Hlasujte v anketě o nejméně oblíbenou českou daň

Hlasujte v anketě o nejméně oblíbenou českou daň
Zvolte si u příležitosti našeho týdne daňové svobody, který vyvrcholí v sobotu 7. června dnem daňové svobody, tu z českých daní, kterou byste okamžitě zrušili. Na výběr máte z devíti možností. Vybrat ovšem můžete jen jednu. Zároveň se dozvíte, co to vlastně den daňové svobody je.

Anketa

Kterou z českých daní byste okamžitě zrušili?

V Česku stát vybírá jedenáct daní. Jen pět z nich ve skutečnosti výrazně plní veřejné rozpočty. Při pohledu pouze na státní rozpočet se nejvíce peněz vybere z pojistného na sociální zabezpečení (36,4 % příjmů rozpočtu v roce 2006). Druhou nejvýnosnější daní je daň z přidané hodnoty, která pokrývá příjmy rozpočtu z 16,8 % (v roce 2006). Následují spotřební daně (12,3 %), daň z příjmu právnických osob (10,4 %) a daň z příjmu fyzických osob (10 %). Ostatní majetkové daně se podle státního závěrečného účtu za rok 2006 na příjmech státního rozpočtu podílely jen 0,9 %. Celkem se příjmy státu loni vyšplhaly na 40,8 procenta hrubého domácího produktu. Celkem nicméně stát utratil částku rovnající se 42,7 procenta českého HDP.

Právě celkových výdajů, které stát musí za rok pokrýt, se počítá i Den daňové svobody. Letos je tímto dnem 7. červen. To znamená, že kdyby každý Čech od začátku roku odváděl všechny peníze na pokrytí výdajů státu, musel by tak v průměru činit 158 dní, tedy do 6. června. Teprve 7. června by začal pomyslně zcela vydělávat na své soukromé potřeby. Letos nastane Den daňové svobody i díky přestupnému roku o čtyři dny dříve než loni.

Český Den daňové svobody počítá Liberální institut, který vychází z údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Může proto porovnat dny daňové svobody v různých státech. Z tohoto srovnání vyplývá, že nejdéle na stát vydělávají Švédové, a to až do 14. července, a Francouzi (do 12. července). Naopak třeba Slováci si na sebe vydělávají už od 11. května, Američané oslavili podle této metodiky den daňové svobody 18. května.

Ve Spojených státech se Den daňové svobody počítá odlišně. Tamní výzkumná organizace Tax Foundation ho stanovuje na den, kdy Američané pomyslně vydělají tolik, aby zaplatili veškeré daně. Pro letošní rok připadl takto koncipovaný Den daňové svobody na 23. dubna. Na zaplacení federálních daní pracují Američané 74 dní, na státní a místní daně 39 dní. Kdyby se podobným způsobem počítal i čas nutný na vydělání dostatku peněz na další výdaje domácností, pracovali by Američané na pokrytí nákladů na bydlení 60 dní, na uhrazení zdravotní péče 50 dní či na výdaje za potraviny 35 dní.

V Česku se doba práce na stát od roku 2004 zkracuje. Tehdy Češi na výdaje státu vydělávali až do 15. června. 7. červen byl už Dnem daňové svobody v roce 2001.

Kam až by se podle vás měl Den daňové svobody v Česku posunout? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 6. 2008 8:43, comment

Mám zcela opačný názor. Vy navrhujete zrušení daní z příjmů a zavedení daní z majetku. Já bych to udělal přesně obráceně - zrušit veškeré daně z majetku a zavést daně z příjmu (coz vlastně není nijak zvlášť potřeba zavádět, protože tak to - až na tu daň z nemovitosti (proti které jsem hlasoval já) - už je).
Důvodem je to, že váš princip nutí člověka, který vlastní nějaký majetek, aby vydělával jen proto, aby si ho udržel. Jakýkoliv majetek by tedy byl z principu nejistý. Základní nevýhoda tohoto systému je v tom, že tudíž nutí k neustálému růstu a vyvíjení další a další činnosti jen proto, aby bylo možné vlastnit nějaký majetek. Protože žádný trvalý růst není z principu udržitelný, znamená to, že preferujete nestabilitu, devastaci planety a jako jediný stálý stav vlastnění 0, čili absolutní chudobu.
Naopak pokud zavedete daně jen z příjmů a majetek bude "stálý", je možné dosáhnout rovnovážného stavu, kdy člověk vlastní majetek, který může využívat dle svého uvážení, a platí pouze tehdy, když si vydělá něco navíc. Tím je možné dosáhnout rovnovážného stavu, kdy nebudou přírodní zdroje přečerpávány a přesto budou lidé něco vlastnit.
(Což je celé samozřejmě jen teoretická úvaha.)

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 6. 2008 6:21, Rodič

Ve výčtu daní, pro které se dá hlasovat, chybí ještě zdravotní pojištění. Je-li tam sociální pojištění, proč ne zdravotní?

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rozpočtové výdaje Česka rostou příliš rychle

7. 5. 2008 | Jan Pekař | 4 komentáře

Rozpočtové výdaje Česka rostou příliš rychle

Výdaje českého státního rozpočtu rostou rychleji než příjmy a takřka dvakrát rychleji než celá ekonomika. Tento trend je dlouhodobý a nebezpečný.

Placení daní by mohlo být už za pár let jednodušší

22. 4. 2008 | Jan Pekař | 6 komentářů

Placení daní by mohlo být už za pár let jednodušší

Reformní kroky navrhované ministerstvem financí zřejmě povedou ke zjednodušení výběru a správy daní a k úsporám jak na straně státu, tak na straně daňových poplatníků. Neřeší však výši... celý článek

Poněkud rozpačité Kalouskovy nové daně

10. 4. 2008 | Petr Sklenář | 7 komentářů

Poněkud rozpačité Kalouskovy nové daně

Ministerstvo financí chce rušit výjimky u daně z příjmu. Mezi nimi i šestiměsíční test u výnosů z cenných papírů, tedy i podílových fondů. Vydělal by na tom pár set milionů korun. Přitom... celý článek

Daně a dávky přehledně a do kapsy

26. 3. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Daně a dávky přehledně a do kapsy

Daně, sociální pojištění či sociální dávky jsou příliš složité, než aby si člověk dokázal vše zapamatovat. Proto vydavatelství ASPI přišlo s užitečnou publikací Tabulky a informace... celý článek

Partners Financial Services