Peter Schiff: Deprese je tady, sázejte na zlato, zapomeňte na dolary

Michal Šolin | rubrika: Rozhovor | 30. 8. 2010 | 3 komentáře
Peter Schiff: Deprese je tady, sázejte na zlato, zapomeňte na dolary
Již v říjnu 2006 předpovídal Peter Schiff z fondu Euro Pacific Capital propad cen nemovitostí. A měl pravdu. Nyní očekává pokračování recese, respektive tvrdí, že v podstatě teprve začíná období deprese. Radí nakupovat komodity, především zlato, a zbavit se dolarů a amerických aktiv obecně.

Jak hodnotíte současný stav ekonomiky?
Peter Schiff (PS):
Jsme v počáteční fázi deprese. Pro běžné Američany to bude příšerná zkušenost, když zažijí, jak jim klesá životní standard. Životní náklady dramaticky narostou. Budeme svědky raketově rostoucích cen u základních nezbytností – energií, oblečení i zdravotní péče. Miliony lidí přijdou o práci a budeme obráni o svobody a práva, jak se bude vládní aparát rozrůstat a snažit zabránit krizi.

Nová politika situaci jen zhorší a vymítí střední třídu. Ublíží to chudým, ublíží to lidem v důchodu. Nashromážděné úspory ztratí na hodnotě. Žádné ekonomické oživení zatím není. Zatím jsme jen utratili další půjčené peníze. Dostali jsme se do ještě většího průšvihu. Jsme na to hůře než před nástupem Obamy.

Napsal jste knihu o tom, jak ekonomiky rostou a krachují. Tvrdíte, že oživení je falešné. Zjevně oslabuje, když stimulační balíčky vypršely. Jak vrátit ekonomiku na správnou cestu a získat více nových pracovních míst?
PS:
Musíme přestat se stimulováním ekonomiky, omezit roli vlády a vládních výdajů. Ekonomika je tak narušená, protože vládní regulace a dotace se projevily na nižším hospodářském růstu. Zabránily tržním silám, aby pracovaly, jak mají – směrem k efektivní alokaci zdrojů. Musíme znovu vybudovat silný průmyslový základ, industrializovat a modernizovat. Nedokážeme to bez úspor a investic.

Vytvořili jsme národ utrácejících lidí, spekulantů a spotřebitelů, přitom jsme zničili spoření, producenty a investory, kteří tuto zemi vybudovali. V podstatě se z tržní ekonomiky dostáváme do určitého typu plánované ekonomiky, opouštíme kapitalismus a přijímáme socialismus.

Fiskální podpora a intervence Fedu – myslíte, že nepomohou k růstu HDP?
PS: Žádný růst není. HDP sice roste, ale není to znak ekonomického růstu, představuje to jen konzum placený růstem dluhu. Paradoxně jsme na tom jako národ hůře kvůli růstu HDP, reálná ekonomika se zmenšuje. Jen si půjčujeme peníze od rostoucích ekonomik (například Číny) a utrácíme je. Tento proces musí jednou skončit.

Zmínil jste, že jsme v prvních fázích deprese. Kdy tedy uvidíme dvojciferný pokles a propad do recese?
PS: Už jsme to viděli, HDP zpomaluje, jak pomalu opadává vládní podpora a pomalu přichází kocovina. Věřím, že do příštího roku budeme i podle údajů o HDP opět v recesi.

Zbytek rozhovoru si přečtete na serveru investicniweb.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hájek a Lengál: Investoři se budoucnosti bojí zbytečně

24. 8. 2010 | Michal Šolin

Hájek a Lengál: Investoři se budoucnosti bojí zbytečně

Věříme v udržitelný ekonomický růst. Problém je v tom, že investoři nepromítají dobré výsledky společností do cen akcií. Tak uvažují portfoliomanažeři Investiční společnosti České spořitelny... celý článek

Sedm důvodů, proč nepracovat ve finančnictví

18. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Sedm důvodů, proč nepracovat ve finančnictví

Píšete jeden report za druhým, ale nikdo je ještě nečetl? Už jste unavení z toho, že se vám nedaří prosadit to, na čem pracujete? Pokud byste odpověděli kladně, možná je načase zvážit,... celý článek

Akcie mohou růst, ale od dluhopisů to investory neodradí

16. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie mohou růst, ale od dluhopisů to investory neodradí

Po růstu akcií manažeři fondů a analytici doufají, že se drobní investoři ukládající peníze do dluhopisů, konečně vrátí na trh. Jejich víra je založena na tom, že akciové trhy předcházejí... celý článek

Recese se nevrátí, míní experti. Oživení u nich vítězí 7 ku 1

12. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Recese se nevrátí, míní experti. Oživení u nich vítězí 7 ku 1

Hlavní makroekonomické ukazatele zemí včetně České republiky ukazují, že se ekonomiky dostávají z recese. Pokud by se ekonomický svět točil podle osmi vybraných českých investičních... celý článek

Partners Financial Services