Miroslav Kalousek: Naše penzijní reforma přinese dlouhodobě vyrovnaný systém

Miroslav Kalousek: Naše penzijní reforma přinese dlouhodobě vyrovnaný systém
Náš program vyčísluje reálný odhad vývoje veřejných financí. Prosazujeme deregulaci nájemného. Vysoké školy musí být dostupné všem, školné navrhujeme maximálně 1 000 Kč měsíčně. Odpovědnost za německý odpad na našem území nesou především ministr financí a ministr vnitra. Chceme zrealizovat co nejvíce z našeho programu, jako se to stalo v uplynulém volebním období. Říká předseda KDU-ČSL.

V článku Ptejte se Miroslava Kalouska! jsme vám tohoto současného předsedu KDU-ČSL představili a zároveň vás seznámili jak s programem křesťanských demokratů, tak s jeho kritikou. Dnes si můžete přečíst odpovědi na své dotazy a jejich kvalitu v názorovém fóru zhodnotit.

V následujícím textu naleznete dotazy a komentáře, které jsme Miroslavu Kalouskovi zaslali, jeho odpovědi na konkrétní otázky si pak přečtete v dalším prokliku (odkaz na odpověď naleznete pod každou otázkou). Jako obvykle jsme dotazy a odpovědi seřadili do tématických celků.

Pokud vám více vyhovuje jeden dlouhý text se všemi otázkami i odpověďmi, připravili jsme pro vás tuto variantu: Kompletní seznam odpovědí Miroslava Kalouska na dotazy čtenářů.

Zdanění

Liška
Dobrý den.

  1. Chcete, aby sdružená daňová kvóta klesla z 35 % na 32 % v roce 2010, také chcete, aby v roce 2010 bylo saldo vládních rozpočtů v přebytku. Jak přebytkového hospodaření při snížení daňové zátěže docílíte? Snížíte o to sociální dávky?
  2. S kým byste raději utvořili koalici? S ODS a jejich rovnou daní a rovnou dávkou, nebo s ČSSD s jejich porodnými, rodičovskými příspěvky, vysokými daněmi apod.?

Díky.
Odpověď Miroslava Kalouska na tento dotaz.

Petr Bárta
Rád bych se zeptal, jestli chcete (tak, jak to navrhuje ODS) sjednotit vykazování daní ze mzdy s většinou zemí tak, aby zaměstnanec na výplatní pásce viděl skutečné daňové zatížení jeho práce - tedy spojení daní a "pojištění" placených zaměstnavatelem a zaměstnancem, tedy tzv. "superhrubou" mzdu. Pokud ano, jak chcete zajistit, aby se při takové (předpokládám legislativní) úpravě nezměnil příjem zaměstnance - tedy aby zaměstnavatelé neměli tendenci takovou změnu případně využít ke snížení mzdových nákladů na zaměstnance?
Odpověď Miroslava Kalouska na tento dotaz.

Jarda
V prosinci 2005 mi zemřela manželka a já jsem zůstal sám se 4 dětmi (17, 14, 13 a 10 let). Chtěl jsem podat společné zdanění manželů (vždyť manželka byla matkou 343 dní v roce), ale na finančním úřadě tvrdí, že nemohu.
Považujete to za morální, když v zákoně č. 45/2006 Sb. o daních z příjmu se praví:
- v §13a, odst.(1) "Manželé, kteří jsou poplatníky podle §2 a vyživují alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti, mohou uplatnit výpočet daně ze společného základu daně (dále jen "společné zdanění”), jestliže tyto podmínky splní n e j p o z d ě j i poslední den zdaňovacího období, za které uplatňují společné zdanění."" - to znamená, že i když se dítě narodí 31. prosince a domů z porodnice se dostane až v dalším roce, lze společné daňové přiznání podat,
- v §35c (10) Poplatníkovi ... lze poskytnout daňové zvýhodnění ve výši 1/12 za každý kalendářní měsíc, na jehož   p o č á t k u   byly splněny podmínky pro jeho uplatnění.
Odpověď Miroslava Kalouska na tento dotaz.

Bydlení

zamestnanec
Chtel bych vas pozadat o radu.
V ramci restituce jsem po svem dedovi ziskal rodinny dum s dvema obsazenymi byty (tzn. za regulovane najemne). Ze ziskaneho najemneho hradim jen nejnutnejsi opravy (cast fasady, natery, havarijni oprava stresni krytiny, kanalizace apod.). Regulovane najemne jsem v minulych letech zvysoval o maximalni moznou castku, nyni cini celkem cca 1 300 Kc mesicne dohromady za oba byty + prislusenstvi (proste samostatny rodinny dum). Na udrzbu a rekonstrukci domu jsem vsak dosud vydal vice prostredku a to presto, ze opravy tohoto domu pro bydleni cizich lidi provadim svepomoci ve dnech sve dovolene a o vikendech sam (lezu po strese, kopu kanalizaci a pod.). Vice financnich prostredku na zajisteni oprav dodavatelsky proste nemam. Stale vsak nevim, z ceho budu hradit novou strechu a kompletni rekonstruci topeni. Uver na opravu domu mi pri teto vysi najemneho zadna banka neposkytne, navic bych nemel cim tento uver zajistit vzhledem k jeho soucasnemu stavu (vysi trzniho odhadu). Predpokladana investice byla v roce 2004 kalkulovana na min. 420 000 Kc. Z tohoto najemneho uhradit proste nelze. Potreba rekonstrukce je navic velmi akutni.
Mam rodinu, dve male deti. Ve srovnani s mym domem nyni obavame srovnatelne 1/2 toho, co nucene pronajimam dvema samotnym důchodcum (2+1 a 3+1 + dalsi prislusenstvi). Navic hrozi, ze nekonecny najemni vztah jednoduse vyuziji vnuci soucasnych najemniku. Sve bydleni jsem nedavno musel vyresit koupi nemovitosti na venkove, mesicne splacime pres 10 000 Kc. Mj. na porizeni sveho bydleni jsem zadny statni program vyuzit nemohl, protoze jsem nesplnoval podminku nevlastnit nemovitost k bydleni (prestoze v mem zdedenem dome bydlet nemohu!)

Kdy se to zmeni a ...

  1. od kdy mi najemnici budou platit (za vetsi bydleni nez mam ja) alespon to co platim ja - tedy ctrnactinasobek?
  2. kdy jim budu moci dat vypoved z jejich nekonecneho najemneho vztahu abych mohl bydlet ve svem dome ja?

Odpověď Miroslava Kalouska na tento dotaz.

Blažena Čekalová
V roce 1981 jsem vyměnil svůj družstevní byt na sídlišti za zdevastovaný byt v centru města, protože jsem často pracoval na noční směny a nemohl jsem se v noci dostat domů MHD, na cestu autem jsem nevydělával. Byt jsme zrekonstruovali a zmodernizovali na vlastní náklady, abychom měli na stáří zajištěné bydlení. Dům byl prodán soukromé osobě městem a z nás se stali přes noc parazité, štěnice či jiné podobné lichotivé názvy provázejí nás plných patnáct let. Kdybychom byt vyměnili do sousedního domu, (2+1) zaplatili bychom městu 140 tis. Kč (byt je prodejný po zařazení do OV za 2,5 mil. Kč) a ještě by nám město zaplatilo 40 % všech nákladů na opravy po prodeji. Horujete pro deregulaci nájemného. Nikdo z vás si nespočítal o kolik % se zvýšily náklady na bydlení za 15 let a o kolik vzrostly příjmy občanů? Jak je možné, že obce rozprodávají náš společný majetek za někdy i dvacetinu jejich tržní ceny? Proč žádný soukromý majitel nájemního domu neprodává byty svým nájemníkům? Protože se chová jako hospodář. Jak se chovají obce? Pečují s péčí hospodáře o společný majetek svěřený jim občany k hospodaření, nebo sbírají voličské hlasy za naše peníze? Víte, nebo nevíte o případech drastických šikan majitelů v některých nájemních domech, kdy se nájemník nedovolá na území ČR žádného práva? Jaký postoj zaujímá KDU-ČSL? Odpovím vám - postoj mrtvého brouka.
Odpověď Miroslava Kalouska na tento dotaz.

Eva Čumrdová
Jak je možné, že zvyšování regulovaného nájemného trvalo takovou dobu a zvýšení činí jen asi 14 %, kdežto zvýšení ceny elektřiny pro topení proběhlo bleskem a činí 30 %? Pro ilustraci uvádím, že jsem důchodkyně a ČEZu odevzdávám 55 % důchodu (důchod mám průměrný).
Odpověď Miroslava Kalouska na tento dotaz.

Školné

Jarmila
Zavedení školného považuji za otevřenou diskriminaci žen. Pokud mladá dívka začne studovat vysokou školu a vezme si úvěr na studium a na školné, po ukončení školy má dvě děti (a tedy směšný příjem), následně má problémy se zaměstnáním, protože pečuje o děti, a k tomu má nižší plat než muž, který měl čas budovat si kariéru, nemá šanci úvěr na školné splatit v rozumné době.
Její úvěr bude platit a)manžel, b) rodiče c) děti, d) žena ze starobního důchodu.
Proč diskriminujete ženy? 
Jaké procentuální zastoupení žen má Vaše strana na kandidátkách?
Další alternativou je, aby ženy s vyšším vzděláním neměly děti vůbec.
Odpověď Miroslava Kalouska na tento dotaz.

Josef
Jaký je hlavní důvod pro zákon o školném? Ten přece nemůže řešit financování škol. A pokud má mít jen funkci "motivace pro studenty", nebude pak celý systém odloženého školného a následného splácení půjček zbytečně komplikovaný a nezpůsobí víc škody než užitku? Ve které zemi podle vás školné přineslo pozitivní výsledky a jaké?
Odpověď Miroslava Kalouska na tento dotaz.

Penzijní reforma a socíální dávky

Alena
Co říkáte na analýzu Bezděkova expertního týmu vaší důchodové reformy? Můžete se vyjádřit k jednotlivým bodům uvedeným v tomto úvodním článku? Konkrétně mám na mysli tyto body:

  1. Nízký náhradový poměr - "z veřejného systému při využití vyvázání ve výši 33,5 %,... pro ty, kteří by zůstali v průběžném systému pouze 26,5 %."
  2. "Návrh diskriminuje lidi nad 50 let - lidovci by těmto lidem dobrovolné vyvázání neumožnili."
  3. "Podle expertní skupiny návrh lidovců generuje vysoké deficity: 60 % HDP."
  4. "Zcela dobrovolný vstup (tzv. opt-out) je drahý. Vyvazují se většinou lidé s vysokými příjmy, přičemž úspora na výdajové straně není úměrná výpadku příjmů. Celý systém se tak paradoxně může dostat do horší situace, než byl původně, záleží na chování lidí. KDU-ČSL navíc odrazuje od vstupu i osoby se středními příjmy tím, že opt-out podmiňuje zvýšením pojistné sazby (do fondové části) o 2 % mzdy, a to pro celou tranzitivní generaci. Jde o zcela zbytečné zvýšení daňové zátěže, které nemá praktický smysl."
  5. "USA, které jsou jednoznačně nejrozvinutějším penzijním trhem na světě, uvažují jenom asi o 3% vyvázání, přičemž i o této výši vedou vášnivou debatu. Lidovecký návrh na 8% vyvázání z veřejného systému se tak může jevit jako poměrně riskantní experiment."

Odpověď Miroslava Kalouska na tento dotaz.

Tomáš Luža
V průběhu nedávných povodní podle zpráv rozhlasu se pokusil jeden úřad práce "zmobilizovat" asi 350 nezaměstnaných pro pomoc postiženému městu. Na tuto jeho výzvu kladně zareagovalo jen asi 50 lidí (nebo ještě méně, přesně si nepamatuji) a ostatní si nedělali žádné násilí uposlechnout výzvy a jít pracovat pro stát (obec), který je prakticky platí za nicnedělání. Jak je možné, že jim na druhý den stát okamžitě nesebral podporu? Zvedlo mě to ze židle! Jsem zaměstnaný, k tomu mám živnost, pracuji od rána do večera a odvádím státu nemalé peníze. Působí to na mě dojmem a i jiné zkušenosti mě v tomto dojmu utvrzují, že sociální systém je hrubě a široce zneužíván a že mezi nepracujícími je alespoň v krajích, kde není velká nouze o práci, velká část lidí, kteří pouze zneužívají systém a odčerpávají peníze, které by se mohli použít pro spoluobčany, kteří jsou skutečně ve složité životní situaci ne vlastní vinou - postižení, matky samoživitelky apod. Jak chcete tento systém vyčistit a došlápnout si na nepoctivce? Skoro se chce říct zloděje.
Odpověď Miroslava Kalouska na tento dotaz.

Další odpovědi

Karel Mařík
Rád bych si přečetl Vaši reakci na odstavec v tomto článku, který zmiňuje rozpor mezi vaším programem (ochrana soukromého vlastnictví) a hlasováním lidovců, kteří zvedli ruku v poměru 11:9 pro vyvlastňování menšinových akcionářů. Nemůžete se přitom vymlouvat na to, že jste chtěli schválit především novelu zákona zrychlující zápisy do obchodního rejstříku, hlasovalo se i o vypuštění squeeze-out z novely.
Jako váš dlouholetý volič se vás ptám, jak to tedy je s vaším respektem k soukromému vlastnictví? Komunisté hlasují proti vyvlastňování, naopak část poslanců KDU-ČSL pro. Vnímáte to jako vaši ostudu? Já ano.
Odpověď Miroslava Kalouska na tento dotaz.

Jan Šafář
Zajímal by mě váš názor na privatizaci ČEZ a ČSA.
Odpověď Miroslava Kalouska na tento dotaz.

Martin
Před dvěma roky jsme vstoupili do EU. Dnes nám sem Němci vozí tuny odpadu a tváří se, že se nic neděje, že to není jejich. Je takové chování EU-standardem, že jeden členský stát poškozuje druhý nebo to nějak ošetřují směrnice EU, když už nám přikazují, kolik čeho máme nebo nemáme vyrábět/vyvážet? Pokud se nám jako státu podobné chování nelíbí, je možné ozvat se v Bruselu a odsoudit toto chování, nebo je lepší se z Bruselu starat o Irán, Kubu a doma si nechat s odpuštěním kálet na hlavu? Co přivezou Němci příště? Když už se tak starají o životní prostředí, proč na hranicích nestojí blokády proti dovozu odpadu jako při demonstracích proti Temelínu?
Odpověď Miroslava Kalouska na tento dotaz.

Hammer
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli existuje strana, s kterou byste nešli do vlády. Už jsme zde měli komunisty, fašisty, všechny polistopadové vlády..
Odpověď Miroslava Kalouska na tento dotaz.

meredithsaf@seznam.cz
Zajimal by me Vas nazor na financovani vedy. Kolik % HDP by podle Vas melo byt urceno na financovani vedy v nasledujich letech? Jaky je Vas nazor na rozdelovani cca 50 % prostredku na vedu pres korupci zavanejici resortni dotace. Podle nazoru prednich ceskych vedcu je soucasny stav velmi neefektivni. Nemel by se spise navysit rozpocet standardnich grantovych agentur?
Odpověď Miroslava Kalouska na tento dotaz.

Volby 2006: Ptejte se ekonomických expertů politických stran!

Není vám jasné, jak chtějí politické strany v případě volebního úspěchu spravovat tuzemské hospodářství a související ekonomické problémy? Máte výhrady k jejich plánům, připadají vám nereálné? Zajímá vás, kde vezmou peníze na splnění svých slibů nebo kde berou jistotu, že jimi navržená řešení budou fungovat?

Vlastimil Tlustý (ODS), Bohuslav Sobotka (ČSSD), Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), Jaromír Soukup (SZ), Jiří Dolejš (KSČM) a Jan Kasl (SNK ED) čekají na vaše dotazy! Navštivte tuto stránku.

Co si o odpovědích Miroslava Kalouska myslíte? Zhodnoťte je

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 5. 2006 12:56, NickName

Pane Kalousku nevím, proč vám odpovědi trvají tak dlouho. Sračila by jediná věta "NÁŠ PROGRAM JE UDŽET SE U KORYT."

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 5. 2006 17:06, No comment

Kalousek: "Ano, KDU-ČSL navrhuje školné (maximálně 1 000 Kč měsíčně) nikoli pro další znevýhodnění studentů, ale jednak jako prostředek naplnění stipendijních fondů vysokých škol a financování jejich vybavení, jednak jako motivační prvek studia."
Já to nechápu. Jak to, že se do r. 1989 neplatilo školné, ale stipendia byla poskytována (pro sociálně slabší studenty - to dokonce i na středních školách, ale na VŠ pro sociálně slabší, prospěchová, mimořádná a další, a to v míře nikoli zanedbatelné. Takové sociální stipendium ve výši 700,- Kč v době, kdy byl průměrný plat 2.300,- Kč, kolej stála 35-50,- Kčs, oběd v menze 3,60 Kčs, měsíční jízdné po Praze 35,- Kčs, s tím se, vážení, při troše skromnosti dalo slušně vyjít!
Jenže komanči už holt nejsou v kursu. Mně by jen zajímalo, jak některé věci dělali.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ptejte se Jaromíra Soukupa ze Strany zelených!

5. 5. 2006 | Martin Zika

Ptejte se Jaromíra Soukupa ze Strany zelených!

Chtějí přesun od zdanění práce ke zdanění surovin, energií a užití motorových vozidel. Podporují obnovitelné zdroje, proto by vyššími daněmi znevýhodnili zdroje energie, které ničí... celý článek

Bohuslav Sobotka: Vyšší deficity nejsou plýtváním, ale promyšlenou reformou

4. 5. 2006 | Simona Ely Plischke

Bohuslav Sobotka: Vyšší deficity nejsou plýtváním, ale promyšlenou reformou

S podporou podnikatelů to myslíme vážně. Splácení dluhu státu je zcela pod kontrolou. Dluh roste v absolutním vyjádření, a to není relevantní statistika. Rathovy reformy mají opodstatnění... celý článek

Vlastimil Tlustý: Naše čísla berte vážně

2. 5. 2006 | Simona Ely Plischke

Vlastimil Tlustý: Naše čísla berte vážně

Minimální mzdu nahradí státem zaručený příjem, stát nemůže určovat, kolik stojí práce. Souběhem platu a státem zaručeného příjmu se dosáhne žádoucího rozdílu mezi příjmy pracujících... celý článek

Partners Financial Services