Americký Fed snížil úrokové sazby, ale asi si dá pauzu

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 5. 5. 2008
Americký Fed snížil úrokové sazby, ale asi si dá pauzu
Americká centrální banka na svém dvoudenním zasedání tento týden rozhodla o snížení základní úrokové sazby na dolar, jak ostatně očekávala většina analytiků. Přijetí tohoto rozhodnutí však bylo na trzích váhavé, podobně, jako komentáře předsedy Fedu Bena Bernankeho. Nakonec ale v Česku i ve světě zvítězil pozitivní pohled na věc.

Americká centrální banka Fed poslední dubnovou středu odpoledne, respektive kolem osmé večer našeho času, rozhodla o snížení základní úrokové sazby na dolar o 25 bazických bodů. Sazba tak nyní činí rovná 2 procenta a je nejníže od prosince 2004. Rozhodnutí Fedu ovšem předcházelo zveřejnění vývoje hrubého domácího produktu (HDP) USA za letošní první čtvrtletí, kterého se přitom ekonomové obávali možná více, než pohybu úrokových sazeb. Nulový kvartální přírůstek nebo stagnace by totiž potvrzovaly pád amerického hospodářství do recese.

Očekávání světových ekonomů k americkému HDP ovšem měla tentokrát velký rozptyl: od nuly do 0,8 procenta, nejčastěji však kolem 0,2 procenta. Hrubý domácí produkt USA se ve skutečnosti zvýšil za první tři měsíce tohoto roku o 0,6 % na roční bázi.

Nedá se ale říci, že by výsledek předčil očekávání. Neutrácejí podniky a jen opatrně spotřebitelé, což potvrzuje ve svém komentáři k americkému HDP například i analytik investiční společnosti Atlantik Finanční trhy Josef Kvarda. „Zpráva /o HDP/ strukturou asi nejvíce překvapuje větším než očekávaným snížením firemních investic. Oslabení růstu spotřebitelských výdajů se kupodivu koncentrovalo pouze do segmentu výdajů na zboží dlouhodobé a krátkodobé spotřeby, naopak výdaje na služby posílily,“ konstatuje Kvarda. Podle něj také zpráva potvrzuje slabší ekonomickou výkonnost na přelomu roku a pro trhy je smíšená a celkově slabá.

Smíšeně, respektive spíše slabě, trhy také reagovaly na oznámení Fedu o několik hodin později. Snížení sazeb o 0,25 procentního bodu sice odhadovalo 80 procent tržních analytiků, ale v první chvíli jako by si ze svého splněného přání ani nic nedělali. Dow Jonesův index po něm spadl o nějakých 200 bodů a po zbytek denních obchodů za sebou vláčel už jen rozpaky. Už od začátku týdne totiž klesaly ceny zlata a dolar posiloval, což bývají naopak předzvěsti velkých nákupů akcií.

Zklamáním pro obchodníky byly hlavně komentáře Fedu, které rozhodnutí doprovázely. Trhy možná doufaly, že budou obsahovat cosi ve smyslu „recese je zažehnána“, místo toho však banka zdůraznila sílící potíže s růstem spotřebitelských cen. Ohledně recese pak navíc centrální bankéři vzkázali: „Rizika hospodářského poklesu trvají“.

Od loňského září, kdy propukla krize nejprve s hypotečními úvěry, pak se všemi úvěry, Fed snížil základní úrokovou sazbu sedmkrát, dohromady o 3,25 procentního bodu. „Podstatné uvolnění měnové politiky, spojené s pokračujícími opatřeními na posílení tržní likvidity, by mělo nadále podporovat hospodářský růst a omezovat rizika ekonomické aktivity,“ prohlásil Fed ve středu večer.

Pro české hospodářství jsou tyto zprávy neutrální, naše ekonomika je vývojem v USA ovlivňována jen zprostředkovaně. Nicméně z pohledu investorů na kapitálových trzích hodnotí například Tomáš Vlk, analytik investiční společnosti Patria Finance, vývoj v zámoří pozitivně. „Obrázek americké ekonomiky se zlepšuje. Výsledek HDP za první čtvrtletí ukazuje, že neodchází k prudkému hospodářskému sestupu,“ říká Vlk.

Anketa

Jaký další vývoj bude podle vás v nejbližších měsících sledovat dolar?

Současně připomíná, že údaje o zaměstnanosti jsou lepší než očekávané. Soukromá spotřeba stagnuje, což znamená, že zarazila pokles. Také nejnovější hodnota bedlivě sledovaného předstihového ukazatele, indexu nákupních manažerů v Chicagu, ukazuje na zbrzdění poklesu ekonomické aktivity jednoho z nejvýznamnějších průmyslových regionů USA.

Podle již zmiňovaných světových ekonomů, které cituje například agentura Reuters, je jasné, že se snižováním úrokových sazeb si teď americká centrální banka dá pohov. Prioritou se stává podpora dolaru a boj proti inflaci. I to je zprostředkovaně pro české hospodářství dobré, pomohlo by to zvýšit zahraniční poptávku jak přímo v USA, tak i v Evropské unii, kam směřuje největší podíl českého exportu.

„Náš pohled na vývoj v USA se mění. Nedojde zřejmě k rychlé recesi. Snižování hospodářského růstu bude mírnější, ale trvalejší a k oživení dojde zřejmě později,“ upřesňuje Tomáš Vlk.

Po filipojakubské noci na přelomu dubna a května se změnil i pohled burziánů na Wall Street, jak potvrdila prvomájová rallye, která po čtyřech měsících vynesla Dow Jonesův index nad hranici 13 tisíc bodů. Dolar posílil na 16,35 Kč.

Myslíte si, že dopady vývoje americké ekonomiky pocítíte i vy osobně?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Priority se mění, Amerika bojuje s inflací

29. 4. 2008 | Jan Pekař

Priority se mění, Amerika bojuje s inflací

Hrozba hospodářské recese v USA zdaleka není zažehnána, špatné zprávy pokračují, ale reakce na ně už není tak bouřlivá, jako počátkem roku. Centrální banka Fed už není vyzývána ke snižování... celý článek

Fed nevyslyšel hlas analytického "lidu"

20. 3. 2008 | Jan Pekař | 3 komentáře

Fed nevyslyšel hlas analytického "lidu"

Americká centrální banka Fed nevyslyšela nahlas pronášená přání investorů z Wall Street, aby snížila hlavní úrokovou sazbu o celé jedno procento, ale slíbila, že bude pokračovat ve... celý článek

Americké hospodářství se zastavilo, hrozí Greenspan

26. 2. 2008 | Jan Pekař | 2 komentáře

Americké hospodářství se zastavilo, hrozí Greenspan

Hospodářský růst USA je na nule. Tvrdí to bývalý předseda americké centrální banky Fed a stále velmi respektovaný ekonom Alan Greenspan. Česká ekonomika tím ale neutrpí, říkají tuzemští... celý článek

Amerika se zalekla krize jako ze 70. let

7. 1. 2008 | Jan Pekař | 3 komentáře

Amerika se zalekla krize jako ze 70. let

Ve středu 2. ledna zažily akciové trhy v USA jeden z nejnešťastnějších vstupů do nového roku. Oblíbená burzovní „novoroční rally“ se nekonala. Naopak, Dow Jonesův akciový index zažil... celý článek

Amerika možná brzy kýchne

20. 11. 2007 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Amerika možná brzy kýchne

V Americe přituhuje. Menší firmy začínají doplácet na rostoucí neochotu Američanů utrácet. Pravděpodobnost recese, která by se mohla přenést i do Evropy a zbytku světa, odhadují ekonomové... celý článek

Partners Financial Services