Recese se nevrátí, míní experti. Oživení u nich vítězí 7 ku 1

Recese se nevrátí, míní experti. Oživení u nich vítězí 7 ku 1
Hlavní makroekonomické ukazatele zemí včetně České republiky ukazují, že se ekonomiky dostávají z recese. Pokud by se ekonomický svět točil podle osmi vybraných českých investičních expertů, bude oživení pokračovat.

1:0 - Miloš Filip, ředitel distribuce a marketingu ING Investment Management

Ekonomický růst udržitelný je, přestože se dá podle dnešních makročísel očekávat, že bude pohyb vyspělých ekonomik připomínat spíše chůzi než běh a astmatičtí chodci se v tomto závodě budou častěji vydýchávat. Proti oživení velkých ekonomik shodně působí dva faktory: vyčerpala se cyklická potřeba firem doplnit zásoby a vypršel efekt vládních podpor.

Spíše než doširoka rozkročený dynamický býčí trh bych v dalším pololetí očekával selektivní růst vybraných geografických regionů a ekonomických sektorů. Pozitivní výhled máme na růst zisků společností na rozvíjejících se trzích a firem, které s takovými zeměmi obchodují.

2:0 - Jan Maňák, ředitel obchodu BNP Paribas Investment Partners

Jan Maňák

Jan Maňák

Domnívám se, že ekonomický vývoj bude ve znamení mírného růstu, a to i v delším období. Náš základní scénář takzvané dvojité dno nepředpokládá. Je však třeba rozlišovat mezi ekonomickou situací rozvinutých a rozvíjejících se ekonomik.

Ty rozvinuté balancují na tenkém laně mezi rychlým řešením schodkových rozpočtů při zachování aspoň mírného růstu.

Rozvíjející se ekonomiky stojí na pevné půdě, udržely růst i v roce 2009 a nadále porostou rychleji, tudíž budou stále rychleji dohánět rozvinutý svět. Na druhou stranu, mírný růst globální ekonomiky nemusí nutně znamenat rostoucí akciové trhy.

3:0 - Milan Tomášek, hlavní investiční stratég ČP Invest

Milan Tomášek

Milan Tomášek

Pokud hovoříme o růstu ve vyspělých ekonomikách, tak se budeme pohybovat v intervalu mezi podprůměrným růstem a rizikem recese. Důvodem jsou špatná fiskální situace států, která vede ke škrtům v rozpočtech, vysoká nezaměstnanost a velký objem úvěrů v ekonomice. Kdyby byl růst udržitelný, nebyly by krátkodobé sazby tam, kde jsou.

Vzhledem k agresivní politice centrálních bank se domnívám, že riziko návratu do opětovné recese se nám vzdálilo, ale nezmizelo. Důvodem je skutečnost, že problémy léčíme tím, co recesi způsobilo.

4:0 - Petr Šimčák, člen představenstva Pioneer Investments

Petr Šimčák

Petr Šimčák

Věřím, že double dip scénář má jen malou pravděpodobnost. Nejpravděpodobnější je růst ekonomiky ve tvaru znaku "inverzní druhé odmocniny", takže pomalejší v příštích letech.

Akciové indexy vyspělých trhů nejsou ani atraktivně levné, ani drahé. Tento scénář hovoří pro lepší výkonnost akciových trhů proti dluhopisovým investicím.

Selektivně vybraná portfolia mají větší šanci než široký index. Záběr by měl být na silné dividendové společnosti, které generují významnou část svých příjmů z rozvíjejících se trhů.

4:1 - Jaroslav Brychta, hlavní analytik X-Trade Brokers

Jaroslav Brychta

Jaroslav Brychta

Nevidím jediný důvod, proč by problémy, které zapříčinila politika rekordně nízkých úrokových sazeb a bezbřehého vládního utrácení, měla vyřešit politika nulových úrokových sazeb a ještě vyšších rozpočtových deficitů.

Růst cen akcií a většiny dluhopisů je důsledkem expanzivní měnové politiky. Tou se v letech 2008 a 2009 centrální banky snažily hasit požár, který svou rozvolněnou měnovou politikou z předchozích let samy způsobily.

Jakmile tento nový stimul odezní, a první známky pozorujeme již nyní, problémy se vrátí s ještě větší intenzitou. Proto očekávám opětovnou recesi a pád cen akcií.

5:1 - Christian Blaabjerg, hlavní stratég Saxo Bank

Christian Blaabjerg

Christian Blaabjerg

V mezičtvrtletním vyjádření recesi s dvojitým dnem v západních ekonomikách neočekáváme, ale i kdyby přišla, tak v porovnání se situací na začátku 80. let minulého století by případný druhý pokles ekonomiky netrval dlouho a nebyl by tak hluboký.

Ve druhém pololetí postupně začnou doznívat vládní stimuly a začneme být svědky cenového nastavování nové realitě, podobně jako tomu bylo na americkém nemovitostním trhu, když skončil podpůrný hypotéční balíček. V nejzazším případě do hry vstoupí vládní zásahy, které mohou být však odlišné v Evropě a USA.

Co si myslí Ondřej Matuška a Milan Vaníček? Přečtěte si zbytek článku na serveru investicniweb.cz

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Čechům docházejí peníze. Zkoušejí proto podvádět pojišťovny

10. 8. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Čechům docházejí peníze. Zkoušejí proto podvádět pojišťovny

Pojišťovny v Česku hlásí poměrně vysoký růst počtu pojistných podvodů. Souvisí to prý i se zhoršující se finanční situací rodin. Když už neví, kde peníze vzít, zkusí oblafnout pojišťovny. celý článek

Dluhy, které nezaplatí ani všechno zlato světa

27. 7. 2010 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Dluhy, které nezaplatí ani všechno zlato světa

Americe by státní dluhy vzniklé v příštích čtyřech letech pomohlo zaplatit jen všechno zlato světa. I proto se investoři dalšího zadlužování států začínají bát. Utíkají proto ke zlatu... celý článek

Firemní zisky překvapí a akcie půjdou aspoň na čas nahoru

22. 7. 2010 | Christian Blaabjerg

Firemní zisky překvapí a akcie půjdou aspoň na čas nahoru

V letošním druhém čtvrtletí budou firmy hlásit dobré zisky. Nejlepší pozitivní překvapení mohou přijít z odvětví závislých na spotřebě domácností, z průmyslu a technologií.

Paul Krugman: Třetí deprese aneb cesta do pekel

16. 7. 2010 | Andrej Rády | 2 komentáře

Paul Krugman: Třetí deprese aneb cesta do pekel

Recese jsou běžné. Deprese jsou však výjimečné. Paul Krugman si myslí, že kromě let 1873 a období přelomu 20. a 30. let svět žádnou skutečnou depresi nezažil. Blíží se tedy nyní třetí? celý článek

Partners Financial Services