Británie zažila největší pokles HDP za 30 let

Petr Hlaváč | rubrika: Co se děje | 28. 4. 2009 | 2 komentáře
Británie zažila největší pokles HDP za 30 let
Od druhé světové války se nestalo, aby britská ekonomika klesala dvě čtvrtletí za sebou o více než jedno procento. Až do letošního jara. Celkový letošní propad se bude podle odhadů pohybovat kolem čtyř procent.

Hospodářství Velké Británie vykázalo jako první ze zemí G7 podle předběžných odhadů pokles reálného HDP za první kvartál tohoto roku, a to ve výši 1,9 procenta ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku. Jedná se o největší pád ekonomiky od roku 1979, kdy nastoupila k moci Margaret Thatcherová. Zároveň jde o rychlejší pokles, než čekali analytici. Jejich střední odhad zveřejněný agenturou Bloomberg byl -1,5 procenta. Razance poklesu HDP je ještě větší než v posledním kvartálu minulého roku.

Růst britského HDP

Růst HDP Velké Británie

Vůbec poprvé od doby, kdy se vede moderní statistika britského HDP (tedy od roku 1945), hrubý domácí produkt poklesl ve dvou čtvrtletích za sebou o více než jedno procento. Nejvíce se na propadu produktu podílela oblast výroby. Její objem se snížil o více než šest procent. Britskou ekonomiku naopak podpořilo zemědělství.

Ve srovnání s prvním kvartálem minulého roku, se jedná o propad o 4,1 procenta. Britský ministr financí Alistair Darling publikoval před několika dny analýzu, která počítá s propadem HDP za celý tento rok o 3,5 procenta. Aby se tento již tak pesimistický scénář vyplnil, musel by hrubý domácí produkt ve druhém kvartálu v zásadě stagnovat, což není příliš pravděpodobné. Realističtější se zdá být odhad expertů z Mezinárodního měnového fondu, kteří předpovídají pokles pro celý rok o více než čtyři procenta.

Ostrovní zemi ale netrápí jen pokles výstupu ekonomiky, ale i na tamní poměry vysoká nezaměstnanost, která je nejvyšší od roku 1997. V březnu dosáhla míra nezaměstnanosti hodnoty 6,7 procenta. Také deficit státního rozpočtu patří k problematickému aspektu britského hospodářství. Pro letošní rok se plánuje ve výši 12,4 procenta HDP. Labouristická vláda Gordona Browna totiž patří vedle americké administrativy Baracka Obamy a japonské vlády k těm, které věří, že zvýšené státní výdaje jsou adekvátní reakcí na současnou recesi. Na záchranu ohroženého bankovního sektoru vydala britská administrativa již 1,4 bilionu liber. Největší evropská bankapodle aktiv HSBCje již státním podnikem.

Anketa

Kdy opět poroste česká ekonomika?

Není to však jen vláda, která se snaží uměle zvyšovat agregátní poptávku. Anglická centrální banka Bank of England nasadila jako léčbu recese expanzivní měnovou politiku a klíčovou úrokovou sazbu snížila až na 0,50 procenta. Centrální bankéři se však nespokojili jen se snižováním sazeb, ale přistoupili i k politice tzv. kvantitativního uvolňování (quantitative easing). To znamená, že centrální banka nakupuje většinou státní dluhopisyod komerčních bank, za to jim připíše prostředky na jejich rezervní účty, což by mělo později vyústit v emisi nových peněz. Tato taktika sice může krátkodobě britské ekonomice skutečně pomoci, ale do budoucna ji vystavuje riziku vysoké inflacepodobně jako v USA.

Všechna tato čísla ovšem nutně neznamenají, že Velká Británie je v bezvýchodné situaci. Některé ukazatele naopak naznačují, že tamní ekonomika sice zažije i v dalším kvartálu pokles, ale bude již menší než dosud. Např. březnový index nákupních manažerů (PMI) za výrobní sektor se zlepšil o více než 4 body. Ve stejný den jako HDP za první kvartál byly publikovány i údaje o maloobchodních tržbách, které mírně vzrostly oproti únoru. Je tedy vidět, že britští spotřebitelé nepodléhají panice a nepřestávají utrácet. Pro odhad, že se britská ekonomika vzpamatuje dříve z krize než eurozóna, svědčí i fakt, že Spojené království se do ní dostalo dříve. A co dříve začne, může i dříve skončit.

Autor je analytik společnosti X-Trade Brokers

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rána optimistům: recese bude nejspíš horší, než se čekalo

24. 4. 2009 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Rána optimistům: recese bude nejspíš horší, než se čekalo

Česko samo proti recesi nic nezmůže. Klíčové evropské trhy, kam firmy vyváží svou produkci, letos zažijí rekordní propad a v mínusu budou patrně i příští rok, varuje Mezinárodní měnový... celý článek

Z Česka odtékají i kvůli krizi desítky miliard korun

23. 4. 2009 | Petr Čermák

Z Česka odtékají i kvůli krizi desítky miliard korun

Pro transformující se ekonomiku, jakou je Česká republika, je důležité, aby zde zahraniční firmy investovaly část svého zisku místo odvodu dividend do zahraničí. Rok 2008 ale naznačil,... celý článek

Japonsko bojuje s recesí za cenu obřích dluhů

15. 4. 2009 | Petr Hlaváč | 2 komentáře

Japonsko bojuje s recesí za cenu obřích dluhů

Japonská vláda odsouhlasila další fiskální stimul, který kritizovali již předem evropští představitelé. Japonský premiér se nechal slyšet, že potřebě vládní pomoci ekonomice nejspíše... celý článek

Trhy bankám pořád nevěří, stát si je proto testuje

7. 4. 2009 | Jan Stuchlík

Trhy bankám pořád nevěří, stát si je proto testuje

V dubnu se ukáže, v jaké kondici zatím přežily největší americké banky finanční krizi a zda jsou schopny čelit hluboké recesi. Už nyní se ale spekuluje, zda testy, kterými musí banky... celý článek

Partners Financial Services