Koruna by zase mohla spadnout ke 30 korunám za euro

John Hardy | rubrika: Komentář | 25. 3. 2009
Koruna by zase mohla spadnout ke 30 korunám za euro
Poslední posílení české koruny dokazuje, že zahraniční investoři začali rozlišovat mezi jednotlivými zeměmi střední a východní Evropy. Pokud ovšem bude ekonomika eurozóny dál pokulhávat, dá se očekávat opětovné výrazné oslabení.

Česká koruna už měsíc vytrvale posiluje. Z rekordu posledních měsíců, 29,47 koruny za euro, ubrala devět procent. Nyní se jedno europrodává za cenu kolem 26,80 koruny. Koruna je tak jednou z prvních měn ve střední a východní Evropě, u které tak výrazně ožily. Neexistuje totiž žádný důvod trestat korunu čistě kvůli systematickým rizikům, spojeným s angažovaností finančního sektoru na poli rizikových cenných papírů. Právě z obav o zdraví středo a východoevropských bank a ze strachu z kondice tamních ekonomik investoři až příliš zevšeobecňovali, když označovali všechny měny střední a východní Evropy za rizikové. Proto byl výprodej koruny na konci roku 2008 a na začátku roku 2009 přehnaný.

Ve prospěch koruny v tuto chvíli hovoří fakt, že Česko nemá velké dluhy, ani pohledávky v cizích měnách. To je problém jinde ve střední a východní Evropě. Ať již jde o bankovní půjčky ze západní Evropy poskytovaných podnikům, nebo v porovnání s případem Maďarska, kde byla například většina hypotékv uplynulých letech financována ve švýcarských francích.

Kurz koruny vůči euru


Proti koruně naopak působí závislost ekonomiky na exportu. Ekonomický růst Česka je velmi závislý na vnějších trzích a obchodních tocích a právě nedávná fáze globálního ekonomického zpomalení ukázala, že země, jejichž růst nejvíce závisí na zahraničních trzích, zažívají nejsilnější zpomalení.

Anketa

Kolik bude stát jedno euro na začátku léta?

Jako příklad lze uvést Japonsko, kde HDP poklesl ve čtvrtém čtvrtletí o více než 12 procent, a Německo, kde klesá rekordním tempem výkon odvětví vztahujících se k exportu. V České republice se slabost exportu projevuje v tom, že začínají vznikat měsíční deficity obchodní bilance namísto dřívějších přebytků. Podle průzkumu agentury Bloomberg se očekává, že česká průmyslová výroba v lednu poklesla až o 18 procent.

Právě zhoršující se podmínky obchodu by mohly znamenat, že nynější síla koruny je z krátkodobého až střednědobého hlediska přehnaná. Pokud růstové podmínky eurozóny zůstanou po delší dobu nepříznivé, je pravděpodobné, že by se kurz koruny vůči euru mohl vrátit zpět k únorovým maximům a mohl by i prolomit úroveň 30 korun za euro během několika čtvrtletí, než se evropská ekonomika stabilizuje.

Centrální bankaby na oslabování koruny prakticky nemusela reagovat. Může se totiž ukázat, že určitá slabost koruny pomáhá vylepšovat zmenšující se objemy exportu. Jakmile se eurozóna vzpamatuje, koruna vůči euru zase začne sílit. Posilování by mohlo podpořit i obnovení kapitálových toků směrem do České republiky. Do konce roku 2010 se euro mohlo opět prodávat za 25 korun, pokud se oživení v Evropě ukáže být silnějším, než jak se jeví v současnosti.

Autor je měnový specialista Saxo Bank

Je slabá koruna pro ekonomiku v nynější době prospěšná? Podělte se o názor.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace: hrozba opomíjená ve jménu boje s recesí

25. 2. 2009 | Petr Čermák | 3 komentáře

Inflace: hrozba opomíjená ve jménu boje s recesí

Dnešní řešení hospodářské recese může snadno za pár let přinést vysokou inflaci. Zejména v americké ekonomice možná bude příliš mnoho volných peněz, což přiměje firmy zdražovat zboží... celý článek

Ďábelský tanec koruny s vystrašenými investory

9. 2. 2009 | Jan Stuchlík | 7 komentářů

Ďábelský tanec koruny s vystrašenými investory

V posledních šesti měsících oslabila koruna vůči euru o 24 procent. Do kolen ji posílají zahraniční investoři vyprodávající české dluhopisy z obavy, že kurz koruny dál klesne. Tím však... celý článek

Investoři pozor! Forint začal plavat.

27. 2. 2008 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Investoři pozor! Forint začal plavat.

Čeští investoři do akcií a dluhopisů střední a východní Evropy by měli zpozornět. Maďarsko uvolnilo kurz své měny a spoléhá na její posilování vůči euru. Pokud bude forint zpevňovat... celý článek

V čem mají pravdu a v čem se mýlí odpůrci eura

12. 11. 2007 | Jan Jedlička

V čem mají pravdu a v čem se mýlí odpůrci eura

V Česku se čím dál hlasitěji ozývají odpůrci zavedení eura. Vadí jim třeba ztráta vlastní měnové politiky či hrozba inflace. Mají sice pravdu, ale česká ekonomika kvůli tomu nutně nemusí... celý článek

Partners Financial Services