Družstevní byt na hypotéku: fikce, nebo skutečnost?

Družstevní byt na hypotéku: fikce, nebo skutečnost?
Kupujete byt na hypotéku? Pokud nemáte jinou nemovitost vhodnou do zástavy, pak si můžete vybírat jen z bytů v osobním vlastnictví. Dnes už tohle tvrzení tak docela neplatí, hypoteční banky totiž nedávno začaly nabízet také úvěry určené na koupi družstevního bytu. O jaké produkty se jedná a jak fungují?

Pokud si chcete koupit byt a nemáte k dispozici potřebnou hotovost, jedním z možných řešení je financovat nákup hypotékou. Ovšem v případě výběru bytu v družstevním, nikoli osobním vlastnictví se nejspíš ocitnete před problémem, jak hypotéku zajistit. Ze zákona je totiž nutné jakoukoli hypotéku (i neúčelovou, viz Americká hypotéka: jak se vám líbí peníze na cokoli?) zajistit zástavním právem k nemovitosti. Znamená to tedy, že nemáte-li jinou nemovitost použitelnou jako zástavu, můžete na dražší byty v družstevním vlastnictví (do cca 500 000 Kč vám úvěr bez nutnosti zajištění nemovitostí poskytnou např. také stavební spořitelny, viz  článek Stavební spořitelny vám půjčí i bez zástavy nemovitostí) rovnou zapomenout a vybírat jen z nabídky bytů v osobním vlastnictví?  Ne tak docela.


Miliónové úvěry bez zajištění nemovitostí?!

Tři hypoteční banky - Hypoteční banka (profil, názory), ČSOB (profil, názory) a Komerční banka (profil, názory) - v současné době nabízejí hypotéky použitelné i na "koupi" družstevního bytu. Nejde však o klasickou hypotéku (ta by skutečně musela být zajištěna nemovitostí), ale o tzv. předhypoteční úvěry.

Hlavní výhodou těchto úvěrů (i v řádu miliónů korun) je, že vám je banky poskytnou rychle a bez zajištění zástavním právem k nemovitosti. Zcela bez zajištění se obejdete u Hypoteční banky a ČSOB. Komerční banka (KB) vyžaduje zajištění předhypotečního úvěru ručitelem či zástavním právem k pohledávce (např. termínovaným vkladem), což její nabídku ve srovnání se dvěma výše uvedenými bankami znevýhodňuje.

Háček je v tom, že předhypoteční úvěr je pouze úvěrem dočasným se splatností maximálně 1 rok. Po dobu jeho trvání bance platíte pouze úroky, jistina se nesplácí, a následně je jednorázově umořen z hypotečního úvěru (princip fungování je obdobný jako u překlenovacích úvěrů ze stavebního spoření). V praxi to vypadá tak, že obvykle současně s předhypotečním úvěrem v bance uzavřete také smlouvu o standardním hypotečním úvěru (KB na uzavření smlouvy netrvá). Nejpozději do 12 měsíců pak musíte mít k dispozici nemovitost, ke které můžete zřídit zástavní právo.

Kupujete-li družstevní byt, jinou nemovitost nemáte a nebudete mít ani za rok, musíte vybrat takový byt, který bude nejpozději do 12 měsíců převeden do osobního vlastnictví. V ten okamžik může být použit jako zástava a předhypoteční úvěr se "překlopí" do běžné hypotéky na bydlení. Jako doklad o plánovaném převodu družstevního bytu do osobního vlastnictví Hypoteční banka a ČSOB vyžadují předložit návrh na vklad prohlášení vlastníka budovy s vyznačeným podáním na katastru nemovitostí, nabývací titul (v tomto případě tedy smlouvu o převodu členských práv a povinností) a dokumenty dokládající termín převodu bytů do osobního vlastnictví (zápis z členské schůze či potvrzení představenstva bytového družstva). KB se spokojí s písemným stanoviskem družstva o reálném termínu vymezení bytových jednotek na základě prohlášení vlastníka a dále informací o reálném termínu smlouvy o převodu bytu do osobního vlastnictví.


Parametry předhypotečních úvěrů

Parametry všech tří předhypotečních úvěrů si můžete porovnat v přehledné tabulce níže. Předhypoteční úvěr od Hypoteční banky a ČSOB jsou si víceméně podobné, což bude nejspíš dáno také tím, že banky patří do stejné finanční skupiny.

Parametry předhypotečních úvěrů
Hypoteční banka ČSOB Komerční banka
roční úroková sazba 6,9 % (sazba je garantovaná a pevná po celou dobu splácení) 6,9 % (sazba je garantovaná a pevná po celou dobu splácení) banka ji stanoví až na pobočce*
doba splatnosti max. 1 rok od schválení úvěru max. 1 rok od schválení úvěru max. 1 rok od schválení úvěru
výše úvěru 300 000 Kč až
5 000 000 Kč
200 000 Kč až
5 000 000 Kč
minimálně 200 000 Kč, maximum je dáno výší následné hypotéky, cenou zastavené nemovitosti, kupní cenou a schopností klienta splácet
poplatek za zpracování úvěru 2 000 Kč 2 000 Kč 2 000 Kč
poplatek za vedení úvěrového účtu 150 Kč měsíčně 150 Kč měsíčně 100 Kč měsíčně
poměr výše úvěru k hodnotě nemovitosti až 100 % hodnoty nemovitosti (podle účelu) až 100 % hodnoty nemovitosti (podle účelu) až 100 % hodnoty nemovitosti (podle účelu)
*Výpočet je proveden až na pobočce na základě poměru výše úvěru k hodnotě nemovitosti a délce fixace úrokové sazby hypotéky (pro 100 % úvěr s 5letou fixací sazby nám banka navrhla úrok 4,99 % p.a.). Stanovená sazba je pak také pevná po celou dobu trvání předhypotečního úvěru.
Zdroj dat: banky

Všechny tři banky shodně inzerují, že předhypoteční úvěr poskytnou až do 100 % hodnoty nemovitosti (budoucí zástavy), ovšem záleží také na konkrétním účelu čerpání (viz sloupek Jaké jsou další možnosti využití těchto úvěrů?). Na pořízení družstevního bytu můžete získat 100% hypotéku, ale např. na developerské projekty vám banky půjčí jen 50 % hodnoty nemovitosti.

Jaké jsou další možnosti využití těchto úvěrů?

S pomocí výše jmenovaných předhypotečních úvěrů si můžete nejen pořídit družstevní byt, ale i vyřešit další situace, kdy v daném okamžiku nelze podat návrh zástavního práva do katastru nemovitosti na pořizovanou ani jinou nemovitost. Jedná se zejména o tyto případy:

  • privatizace bytového fondu od obcí či firem,
  • koupě stavebního pozemku od obce či města,
  • individuální výstavba na pozemku obce, kdy nemovitost ještě není možné zapsat do katastru,
  • individuální výstavba moderního bydlení (montované domky, dřevostavby, panelové systémy), kdy je průběh výstavby natolik rychlý, že neumožňuje zapsání rozestavěné nemovitosti do katastru,
  • koupě nemovitosti od developerů i v případě, že firma vyžaduje zálohu ještě před zahájením výstavby,
  • koupě dražených nemovitostí,
  • exekuce přímým prodejem či konkurzy.

Předhypoteční úvěry lze čerpat jednorázově i postupně a také je lze kdykoli a bez sankce předčasně splatit (u Hypoteční banky a ČSOB toto platí právě jen pro úvěry na financování bytu v družstevním vlastnictví). Musíte ale počítat s tím, že přijdete o poplatek za uzavření smlouvy o hypotéce.


Nevýhody předhypotečních úvěrů

Jednoznačnou nevýhodou je vyšší úroková sazba z úvěru, standardní hypotéky mají sazby nižší. Ovšem je třeba zohlednit skutečnost, že Hypoteční banka a ČSOB vám až na 1 rok poskytne úvěr zcela bez zajištění. Pro banku je takový úvěr rizikový, což je kompenzováno vyšší úrokovou sazbou. U Komerční banky je sice úrok o něco nižší, ale zase musíte sehnat vhodného ručitele, případně úvěr zajistit zástavním právem k pohledávce. Předhypoteční úvěr poněkud prodražuje také skutečnost, že po dobu jeho trvání bance splácíte jen úroky, nikoli samotnou jistinu (až 1 rok tedy platíte úrok z celé půjčené částky, protože úvěr neumořujete).

ČSOB a Hypoteční banka neumožňují sjednat u následné hypotéky fixaci na 1 rok či sazbu (_P plus), minimální délka fixace jsou 3 roky. KB naopak vyžaduje otevření běžného účtu (u ČSOB otevření není podmínkou, ale když si účet založíte, získáte slevu úrokové sazby ve výši 0,15 %).


Co se stane, když se převod bytu zdrží?

Taková situace rozhodně není nereálná, přestože se jí banky  snaží předejít (viz požadované doklady o převodu). Vklad se může pozdržet zaviněním bytového družstva, ale třeba i katastru nemovitostí (viz článek Katastr nemovitostí: chybí peníze nebo motivace?). Jak by situace byla řešena, pokud by k převodu do 1 roku nedošlo, záleží také na důvodu a délce zdržení. Není-li vina na vaší straně a zdržení příliš dlouhé, bude banka ochotna se s vámi dohodnout a najít oboustranně uspokojivé individuální řešení. V případě, že by k převodu nedošlo vaší vinou či dokonce záměrně, počítejte s tvrdším postupem počínaje požadavkem na zajištění úvěru jinou nemovitostí a konče v případě nedohody např. exekucí. Komerční banka uvedla, že by úvěr převedla na standardní spotřebitelský (což znamená úrok okolo 10 % p.a. i vyšší).

Hledáte nemovitost? Navštivte naši novou sekci Reality.
Kromě poradenství v oblasti financování bydlení vám nově nabízíme také možnost najít si tu správnou nemovitost, případně si porovnat aktuální ceny nemovitostí z celé České republiky. V jednotlivých sekcích najdete byty a rodinné domy k prodeji i pronájmu, rekreační objekty, pozemky i komerční nemovitosti. Vyhledávat je možné také podle žádané lokality, typu projektu - developerské projekty a rodinné domy na klíč či aktuálnosti nabídky (novinky za 7 dní). Vyhledávač realit najdete přímo na naší domovské straně, záložka je umístěna v horním menu vpravo, případně klikněte zde.

Dalším finančním produktům (úvěry ze stavebního spoření, půjčka ze Státního fondu rozvoje bydlení), které je možné použít na financování "koupě" družstevního bytu se budeme věnovat příště.

Máte vlastní zkušenost s předhypotečním úvěrem na pořízení družstevního bytu? Považujete tyto produkty za přínosné, nebo jen další "trik" hypotečních bank, jak přilákat více klientů?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 12. 2006 14:19, Petr B.

Vážená paní Jarmilo, příště než napíšete podobný výplod zkuste si raději ověřit fakta a pokud dané problematice nerozumíte jako v tomto případě, raději nic nepiště. Hypoteční úvěr na koupi družstevního bytu - neboli jeho převod do osobního vlastnictví poskytují již dvě hypoteční banky, a to Česká spořitelna a Hypoteční banka. Jedná se o tzv. Smlouvu o budoucí zástavní smlouvě, kdy se v žádném případě neručí jinou nemovitostí, ale žadatel se zavazuje, že po převodu do osobního vlastnictví se provede dodatečná zástava.

Zobrazit celé vlákno

+41
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak nejlépe zaplatit při koupi nemovitosti

11. 7. 2006 | Kateřina Boušová | 7 komentářů

Jak nejlépe zaplatit při koupi nemovitosti

Kupujete nemovitost? Pak nejspíš řešíte, jak zaplatit tak, abyste nedali svoje peníze z ruky příliš brzy, ale ani nezaplatili pozdě. Nabízí se hned několik možností. Platbu peněz v... celý článek

Novinky nažhaveného hypotečního trhu

25. 4. 2006 | Kateřina Boušová

Novinky nažhaveného hypotečního trhu

Jste zmatení z nabídky produktů hypotečních bank? Nejste si jisti, co se skrývá pod názvy Hypotéka zpětně, Flexibilní hypotéka nebo Hypotéka 2 v 1? A nebaví vás hledat informace na... celý článek

Češi nejsou na nové hypotéky zralí, říká Sadil

20. 4. 2006 | Kateřina Boušová

Češi nejsou na nové hypotéky zralí, říká Sadil

Proč je generální ředitel Hypoteční banky přesvědčen, že jsou hypotéky dostupné a proč není příznivcem nájemního bydlení? Jaké problémy způsobují dlouhé lhůty vyřízení vkladů do katastru... celý článek

Dosáhnete na průměrnou hypotéku?

20. 3. 2006 | Kateřina Boušová

Dosáhnete na průměrnou hypotéku?

Průměrná výše hypotéky za loňský rok dosáhla úctyhodných 1 400 000 Kč. Kolik musíte brát, aby vám takovou "průměrnou" hypotéku banka poskytla? Stačí vám průměrná mzda 19 030 Kč? Spočítali... celý článek

Čekají nás dobrovolně přehlednější hypotéky?

31. 10. 2005 | Jiří Šedivý

Čekají nás dobrovolně přehlednější hypotéky?

Od příštího roku se dočkáme přehlednějšího systému poskytování hypoték a dalších úvěrů na bydlení. Většina českých bank se připojila k evropským pravidlům pro poskytování informací... celý článek

Partners Financial Services