesděluje informace ohledně úrokových sazeb a je nutno zkontaktovat jejich klientská centra.<-P>

V jaké situaci byste si vzali americkou hypotéku?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 5. 2007 14:00, Jarmila

Mno, nevím, kolik z majitelů nemovitostí si bere hypotéku na zaplacení dovolené, nové trouby a hifi wifi videa a jiných nesmyslů. To bývají většinou lidé uvážliví a se zastavením střechy nad hlavou tvrdě váhají, to spíš nepojednou na tu dovolenou a nebudou mít doma poslední výkřik plazmové televize. Leda tak v případě, že nemovitost před krátkou dobou zdědili a jsou z náhle nabytého bohatství najednou hin.
Jo, jiná věc jsou peníze do začátku nebo v průběhu podnikání, tam je to o něčem jiném, třeba i o tom, že dostat úvěr jako podnikatel, no to už spíš na vlastní oči uvidím dalajlámu.

+55
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 5. 2007 8:27, Jarmila z Kapverdských ostrovů

Vysokých škol mám šest, z toho jednu Harvardskou. Mám 63 let praxe a byla jsem i v Rusku, to na začátku mého působení v milicích a v KGB. Krom toho vlastním naftový vrt a letadlo. Letní byt mám na Kapverdských ostrovech, odkud Vás právě srdečně zdravím. Moje míry jsou 62-93-62 a IQ mám 134.

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bydlení: jaký byl rok 2006 a co můžeme čekat v roce 2007?

28. 2. 2007 | Kateřina Boušová

Bydlení: jaký byl rok 2006 a co můžeme čekat v roce 2007?

Kolik bytů a rodinných domů bylo v České republice loni postaveno a s kolika můžeme počítat letos? Kolik peněz si v roce 2006 Češi na bydlení půjčili a porostou objemy těchto úvěrů... celý článek

Nejste schopni splácet hypotéku? Poradíme vám, co dělat!

8. 2. 2007 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Nejste schopni splácet hypotéku? Poradíme vám, co dělat!

Ze všech stran slyšíme, že nejlepším řešením bytové situace je koupit si nemovitost do osobního vlastnictví. Hypotečnímu boomu nahrávají nízké úrokové sazby, deregulace či hrozba zvýšení... celý článek

Kdo je kdo aneb rozumíte dobře své úvěrové smlouvě?

1. 9. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Kdo je kdo aneb rozumíte dobře své úvěrové smlouvě?

Kdo je věřitel a kdo je dlužník asi ví každý. Pokud však za úvěr např. ručíte domem rodičů, kupujete si byt s partnerem a nejste manželé, objeví se vaší smlouvě další pojmy, kterým... celý článek

Americká hypotéka: jak se vám líbí peníze na cokoli?

19. 5. 2006 | Kateřina Boušová

Americká hypotéka: jak se vám líbí peníze na cokoli?

Americká hypotéka existuje na českém trhu už dva roky. Víte, jaké jsou její výhody a nevýhody? Na co je možné peníze použít? Jestli je lepší než spotřebitelský úvěr? Kde si o ni můžete... celý článek

RPSN, úroková sazba a koeficient navýšení aneb jak vybrat nejvýhodnější úvěr

11. 4. 2006 | Martin Zika | 5 komentářů

RPSN, úroková sazba a koeficient navýšení aneb jak vybrat nejvýhodnější úvěr

Půjdete-li si do banky či jinam půjčit peníze, samozřejmě budete chtít ten nejvýhodnější úvěr. Můžete využít několika pomocníků pro porovnání výhodnosti jednotlivých půjček mezi sebou.... celý článek

Partners Financial Services