Novinky ze stavebních spořitelen

Novinky ze stavebních spořitelen
Nový rok sice hlásí výrazné nárůsty počtu smluv oproti loňsku, ale spořitelny se stále více soustředí na úvěrové aktivity. Nabízíme přehled toho, s čím vytáhly do boje do konce února a jako bonus přinášíme aktuální přehled poplatků za vedení účtu.

Pokud uvažujete o uzavření stavebního spoření, nabízíme vám přehled novinek a akčních nabídek. V každé ze stavebních spořitelen se snaží nějak nalákat klienta na tu či onu nabídku. Nemáte-li čas sledovat všechny nabídky, postačí vám náš přehledný sumář.

ČMSS (profil, názory, koupit)

Zvýhodnila svoji úvěrovou nabídku a snížila úrokové sazby u běžných překlenovacích úvěrů s požadovaným naspořením 10 % cílové částky. Tyto překlenovací úvěry jsou k dispozici s úrokovými sazbami od 4,3 % p.a. Nabídka platí pro období od 1. února 2005 až do 31. května 2005.

Hypo stavební spořitelna (profil, názory, koupit)

Nabízí všem klientům bez omezení věku smlouvy v tarifu Nadstandard - NU 1,2 (profil, názory) s cílovou částkou 500 000 Kč a vyšší s poloviční úhradou za uzavření smlouvy. Využitím uvedené nabídky získáte smlouvu s úrokem z úvěru 3,9 %.

Modrá pyramida (profil, názory, koupit)

Například k získání Hypoúvěru ve výši 600 000 Kč stačí rodině s jedním dítětem (ve věku do 6 let) čistý měsíční příjem 14 260 Kč a měsíční splátka činí 3 550 Kč.

Začátkem března uvádí na trh novinku "Hypoúvěr", který kombinuje výhody úvěru ze stavebního spoření a hypotéky. Díky sníženým požadavkům na bonitu je úvěr dostupnější. Prodloužením doby splatnosti úvěru je možné rozložit splátky, přičemž úvěr lze kdykoli předčasnou splátkou bez sankcí snížit či zcela uhradit. Hypoúvěr je poskytován od 0% akontace (bez počátečního vkladu) a jeho horní hranice není omezena (min. cílová částka 300 000,- Kč). Je zajištěn nemovitostí a úroková sazba se pohybuje od 4,25 % p.a., ta se však týká již poctivě spořících a prověřených klientů uvedené spořitelny.

Raiffeisen stavební spořitelna (profil, názory, koupit)

Přichází na trh s novinkou nazvanou Spoření batole. Rodiče mají možnost už při narození dítěte pro něj bezplatně uzavřít spoření na cílovou částku 160 000 Kč, přičemž ročně stačí vložit 5 000 Kč. Lákavé je především bezplatné uzavření smlouvy.
Premium plus je produkt koncipovaný jako věrnostní program pro stávající klienty. Všichni zákazníci, kteří mají uzavřenou smlouvu o stavebním spoření, mohou čerpat překlenovací úvěr se sazbou 2,99 % p.a. za výhodnějších podmínek zajištění.
Třetí změna v rámci Raiffeisen stavební spořitelny je u produktu Horizont, a to bezplatné uzavření smlouvy o překlenovacím úvěru. Žádost o úvěr můžete podat do 3 měsíců od uzavření smlouvy o stavebním spoření a doba čerpání tohoto úvěru je až 2 roky.

SS ČS (profil, názory, koupit)

Od 1. února do 30. dubna 2005 máte možnost získat startovací úrokovou sazbu překlenovacích úvěrů 2,99 %. Z této sazby se však budete těšit pouhé 3 měsíce od prvního čerpání úvěru. Dále již bude váš úvěr úročen standardní roční úrokovou sazbou!

Wüstenrot (profil, názory, koupit)

Všechny úvěry schválené v letošním roce do 31. března jsou po celý rok 2005 osvobozeny od úhrady za vedení účtu.
Stavební spoření pro děti do 15 let Kamarád bylo prodlouženo do 30. 6. 2005.
Uzavřete-li tzv. následnou smlouvu máte možnost získat bonus. Spořitelna přizná bonus každému klientovi, který uzavře smlouvu na částku alespoň 140 000 Kč. Bonus činí 10 % z částky, kterou klient uspoří v prvním měsíci spoření, a je přiznáván do výše 1000 Kč. Původní smlouva může být i smlouva rodinného příslušníka (manžel/ka, rodiče, děti) a může být i u jiné stavební spořitelny.
Bezplatné expresní vyřízení úvěru se nabízí všem mladým klientům, kteří úvěr od stavební spořitelny využijí k pořízení bydlení společně se státem dotovanou půjčkou pro mladé (tzv. novomanželskou půjčkou).

Poplatky

Novou poplatkovou politiku jsme rozebírali v článku Jak průhledné jsou sliby stavebních spořitelen? Do skupiny "uzavřete-li smlouvu dnes, přiznáme vám podmínky jako po novele" se zařadila i Raiffeisen stavební spořitelna. Budoucí podmínky přizná všem klientům od začátku roku.
I tak platí, že doporučujeme, na rozdíl od spořitelen, neuzavírat smlouvy tam, kde vám prozatím neřeknou, jak konkrétně budou poplatky vypadat. Novelizovaný zákon to bude v případě přijetí striktně vyžadovat.

Zajímá-li vás aktuální přehled tolik diskutovaných poplatků za vedení účtů ve stavebních spořitelnách, nabízíme stručnou, ale přehlednou tabulku. Tabulka obsahuje roční poplatky, které musí klient zaplatit, to znamená úhradu za vedení účtu a úhradu za výpis z účtu. Z uvedeného vyplývá, že roční poplatky jsou nejnižší ve Wüstenrotu.
Spořitelny, které rozlišují "staré" výhodnější smlouvy s vyšším úročením (přibližně rok 2000 a starší), jsou již pouze dvě. Takovou politiku jsme však již před rokem označili za diskriminační, a proto, když řadíme spořitelny podle poplatku, nepustíme zmíněné dvě spořitelny jinam než na poslední místa. Diskriminovat se nevyplácí.

 

Poplatky za vedení účtu
rok 2005 úhrada za vedení účtu úhrada za výpis z účtu celkem
Wüstenrot 250 - 250
ČMSS 290 - 290
Modrá pyramida 300 - 300
HYPO 360 - 360
SSČS "staré": 550 / 470
"nové": 235
20
20
570 / 490
255
RSTS "staré": 370
"nové": 280
20
20
390
300

Zaujala vás některá z aktuálních nabídek. Už jste dokonce nějakou vyzkoušeli? Co o nich soudíte?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-131
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 3. 2005 23:01, Tomáš Marný

Jo, hlavně věřte lepším podmínkám pro děti a mládež u RSTS. Mně slíbili vedení účtu zdarma a zasílání výpisu po dobu spoření rovněž zdarma. Nyní platím 90,- Kč za "úrokové zvýhodnění", které ovšem nedostanu - nebudu mít naspořeno 50% cílové částky - a 20,- Kč za zaslání výpisu. Takže RSTS nikdy více, ani omylem.

Zobrazit celé vlákno

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 3. 2005 15:44, Wolfowitz

Vždycky přece můžete zkusit domluvit s "prostředníčkem" nižší poplatek za uzavření smlouvy. To půlprocento Vám asi nejspíš dá, sám má z toho víc...

Zobrazit celé vlákno

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak přespořit cílovou částku na radu spořitelny

25. 2. 2005 | Lucie Aschenbrennerová

Jak přespořit cílovou částku na radu spořitelny

Chcete vědět kolik peněz máte vložit na účet ve stavební spořitelně? Hledáte informaci na klientské lince? Náš čtenář a klient Hypo stavební spořitelny přespořil cílovou částku a nikdo... celý článek

Jak průhledné jsou sliby stavebních spořitelen?

11. 2. 2005 | Jiří Šedivý

Jak průhledné jsou sliby stavebních spořitelen?

Očekávaná novela stavebního spoření by měla pomoci narovnat postavení klientů vůči stavebním spořitelnám, jde o zejména o zpřehlednění poplatkové politiky. Mnozí klienti by letos s... celý článek

Navýšit cílovou částku kvůli spoření? Nesmysl!

8. 2. 2005 | Jiří Šedivý | 2 komentáře

Navýšit cílovou částku kvůli spoření? Nesmysl!

Změnit starší smlouvu o stavebním spoření znamená také přistoupit na méně výhodné úročení. Je lepší cílovou částku navýšit, nebo uzavřít novou smlouvu? Pokusili jsme se spočítat, která... celý článek

Jsou stavební spořitelny líné s lidmi stavět?

21. 1. 2005 | Martin Zika

Jsou stavební spořitelny líné s lidmi stavět?

Je sílící kritika stavebních spořitelen za to, že poskytují málo úvěrů, oprávněná? Proč je podíl úvěrů na vkladech v ČR mnohem nižší, než třeba v Německu nebo v Rakousku? Mají vůbec... celý článek

Navýšení cílové částky vás může přijít draho

19. 1. 2005 | Petr Šafránek | 1 komentář

Navýšení cílové částky vás může přijít draho

"Staré" smlouvy o stavebním spoření jsou velmi výhodné pro klienty, ne již ale tolik pro stát a spořitelny. Stát změnil zákon, co udělají spořitelny? Vysoké úročení starých smluv se... celý článek

Partners Financial Services